ciasta piernik - 1000 przepisów (strona:19/67)

SZYBKI, WILGOTNY I PYSZNY PIERNIK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 641

wcale nie za dużą, powiedziałabym nawet, że idealną. Ja po prostu uwielbiam pierniki przekładane powidłami, są cudowne, bajeczne... nic tylko zajadać... Polecam obydwa :-)Przepis znaleziony na Kwestii Smaku , troszkę tylko zmodyfikowany. Piekłam w silikonowej formie o wym.30x12cm, w oryginale był w formie 25x12cm.Składniki ciasta:- 330g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750)        lub 300g mąki(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec ok.40-50 minut, na programie góra-dół, do suchego patyczka. Ja piekłam 40 minut.Wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia.Wystudzony piernik przekroić na pół.Powidła przełożyć do rondelka, wstawić na palnik i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gorącymi powidłami smarujemy przekrojony piernik (wówczas najlepiej się skleja), ja posmarowałam także cienką warstwą górę

Smaczne Zdrowe
Karpatka 98

szaro, buro i ponuro postanowiłam odtworzyć smak tego ciasta.  Tymczasem pochłonięta zostaję 15 kg papryki śledźcie bloga, bowiem już niedługo coś nadzianego, tartego i piernik wie czego jeszcze możecie się spodziewać;)    Ciasto 1 szklanka wody 125 g margaryny  1 szkl. mąki 5 jaj Zagotować wodę wraz z margaryną, zestawić z ognia, dodać mąkę, bardzo szybko wymieszać

Kuchenne aromaty
Sernik piernikowy 217

Połączenie moich dwóch ulubionych ciast świątecznych w jedno to spełnienie marzeń wewnętrznego łasucha i wewnętrznego lenia - zamiast sernika i piernika można przygotować na Wigilię jeden sernikopiernik! Spód:220 g pierniczków (bez nadzienia)pół kostki masłaSernik:1 kg twarogu5 jajekszklanka cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej1 pomarańcza 2 łyżki przyprawy do piernika+ masa cukrowa do dekoracji     Pierniczki kruszymy(...)ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy z twarogiem, cukrem, przyprawą do piernika i mąką aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Jajka rozbełtujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy dokładnie, wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Ciasto pieczemy 50-60 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach

sama złodycz
Najlepszy PIERNIK na ziemi ! 380

Miksujemy na wolnych obrotach, gdy składniki się połączą dodajemy mleko i bakalie - ja do jednego piernika dodaję mieszankę orzechów, rodzynki, a do drugiego same orzechy, ponieważ niektórzy nie lubią orzechów. I miksujemy delikatnie. Formy keksowe wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich ciasto - tak aby w obu formach było tyle samo ciasta. Foremki wkładamy razem na środkową półkę

Piekę, bo lubię
Pierniki świąteczne 90

Małgosia wymyśliła, że swoje pierniczki na kiermasz zaniesie. Pomysł podwójnie doskonały :) Bo i Gosia ma radochę i ja mam radochę, bo mi przepis udostępniła :) Niestety nie jadłem tych pierników, ale na zdjęciach wyglądają niesamowicie! Boooosz, cudeńko! Jak ktoś jeszcze ma czas przed świętami to koniecznie zróbcie, już po wyglądzie widać, że nie mogą być niesmaczne. A Gosia napisała tak (właściwie(...)masła ½ szklanki brązowego cukru, choć najlepiej cukier puder 1 jajko 2 i ¼ szklanki mąki – przyda się więcej do podsypywania i dodania w razie zbyt luźnego ciasta 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika – można więcej według uznania Opcjonalnie w przepisie jest tez możliwość dodania kakao dla uzyskania ciemniejszego koloru piernika. Wszystkie składniki najlepiej umieścić w głębszej misce i wyrobić

Marder&Marder Manufacture
Sernik cynamonowy 181

Musiałam upiec! Ciasto jest wyśmienite na Boże Narodzenie :) Składniki na ciasto: 250 gramów mąki 125 gramów cukru 10 gramów przyprawy do piernika 2 jajka 100 gramów margaryny Kasi 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na sernik: 1 kg sera w wiaderku  4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej(...)czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka cynamonu 200 gramów cukru 100 gramów czekolady z orzechami Masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika wymieszać. Powstaje kruszonka Dodać dwa jajka i zagnieść ciasto Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce Nastawić piecyk na 180 stopni Wyłożyć dno formy ciastem, nakłuć widelcem   i piec 30 minut

