ciasta przepisy - 1500 przepisów (strona:16/100)

Placek z budyniem i pimarańczami 171

Przepis na ciasto znalazłam na forum ogrodniczym. Postanowiłam wypróbować (wprowadzając drobne zmiany) i oto efekt. Ciasto 30 dag mąki  10 dag cukru 15 dag masła 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:2 opakowania (duże na 3/4 L mleka) budyniu śmietankowego 1 litr mleka3 - 4 pomarańcze50 g płatków migdałowych Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć(...)folię i umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i podpiec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.Ugotować budyń i wylać na podpieczone ciasto. Pomarańcze obrać, pokroić w plastry i ułożyć na budyniu. Obsypać płatkami migdałowymi. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 15 - 20 minut.Ciasto zostało upieczone w blaszce 24x36.Moja rada:Pomarańcze można by pokroić

Praktyczna pl
Sernik czarno biały 277

Czarno biały pyszny sernik :) , dla tych co lubią sernik z dodatkiem ciasta. Składniki na ciasto: 3 szk mąki tortowej  1 szk cukru pudru 5 żółtek 25 dag margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Zarobić ciasto jak na kruchy placek szybko zagniatając. Ciasto podzielić na 2 części i schłodzić w zamrażalniku. Masa serowa: 1 kg sera(...)olejek cytrynowy 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser, masło, mąkę z kokosem i olejek, nadal ucierając. Na formę zetrzeć na tarce jedną część ciasta. Nałożyć równo masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w tem.180C przez 1 godzinę. źródło,, ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Drożdżowiec z truskawkami 114

Takie ciasto można przygotować z różnymi sezonowymi owocami. Ja bardzo uwielbiam truskawki więc zrobiłam z truskawkamiDrożdżowiec z truskawkami  SKŁADNIKI:margaryna - 1/4 kostmleko -1 szklcukier -1/3 szklcukier waniliowy - 1 opakmąka - 3 szkldrożdże - 50 gszczypta solijajko - 1 szttruskawkitłuszcz do formyKRUSZONKAmargaryna - 0,5 kostcukier - 0,5 szklmąka - 250 gcukier puder do posypania ciastaPRZYGOTOWANIE:Do rondelka wlać pół szklanki mleka, lekko podgrzać(...)Drożdże rozmieszać ciepłym mlekiem odrobiną cukru i 3 łyżkami mąki, przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Następnie gdy podwoi objętość dodać pozostałe składniki i rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Ciasto wyrobić aby było elastyczne, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć wyrośnięte ciasto. Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować, przekroić na połowę. Poukładać truskawki na cieście, odstawić jeszcze do wyrośnięcia

Kuchnia Danusi
Jabłecznik z kisielem 332

porze roku ciasta z jabłkami są niezwykle popularne , ja proponuje ciasto z jabłkami trochę inaczej bo z kisielem który dodałam do piany z białek . Dzieki temu dodatkowi ciasto ma niepowtarzalny smak .Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 1 kostka masła ok.200 g 5 jajek 2 płaskie łyżeczki  proszku do pieczenia 1 kg  jabłek, 4 łyżki cukru kryształu, 1/2 łyżeczki(...)cynamonu ; to na masę jabłkową  na pianę ; 5 białek, 1 szklanka cukru kryształu, 1 czerwony kisiel  Wykonanie:Z masła, mąki , żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części , wyrobione kule wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny .Jabłka obieramy ze skórki i zcieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy cukier , cynamon i mieszamy delikatnie

Gorący kąsek
Pleśniak z jabłkami i rodzynkami. 205

Pyszny pleśniak z jabłkami i dużą ilością rodzynek. Wszelkie pleśniaki, strzępce i kruszonki należą do moich ulubionych ciast. Ten, który dziś proponuję jest mniej słodki dzięki dużej ilości kakao. Składniki ciasta 1/2 kg mąki pszennej250 g margaryny5 żółtek3 łyżki cukru pudru2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka gęstej śmietany1 duże opakowani cukru waniliowego2 łyżki kakaoDodatkowo: 5 białek1/2 szklanki cukru1 opakowanie(...)budyniu waniliowego (na 3/4 l mleka)rodzynkiok. 1 kg jabłekNa polewę:1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru2 łyżki kakao5 łyżek wody Z podanych składników (bez kakao) zagnieść kruche ciasto, podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao. W razie potrzeby, do dwóch pozostałych można dodać trochę mąki. Jedną jasną część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę(na papierze do pieczenia). Na ciasto

