ciasta piernik - 1000 przepisów (strona:23/67)

Ciasto cukiniowe 190

grillowanymi warzywami, zapiekankę z cukinii, zapiekankę ryżową z cukinią, roladki z cukinii… Teraz przyszedł jednak czas na coś słodkiego w postaci ciasta cukiniowego…:) Ciasto cukiniowe jest bardzo wilgotne i w smaku przypomina piernik. Dla mnie rewelacja! W dodatku bardzo proste do przygotowania. Z cukiniowych wypieków przygotowałam również muffinki czekoladowe i muffinki wytrawne -które wkrótce pojawią się na blogu

UgotujmyTo.pl
Świąteczny piernik staropolski, dojrzewający z orzechami 243

pierniku myślałam już bardzo dawno, jednak na zagniecenie ciasta wzięłam się dopiero kilka dni temu. Na zdjęciu jest idealnie gładkie i stałe, ponieważ właśnie tych kilka dni spędziło w lodówce i dało się je pięknie uklepać. :) Jest tak pyszny, że strasznie kusi mnie, żeby upiec go wcześniej i po prostu bez skrupułów wszamać... Ale będę nieugięta. ;_; 1kg mąki pszennej(...)kardamonu, cynamon oraz czarny pieprz. Gotowe ciasto przekładamy najlepiej do glinianego naczynia i odstawiamy przynajmniej na miesiąc w ciemne, zimne miejsce. Po tym czasie wałkujemy je na grubość, która będzie nam odpowiadała (pięknie rośnie, więc niezbyt grubo, można upiec kilka placków i przełożyć powidłami) i pieczemy w temperaturze 150 stopni, do momentu, aż piernik będzie rumiany. Najlepiej jest upiec

Kuchenna Kontrrewolucya
Cynamonowe ślimaczki 184

wspaniale smakują świeżutkie, ale świetnie się też przechowują. Składniki: 1/2 kg mąki krupczatki, (ciasta drożdżowego uwielbiają dodatek mąki krupczatki!)  1/2 kg mąki zwykłej 5 łyżek cukru 2 jaja  2 żółtka 1/2 litra mleka pół kostki masła 50 g drożdży łyżka przyprawy do piernika Nadzienie: kostka masła szklanka cukru   duży cukier waniliowy cynamon jajo  pozostałe białka Wykonanie(...)skruszyć do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki letniego mleka, zaczekać aż podrosną. Mleko i masło podgrzewamy, ostudzić. Mąki mieszamy, przesiewamy, dodajemy przyprawę do piernika, jajka całe i żółtka oraz letnie mleko, zagniatamy ciasto, dodajemy rozpuszczone, letnie masło. Ciasto może się kleić, ale podsypywać mąką, wyrabiamy chwilę dopóki nie będzie przyjemnie odchodzić od ręki. Miseczkę z ciastem wyrobionym odstawić

kgwjanczewo
Najlepsze pierniczki świąteczne! 906

Trudno skojarzyć święta bez smaku i zapachu pierniczków. Są uwielbiane przez każdego, nikt, po prostu nikt nie może im się oprzeć.  Sam bardzo lubię pierniczki

Kuchnia Łukasza
Jaglane pierniki bezglutenowe 267

choince. Bezglutenowe na mące jaglanej, kukurydzianej i ryżowej, a do tego koniecznie domowa przyprawa do piernika bez dodatku mąki. Przepis powstał na zasadzie eksperymentów i prób, ale już jest i mogę Wam go przekazać. Wszystkie składniki znajdziecie u mojego sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.Składniki na ciasto:20 dag maki jaglanej 15 dag mąki kukurydzianej5 dag mąki ryżowej5 dag margaryny Palmy

Apetyczna babeczka
Piernik staropolski dojrzewający 274

tygodni przed pieczeniem (stąd powiedzenie "stary jak piernik"). Poniżej znajdziecie pełny przepis oraz zdjęcia ze wszystkich etapów przygotowań :)Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki.Składniki na 3 pierniki:500 g miodu naturalnego1-1,5 szklanki cukru250 g masła1 kg mąki pszennej3 jajka3 łyżeczki sody oczyszczonejpół szklanki mlekapół łyżeczki soli2 torebki przyprawy korzennej do piernikaDo przełożenia(...)było szybciej).2. W misce łączymy mąkę, przyprawę korzenną i sól, wsypujemy do miodu. Sodę rozpuszczamy w szklance mleka, dodajemy do masy miodowej, wbijamy jajka i wyrabiamy na jednolite ciasto.  Ciasto na tym etapie jest klejące i lejące, ale po leżakowaniu zgęstnieje. Przekładamy do szklanego (ja miskę uprzednio sparzyłam i wytarłam do sucha) lub emaliowanego naczynia, przykrywamy ściereczką

