Dziś prezentuje Wam przepis na bardzo łatwe i szybkie do przygotowania rogaliki. Idealne jako deser do kawy. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki, 10 dag masła, 15 dag margaryny, 1/2 szklanki piwa jasnego, marmolada, cukier puder do posypania, PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę łączę z masłem i margaryną. Wlewam piwo i zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Na każdy
Tradycyjna kuchnia Kasiprzykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy ok. godziny. Ciasto mocno rośnie, dlatego ważne jest, żeby zostawić je w dużej misce. Naleśniczki smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości masła aż uzyskają złoty kolor. Temperatura smażenia nie może być za wysoka, bo łatwo się przypalają i ciężko je obrócić, gdy smażą się za szybko. Uwaga bardzo słodkie! Podajemy polane syropem mniszkowym
les mirabellesOgólnie uwielbiam rogaliki. Do tej pory moje ulubione to rogaliki drożdżowo- kruche , zastanawiałam się, czy szybko się moje upodobania zmienią, ale chyba jednak nie. Rogaliki z
dom-agi.plBabcia mówi, że to wstyd gościom podać takie jedzenie i że to tylko na szybko dla „swoich” ale ja uwielbiam to danie – jest pyszne, sycące, szybkie i łatwe w przygotowaniu więc czego jeszcze chcieć więcej? Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/4 kostki smalcu 11 ziemniaków( 3 -do kaspusty, 8 do klusek) sól pieprz mąka pszenna Przygotowanie: Kapustę(...)mąki do ciasta. Kluski gotuje się 5-7 minut aż nie będą surowe w środku. Następnie wyciągamy je z wody odsączamy lekko i na talerz. Do tego kapusta i jakaś zasmażka. Można podawać z cebulką, samym masłem lub też coś bardziej niezdrowego typu boczek smażony lub słoninka. Kto co lubi. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, szybkie a przy
Kulinarna Patilogianią ciasta. Ostatnio tak się jednak złożyło, że w domu była i maślanka, i ciasto. Nie mogłam upiec kolejnego, bo nie było komu jeść. Pomyślałam więc sobie, że skoro ciasta z jej dodatkiem takie są dobre, to może i chleb by się udał...?Na blogu Rogalik znalazłam dokładnie to, czego szukałam. Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu; jedyne, co zmieniłam(...)wilgotny, choć odrobinę się kruszy. Kawałki roztopionego sera dodają mu smaczku.Nawet, jeśli nie pieczecie chleba w domu na co dzień, może skusicie się na taki weekendowy wypiek...? Jest łatwy, dość szybki, i jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. A zapach świeżego pieczywa w sobotni lub niedzielny poranek to zdecydowanie coś, co Tygryski lubią najbardziej...Chleb na maślance
Pożeraczka, czyli raz adobrzekeksówka..piekę w niej nie tylko ciasta , ale także i chleby..jest idealna..zresztą reszta foremek też. Pojemniki do mikrofalówki najczęściej są wykorzystywane do podgrzewania różnych potraw..moi domownicy czasem wracają do domu o różnej porze, a czasem jak wracają to ja jestem już w pracy..więc takie pojemniki szybko i łatwo podgrzeją obiadek.. Naleśnikarka służy
Moje domowe kucharzeniePancake lub częściej nazywane w Polsce pankejki, to bardzo puszyste i smaczne placuszki, najczęściej podawane z syropem klonowym lub miodem i masłem. Ja bardzo lubię pankejki, bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a takie przepisy są w sam raz w pośpieszne dni lub jako deser z rana przed szkołą, lub pracą. Ja zazwyczaj robię pankejki o mniejszej średnicy(...)średnim ogniu z jednej strony przez ok. 4 min (do ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego ciasta. Serwujemy na ciepło z syropem klonowym (ew. miodem) i masłem. Smacznego
