ciasta piernik - 1000 przepisów (strona:29/67)

Świąteczny piernik 2 180

Składniki:2,5 szklanki mąki,4 łyżki powideł śliwkowych,3-4 łyżki kakao,1/2 kostki margaryny,1 łyżeczka sody,4 łyżeczki przyprawy do piernika,2 szklanki

Aga w kuchni
Chatka z piernika 92

przygotowania: Masło rozpuszczam wraz z miodem i studzę (nie może być za gorące, żeby nie ścięło nam jaj). Dodaję mąkę, jaja i przyprawę do piernika. Całość wyrabiam i odstawiam do lodówki na 2 godzinki. Ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia podsypanego mąką na grubość ok. 5 mm. Z tektury lub bloku technicznego przygotowuję szablon, który posłuży nam do obrysowania

Wielki apetyt
Domek z Piernika! / Cottage gingerbread! 146

;-DCzyż nie cudownie? Kocham ten czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko białego puchu za oknem!;-)Dzisiaj pierniczyłam w kuchni przez

SMYKWKUCHNI
LUKIER KRÓLEWSKI 385

Niezastąpiony do ozdabiania pierniczków lub sklejania chatek piernikowych. Lukier ten świetnie się nakłada na ciasteczka oraz pięknie się na nich wygląda.SKŁADNIKIbiałko z jednego jajkaszklanka

RAROSSA
PIERNICZKI 24 GODZINNE 359

ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz.W dzień pieczenia:Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy na blaszce. Pieczemy ok 5 minut w 170 st.Do wypieku użyłam Roślinne z Mlekovity, idealne masło do wypieków. Polecam

Z Majeczką w kuchni
Wigilia , starodawne zwyczaje… 217

mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów  ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały  kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie  były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne  „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce i radość ;  gwiazdki ,chroniły przed

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak w cieście francuskim na dwie nuty z surówką z marchwi i brzoskwini. 165

Dziś jest piękny dzień. Pachnie już choinką, zapach pierników przenika...wszystko już wyczyszczone, wypolerowane, umyte. Można usiąść, napić się kawy i kontemplować. No i gotować.Dziś będzie tymiankowy kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby. Pierwszy z kozim serem i szpinakiem, drugi z pieczarkami.Co jest potrzebne:-ciasto francuskie własnej roboty; przepis będzie w osobnym poście. Można użyć ciasta kupnego-filety

BaRepas
Korzenne Pajacyki- ciasteczka świąteczne 106

Polecam :) Składniki: 50 dag mąki 15 dag miodu sztucznego lub naturalnego 15 dag cukru 2 jaja Przyprawa do piernika 1 dag soda oczyszczona Tłuszcz do formy Wykonanie: Miód zrumienić z przyprawami. Wymieszać razem mąką, miodem, jajami, cukrem oraz sodą. Zagęścić ciasto, rozwałkować dosyć grubo i wycinać pajacyki. Układać je na wysmarowanej tłuszczem blaszce (lub na papierze pergaminowym) i upiec

Tradycyjna Kuchnia
Nadziewane Pierniczki z lukrem 155

Przepyszne domowe pierniczki z marmoladą w środku polane klasycznym lukrem składniki: Ciasto 300 g mąki pszennej 100 -150 g (te 50 g w zapasie) mąki żytniej pełnoziarnistej  100 g cukru pudru 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka mała sody oczyszczonej 100 g masła (roztopione i ostudzone) 100 g miodu 2 jajka Nadzienie: marmolada / dżem(...)kiedy już jesteśmy w stanie je sobie rozwałkować. Ciasto wałkujemy na 4 mm i robimy kółka. na jedno kółko kładziemy łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim kółkiem i wycinamy foremką gwiazdkę. Można docisnąć nieco boki pierniczka. Ja osobiście tego nie robiłam i żadne nadzienie mi nie uciekło. Kształt foremki jest oczywiście dowolny. Pieczemy pierniki w temp. 180*C przez 10 - 12 minut

W Moim Magicznym Domu
Pierniczenie na cztery ręce 152

należy rozwałkowywać ich zbyt grubo. Ciasto jest świetne - idealnie się wałkuje i wcale nie klei - nie podsypywałam mąką ani trochę. Zmieniłam jednak nieco oryginalny przepis - po dodaniu jednego jajka ciasto nijak nie chciało się zagnieść. Po dodaniu drugiego - było zdecydowanie zbyt lepkie. Kiedy dosypałam trochę mąki - stało się idealne. Nie mam pojęcia, czy jakoś wpłynęło to na smak czy twardość(...)przyprawy do piernika1 łyżka kakao75 g cukru pudru90 g miodu70 g miękkiego masła2 jajkadodatkowo:300 g landrynekMąkę, sodę, kakao i cukier puder przesiać do miski. Wsypać przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Dodać masło i miód, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać ciasteczka z otworami. Układać na blasze wyłożnej papierem do pieczenia. Wykałaczką robić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brownie & orzechy 200

Witajcie!Już niebawem Mikołajki i Święta Bożego Narodzenia, dlatego dzisiaj "częstujemy" Was ciastem, które kojarzy nam się właśnie z tym przedświątecznym okresem. Oczywiście nigdy nie zastąpi ono makowca czy piernika, ale sam jego zapach i połączenie z orzechami przywołuje na myśl chwile spędzone przy kawie i zapalonej choince <3 Co nie oznacza, że pieczemy to ciasto tylko w grudniu

WeAreCrazy
Pierniczki - Mikołaje (miękkie od razu po upieczeniu) 143

Tym razem niestety podczas przygotowywania pierniczków w aparacie wyczerpały się baterie, w związku z czym proces pieczenia nie został uwieczniony. :-) Chciałabym o nich pamiętać i wrócić

Szefowa kuchni
Ciastka z korzenną nutą 123

Postanowiłam zrobić ciasteczka. Z przyprawą do piernika. Tak, wiem, że lato tuż tuż i powinnam szykować setny sernik w tym sezonie, ale naprawdę miałam na nie wielką ochotę. Plan był prosty - zrobić kilkanaście ciasteczek, tak do pochrupania podczas filmu. No i... z kilkunastu ciasteczek nie wiem kiedy zrobiło się 50. Nie, nie zjadłam wszystkich ;) Mimo ogromnej ochoty, mój brzuch(...)cukru (można dać troszkę mniej) - jajko - 300 g mąki - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli - 3 łyżeczki przyprawy do piernika Przygotowanie:  Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Następnie dodać jajko, a potem stopniowo dodawać wymieszane razem suche składniki. Ciasto zawinąć folią spożywczą i włożyć na 10 minut do zamrażalnika lub na 1-2 godziny do lodówki. Z ciasta

W poszukiwaniu inspiracji
Pulchne, wyrośnięte pierniczki! 350

kakako2 łyżki cynamonu10 zmiażdżonych/pokrojonych na drobno orzechów laskowychPrzygotowanie:Wyciągamy jajko i masło z lodówki. Mają mieć temp. pokojową.W garnku, na średnim ogniu rozpuszczamy 1 łyżkę cukru. Autorka pierników obiecywała, że garnek to przeżyje, i tak też się stało :) Ściągamy z ognia, gdy cukier się rozpuści, a całość będzie miała brązowy kolor.Czekamy ok. 5 minut, aż syrop przestygnie.Garnek stawiamy(...)blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kuleczki (mnie poniosła czasem fantazja ;p) i pieczemy przez ok. 12-14 minut w temp. 200'C. Gdyby ciasto się kleiło, warto posypać sobie dłonie mąką. Gdy pięknie wyrośnięte pierniki wyrosną i będą gotowe, studzimy je, a następnie dekorujemy (czekoladą lub lukrem lub czym Wam podpowie wyobraźnia).Naprawdę dziękuję za ten przepis, ponieważ pierniki

Kitchens Alphabet
Miodownik 399

zależności od regionu nosi równe nazwy: Stefanka, czy tez czeski placek. Dla mnie pozostanie miodownikiem. Miodownik może doskonale zastąpić piernik, za którym ja nie przepadam. Mój miodownik do tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, jest to najprostszy, ale i najsmaczniejszy miodownik, można powiedzieć, że to idealny miodownik pachnący miodem, karmelizowanymi orzechami i wanilią, przełożony jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania