ciasta piernik - 1000 przepisów (strona:4/67)

Piernik marchewkowo-dyniowo-pomarańczowy (bezglutenowy) 136

Piernik to ciasto bardziej zimowe niż jesienne ale gdy tylko temperatura trochę spadła to od razu nabrałam na nie ochoty :) W wersji bezglutenowej, pełnej zdrowych składników, ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Do tego tak pięknie pachnie!   0/5 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki mąki amarantusowej 0/5 szklanki cukru dark muscovado 2 łyżki surowego kakao

Mienta blog
Piernik w 10 minut 868

miski i zmiksować. Po upieczeniu można przełożyć go jeszcze powidłami .Przepis znalazłam na jednej z grup kulinarnych, ciasto wyrosło bardzo ładnie i wszystkim smakowało. Składniki: 3 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 przyprawa do piernika 1 szklanka mleka powidła śliwkowe 1 słoik 2 łyżki ciepłego miodu 3/4 szklanki oleju 2 łyżki kakao

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Piernik z suszonymi śliwkami 278

Piernik z suszonymi śliwkami to szybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna i puszysta, podobna do tej w typowych ciastach ucieranych. Nie jest to ciężki, zbity czy suchy piernik, więc jeśli nie przepadacie za takimi, polecam Wam serdecznie poniższy przepis.Jak przystało na piernik, w jego składzie(...)mlekiem- ciepłą czekoladą posmarować wierzch i boki ciasta, wierzch posypać od razu orzechami - ciasto wstawić do lodówki na czas zastygania polewy czekoladowejPiernik z suszonymi śliwkami nie jest piernikiem dojrzewającym, więc jak inne ciasta ucierane, najlepiej przygotować go na dzień przed planowaną konsumpcją. Przechowywany w szczelnym pojemniku zachowa swoją świeżość przez kilka

Smakołyki Bereniki
Świąteczne pierniki 699

pieczeniaszczypta soliPrzygotowanie:W garnuszku rozpuszczamy masło, miód, cukier, przyprawę do piernika, kawę, kakao, cynamon i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i złapania ładnego koloru - ostudzamy.Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać jajka, sól i masę miodową. Zagnieść na gładka masę. Ciasto rozwałkować podsypując mąką na grubość 0,5 cm wyciskać foremki i gotowe

Niezły Młynek
Domek Baby Jagi z piernika 197

szablony:Przygotowanie:W garnku zagotować miód z wodą - stale mieszając, schłodzić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać skórkę pomarańczy, przyprawę do piernika, sodę. Zrobić na środku wgłębienie i wlać schłodzoną schłodzony miód. Zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto. Dwie duże blachy wyłożyć papierem pergaminowym i rozgrzać piekarnik na 200 C.Z ciasta uformować wałeczki o długości

Niezły Młynek
Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 210

silikonowej keksówce, ale nie polecam bo piernik sporo urósł, a keksówka się w czasie pieczenia zdeformowała. Mój piernik wyszedł kanciasty).Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy imbir, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Wszystko razem wymieszać.Do rondelka wkładamy masło i miód następnie podgrzewamy, dodajemy potem cukier brązowy i razem dokładnie rozpuszczamy, na nie dużym ogniu. Studzimy.Mleko mieszamy(...)rzadka i jednolita.Masę przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut. Następnie studzimy.Wystudzone ciasto przekrajmy na pół i smarujemy dżemem i nakrywamy górną częścią ciastaPiernik najlepszy jest na drugi lub trzeci dzień.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 167

tortowa), idealna do wypieku ciast tortowych.Mąka typ - 450 , przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich.Mąka Wrocławska typ - 500, mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów.Mąka Poznańska typ - 500, mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek.Mąka Krupczatka typ - 500, szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami(...)wyrobu makaronów, ciasta do pierogów.Mąka Luksusowa typ - 550, do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek.Mąka typ - 650, do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów.Mąka typ - 1850, mąka graham do wypieku pieczywa.Mąka typ - 2000, mąka razowa do wypieku pieczywa

NaKońcuJęzyka
Domowy marcepan 1986

okresie świąteczny na pewno wam się przyda przepis na domowy marcepan. Robiąc go w domu będziecie mieli pewność, że głównym składnikiem będą migdały. Taki marcepan nadaje się do przekładania ciast, pierników oraz do ciasteczek i pierniczków. Ja robię z niego też kartofelki marcepanowe, które można kupić w sklepach za wcale nie małą cenę. Składniki: 200 g migdałów całych

Ala piecze i gotuje
Domowy marcepan 67

Marcepan to słodka masa ze zmielonych migdałów, olejku migdałowego z małym dodatkiem amaretto lub rumu. Jest jednym ze składników przekładanych pierników, ciast, ciasteczek czy tortów. Sprawdza się też dobrze oblana czekoladą jako popularny marcepan, który można kupić w sklepie

Milion Smaków
CREATIVE BLOG TOUR 130

szukam inspiracji i pomysłów na to co ugotować i upiec, ale już rozpoczęłam przygotowania. W lodówce już leżakuje angielski pudding (przygotowuje się go na 2 miesiące wcześniej) oraz ciasto na piernik staropolki (ciasto leżakuje 6 tygodni przed pieczeniem, a potem trzeba go upiec tydzień przed świętami). Oczywiści przepisy pojawią się na blogu w okolicy świąt. Czym moja praca różni się

Mama Gotuje
Karuzela z piernika 226

W tym roku postawiłam sobie nie lada wyzwanie. Chciałam zrobić coś zupełnie innego niż do tej pory. Długo myślałam... i padło na piernikową karuzelę :) Potrzebowałam tylko

Świat Ciasta
Piernik przekładany kremem i powidłami 371

standardów piekarnikowych. Drugim problemem były powidła śliwkowe, które w tych krajach nie są popularne. Zostały więc zastąpione dżemem figowym Sama nigdy nie próbowałam piernika z figami, ale.... może się kiedyś odważę :) Składniki na ciasto piernikowe - proporcje na keksówkę o wymiarach 35x11 cm 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki brązowego cukru 220 g naturalnego płynnego miodu 150 g masła(...)porcje miodu, śmietanę i melasę z karobu. Mąkę pszenną wymieszać z sodą, przyprawą do piernika, kakao i karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik przekładany powidłami i kremem 296

standardów piekarnikowych. Drugim problemem były powidła śliwkowe, które w tych krajach nie są popularne. Zostały więc zastąpione dżemem figowym Sama nigdy nie próbowałam piernika z figami, ale.... może się kiedyś odważę :) Składniki na ciasto piernikowe - proporcje na keksówkę o wymiarach 35x11 cm 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki brązowego cukru 220 g naturalnego płynnego miodu 150 g masła(...)porcje miodu, śmietanę i melasę z karobu. Mąkę pszenną wymieszać z sodą, przyprawą do piernika, kakao i karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik staropolski 121

Dziś publikuję dla Was obiecany przeze mnie przepis na piernik staropolski, którego ciasto powinno leżakować w lodówce nawet do 6 tygodni. Piernik jest smaczny, miękki i zarazem kruchy. Nie jadłam jeszcze takiego ciasta o podobnej konsystencji, nie mniej jest to jeden ze smaczniejszych wypieków jakie miałam okazję zjeść. Piernik przełożyłam masą śliwkową i masą morelową, które stanowiły ciekawy dodatek(...)ciężkiego (np. drugą deskę do krojenia a na nią naczynie ceramiczne) i odstawiamy ciasto na 3-4 doby, by skruszało. Tuż przed planowanym podaniem dekorujemy piernik polewą i posiekanymi orzechami. * Proponuję przygotować podwójną porcję ciasta, gdyż z tego samego przepisu można przygotować fenomenalne pierniczki staropolskie z nadzieniem, na które przepis niebawem znajdzie się na blogu. **Masło i czekoladę rozpuszczamy

Mango Papaja
Żywność przetworzona, czyli drugie życie starego lub nieudanego ciasta :) 169

zastygnie, formujemy kulki wielkości rafaello lub wielkości mandarynki, jeśli chcemy większe. Obtaczamy w gorzkim kakao.  Smacznego! na ok. 12 bajaderek wielkości mandarynki: 320 g upieczonego i skruszonego piernika (lub innego ciasta) 160 g masła 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 80 g zmielonych migdałów lub orzechów 3 łyżki kakao 10 łyżek wiśniówki (lub innego alkoholu) Masło i czekoladę razem(...)rozpuszczamy i dostawiamy do wystygnięcia. Piernik lub inne ciasto kruszymy za pomocą blendera. Dodajemy przestudzone masło z czekoladą, kakao, alkohol, migdały lub orzechy. Wszystko razem miksujemy lub mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Masę przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy masa zastygnie, formujemy kulki wielkości mandarynki (lub mniejsze) i oblewamy polewą lub obtaczamy

bistro mama

Proponowane wyszukiwania