Paszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM…. Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko(...)posiekać. Dodać drożdże i zagnieść gładki ciasto. podsypać mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Składniki na farsz: 600 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 2 cebule sól pieprz Kapustę przepłukać, sparzyć wrzątkiem i pociąć na mniejsze kawałki. Na dużej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę na oleju. Dodać do niej kapustę i dusić ok 15 min. Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć
Anioły w kuchnigorzkiej czekolady, piana z 1 białka, 1/2 łyżeczki cukru, Wykonanie;Do mąki i kakao dodajemy masło i wcieramy aż powstanie zacierka. Dodajemy cukier, żółtka i tyle wody żeby zagnieść ciasto /ok.100 ml/. Wykładamy ciastem formę o średnicy 20 cm / zostawiamy trochę ciasta ,żeby ozdobić górę ciasta/ i wkładamy na pół godz. do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka.Pokrojoną(...)połowę jabłek w plastry wrzucamy do rondla. dodajemy masło i cynamon. Dusimy aż zmiękną. Dodajemy drugą połowę jabłek . Gdy masa jabłkowa ostygnie dodajemy pokrojoną czekoladę.Na ciasto wkładamy jabłka i dekorujemy wierzch wedle uznania pozostałym ciastem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 minut. Smacznego
Anioły w kuchnizimnego masła, sól, 15 dkg cukru, 150 g mąki, Nadzienie; 150 g dojrzałych nektarynek, 2 łyżeczki miodu akacjowego, 100 g mielonego twarogu, otarta skórka z 1/4 cytryny, Wykonanie;Zagniatamy ciasto i schładzamy przez godzinę w lodówce.Z nektarynek usuwamy pestki i dzielimy na cząstki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Twaróg mieszamy z miodem. Jeżeli robisz tartę z całej porcji(...)przygotuj formę o średnicy 22 cm. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połową wykładamy formę tarty uprzednio przygotowaną. Na spód ciasta rozsmarowujemy ser. Następnie układamy gęsto nektarynki. Drugą połowę ciasta wałkujemy i wycinamy trójkąty o dowolnych rozmiarach. Wykładamy nimi wierzch naszej tarty. Pieczemy ok 35 minut. Przed podaniem możemy polać miodem akacjowym. Smacznego. /żródło
Anioły w kuchniłyżeczka łupin babki jajowatej (np. Ispagul), ewentualnie mielonego siemienia lnianegookoło 1 szklanki mleka sojowego lub ryżowego szczypta soliPrzygotowanie:Mąkę wymieszać z łupinami babki, dolewając mleko miksować do uzyskania ciasta o konsystencji trochę gęściejszej niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. W zależności od właściwości użytej mąki ilość potrzebnego mleka może się trochę różnić. Jeśli używamy mleka słodzonego, nie ma potrzeby dosypywania cukru(...)Łupiny babki jajowatej to moje niedawne odkrycie :) - lepiej niż inne zamienniki jajek poprawiają konsystencję ciasta naleśnikowego. Wolniej pęcznieją w zimnej wodzie niż siemię lniane, co ułatwia rozlanie równej warstwy ciasta na patelni. Nie zmieniają smaku ciasta i są praktycznie niewyczuwalne.Naleśniki smażymy na patelni z powłoką ceramiczną lub teflonową, lekko posmarowanej tłuszczem. Nie rozgrzewać patelni zbyt mocno. Najwygodniej smaży się
głodny alergikCiasto ; 30 dag mąki 10 dag margaryny 10 dag cukru 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka Z podanych składników zarobić ciasto Ser; 1 kg sera 1 szklanka cukru 3 szklanki mleka ½ szklanki oleju 4 żółtka 2 jajka Cukier waniliowy budyń śmietankowy Wszystkie(...)składniki zmiksować, ser kupujemy gotowy mielony lub sami mielimy dwu krotnie Przygotowanie do pieczenia ; Do foremki włożyć ciasto. Na ciasto wylać ser. Piec w tem.180 C przez 60 minut. Pod koniec pieczenia na ciasto wyłożyć pianę i upiec na złoty kolor Piana; ¾ szklanki cukru 6 białek 20 dag wiórek kokosowych Białka ubić z cukrem,dodać kokos
Apetyczna babeczkaKolejna ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Chrupiące zawijańce z suszonymi pomidorami i rozmarynem, które prezentują się bardzo apetycznie. Polecam!Składniki na około 37-40 sztuk:płat gotowego ciasta francuskiegosłoik suszonych pomidorówrozmaryn lub tymianekjajko Piekarnik nastawić na 200 Stopni C. Ciasto francuskie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Pomidory odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Ułożyć je równomiernie na cieście. Posypać całość(...)rozmarynem lub tymiankiem. Oba dłuższe boki ciasta zawinąć do wewnątrz tak, aby zetknęły się pośrodku. Schłodzić w lodówce przez kwadrans. Ostrym nożem pokroić ciasto na plastry o grubości 1 cm. Ułożyć je w odstępach na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż będą lekko złociste
wyzwania kuchenneJeszcze raz skubaniec wg. przepisu Apsik ze Smacznego, tym razem prawie bez modyfikacji. Super ciacho. Polecam. Składniki ciasta: 6żółtek3 czubate szklanki mąki3/4 szklanki cukru pudru1 margaryna cukier waniliowy3 łyżeczki proszku4 łyżki śmietany kwaśnejna czubek łyżeczki amoniaku2 łyżki kakaoDodatkowo:powidła węgierkowe1 szklanka cukru6 białek1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 l mleka)cukier puder do posypaniaMargarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać(...)Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem,wszystko zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze. Jedną z mniejszych części wyrobić z kakao. Ciasto mocno schłodzić. Większą cześć zetrzeć na grubej tarce, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,na to wyłożyć powidło, następnie zetrzeć ciasto kakaowe.Ubić pianę z białek na sztywno ,dodać 1 szkl cukru
Praktyczna plPyszne i bardzo puszyste rogaliki drożdżowe. Najlepsze, jak każde ciasto drożdżowe, w dniu upieczenia gdy tylko przestygną.Ciasto jest elastyczne i rogaliki łatwo się formuje. ok. 60 dag mąkipół szklanki mlekapół szklanki wodypół szklanki oleju3 łyżki cukru1 opakowanie cukru wanilinowego2 jajka4 dag świeżych drożdżySkórka otarta z jednej cytrynyszczypta soli Dodatkowo:marmolada do nadziewania3 łyżki mleka3-4 łyżki cukrumąka krupczatka(...)jajka i odłożyć do miseczki. Resztę miksować z cukrem waniliowym dodając stopniowo olej. Gdy drożdże ruszą, wlać pozostałą część płynu, zarobić, a następnie dodać jajka z olejem. Wyrobić elastyczne ciasto. Naczynie przykryć pokrywką i odstawić aby ciasto podwoiło objętość. Po tym czasie, wyłożyć je na blat obsypany krupczatką, krótko wyrobić. Podzielić ciasto na cztery części, z każdej formować (wałkiem
Praktyczna plWielkie pierogi drożdżowe. Przepis na ciasto zaczerpnięty z bloga Doroty "Moje wypieki". Piekłam je wiele razy i zawsze wychodzą tak samo pyszne. Tym razem zrobiłam z 1,5 porcji, aby wyszło 6 pierogów. Nadzienie dostosowałam do upodobań mojej rodziny. Ciasto:70 dag mąki pszennej chlebowej (użyłam typ 650)1,5 łyżeczki soli2,5 dag świeżych drożdży3 łyżki oliwy z oliwek375(...)solą wysypać na blat, zrobić wgłębienie, w którym zrobić rozczyn z drożdży i kilku łyżek mleka. Gdy drożdże ruszą zasypać je mąką, dodać oliwę, stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto. Gdy ciasto jest gładkie i elastyczne uformować kulę, włożyć do naczynia i przykryć pokrywką. Odstawić na 1,5 godz. W tym czasie zrobić nadzienie.Nadzienie:50 dag pieczarekok. 25 dag żółtego serapołówka
Praktyczna plbarszczyku podaje uszka lub paszteciki. Ja poszłam w zupełnie innym kierunku, bo paszteciki i pierogi mogę jeść w ciągu roku. A na to cudo pozwolę sobie w święta. Ciasto:0,5 kg mąki pszennej30 g drożdży20 g cukru250 ml mleka2 jajka2 żółtka100 g masła (płynne, ale zimne)sólJak do każdego ciasta drożdżowego rozpoczęłam od rozczynu. Drożdże, 2 łyżeczki cukru rozpuściłam(...)wzbudzenia.W dużej misce utarłam jajka, żółtka i resztę cukru.Kiedy rozczyn ruszył dodałam go do jajek wraz z pozostałymi składnikami i delikatnie miksowałam. Przez 10 min. wyrabiałam jeszcze ręcznie. Ostatecznie ciasto pozostawiłam w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok. 1h. Farsz:kapusta kiszona 2 cebule1 szklanka suszonych grzybówziele angielskieliść laurowysól, pieprzoliwa do smażeniaJa miałam 1l słoik ukoszonej własnoręcznie kapusty
bastalenainnego niż to, do czego przez lata przyzwyczaiły nas nasze mamy. Nadzienie bardzo proste i smaczne, doskonałe na wigilijną kolację. Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki + do wyrobienia ciasta 1 szklanka wody sól 2 żółtka Pół szklanki mąki mieszamy w garnku z zimną wodą i odrobiną soli. Wszystko razem należy zagotować, aż powstanie(...)kleista masa. Po przestygnięciu dodajemy do niej żółtka i mąkę. Mąki ma być tyle, by ciasto było sprężyste, ale nie klejące. Z ciasta odrywamy małe kawałki, wałkujemy i za pomocą np. szklanki wykrawamy kola. Napełniamy je farszem i sklejamy brzegi. Ciasta nie można wałkować zbyt cienko, bo nie będzie się dobrze zlepiać na brzegach. Składniki na farsz: 300 g pieczarek
Przysmaki Karolkispacerów. Uwielbiam ten magiczny czas…tylko śniegu jakoś z roku na rok coraz mniej. A może by tak pokazać bliskim jak fajnym rytuałem może być wspólne pieczenie świątecznych ciast? Zaszyć się w ciepłej kuchni i stworzyć coś wyjątkowego, ja zawsze zachęcam dzieci do pomocy, czy do mieszania ciasta, czy do wycinania pierniczków. Moje wypieki zawsze są pieczone z sercem tylko(...)Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Do masy jajeczno maślanej wlewamy miód i cienkim strumieniem piwo, oraz mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą korzenną, mieszamy-ciasto będzie dość gęste. Dodajemy ubite białka i mieszamy ręcznie do połączenia szpatułką lub łyżką. Tak przygotowane ciasto, wykładamy do wyłożonej pergaminem keksówki. Pieczemy w 165*c przez godzinę lub do suchego
Wanilia i Kardamonsztywną pianę i dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać tak aby powstała masa lukrowa. Odstawić filiżankę masy. Do mieszanki lukrowej dodać migdały, cynamon i wódkę. Dobrze wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 1h. Stolnicę lekko oprószyć cukrem i rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Z placka wycisnąć foremką gwiazdki i łożyć
Niezły Młynekjuż prawie za nami. Nie mogę się jednak z wami nie podzielić przepisem na dyniową drożdżówkę z kruszonką. Uwaga! Należy pamiętać, że podanej porcji wychodzą dwie długie blaszki ciasta wymiary 12cm x 32 cm. Spróbujcie :) Składniki: 1 kg mąki 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3/4 kostki margaryny 1 szklanka mleka(...)dodatkiem 1 łyżeczki mąki i zostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić w czasie kiedy rozczyn rośnie. Wszystkie składniki umieścić w misce dodać tłuszcz oraz rozczyn. Wyrabiać około 15 minut, aż ciasto będzie dobrze napowietrzone. Włożyć do podsypanej mąką miseczki pozostawić pod lnianą ściereczką do podwojenia objętości ciasta. Po tym czasie ponownie i umieścić ciasto w przygotowanych dwóch foremkach (wyłożone papierem
ChilliJemy