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Piernik mojej mamy 149

Kolejne ciasto mojej mamy, tym razem piernik. Zapach cynamonu i świąt. Piernik ten robi się bardzo szybko. Kilka minut przygotowań i do piekarnika. Mi najlepiej smakuje piernik następnego dnia. A Wam? Składniki: 200g masła 1.5 szklanki cukru 1.5 szklanki mleka 4 szklanki mąki 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jaja 3 łyżki

Apetyt na Zielone
Sernik królewski 211

Sernik pieczemy w 180 ⁰ C przez około 45 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy sernik z piekarnika i na jego wierzch równomiernie trzemy lub prószymy pozostałą część ciasta. Sernik ponownie wkładamy do piernika i pieczemy jeszcze około 20 minut, po czym wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik, na co najmniej pół godziny lub do ostygnięcia

Smakowy Raj
Biscotti Bożonarodzeniowe 166

zakupy, mam w planach ubranie mojej 3 metrowej choinki i zrobienie świątecznych dekoracji owocowych. No ale mimo wszystko większość czasu poświęcę na pieczenie. Będzie keks, domowy makowiec, piernik i oczywiście jakieś czekoladowe ciasto - szczególnie zastanawiam się nad tym. Pierniczki już gotowe, dziś pokażę Wam przepis na Biscotti, ale jeszcze przygotuję chyba rogaliki drożdżowe. Sami widzicie, sporo tego jeszcze przede mną

Słodkie Przyjemności
Pancakes z buraków | bezglutenowe | wegańskie 167

należy je poprostu lekko "posklejać". Jest to zależne od ilości wody, ja przeważnie robię wszystko na oko. By powstał jakiś kształt, na patelnię kładziemy foremkę na pierniki i wlewamy do niej ciasto. Chwilkę smażymy i aż "złapie spód" ściągamy. Inne słodzone stewiąSkładniki na 1 porcję:1 ugotowany i starty burak1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki

Czarnawisienka
Pierniczki 194

pierników,1 łyżeczka sody,2 jajka,1/2 kostki masła,Po przyprawy zapraszam do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCUWykonanie;Miód podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Do mąki dodajemy miód, przyprawę do piernika, sodę, masło, jajka. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na placki o średnicy 1/2 cm.Wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do zarumienienia. Potem dekorujemy wedle naszej fantazji

Anioły w kuchni
Pierniczki korzenne na Święta Bożego Narodzenia 163

Składniki:55dag mąki30 dag miodu płynnego10 dag cukru12 dag masła1 jajo2 łyżeczki sody60 g przyprawy do piernika2 łyżki kakaoWykonanie:Ciasto zagniatamy początkowo w misce, potem na

SMYKWKUCHNI
Kulki z makiem 133

A dzisiaj słodkie makowe maleństwa, pysznie polane miodem. Kulki robiłam, oczywiście na kolacje Wigilijną miały, być pysznym deserem po kolacji. Jednak zapomniałam ich rozmrozić, ale to

Moje pyszne gotowanie
Piernikowa szarlotka. Ciasto bez pieczenia. 186

Kontynuując serię ciast bez pieczenia wpadłam na pomysł, aby wyczarować szarlotkę, ale nie taką zwykłą. Marzyła mi się taka z korzenną nutą. Amatorzy szarlotki nieźle się zaskoczą, kwaskowata część jabłkowa i dopełniający ją piernikowy budyń.. ach! Spróbujcie sami :) Ja użyłam galaretki i budyniu od Przyprawy Premium, którzy w swojej ofercie mają takie produkty w dużych gabarytowo pojemnościach, co moim(...)odstawiamy na czas rozłożenia pierwszej warstwy herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy warstwę jabłek i przykrywamy go drugą warstwą herbatników. Wkładamy ciasto na 15 min do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy budyń. Standardowo wg wskazówek producenta dodając jeszcze przyprawę do piernika, bezpośrednio do gotującego się mleka. Gorącym budyniem zalewamy drugą warstwę herbatników. Na jeszcze gorący budyń sypiemy posiekane orzechy nerkowca. Ciasto najlepiej

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania