Nietypowy piernik z dodatkiem otrębów. Wyszedł naprawdę pyszny. Składniki: 2 szklanki mąki 3 jaja 10 dag masła 2 szklanki otrąb 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru
Tradycyjna Kuchniałyżeczki sody oczyszczonej* szczypta soliSposób wykonaniaMargarynę, miód i cukier zagotować w rondelku, a następnie odstawić do wystudzić.Mąkę przesiać z sodą, dodać przyprawę do piernika, cynamon i masę miodową wymieszaną z jajkami. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 1-2 dni w chłodne miejsce.Przed pieczeniem ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm i wycinać foremką różne kształty
Mix smakucukrem, wlałam 3 łyżki ciepłej wody i wymieszałam. Odstawiłam na 20 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiałam mąkę, dodałam do niej sól, przyprawę do piernika, zaczyn oraz olej. Zaczęłam mieszać, powoli dolewając wodę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne - musi ładnie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto włożyłam do natłuszczonej miski i odstawiłam w ciepłe miejsce na około półtorej godziny
Kulinarny Pamiętnikpieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3/4 szkl.cukru pudru 3/4 szkl. kwaśnej śmietany lub 1/3 kostki masła dodatkowo -ale niekoniecznie mak cynamon przyprawa do piernika Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto.Uformować z ciasta kulę .Można podzielić na kilka części i do każdej z osobna dodać mak, cynamon, przyprawę do piernika.Włożyć do lodówki na 1 godzinę.Rozgrzać piekarnik
Moje domowe kucharzenieleżenie" 😊 Piekę, część zanoszę do pracy, a pozostałą część mam na 3-4 dni do kawy. Lubię takie "żelazne" ciasta, których nie musimy zjadać obowiązkowo w 1 dzień, bo potem tracą zdecydowanie na smaku. I tak jest z piernikiem. Długo świeży, wilgotny, nawet po 3-4 dniach smakuje idealnie. Wielkim łasuchom polecam przełożenie dodatkowo powidłami śliwkowymi(...)szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki powideł śliwkowych 2 całe jajka u mnie dodatkowo: 100g suszonej żurawiny Wszystkie składniki zmiksować. Dodać suszoną żurawinę. Wymieszać. Blaszkę natłuścić, obsypać mąką, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do temp. 180st. Włozyć ciasto i piec ok. 45- 50 minut. Po wystudzeniu
Walijskie PichcenieCiasto idealne na jesienną porę. Do konsumpcji z dużym kubkiem ulubionej kawy i towarzystwa do ulubionej książki :) Przepis zaczerpnęłam z magazynu Moje Gotowanie nr 9/2016. Składniki: 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g suszonej żurawiny 3 jajka 250 g cukru 3 łyżki oleju 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika(...)ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając wlewamy olej a następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Następnie dodajemy buraki a na samym końcu żurawinę i orzechy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż do suchego patyczka (u mnie około godziny
My simple kitchensmaku 6 śliwek Sposób przygotowania: Jajka wrzucamy do miski i miksujemy przez chwilę (około 1 minutę) dodajemy jogurt, otręby, przyprawę do piernika, proszek do p., STEWIĘ i ostatni raz wszystko miksujemy odstawiamy ciasto na bok, żeby otręby spęczniały, w tym czasie myjemy, drylujemy i kroimy na połowę śliwki ciasto wylewamy na wyłożoną do papierem do pieczenia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćŚwięta lub jako jadalny prezent. Wykonanie jest łatwe, więc nie powinniście mieć z pierniczkami problemu.Do przygotowania pierniczków użyłam blendera marki Sencor, który doskonale poradził sobie z ciastem na pierniczki. Składniki (ok. 36 szt.):130 g śmietany 18%1 jajko200 g cukru1/2 łyżeczki sody330 g mąki1 łyżka kakaoopakowanie przyprawy do piernikaLukier:sok z 1 cytrynycukier puder Wykonanie:Do miski wbić(...)sodę. Za pomocą blendera* (końcówka z trzepaczką) lub ręcznie wymieszać składniki, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jest dość kleiste, więc należy zwilżyć ręce w wodzie przed formowaniem ciasta. Następnie robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w sporych odstępach
Pasja Smakumusiałam sama je przetestować. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 720 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka melasy, może być również miód lub złoty syrop, można łączyć składniki 2 jaja 1 szklanka cukru kryształu lub trzcinowego 2 płaskie łyżeczki sody 2 czubate łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka(...)melasą, wymieszać i odstawiamy do wystudzenia. 2. Do dużej miski przesiać mąkę żytnia i pszenną, dodać przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde. 3. Ciasto dzielimy na małe części, wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę, rozgniatamy
Apetyczna babeczkaPyszne, mięciutkie, aromatyczne pierniczki. Z tego samego ciasta wykonałam pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi i tradycyjne, bez nadzienia. Te pierwsze polałam pyszną polewą miodowo-czekoladową, a te drugie - lukrem. Pierniczki są pyszne! Przepyszne w dniu pieczenia i następnego dnia również (nadal pozostają mięciutkie). Nie wiem jak dalej bo na pewno nie dotrwają. ;) Bardzo polecam. Pierniczki nadziewanePRZEPIS {źródło inspiracji: WŻ, polewa(...)Glazura miodowo-czekoladowa 1 łyżka wody 3 łyżki miodu 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie Ciasto na pierniczki. Miód, masło i cukier umieścić w garnku i podgrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie składniki umieścić w moździerzu i dobrze rozetrzeć.), kakao, sodę rozpuszczoną w mleku, migdały
coolinarnastrefa.blogspot.compasuje. Przepis nieco zmieniłam, dostosowując go do zawartości lodówki. Zamiast więc twarogu jest serek kremowy, dyni dałam całe mnóstwo (użyłam puree z dyni Hokkaido, stąd niezwykle intensywny kolor ciasta), za to ciasteczek nieco mniej. Muszę przyznać, że nieco obawiałam się, czy cokolwiek z tego wyjdzie - masa serowa była dość płynna, a ja jeszcze ograniczyłam ilość mąki, bo chciałam, żeby(...)ciasteczka, dokładnie ugnieść dłonią lub łyżką. Schłodzić w lodówce 30 minut.Spód podpiec w 180 st. C. przez 8-10 minut.Ostudzić.Serek, mus z dyni, mąkę, przyprawę do piernika, miód, cukier i jajka zmiksować razem na gładką masę, tylko do połączenia składników. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch.Piec w 170 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżka śmietany 18% 3 łyżki cukru do wypieków 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika Masa: 1 kg twarogu 6 jaj 1 szklanka cukru olejek pomarańczowy do ciasta 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka 3,2% 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki kaszy manny Jabłka karmelizowane: 3 duże jabłka winne 1/2 szklanki
Wanilia i Kardamonnaturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać. Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem. Piec około 25 min w temp
Z miłości do słodkościnastępnie dekorować Z podanych składników wyszło mi około 40 pierniczków w różnych kształtach. Jeśli nie lubimy dekorowanych wypieków, możemy śmiało pozostawić "gołe" pierniczki, gdyż ciasto nie twardnieje i nie wymaga zmiękczania przez lukier. Upieczony piernik z wierzchu jest lekko chrupiący, a środek ma miękki.Ważne jest, żeby nie przetrzymać ciastek w piekarniku - przy wyjmowaniu będą z wierzchu dość miękkie
Smakołyki Berenikitradycyjnych ciast. Szczerze mówiąc ja nie wyczułam żadnej różnicy... :) WEGAŃSKIE PIERNIKOWE CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI inspiracja - Jadłonomia // keksówka 22x10cm składniki w temp. pokojowej składniki "suche" ~2 szklanki mąki pszennej ~3/4 szklanki brązowego cukru ~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~łyżeczka domowej przyprawy do piernika (lub 2-3 łyżeczki sklepowej) ~szczypta soli składniki "mokre" ~szklanka puree(...)dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W innej misce wymieszać mokre i dodać je miski z suchymi, wymieszać. Do masy wsypać 3/4 posiekanych orzechów włoskich i wmieszać w ciasto. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej olejem/silikonowej (u mnie trzecia opcja) i posypać wierzch pozostałymi orzechami. Piec ok. 40-45 minut w 180*C (do "suchego patyczka"). Wyłączyć piekarnik
chili & sugarCiasta marchewkowego nie jadłam, więc nie wiem jak smakuje takie ciasto...ale ten dżem mi posmakował...podjadałam na ciepło prosto z garnka...Marchewkę starłam , ale nie na tej tarce co trzeba, ale i tak pod koniec można użyć blendera i zmiksować..u mnie troszkę były wyczuwalne "drobne nitki" marchewki, ale jak dla mnie nie miało to znaczenia..bo dżem(...)marchewki 1 puszka ananasów, razem z zalewą 1 gruszka 1 szkl. cukru około 1,5-2 mieszanej łyżeczki przypraw [ dałam 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika Wodzisław] 2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie: rodzynki [nie dałam] Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, ananasa pokroić w kostkę,gruszkę obrać i też pokroić w kostkę.Wszystko przełożyć do garnka
Moje domowe kucharzeniejabłek , tj około 3 sztuk - jak najmniej soczyste 3 jajka 2 szklanki mąki (zawsze przesiewać przez sitko) 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sodki 2 łyżeczki przypraw korzennych do piernika 12, 5 dag masła Przygotowanie : Masło rozpuścić i przestudzić, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo mąkę,rozpuszczone masło i starte jabłka(...)Białka ubić na pianę i dodać delikatnie do masy - wymieszać Piec około 40 - 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni C. Jeśli jabłka będą za soczyste , to ciasto może mieć zakalec.Kroić dopiero po przestudzeniu !Ja piekłam w foremce na babkę o średnicy 24 cm, którą włożyłam do prodiża
Proste Potrawyrazem była to mąka z Lubelli , którą gorąco polecam! Zapraszam po przepis:) Scroll down for recipe in English Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami (8-10 porcji) Składniki na ciasto: 250 g daktyli bez pestek, drobno posiekanych 300 ml mleka 100 g masła, plus do natłuszczenia 140 g konfitury pomarańczowej 140 g brązowego cukru 3 duże gruszki, obrane i pokrojone(...)pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. W średniej misce wymieszaj mąkę, orzechy, sodę, proszek do pieczenia, imbir i przyprawę do piernika, po czym dodawaj partiami, mieszając, do przygotowanych wcześniej mokrych składników, na koniec dodając jajka. Zmiksuj do konsystencji jednolitego ciasta i przelej do przygotowanej tortownicy. Na wierzch powciskaj gruszki i posyp odłożonymi orzechami. Włóż do piekarnika i piecz przez
karmelowy