My Culinary Art
Pierniczki 187

płynny) 5 łyżek miękkiego masła 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Wykonanie: Mąkę, cukier, sodę, kakao i przyprawę do piernika wymieszać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto tak żeby było gładkie. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto rozwałkować podsypując je niewielką ilością mąki. Wyciąć pierniczki. Jeśli robimy pierniczki z większej

Mama Gotuje
Pierniczki nadziewane powidłami 176

Obiecałam Wam jeszcze kilka przepisów świątecznych, aby były już gotowe na przyszły rok, tak więc dzisiaj prezentuję kolejny przepis. Jak pamiętacie w tym roku przygotowywałam staropolski piernik dojrzewający. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym ciasta piernikowego nie przetestowała do zrobienia małych pierniczków jak również rewelacyjnych pierniczków nadziewanych!Są mięciutkie, delikatne, z pysznym nadzieniem z powideł śliwkowych! Jak je przygotować?Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Bajaderki 205

przy okazji z nowym rokiem, mam dla Was również nowy przepis na coś starego ;) co właściwie starym być nie musi. Bajaderki piernikowe, u mnie ze śiweżego piernika, ale można dodać biszkopt, czy inne ciasto bez kremów czy świeżych owoców i piernikowe przyprawy, wtedy wyjdą równie dobrze!"Składniki:500 g ciasta piernikowego (biszkoptowego lub drożdżowego)100 g marmolady5 łyżek śmietanki

Słodkie Przyjemności
Świąteczny misz-masz 211

   Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta.... Juhuuuu! Cieszycie się tak jak ja? A macie zaplanowane już menu? Czy raczej potrzebujecie pomysłów lub planowanie zostawiacie

Gotowanie to kochanie
Pomarańczowe ciasteczka dla Mikołaja 271

jest plan). Przyda się taka chwila oddechu od codzienności...Mimo wszystko, warto Mikołajowi zostawić dzisiaj kilka ciasteczek. Ja przygotowałam pomarańczowe - u innych naje się z pewnością pierników do woli. Przepis znalazłam w gazetce Ciasta i desery, nr 4/2008; kusił mnie od dawna. Nie trzeba ciasta wałkować, całość przygotowuje się dość szybko i łatwo. Jedynym problemem było dla mnie obtaczanie ciasteczek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernikowe ciasto marchewkowe 278

mamy już grudzień!...Od dziś na blogu będzie świątecznie :-) Pierwszą słodką propozycją będzie wilgotne ciasto marchewkowe. Jest to bardzo prosty i smaczny przepis (w sumie całoroczny). Dodając do niego bakalie i przyprawy korzenne, może stać się naszym świątecznym "piernikiem" :-)Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pierniczki na ostatnią chwilę - bez leżakowania. Pierniki z amoniakiem. 264

Amioniak. To on jest odpowiedzialny za zmiękczanie ciast. I to dzięki niemu możemy zajadać się piernikami nie tylko zaraz po upieczeniu, i po kilku tygodniach leżakowania, ale przez cały czas. Są środki spulchniające, jak przykładowo proszek do pieczenia, jednak nic nie jest w stanie zrobić tak porządnej roboty jak amoniak dodany do pierników. Oczywiście, pomimo tego, że pierniki(...)łyżeczki amoniaku 50 ml mleka 3 łyżki kakao przyprawa do piernika  - opakowanie 20 g pół łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: W rondlu umieścić miód z przyprawą do piernika oraz z cukrem. Zagotować i podgrzewać przez kilka minut aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie zdjąć z ognia, dodać masło, pomieszać by się rozpuściło i pozostawić do wychłodzenia. Suche składniki dokładnie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Muffinki piernikowe z czekoladą 167

Pyszne wilgotne muffinki piernikowe wprowadzą Was w świąteczny nastrój. Polecam wszystkim fanom pierników i nie tylko.  Dla kogo: dla fanów piernika dla chcących poczuć świąteczną atmosferę dla lubiących muffinki Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej lub mąki razowej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 0,5 szklanki jasnego brązowego cukru (trzcinowy(...)sól, przyprawę do pierników. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, miód, mleko (jeśli zdarzy się, że miód jest zbyt twardy należy rozgrzać go lekko w rondelku, aż stanie się płynny). Połączyć zawartość obydwu naczyń. Porządnie wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i starte na tarce jabłko. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto

Mania Wypiekania
Piernik z dynią i bakaliami 146

moja kolejna dyniowa propozycja. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka chwil. Zapach ciasta podczas pieczenia unosi się po całej kuchni. Piernik zachwyca zarówno smakiem, jak i zapachem. SKŁADNIKI: 3 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka startego miąższu w dyni 150 ml oleju 1 szklanka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżki przyprawy korzennej(...)Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumykiem wlewam olej. Nadal ubijając stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz przyprawą korzenną. 2. Do ciasta dodaję miąższ z dyni, rodzynki oraz posiekane orzechy. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 10cm x 25cm. Piekę 45 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi