zanim to nastąpi celebrujesz każdy miesiąc. Każdy pojedynczy dzień. Każdą milisekundę. Przynajmniej ja tak mam.Przecież pierwsze pięć miesięcy obchodzi się raz w życiu! Stąd to ciasto. Którego miało teoretycznie nie być. Bo Stwórca. Bo sensor. I takie tam.Dla odmiany od Czekoladowca Gizmo, Diabelski Czekoladowiec. Sesese!Pierwsze podejście do niego zrobiłam podczas minionego urlopu w Polsce. Taka(...)próba generalna.Mama rzuciła hasło: ciasto. Za mną chodziła czekolada. A ojciec miał ochotę na coś pikantnego. Postanowiłam to połączyć.Tym bardziej, że okazja ku temu sprzyjająca się nadarzyć miała. Teście jadą, teście! No, to też. Ale ważniejsze po co jechali. "Piątnica" Gizmola. Wystrzeliłam z zapoznaniem rodzin. No, i masz babo placek. Do zrobienia.Dobry. Ale zawsze może być lepszy.I jest
bastalenaSernik z jabłkami jest pyszny. To wyjątkowe połączenie. Dla mnie lepszy od tradycyjnego. Oryginalne marmurowe patery znajdziecie na stronie http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24804096Składniki na ciasto: 1 i 1/2 szk mąki 1/3 szk cukru kryształu 3 żółtka 7 dag margaryny 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zarobić ciasto z wszystkich składników i odłożyć do zamrażalki Masa serowa(...)foremkę. Na serze układać ćwiartki obranych jabłek. Piana: 3 białka 1/2 szk cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną. Wylać równo na jabłka. Ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równo rozłożyć na pianie. Piec ok 1 godziny w tem 180C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaprzepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy drobno posiekaną cebulę. Masę ziemniaczaną mieszamy z cebulą, pieprzem i solą, doprawiamy tak aby farsz był pikantny. Ciasto na pierogi: 2-3 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soli2-3 łyżki olejugorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu można dodać jedno jajo, ale ciasto może się(...)zrobić bardziej twarde Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy i polewamy okrasą
Apetyczna babeczkaCiasto zapiekane z kurczakiem i pieczarkami, z dużą ilością majeranku. Może być danem głównym lub przystawką, smaczne zarówno na ciepło jak również na zimno. Można ją zapiekać w formie tarty, lub z zwykłej blaszce do pieczenia ciasta. Składniki na ciasto: 25 dag mąki pszennej lub krupczatki 12 dag masła 1 żółtko 1 łyżeczka soli 50 ml wody Posiekać nożem(...)talarki. Smażyć na maśle przez 10 minut, do odparowania wody. Dodać posiekaną cebulę, smażyć razem przez 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dołożyć mięso z kurczaka. Ciasto rozwałkować i wyłożyć foremkę. Nagrzać piekarnik do 180C, ciasto przykryć folią aluminiową i zapiekać przez 15 minut, zdjąć folie i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić
Apetyczna babeczkaNazywa się chleb , ale smakuje jak ciasto. Trudno wyczuć jaka nazwa do niego pasuje. Bo obie są bezbłędne. Niczym człowiek się zastanowi nad nazwą, chlebowego ciasta...już nie ma. Uwaga! Szybko znika ! Składniki u mnie -100 g masla -115 g drobnego cukru -200 g dojrzałych bananów – to waga obranych bananów.To jest m/w 2 banany. -3 jaja -200 g zwykłej(...)wszystkie składniki połączyły się. Przełóż masę na blaszkę i posyp cukrem trzcinowym drobnym DIAMANT... po upieczeniu nada skórce złoty połysk i fantastycznie bedzie chrupał! Piecz około godzinki. Aż ciasto będzie ciemnozłote i twarde z wierzchu. Pozostaw w balszce 5 minut, a nastęnie odwracając blachę spodem do góry,wyjmij ciasto i przęłóż je na specjalny stojak lub na kilkakrotnie złożoną ściereczkę
Z Kuchni Do Kuchniprzeanalizuję następnym razem. Bez paniki, jak się nie da białek to będzie lux bez problemu! Oczywiście pomógł mi CCMajor Kenwood w tej całej robocie. Niesamowity jest hak do ciasta, miesza, kroi, przekłada, tańczy, wyrabia,unosi, napowietrza....wyrabia idelanie. Wykonanie Najpierw podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą. Do misy z zaprawą drożdżową dodaj mąkę, sól, cukier(...)miekkie masło , no i te białka. Ja o nich, jak pisałam, zapomniałam ! I wyrabiaj ciasto. Jeśli masz CCMajor-a to ustaw na pozycje mieszania I i czas 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj ziarna i dokładnie je wmieszaj w ciasto. Odłóż misę w ciepłe miejsce na półtorej do dwóch godzn. Ja przykrywam ściereczką, zakładam gumkę recepturkę i kladę na nasłonecznione
Z Kuchni Do Kuchniszpinak świeży lub mrożony, ja mam świezy -3 pokazne ząbki czosnku -pół szklanki sosu pomidorowego -3 łyżki śmietany -2 jaja -sól,pieprz,masło Na wierzch ser Ze składników na ciasto , wyrób kulę i oblep ciastem formę do tarty uprzednio nasmarowaną masłem i posypana bułka tartą. Włóż do zamrażarki na10 minut. Przygotuj farsz. Na maśle uduś czosnek, dodaj sos pomidorowy(...)duś pod przykryciem. Następnie 2 jaja i śmietanę zmiksuj i dodaj do szpinaku aby powstała masa, odstaw do ostygnięcia. Nie zapomnij posolić i popieprzyć do smaku ! Schłodzoną formę z ciastem włóż do piekarnika i piecz 15 minut w 200 stopniach. Następnie wyciąg i ostudz ciasto. Gdy podpieczone ciasto będzie chłodne , połóż jeśli chcesz kilka plasterków dobrej szynki, ale niekoniecznie
Z Kuchni Do Kuchnidałam słonecznik, siemię lniane i płatki owsiane) Wykonanie: W misie robota wymieszać mleko z miodem. Dodać mąki, sól i zakwas. Wymieszać. Dodać ziarna i wyrobić ciasto tak, aby nasiona były w miarę równomiernie rozłożone w cieście. Dodać gorące masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić ciasto na około godzinę, żeby odrobinę podrosło. Ciasto
Sto kolorów kuchnimaki mieszamy z zimna woda i odrobina soli. Wszystko razem nalezy zagotowac az powstanie kleista masa. Po przestygnieciu dodajemy do niej zoltka i make. Maki ma byc tyle by ciasto bylo sprezyste, ale nie klejace.Z ciasta odrywamy male kawalki, walkujemy i za pomoca np szklanki wykrawamy kola. Napelniamy je farszem i sklejamy brzegi.Ciasta nie mozna walkowac zbyt cienko
Przysmaki KarolkiMoja Wielka Improwizacja! W lodówce światło, zerowe chęci na wyjście po zakupy, a wena na pieczenie nadeszła:) Improwizacje są najlepsze. Ciasto w smaku genialne! Forma ciasta jest ze mną od dawna. Ten smak kawy użyłam po raz pierwszy. Ciasto w smaku nawiązuje do smaku w stylu Tiramisu. Po degustacji ustawiła się kolejka na kolejne zamówienia na urodziny, na Dzień Dziecka(...)ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta. Wygląd zależy od naszej wyobraźni. Ciasto schłodzić. Po 2 godzinach jest gotowe do podania. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Moja abstrakcja :) Tu już widać delikatną pedanterię
Blondynka Gotujemiski z mąką i kakao wlałam masę jajeczną i miksowałam spiralnymi mieszadłami, po tym czasie dodałam ostygnięty miód z przyprawą do piernika, a na końcu śmietanę z sodą oczyszczoną. Ciasto wyszło dosyć rzadkie, wyczytałam, że takie miało wyjść, więc zbytnio się tym nie przejęłam. Przykryłam miskę talerzem i wstawiłam do lodówki na 24 h. W tym czasie ciasto ma zgęstnieć(...)się stało. W DNIU PIECZENIA: Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm i wykrawałam pierniczki w kształcie małych gwiazdek. Ciasto mocno podsypywałam mąką, ponieważ trochę się lepiło. Wałkowałam przez papier do pieczenia i poszło gładko.Ciasto mocno rośnie, więc pierniczki układamy w pewnych odstępach, a w jakich? Sami zobaczycie jak upieczecie pierwszą blachę. Blachę oczywiście wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam
Blondynka GotujeSezon szparagowy w pełni - należy korzystać, piec i gotować póki można! Wczoraj było idealne ciasto na tartę. Dziś w takim razie musiała pojawić się stosowna tarta :) Poniżej propozycja na obiad - sycąca, smaczna i kolorowa.Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka: 1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU 1 mała, podwójna pierś z kurczaka(...)łyżeczka cukru - do gotowania szparagów sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi przyprawami 1 łyżka oliwy z oliwek - do smażenia kurczaka Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, nie ma problemu, tym łatwiej będzie nim operować przy krojeniu
Grunt to przepis!Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale zawsze przygotowywała to ciasto babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć lubię eksperymentować(...)Miękkie masło utrzeć z jajkami i cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać łyżkę octu. Zmniejszyć obroty i powoli wlewać olej. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Łyżką rozprowadzić ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warstwa makowa: Budyń ugotować w 350 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Bakalie oprószyć mąką. Masło roztopić i lekko przestudzić. W tym czasie w dużej misce
Ze smakiem i z pasjązamrażalnik i marchewka mi się rozmroziła.Toć nie zamrożę jej znowu bo nigdy tak nie robię no to połowę do żurku poszło . Co tu zrobić z druga połową , na ciasto za mało do zupy już nie dam.Przeszłam kuchnie wzdłuż i wszerz poszperałam w szafkach i mam. Ciasto korzenne z owocami i warzywami super, uwielbiam takie sytuację gdy powstaje coś(...)letnie zmieszałam z soda , a następnie dodałam do reszty składników. Wymieszałam znowu i wsypałam przyprawy korzenne oraz błonnik. Formę do pieczenia 38x14x6 wykladam papierem do pieczenia i przekładam ciasto. Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni i zmniejszam do 170 i piekę 80 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypuje cukrem pudrem. Ciasto jest wilgotne delikatne i pyszne. Na pewno zrobię
Różowa kuchniaprzyprawę do piernika lekko podgrzewamy ( nie gotujemy). Mąkę przesiewamy razem z solą i sodą. Robimy wgłębienie i wlewamy jeszcze ciepły miód z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto , aż będzie gładkie i lśniące. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do schłodzenia (lodówka) na 2 godziny, Oczywiście można przechowywać dłużej. Ciasto lepiej wyjąć 15 min wcześniej(...)przed wałkowaniem, ponieważ będzie miękkie. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wycinamy różne kształty pierniczków. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układjąc pierniczki zachowujemy odstęp, by się nie skleiły. Pieczemy nie dłużej niż 15 minut w temperaturze170 stopni. Pierniczki
W kuchennym oknie Ewy