ciasta piernik - 1000 przepisów (strona:5/67)

Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi 501

kaszki manny i piernikowymi spodami tworząc piernikowy wypiek idealny na święta Bożego Narodzenia.Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi  - Składniki:Ciasto:1/3 szklanki miodu1/3 szklanki cukru135 g masła2 szklanki mąki2 jajkałyżeczka sody2 łyżki przyprawy do piernika Masa:2 szklanki mleka4 łyżki kaszki manny (ok. 100 g)2/3 szklanki cukru (ok. 240 g)100 g masłacukier waniliowy(...)ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą kuwerturą polewamy wierzch ciasta piernikowego. Następnie od razu posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Ciasto powinno spędzić co najmniej dwa dni w chłodnym miejscu do zmięknięcia piernika.     Moje posty

Słodka Strona
Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego 277

Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego przygotujecie z tego samego przepisu co piernik staropolski . Ciasto musi leżakować przez kilka tygodni w chłodnym miejscu (najlepiej 4-6, choć i po 2-3 tyg. będzie dobre) , dopiero po tym czasie można zabrać się za formowanie i pieczenie pierniczków. Można je przygotować bez nadzienia lub z powidłami, a wierzch udekorować lukrem lub polewą czekoladową(...)składniki się połączą, zdjąć z palnika, ostudzić - do letniej mieszanki dodawać stopniowo przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól oraz przyprawę do piernika - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką lub mikserem, gdyż ciasto jest dość luźne i klejące i trudno je zagnieść dłonią - nie należy dodawać więcej mąki, ciasto po okresie leżakowania zgęstnieje i zmieni konsystencję, będzie je można

Smakołyki Bereniki
Piernik z herbatą 262

Ciasto to jest bardzo delikatne i puszyste. Od razu po upieczeniu jest mięciutkie i przepyszne. Do ciasta można dodać dodatkowo kakao wtedy będzie ciemniejsze. Polecam wypróbować

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Piernik z jabłkami i kawą Inką 171

wsypać galaretki, mieszać do rozpuszczenia. Dolać śmietankę, potrzymać na ogniu jeszcze minutę. Odstawić aż lekko ostygną. Jeśli ciasto było pieczone w ćwibakówce: ściąć wierzch aby ciasto było równe (będzie przekręcone do góry nogami). Piernik przekroić na pół. Na spód keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (o szerokości(...)spodu takiej jak ćwibakówka) wyłożyć połowę ciasta (tą ściętą), na to trochę mniej niż połowę jabłek, przykryć zaokrągloną częścią ciasta, na to wylać resztę jabłek.  Jeśli ciasto było pieczone w keksówce: piernik przekroić na pół, na spód keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połowę ciasta, na to połowę jabłek, przykryć drugą połową piernika i wylać resztę jabłek. Odstawić

Kto ugości moich gości?
Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową 941

prosty. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak zwilgotnieje od powideł. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową Składniki: Ciasto: 100g masła 50ml oleju 300g naturalnego miodu 70g jasnego brązowego cukru 3 duże jajka 370g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wierzchu ułożyć trzeci kawałek ciasta i docisnąć. Polewa: 7. Do rondelka wlać śmietankę, dodać miód, czekoladę i podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią ( patrz FILM ). 8. Piernik ułożyć najlepiej na kratce do studzenia ciast, podkładając pod spód talerz ( zobacz FILM ) i ciepłą polewą polać dokładnie cały piernik. Odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut i piernik przełożyć na paterę

Mała Cukierenka
Piernik staropolski – Etap I 115

Stare polskie przysłowie mówi, że dawniej najlepszymi rzeczami w Polsce były : krakowska panna, warszawski trzewik, gdańska gorzałka i piernik toruński, który sławą i jakością dorównywał norymberskim, a faska z ciastem piernikowym(...)często stanowiła część posagu polskich panien szlacheckich i mieszczańskich. Ciasta z dodatkiem miodu znali już dawni Słowianie, jednak dopiero pozyskanie przypraw korzennych i środków spulchniających zamieniło je w piernik. Przygotowanie ciasta piernikowego uważane było za prawdziwą sztukę, a receptura pilnie strzeżona. Jeśli chcemy mieć taki staropolski piernik na świątecznym stole to ostatni dzwonek, aby przygotować ciasto. Musi ono bowiem dojrzewać

Wiem co jem
Pełnoziarniste pierniki 161

wałkowania? ;) wczoraj robiłam moją zdrową wersje pełnoziarnistych pierniczków, których wyszły mi 2 blaszki, a potem pomagałam mamie z jej już mniej dietetyczną wersją, przygotowała ciasto z 2 porcji więc w tym przypadku wyszły miliony pierników! ;) nawet nie wiem ile godzin(...)zabrało, siedziałyśmy do 22 wałkując, wykrawając i piekąc pierniki. ale wiecie co? uwielbiam to! ;) wracając do moich pierniczków, ta wersja jest według mnie lepsza od poprzednich pierników, które robiłam, ciasto się lepiej wyrabia, no i nie mają w składzie mąki ;) zdecydowanie te pierniczki zrobię na święta! ;) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych firmy Kupiec 2 szklanki otrębów pszennych 4 łyżki przyprawy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Piernik z jabłkiem, anyżem i goździkami 126

jaja przyprawa do pierników  po pół łyżeczki cynamonu i utłuczonych goździków i anyżu gwieździstego W przyprawy warto zaopatrzyć się u skworcu.com.pl Margarynę rozpuścić, ostudzić i mieszając, kolejno dodawać wszystkie składniki. Jabłka obrane i wyczyszczone z gniazd gotować z łyżeczką cukru do zupełnego rozgotowania, odcedzić na sicie i odcisnąć nadmiar płynu, dodawać przestudzone. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec

Apetyczna babeczka
Murzynek piernikowy 210

ciasto.Z dodatkiem przypraw do piernika.Polane błyszczącą polewą kakaową.Szybkie i proste w wykonaniuZapraszam!Składniki:Ciasto:300 g mąki pszennej;1 szklanka białego cukru;1 jajo;3 łyżeczki powideł śliwkowych;1 łyżeczka sody oczyszczonej;1 szklanka mleka;1/2 szklanki oleju;2 łyżki kakao;Opakowanie przyprawy do piernika (40g);Margaryna + bułka tarta do wysmarowania keksówki.Polewa kakaowa:2 łyżki kakao;2 łyżki(...)Przygotować polewę. Wszystkie składniki polewy włożyć do małego rondelka i cały czas mieszając zagotować. Wystudzić.Wystudzone ciasto polać wystudzoną polewą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm.Powidła śliwkowe można zastąpić ulubionym dżemem, a przyprawę do piernika 2 łyżkami cynamonu.Szklanka = 250 ml.Ciasto długo zachowuje świeżość. Najlepiej przechowywać je pod przykryciem np. przykryte czystą ściereczką

Gospodyni Miejska
Piernik staropolski dojrzewający cz.1 289

zapominajmy, zasiadamy wspólnie do suto zastawionego stołu.Większość z pyszności, które w tym czasie królują na wigilijnym stole przygotowujemy raptem z kilkudniowym wyprzedzeniem, jednak tradycyjny piernik staropolski wymaga wcześniejszego przyrządzenia. Ciasto to musi mianowicie sfermentować. W tym celu szykujemy je na jakis miesiąc przed planowanym pieczeniem. W tym czasie leżakuje sobie w chłodnym miejscu, np. lodówce.Ja w tym roku(...)uzyskamy jednolitą masę.Przekładamy do czystego naczynia, przykrywamy ściereczką, końce związujemy gumkami, i odstawiamy na 4-5 tygodni w chłodne miejsce (np. do lodówki).W tym czasie ciasto na piernik stężeje i będzie się nadawało do rozwałkowania.Piernik/pierniczki pieczemy na kilka dni przed świętami.C.D.N.Źródło: Moje wypieki

W mojej holenderskiej kuchni
Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie 589

CIASTA Z MIODEM - PIERNIKI, MIODOWNIKI       CIASTA Z KREMEM, MASĄ                                          BABKI I UCIERANECIASTECZKA I WAFLE

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Piernik staropolski - część 2, pieczenie 210

przepis bardzo dobrze, a jeśli nawet nie, to w Internecie można znaleźć go na każdym kroku. Dla tego dzisiaj tylko uzupełnienie obiecanego przeszło miesiąc temu wpisu.Składniki:gotowe ciasto na piernik staropolski (z tego przepisu)600-800 g domowych powideł śliwkowychPolewa czekoladowa:200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)60 g masła100-200 g orzechów włoskich do posypaniaCiasto, które już dojrzało(...)więcej niż 300 g. Np.: posiekane orzechy włoskie, migdały (bez skórek), rodzynki, śliwki suszone (pokrojone na paseczki). Po dodaniu bakalii ciasto należy wyrobić, by rozprowadziły się one równomiernie. Bakalie można również dodać do powideł śliwkowych podczas przekładania piernika

Food Square
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 169

strony sklepu: Skworcu)Znajdziesz ją tutaj: SKWORCU.Mąka Bezglutenowa Chlebowa:Tym razem z całej palety mąk bezglutenowych wybrałyśmy tą, do wypieku chleba razowego. Co prawda piernik pieczywem nie jest, a raczej boskim, korzennym ciastem, ale... do naszego "ciemnego przyjaciela z pigwą" pasowała jak ulał! Mączny proszek to nic innego jak: skrobia kukurydziana, mąka z siemienia lnianego, otręby grochu, otręby(...)bezglutenowego pierniczka. SYROP DO NASĄCZANIA CIASTA/BAZA POD NALEWKĘ:Gotowana w ten sposób pigwa daje nam nie tylko smaczny owoc do piernika, ale i... coś pysznego, co możemy wykorzystać jako bazę do nalewki lub jako poncz do nasączania ciasta. Syrop pigwowy zlewamy do butelki (wrzątek) i odstawiamy aż przyjdzie jego kolej. Swoją drogą powstaje nam niezła dekoracja - pływające goździki

Wypisz Wymaluj
Piernik Staropolski i domowa przyprawa 132

cytrusów. Wersja mniej pracochłonna, ale również godna polecenia. Ostatnia przyprawa, to ta tutaj. Najmniej składników, ale na pewno Was nie rozczaruje.   Jak już przygotujecie przyprawę, to nastawcie ciasto na Piernik Staropolski. Trzeba to zrobić już teraz, ponieważ ciasto musi leżakować kilka tygodni. Ja zazwyczaj przygotowuję ciasto z połowy porcji (daję wtedy 2 jajka). Z całej porcji wychodzi placek, który(...)placki i możecie podarować 2 placki rodzinie, czy znajomym, a trzeci zostanie dla Was.     Jeżeli macie ochotę, możecie też nastawić ciasto na pierniczki Aganiok. Ciasto do złudzenia przypomina to do piernika staropolskiego

Sto kolorów kuchni