Kuchnia Łukaszaperspektywa kolejnego zajętego przez uczelnie weekendu wcale nie pomaga!! dodajcie otuchy! Ciacha, ciacha, powstały wczoraj kiedy byłam w kuchennym amoku po powrocie z zajęć i IKEI szybko, łatwo i przyjemnie ;) Z uwagi, że w Poznaniu nie mam szału jeśli chodzi o sprzęt kuchenny teraz stawiam na ciastka ala batoniki musli choć idealnie wyszłyby z nich inne kształty ;) Składniki (na około(...)dodajemy daktyle, około 0,5 szklanki wody z daktyli (najlepiej żeby była jeszcze ciepła/możemy ją ponownie zagotować), oraz posiekaną czekoladę, blendujemy dodajemy rodzynki, odżywkę, mieszamy odstawiamy ciasto na około 5-10 minut rozsmarowujemy ciasto równomiernie, mocno dociskając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-30 minut po ostudzeniu kroimy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtakże z góry przepraszam jeśli to przepis kogoś z was:) W każdym razie, jeśli uwielbiacie snickersy, a nie mieliście okazji spróbować tych muffinek to mocno polecam! Są łatwe jak i szybkie w przygotowaniu i pieczeniu:) Przepis jest na 12 muffinek. Składniki suche: -cukier waniliowy -szczypta soli -2 łyżeczki proszku do pieczenia -90g ksylitolu -225g mąki orkiszowej Składniki(...)oleju kokosowego(lub zwykłego) + 2 snickersy pokrojone na małe kawałki Składniki mokre wymieszać w drugiej misce. Następnie połączyć je ze składnikami suchymi. Do całości dodać pokrojone snickersy i zamieszać. Ciasto nakładać do formy od muffinek wyłożonej papilotkami(najlepiej nakłada się łyżką do nakładania lodów). Piec w temp. 190 stopni C przez ok. 20 minut(bez termoobiegu). Smacznego
Smaczne Zdroweladyfingers, i mamy ich w domu pod dostatkiem to pomysł rodził się dalej… Po krótkiej burzy mózgów postawiłam na ciemny dla kontrastu z bezami i biszkopcikami kolor ciasta, przełożony mocno kawowym, delikatnym kremem, obłożony biszkopcikami i przyozdobiony pastelowymi bezikami. Ciemne czekoladowe biszkopty o średnicy 20 cm, stąd też torcik miał być nie za duży, skromniutki i kameralny. Po przełożeniu(...)teraz zrobię ?! Na przyjęcie się niestety nie zanosiło… Za to nasi znajomi się ucieszyli i po torcik z chęcią się zjawili. Bardzo polecam. Jest pyszny, nieskomplikowany, łatwy i szybki w przygotowaniu. Składniki na biszkopt: 200 g roztopionego masła 140 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 85 g ciemnego kakao 200 g złocistego
Made By Mom And SonWielkanocne, ale można ją w łatwy sposób wziąć w rękę i zjeść, do tego jest bardzo sycąca. Tak powstała tarta na oleju z białą kiełbasą. Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - pół szklanki oleju rzepakowego - 1 żółtko - 2-3 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki na kruchy spód umieścić w misce i szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię
dom-agi.plpojedyncze ciasteczka. Tuż po upieczeniu ciastka są lekko twarde. Zwłaszcza skórka, która jest delikatnie chrupiąca. Szybko jednak kruszeją, miękną i są zaskakująco delikatne. Lukier nie jest za gęsty, jest na tyle rzadki, że fefernuski bez problemu można w nim „wykąpać”. Gęstość lukru można bardzo łatwo regulować, dodając parę kropel wody lub łyżeczek cukru pudru. Ilości składników na lukier tak dobrałem(...)mąką, od razu mieszając drewnianą kopyścią. Nie przerywając mieszania stopniowo dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj sodę i amoniak wymieszane w odrobinie wody, całość dobrze wymieszaj.Przełóż ciasto do pojemnika z przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na 1 - 2 tygodni.Porcjami wyjmuj ciasto. Uformuj z ciasta wałeczek o średnicy 1,5 - 2 cm. Skrobką (jeśli jej nie masz
