ciasta piernik - 1000 przepisów (strona:9/67)

Pierniczki expresowe 126

Święta Bożego Narodzenia już tuż tuż, więc pora, aby na blogu zaczęły pojawiać się świąteczne przepisy:) Ciasto na piernik staropolski dojrzewa już pięknie w mojej piwnicy, mam nadzieję, ze Wy także zdążyliście je zagnieść?:) Przepis na tradycyjne pierniczki, które robię co roku, a które muszą swoje również "odleżeć", by troszeczkę zmięknąć, podam Wam już lada dzień. A tymczasem zaskoczę może(...)mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, przyprawą do piernika oraz sodą.Miód podgrzej lekko w garnuszku wraz z masłem, tylko do rozpuszczenia się obu składników. Następnie dodaj pokruszone drożdże i dokładnie wymieszaj.Przelej całość do wcześniej przygotowanych suchych składników oraz dodaj jedno jajko.Wyrób wszystko na gładkie i elastyczne ciasto.Teraz rozwałkuj na wybrana grubość ciasto (np. 1-1,5 cm), w razie

Słodko-Słony Świat Ilony
Piernik przekładany budyniem dyniowym 184

ryba smakuje lepiej i my uśmiechamy się bądź smucimy inaczej. W każdą potrawę wkładam całe swoje serce,by moim najbliższym podać to co najlepsze -moją miłość.   Piernik to jedno z tradycyjnych ciast,które w moim domu obowiązkowo piecze się na Boże Narodzenie. Co roku staram się pokazać go w inny sposób,tak więc w tym będzie to piernik przekładany(...)masło i zagotować. W szklance mleka rozprowadzić budynie i 4 łyżki cukru,wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gorącym budyniem przełożyć upieczone ciasto piernikowe. Odstawić do wystygnięcia po czym polać piernik polewą czekoladową i posypać maczkiem o smaku mango Delekta. Piernik odstawić na kilka godzin do schłodzenia by z łatwością pokroić go w kostkę. Przepis dodaję

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto keksowe na winie 158

Proponuję proste ciasto, które można urozmaicić obkładając andrutem. Przepis pochodzi z mojego bardzo starego zeszytu. W podobny sposób można wykończyć piernik lub ciasto na białkach. Pokrojone na małe kawałki całkiem fanie się prezentuje. Składniki:0,5 kg mąki25 dag masła lub margaryny 30 dag cukru pudru7 jajek1/2 szklanki mleka1/2 szklanki wódki lub słodkiego wina2 łyżeczki proszku do pieczeniapo 5dag

Praktyczna pl
Proste piernikowe ciasto bananowe 162

pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki przyprawy do piernika (ja zastąpiłam 2 łyżeczkami świeżo startego cynamonu + łyżeczkę kardamonu + garść orzechów laskowych + czekoladowe kolorowe posypki) Mieszamy suche produkty, następnie dodajemy do zmiksowanej masy z masła, cukru, jajek i bananów. Znów wszystko razem mieszamy. Ciasto nakładamy do foremki, którą nacieramy margaryną i bułką tartą. Pieczemy w temp. 175 stopni

upichcona
Choinki i Domki z Piernika 127

zrobione z piernika, bałwanek powstał z masy cukrowej a całość była sklejona lukrem. Z poniższego przepisu zrobiłam 2 domki, 18 choinek i dużą miskę pierników. Na jeden domek w zupełności powinno wystarczyć ciasto zrobione z  ½ kg mąki i   ½ łyżeczki sody. Składniki na piernik: 2 kg mąki 3 opakowania przypraw do piernika 1 łyżeczka sody 10 żółtek(...)łyżek wrzącej wody Wykonanie ciasta: Miód, masło, margarynę, cukier i kakao podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Masę lekko ostudzić. Mąkę, przyprawy do piernika i sodę wymieszać. Dodać żółtka i masę z miodu, wyrobić ciasto. Wykonanie lukru: Cukier przesiać przez sito. Do cukru dodać 1 łyżkę soku z cytryny i łyżkę wrzątku, wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej wody lub cukru

Mama Gotuje
piernik staropolski (dojrzewający) - etap I 134

Nieco późno pojawia się tu ten przepis, ale sama dopiero w poniedziałek zdecydowałam się na zrobienie ciasta na piernik staropolski. W mojej rodzinie nie ma (niestety...) tradycji robienia tego piernika na święta, poza tym nigdy też nie miałam okazji go skosztować, więc...zrobię go sama! :) Co z tego wyjdzie? Przekonam się za niecały miesiąc :) PIERNIK STAROPOLSKI (DOJRZEWAJĄCY) ETAP I przepis(...)wiele przyciemnia kolor piernika ~3/4 szklanki cukru trzcinowego ~125g masła ~350g mąki pszennej ~150g mąki żytniej ~2 jajka ~2 łyżeczki sody oczyszczonej ~80ml zimnego mleka ~40g przyprawy do piernika - jeśli używacie domowej ; ok. 50-60g w przypadku 'sklepowej' (użyłam domowej - przepis niedługo :)) ~3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczy/cytryny (użyłam kandyzowanej dyni - przepis niedługo :)) Miód, melasę, cukier i masło

chili & sugar
Placek piernikowy – czyli coś słodkiego na Święta i nie nie tylko 153

trening piłki nożnej zabrałam się za pieczenie. Przygotowanie ciasta nie jest trudne. Czy czasochłonne ? I tak i nie. Zresztą przekonajcie się sami. Składniki : szklanka mleka szklanka drobnego cukru 100 gram masła 3 czubate łyżki kakao 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika ( można użyć gotowej lub domowej) łyżeczka cynamonu 2 szklanki mąki łyżeczka(...)Wykonanie: W rondelku umieścić 1/2 szklanki mleka, cukier oraz masło i podgrzać na małym ogniu. W niedużej misce umieścić pozostałą połowę szklanki mleka, kakao, cukier trzcinowy, kawę, przyprawę do pierników oraz cynamon – dokładnie wymieszać na gładką pastę. Dodać do rondelka z mlekiem i masłem, wymieszać i zagotować. Zdjąć rondelek z ognia i odstawić do wystudzenia. Mąkę i sodę przesiać

Niebieski kubek z kawa
Dżemowiec (szybki oszukany piernik) 203

też "szybkim piernikiem" bo przypomina go wyglądem i smakiem jednak nie zawiera miodu a ciasto jest wilgotne i raczej bliżej mu do murzynka. Dla nas właśnie to ciasto jest takim świątecznym piernikiem bo za tymi tradycyjnymi długo dojrzewającymi nie przepadamy. Obowiązkowo zawsze z czekoladową polewą i udekorowany posypkami. składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki(...)wbić jajka, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać mleko, olej, mąkę, proszek, kakao oraz przyprawę do piernika. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Na koniec dodać dżem i ponownie zmiksować. Keksówkę  o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Do foremki przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 50 minut. Gdyby

Monia miesza i gotuje
PIERNIK LAST MINUTE 528

mięsisty, wilgotny i pyszny. Przełożony powidłami śliwkowymi, najlepiej własnej roboty, długo zachowuje świeżość i można go przechorowywać do 7 dni. Także jeśli nie zdążyliście w tym roku zagnieść ciasta na Piernik Staropolski Dojrzewający  to ten wypiek może być jego godnym zamiennikiem :)   SKŁADNIKI: 150 g masła 0,5 szklanki miodu 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić białym

Słodko-Słony Świat Ilony
Piernik świąteczny z powidłami śliwkowymi 165

Wypieków w Lidlu. Było naprawdę w czym wybierać. Szczególnie polecam zestawy do ozdabiania ciast. W jednym pudełeczku tyle wspaniałych ozdób. Na pewno przydadzą się podczas świąt.Piernik świąteczny z powidłami śliwkowymi   Składniki: Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 1 łyżka kakao 80 g miodu 2 laski cynamonu 1 opakowanie przyprawa do piernika(...)przyprawę do piernika. Mieszamy , a następnie całość podgrzewamy, uważając aby składniki się nie zagotowały. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy. Kiedy masa przestygnie usuwamy laski cynamonu. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Łączymy za pomocą miksera składniki suche z jajkami i masą czekoladową. Ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem

Mania Gotowania
Pierniczki 130

roku z czystym sumieniem moge wziasc udzial w Festiwalu pierniczkow, poniewaz przygotowania do niego zaczelam odpowiednio wczesnie.Rok temu zrobilam pierniki, ktorych ciasto nie wymaga wczesniejszego lezakowania w lodowce. Tym razem chcialam wykorzystac taki przepis, w ktorym ciasto musi dojrzewac odpowiednio dlugo, by potem pierniczki byly naprawde wysmienite. Troche czasu mi zajelo zanim znalazlam przepis dla mnie odpowiedni. A trafilam(...)reczniczkiem, zapakowac w worek foliowy i odstawic na 4 do 5 tygodni w chlodne miejsce. Ciasto nie moze byc zbyt szczelnie przykryte.Moje lezakowalo sobie w lodowce.Po czasie lezakowania pozostaje juz tylko podzielic je ma male porcje, rozwalkowac i wycinac za pomoca foremek rozne wzory. Pierniki nie moga byc zbyt cienkie, bo stana sie bardzo twarde.Pieczemy

Przysmaki Karolki
Tarta z szynką porem i pieczarkami 146

Bardzooo pracowity dzień! Od samego rana spadło na mnie 10 kg pieczarek gotowych do przerobienia i zamrożenia, prócz nich oczywiście czekało wczorajsze zarobione ciasto na pierniki słowem ręce opadały od natłoku roboty, spędziłam niemalże pół dnia w kuchni, jednak było warto;) Pierniczki wkrótce na blogu. Przepis pochodzi z bloga Kasi, w oryginale znajdziecie go TUTAJ . Dodałam do przepisu plastry szynki

Kuchenne aromaty
Przedzapach świąteczny - domowa przyprawa do piernika 163

Zarzekałam się, że poczekam na pierwszy śnieg z przygotowaniami do Świąt. Przeglądając jednak zaprzyjaźnione blogi, nie potrafiłam oprzeć się tej przedświątecznej aurze - oczywiście ciasto na piernik staropolski, ale też szybkie pierniki i pierniczki, lub delikatny tylko powiew - muffinki o zapachu piernika, cynamonowe drożdżówki, pełne aromatu napoje. I oczywiście domowa przyprawa do piernika - każdy szanujący się bloger ma taką u siebie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik bez miodu 141

Chcę Wam pokazać ciasto, które najczęściej robię. Wilgotne, aromatyczne i co najważniejsze szybkie i zawsze się udaje. Mój sposób na zalegający dżem czy powidła w lodówce. Pychotka Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu cukier waniliowy 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kakao 1 łyżka sody 1 łyżka przyprawy do piernika 1/2 słoiczka dżemu 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju

Cukiernia Pychotki
Najlepszy piernik świąteczny 189

przełożeniapolewa czekoladowa wg dowolnego przepisuŚliwki namoczyć, osączyć i pokroić. W naczyniu rozpuścić miód z cukrem, masłem i przyprawą do piernika. Przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, whisky, kakao, śliwki i rodzynki. Wyrobić ciasto, umieścić w dużej keksówce wyłożonej papierem. Piec około 60 min w temp 200 stopni. Ostudzić. Wyjąć z formy, zawinąć w folię(...)alkoholem (50 ml), nasączyć ciasto, ponownie zawinąć w folię. Odłożyć na kolejny tydzień. Po tym czasie przekroić  ciasto, najlepiej na 3 warstwy, nasączyć pozostałym alkoholem i przełożyć powidłem lub marmoladą (w oryginalnym przepisie dżemem. Ja wolę powidło). Można polać piernik polewą i zawinąć w folię na kolejny tydzień, a można też zawinąć bez polewania, a polewę przygotować po upływie

Praktyczna pl

Proponowane wyszukiwania