Praktyczna pl
Pijana śliwka vel. śliwka w czekoladzie 3493

bardzo będzie pijana śliwka i my po jej spożyciu zależy tylko od nas. ;-) Ja przyznam szczerze robiłam to ciasto po raz pierwszy i trochę obawiałam się by całość nie była zbyt mocno alkoholowa, dlatego zmniejszyłam ilość użytego alkoholu oraz skróciłam zalecany czas "kąpieli alkoholowej", a i tak śliwki były jak dla mnie na rauszu. ;) Lekki kakaowy biszkopt, krem budyniowy, śliwki(...)mleczna czekolada to naprawdę udane połączenie. Smakuje jak śliwka w czekoladzie, stąd druga nazwa w tytule. Bardzo polecam.P.S Warto śliwki drobno pokroić by nie mieć później problemu z krojeniem ciasta! :-) Pijana śliwka vel. śliwka w czekoladziePRZEPIS{forma: 25 x 30 cm}Temperatura piekarnika: 170ºC | Czas pieczenia: 35-40 min Biszkopt kakaowy 4 jaja 0,5 szkl. cukru (ok. 6 łyżek

coolinarnastrefa.blogspot.com
Waniliowa tarta z gruszkami i czekoladą 184

Pomysł na to ciasto powstał w wyniku rozmowy z bratem. Jestem osobą, która może żyć praktycznie bez telewizora. Dlatego rzadko kiedy nadążam z nowościami filmowymi, serialowymi itp. Brat wspomniał mi o programie – „Ewa Wachowicz gotuje”. Zapytałam się, go, co Ona na antenie przyrządza. Dowiedziałam się np. „jakieś ciasto z gruszką i czekoladą albo tiramisu”. Po usłyszeniu tych pierwszych słów(...)mojej głowie powstała myśl, aby zrobić tarte. I tak oto dołączam ten przepis do dwóch akcji na durszlaku. Ciasto ślicznie pachnie, za to daje mu już 10/10 pkt. W domu wszyscy byli zachwyceni jej smakiem. Sama muszę przyznać, że ciasto jest po prostu świetne. Nawet dłonie mi pachniały wanilią wymieszaną z czekoladą. Zresztą sami zobaczcie efekt. Składniki na blaszkę

Fabryka pomysłów
Makowa panienka 409

Dawno nie było u mnie żadnego przepisu na ciasto, a to z tego względu, że ostatnim czasem dość rzadko zarówno je jem, jak i robię, chyba że w wersji uzdrowionej, która zawsze do mnie bardziej przemawiała aniżeli bardzo słodkie wypieki. Stąd też na moim blogu króluje więcej dań obiadowych lub w wersji na słono, aczkolwiek słodkości też się od czasu(...)czasu pojawiają, szczególnie w okresie świątecznym, w którym pozwalam sobie na odrobinę łakoci. Ciasto, które Wam dziś przedstawiam nie jest za słodkie, wręcz lekko orzeźwiające, dzięki cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy i przesłodzonych ciast

Fabryka pomysłów
BAJADERKA 116

Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształ  Nadzienie: 2 łyżki kakao 2 szklanki mleka powidła śliwkowe 25 dag bakalie (rodzynki, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa) 2 olejki spirytusowe rumowe Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto -   mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać(...)dodać cukier - wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy blachę o wymiarach 30 x 25 cm. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na drugą blaszkę (placek ten nie musi

Ciastka - domowe słodkości
Uszka bezglutenowe, bez zbóż, paleo. 151

zdrową wersję, czyli bez zbóż oraz bez glutenu. Uwierzcie mi nie było to takie proste, a nie chciałem używać zbyt dużych ilości różnych mąk bo zmieniają one smak ciasta. Te uszka bezglutenowe w smaku nie różnią się zbytnio od tych, które przygotowywała zawsze na wigilijną kolację moja babcia (możecie też z tego ciasta przygotować bezglutenowe pierogi). Farsz zrobiony jest(...)gotowanej kiszonej kapusty, gotowanych grzybów i klarowanej na maśle cebulce, to wszystko razem mieszamy i kroimy lub blendujemy na małe kawałki. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki z tapioki 1 jajko 3 duże łyżki oliwy szczypta soli Przygotowanie: Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na ciasto tak długo, aż przestanie się nam ono kleić do rąk

PaleoLife
Paszteciki drożdżowe z kapustą 333

Drożdżowe paszteciki z nadzieniem z kiszonej kapusty świetnie sprawdzają się jako dodatek do wigilijnego barszczu lub jedzenia samodzielnie. Ich smak można wzbogacić leśnymi grzybami bądź pieczarkami.   SKŁADNIKI: Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 200 ml ciepłego mleka 1 jajko 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 50 ml oleju 1 łyżeczka soli Nadzienie: 500 g kiszonej kapusty sól(...)czarny pieprz łyżka masła klarowanego średnia cebula jajko sezam do posypania wierzchu PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i wlać ciepłe (nie gorące!) mleko. Pozostawić na około 10 minut aż zacznie pracować. Dodać jajko, olej, sól i mąkę i wyrobić na jednolite ciasto. Pozostawić na pół godziny w cieple. Ja rozgrzewam piekarnik do 40 stopni C i wyłączam

Pyry na Gaz
Tarta z krewetkami 182

Krewetki będą się jeszcze zapiekały w tarcie, nie należy więc ich zbyt długo trzymać na patelni, aby nie stały się gumowe.  Polecam! Inspiracja  tutaj Składniki  na ciasto: 80g masła, schłodzone, pokrojone w kostkę 160 g mąki 1 żółtko zimna wody w razie potrzeby na nadzienie: ok 250 g oczyszczonych krewetek, bez głów, ogonków i pancerza(...)jajka, lekko roztrzepane (dodaj sól i pieprz) 100 g śmietany (18%) 100 g mozzarelli porwanej na drobne kawałki posiekana pietruszka i szczypiorek, do smaku sól, pieprz cytryna przygotowanie Ciasto: Formę na tartę ( robiłam w foremce o średnicy 20 cm) posmarować grubo masłem.  Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło.  Rozcierać palcami masło z mąką aż powstaną

Stare Gary
Chruściki i faworki pierogowe 165

Dziś ponoć jest święto chruścików, tak więc są i chruściki.Jakiś czas temu były chruściki z ciasta pierogowego..posmakowały nam..tak więc znów je zrobiłam -były także i pierogi..Taka porcja to troszkę za dużo jak na same chruściki, więc można zmniejszyć ..albo tak jak u mnie z połowy porcji były pierogi , a z reszty chruściki.Przepis na pierogi znaleziony(...)łyżkę miękkiego masła i 2 łyżki oleju. Łyżką wymieszać wszystkie składniki, zagarniając mąkę z brzegów do środka. Następnie stopniowo dolewać około 1,5 szklanki bardzo gorącej wody i wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne. Podczas wyrabiania nie należy dosypywać mąki, lecz wyrabiać je tak długo, aż przestanie kleić się do rąk.   Zawinąć ciasto w ściereczkę i odstawić na około

Moje domowe kucharzenie
kruche rogaliki z makiem 125

składniki na ciasto (ok. 24 małych rogalików): 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 15 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżka śmietany, kwaśnej 1 szczypta soli wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól, żółtko oraz masło. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez(...)lodówce. Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po troszkę farszu i zwijamy rogaliki. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min., na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na nadzienie i dekorację

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z tuńczykiem, kukurydzą i groszkiem w sosie pomidorowym 147

doskonale na świątecznym stole, bo jest z rybą, a przy tym wygląda efektownie zarówno w całości jak i w przekroju. Do przygotowania jest prosta, szybka (nie licząc czasu chłodzenia ciasta, ale można je sobie przygotować wcześniej) i oczywiście bardzo smaczna.  Smak można wzbogacić, dodając na przykład suszone pomidory czy paprykę. Składniki: Ciasto: 3,5 szkl. mąki pszennej(...)sosie własnym (może być więcej, ja miałam akurat niepełną puszkę) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Miękką margarynę dodajemy do przesianej mąki, łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je folią spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie

Kolorowy Przepisownik