Grahamka, weka i kajzerkazabrałam za pieczenie, bo dodatkowo chciałam mieć na godzinkę dzieciaka z głowy, znaczy się Miśka koniecznie chciała dekorować, a poza tym, te ciacha mają być bazą do kolejnego wypieku. Szybkie, łatwe, nie zz baaardzo słodkie, ot takie w sam raz do kawy i wytrzymają minimum tydzień lub nawet dwa w puszce. Składniki na 30-40 sztuk: 400 g mąki pszennej(...)łyżeczka mielonych goździków pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przesiej do miski mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zblenduj na gładką masę banana, olej i cukier. Połącz wszystkie składniki razem. Ciasto przypomina konsystencją glinę, jeżeli nie będzie chciało się skleić w kulę to dodaj ciut wody (2-3 łyżki). Ciasto rozwałkuj na grubość 3-5 mm maksymalnie i wycina w dowolne
greenscarfwieńczy dzieło. Ciasto jest proste, szybkie - nie trzeba tu nawet miksera, wszystko mieszamy łyżką, jak przy muffinach. Wychodzi lekkie, wilgotne, odpowiednio słodkie. Idealne dla niespodziewanych gości - wystarczy wszystko wymieszać, przelać do formy i włożyć do piekarnika. W tym czasie można ogarnąć mieszkanie i/lub siebie, i od progu witać znajomych cudownym zapachem domowego ciasta...Łatwo uchodzić za idealną panią domu, czyż
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto / Śmietana • Prędkość 3: Mieszanie • Praca pulsacyjna (P): Siekanie / Rozdrabnianie Robot kuchenny posiada całą gamę funkcji, które usprawniają przygotowywanie jedzenia, w tym 2,3-litrową misę z pokrywą wyposażoną w blokadę - idealne rozwiązanie do mieszania i wyrabiania składników - oraz 1,5-litrowy kielich do mieszania i rozdrabniania. Urządzenie posiada także ostrza ze stali nierdzewnej z tytanową powłoką, które można łatwo(...)zdecydowanie atuty tego urządzenia. Robot jest nieduży, dzięki czemu mieści się w mojej małej kuchni bez problemu. Potrawy przyrządza się bardzo szybko. Używam bardzo często. Warto zwrócić uwagę na nowoczesny design robota. Wygląda świetnie i łatwo komponuje się w kuchennej przestrzeni. Robot jest rewelacyjny i naprawdę godny polecenia! . DANIA Z WYKORZYSTANIEM ROBOTA KREM OWSIANO-BANANOWY - http://tetiisheri.blogspot.com/2016/10/krem-owsiano-bananowy.html ZIELONY KOKTAJL
Tetiisheriudało). 3. Urządzenie do wypieku ciasteczek rozgrzać (gdy będzie gotowe zapali się zielona lampka), łyżeczką wyłożyć masę w każde wgłębienie* - należy to robić bardzo sprawnie, gdyż ciasto wyłożone do maszyny rośnie naprawdę szybko. Zamknąć pokrywę i piec 5-6 minut. Wyjąć gotowe ciasteczka i odłożyć do wystygnięcia (przy wyjmowaniu będą mięciutkie ale po chwili stwardnieją, a gdy trochę poleżą(...)gorąca, garnek zdjąć z ognia (nie wyjmując czekolady z kąpieli) i moczyć w niej każde ciasteczko a następnie obtaczać je w dowolnych dodatkach. *Żeby nie było zbyt łatwo - trzeba naprawdę wyczuć, ile ciasta włożyć w każde wgłębienie - ja za pierwszym razem nałożyłam je z lekką górką, ale zanim wypełniłam ostatnie to z pierwszych już zaczęło się wylewać ciasto. Za drugim
Kto ugości moich gości?