ciasta piernik - 1000 przepisów (strona:26/67)

Popękane ciasteczka piernikowe 404

puszysta.  Mieszając (na wolnych obrotach), wlewać partiami roztopioną czekoladę z masłem. Na koniec przesiać uprzednio wymieszane w misce suche składniki – mąkę, przyprawę do piernika oraz sól i ponownie wymieszać.  Miskę z ciastem przykryć folią i włożyć do lodówki na około 3 godziny.  Z chłodnego ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego**, obficie obtoczyć w cukrze pudrze

Kraina Miodem Płynąca
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 162

uszek, że nie popiję tego wszystkiego barszczem i nie zagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci.  Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto!) i gotuję zupy z buraków. Na szczęście Duńczycy nie są zupełnie bez serca, i przyszli mi z pomocą. Już pierwszego roku w grudniu odkryłam rzecz, która

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Korzenne ciasto z persymoną 149

Tak dla odmiany wśród ciast z truskawkami i rabarbarem pojawia się ciasto z persymoną, kaki lub sharonem czyli ciasto piernikowe w smaku i soczyste owoce. Na

Moje Małe Czarowanie
Kandyzowana skórka z pomarańczy 110

Blueberry Corner by "jagodzianka" Kandyzowana skórka z pomarańczy jest smacznym dodatkiem do niektórych ciast i ciastek. Keksy, mazurki, serniki, makowce czy pierniki, często są … Przeczytaj cały artykuł Post Kandyzowana skórka z pomarańczy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Ciasto na świąteczne pierniczki cz.1. 455

W sklepach już od 2 listopada ruszyło szaleństwo świąteczne. U mnie na blogu dopiero dziś przepis na cudownie pachnące i smakujące pierniczki. Ciasto powinno leżakować ok

Ana Mari's world
Świąteczne pierniczki 219

Pierniczki (źródło: almamarket.pl)Składniki:1/5 kg mąki20 dag cukru pudrumiódmasło lub margaryna (15 dag)1 jajołyżeczka sody oczyszczanej2 łyżki przyprawy do piernikaSposób przygotowania:Z wszystkich składników

WojnaNaSmaki.pl
Pierniczki świąteczne 156

Dziś Mikołajki, najwyższy czas wziąć się za pieczenie pierniczków. Kiedy dłużej poleżą, w święta będą idealnie miękkie. Jest to sprawdzony przepis, bo te pierniczki robię od

upichcic
Pierniczki świąteczne 229

Tradycyjny przepis na pierniczki świąteczne. Mogą być słodką ozdobą choinki albo też oryginalnym prezentem. Ciasto piernikowe ma tą szczególną właściwość, że przez kilka dni po upieczeniu

prawdziwe jedzenie
Pierniczki korzenne Betti 396

szklanek mąki, 4 szklankę zostawiamy i dosypujemy podczas wyrabiania , w zależności od potrzeby. Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami, ważna jest duża ilość przyprawy do piernika. Miód dobrze aby był w płynnej postaci. Ciasto jest plastyczne i super daje się formować. Wałkujemy na grubość 0,5 mm , grube pierniczki, jak zrobimy za cienkie to nie będą takie smaczne i puszyste kiedy

Apetyczna babeczka
Piernik – szybko i tanio 590

Ciasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;)  Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą

kuchcikownia
Pierniczki świąteczne 156

jajka1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżka kakao2 łyżeczki cynamonuprzyprawa do piernikówWYKONANIEMąki wsypać do miseczki, dodać kakao. przyprawę do pierników, cynamon , sodę, wymieszać.Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Do maki wbić jajka dodać ostudzone mało i miódWszystkie składniki zagnieść i wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremkamidowolne kształty pierniczków.W celu

W kuchennym oknie Ewy
Po co liczyć książki? I sorbet gruszkowy 194

człowiek nie może się nie uśmiechnąć? W dodatku jest to sorbet, więc jest nieco lżejszy od tradycyjnych lodów na żółtkach i śmietanie. A pachnie piernikiem i gruszkami.Zaczęło się od tego, że po cieście z całymi gruszkami zostało mi kilka owoców i pół garnka syropu. Poprzednim razem rzeczonym syropem słodziłam sobie herbatę (do kawy też pasuje świetnie), ale, o czym(...)syropie, następnie go odparowałam, wszystko razem zmiksowałam blenderem na gładko i zamroziłam. Efekt - bajka! Sorbet jest gładki i dość kremowy (można dodać banana, żeby miał jeszcze lepszą konsystencję), pachnie piernikiem i smakuje gruszkami. Cudownie, słodko-orzeźwiający. Ja się w nim zakochałam.Spróbujecie...?Sorbet gruszkowo-korzennySkładniki:(na 1,5 l lodów)1,4 kg gruszeksyrop:200 g cukru750 ml wody1 cytryna6

Pożeraczka, czyli raz adobrze
świąteczny sernik pomarańczowy na piernikowym ślimaku 198

świąteczny wypiek przystało to sernik na bogato. Zawiera w sobie mnóstwo smaków, wszystkie jakie kojarzą nam się ze świętami: pomarańcza, piernik, powidła, sernik, czekolada. Jego wykonanie zajmie trochę więcej czasu ale efekt jest tego wart. Na świątecznym stole takie ciasto na pewno zrobi furrorę. *tortownica 26 cm Składniki: na ciasto piernikowe: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia  łyżka przyprawy korzennej do piernika  na masę serową: 1 kg serka waniliowego z wiaderka 2 opakowania budyniu waniliowego 5 jajek 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru skórka otarta z dwóch pomarańczy i cytryny 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek (mogą być namoczone w rumie)  dodatkowo: 300 g powideł śliwkowych 2 łyżki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z batatów, a właściwie batata 140

Ciasto, które dzisiaj przedstawię, nazwałam żartobliwie pier BATATnik, ponieważ dzięki przyprawie do piernika tak właśnie smakuje. Przygotowałam je – jak sama nazwa wskazuje - m.in. z batatów. Batat to inaczej patat, wilec ziemniaczany, słodki ziemniak. Z batatów można przygotowywać praktycznie to samo, co ze zwykłych ziemniaków – frytki, puree, kopytka. Możemy dostać odmiany o miąższu koloru żółto-brązowego, białego lub bladoczerwonego. Ja użyłam(...)której użyłam do ciasta): Ciasto jak widać na zdjęciu jest dość zbite, dzięki czemu najemy się małym kawałkiem. Polecam do porannej kawy. Składniki (ok.9 porcji) 1 batat (ok. 600 g) 1 szklanka kakao o obniżonej zaw. tłuszczu 2 szklanki mąki gryczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżki przyprawy do piernika 7 łyżek syropu

Powiedz dietom nie
Piernik 161

Przepis pochodzi ze zbiorów receptur siostry Anastazji. Moja jedyna modyfikacja to zmniejszenie o odrobinę ilości cukru i miodu. Polecam serdecznie! Ciasto pięknie rośnie, wyszło pulchne i

Kuchnia domowa Ani
Cytrynowy miodownik z kaszą manną (Stefanka) 204

roku wybrałam najlepsze ciasta na święta, czyli takie, które spokojnie mogłam przygotować parę dni wcześniej. Piernik i miodownik są smaczne nawet po tygodniu. Miodownik zrobiłam z kremem na kaszy mannie. Tak jak, robiła moja mama gdy byłam jeszcze dzieckiem. Inna nazwa tego ciasta to ponoć Stefanka. Ale u mnie w domu ciasto te nazywamy zwyczajnie - ciastem miodowym :)Składniki na ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Pierniczki 122

oczyszczonej masło do posmarowania blachy Przygotowanie Miód i masło rozpuszczamy w rondelku ,lekko schładzamy. Mąkę mieszamy z sodą ,przyprawą do piernika i cukrem pudrem. Robimy dołek i wlewamy miód wymieszany z masłem ,oraz rozbełtane jajko z żółtkiem. Zagniatamy ciasto na gładko. Rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm ,foremkami wycinamy kształt. Ciasteczka układamy na blasze (wysmarowanej masłem) i pieczemy

R'n'G Kitchen
Delikatne kruche ciasteczka o smaku pierników, czyli pierniczki-kłamczuszki 152

się w naszych ustach przed świętami ;) Szczerze mówiąc, nie jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta: kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam to, z którego upiekłam kolorowe choinki - sprawdziło się rewelacyjnie :)Składniki na około(...)piernika,szczypta soli.Masło utrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać przesianą mąkę i przyprawę do piernika. Całość szybko zagnieść do połączenia składników. Zawinąć w folię i schować do lodówki na przynajmniej godzinę.Odkrawać po kawałku ciasta, rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na ulubioną grubość - ja wolę cieńsze, więc rozwałkowuję do grubości około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babka piernikowa z serem 345

Święta już tuż tuż, dlatego zaczęłam piec ciasta "na próbę", żeby w porę zdecydować, które wylądują na świątecznym stole :) Pierwsza propozycja to babka z nadzieniem pół-sernikowym, pół piernikowym, oblana białą czekoladą. Babka ta jest pewnego rodzaju kompromisem - mój Ukochany nie lubi pierników, natomiast uwielbia serniki :) Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki. Zapraszam do pieczenia!Składniki na masę piernikową

My Culinary Art
Tort cytrynowy 154

Tort dla cioteczki na "Barbórkę"Składniki:( temperatura pokojowa)Ciasto:250 g margarynyszklanka cukru4 jajka350 g mąki pszennejłyżka sodysok i skórka z 2 cytrynKrem cytrynowy:7 łyżek

Moje pyszne gotowanie
PIERNIKOBROWNIE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 127

chcesz delikatnie zgrzeszyć, to zastąp czekoladę większą ilością oleju kokosowego i karobu lub kakao i nie piecz ciasta (przy przyrządzaniu tego ciasta nie ma konieczności pieczenia).  Uwaga! Miłośnicy czekolady i Ci, którzy świąt nie wyobrażają sobie bez piernika muszą wpisać to piernikobrownie na listę obowiązkowych deserów w tegoroczne Boże Narodzenie! Nie zniechęcajcie się długą listą składników. Ciasto jest bardzo

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania