Puszyste szybkie w przygotowaniu ciasto z rabarbarem, o tej porze roku wyśmienicie smakuje z kompotem z rabarbarem. Polecam również kruche ciasto z rabarbarem SKŁADNIKI 20 dag rabarbaru 4 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru cukier waniliowy 150 ml oleju łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki cukru pudru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki
RAROSSASernik królewski to jeden z tradycyjnych polskich wypieków. Sernik składa się z dwóch warstw kakaowego ciasta kruchego i masy serowej w środku. Idealny na święta lub inne okoliczności. Składniki: (blacha 20x30) Ciasto: 2 szklanki mąki szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2 jajka Masa serowa
talerz przyjemnościZdecydowanie najlepszy przepis na sernik królewski , który powstaje z ciasta kruchego z dodatkiem kakao oraz z idealnej masy serowej. Sernik królewski to jedno z pyszniejszych ciast, jakie pieczemy na Święta. - prosty i sprawdzony przepis - można użyć twarogu mielonego z wiaderka - dokładny opis i zdjęcia krok po kroku
AniaGotuje.plDelikatna, aromatyczna tarta dla wszystkich miłośników kruchych ciast, ciasteczek. Można podawać na ciepło wtedy konsystencja masy rzadsza lub na zimno zgęstnieje jak krem. Jadłam jedną i drugą wersję obydwie są smakowite:) Składniki Ciasto 25o g mąki pszennej 150 g masła 1 żółtko 3 łyżki cukru tłuszcz do formy Masa 1 laska wanilii 400 ml … Czytaj dalej Tarta waniliowa
gotuj ze mnąszczypta soli • 1 szklanka cukru • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Ciasto Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i pokrojonym na małe kawałeczki zimnym masłem. Zagnieść ciasto kruche (na stolnicy siekając składniki lub mikserem - mieszadłem, ewentualnie ręką rozdrabiając składniki na małe okruszki ciasta), na koniec dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Uformować z niego kulę
KUCHNIA POLSKAwlewam ciasto wyrównując na wierzchu. Posypuję bułką tartą, dzięki czemu w ciasto nie wsiąkną aż tak rozmrażające się maliny. Ten patent jest też fajny w tartach gdy mamy ciasto kruche i np. jagody czy wiśnie, które puszczają sok. Układam maliny lekko je wtykając w ciasto i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę grzaniem góra plus dół bez termoobiegu przez ok. godzinę
Zasmakuj Kuchniwlewam ciasto wyrównując na wierzchu. Posypuję bułką tartą, dzięki czemu w ciasto nie wsiąkną aż tak rozmrażające się maliny. Ten patent jest też fajny w tartach gdy mamy ciasto kruche i np. jagody czy wiśnie, które puszczają sok. Układam maliny lekko je wtykając w ciasto i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę grzaniem góra plus dół bez termoobiegu przez ok. godzinę
Zasmakuj Kuchnilubię piec serniki, za każdym razem wymyślam nową wersję. Mam jeszcze kilka pomysłów. To ciasto akurat bardzo lubimy. Polecam Wam taki sernik, można go upiec na świąteczny stół. Idealnie kruche ciasto, aksamitna masa serowa, pachnące wiśnie i słodkie dodatki, bita śmietana, czekolada i migdały...czego chcieć więcej. Idealnie pasuje z filiżanką aromatycznej kawy. Do upieczenia sernika użyłam składników, które otrzymałam
Izabelawkuchniciasto. Pewnie dlatego, że zanim zdążę zrobić zdjęcia, to zjadamy je w mig. To ciasto postanowiłam więc uchronić przez błyskawicznym zjedzeniem i zrobiłam zdjęcia zanim do końca ostygło. Idealnie kruche ciasto, pyszne borówki i słodka pianka. To naprawdę rewelacyjna kombinacja. Ciasto ma jednak jedną poważną wadę: znika w tajemniczy sposób i w ekspresowym tempie 😊 Składniki na tortownicę o średnicy
Codzienna kuchnia niecodziennakoniec sezonu truskawkowego, mam dla Was propozycję na kruche ciasto z budyniem, truskawkami i kruszonką. Delikatne, ale i słodkie, z chrupiącą kruszonką i aromatycznymi truskawkami. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 80 g cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 100 g zimnego masła 1 jajko Składniki na kruszonkę: 50 g mąki 30 g cukru 35 g zimnego masła
Smak mojego domuTradycyjne Nussecken są to trójkąty z kruchego ciasta z orzechową skorupką, dwa ostre brzegi zanurzone zostały w czekoladzie...Pyszności. Nussecken smakują rownież dobrze z migdałami, pistacjami lub płatkami kokosowymi. Pieczone są najczęściej w okresie adwentu, chociaż ostatnio coraz częściej spotykam je na różnych urodzinach, a w piekarniach można je dostać przez caly rok. Składniki
dolcevitainmykitchenDziś zapraszam na pyszną szarlotkę z budyniem. Idealnie kruche ciasto, pyszny mus z jabłek, waniliowy budyń – mam nadzieję, że każdemu przypadnie do gustu. Bardzo prosta w wykonaniu i wyjątkowo smaczna. Polecam! Szarlotka z budyniem Składniki: 450 g mąki pszennej, 250 g masła, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 3 jajka, 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
paapilotkaatakie z ikea) jajk0 2-3 łyżki wody sól, pieprz ok 600 g czerownej kapusty ze słoika kubeczek śmietany 2 jajka Z miękkiego masła, mąki, jajka i przypraw wyrabiamy ciasto kruche. Teoretycznie powinno się je wrzucić na chwilę do lodówki, ale ja ten etap pominęłam. Ciasto rozwałkowujemy na blasze wyłożonej pergaminem. Na wierzchu wykładamy solidnie odsączoną z nadmiaru wody kapustę
Szybko Tanio Smaczniepołączenie lubiane nie tylko przez dzieci. Mnie to ciasto kojarzy się również z ryziokiem (patrz tutaj ), tyle że ryziok pieczony jest w cieście drożdżowym, a ciasto ryżowe w cieście kruchym. Co do owoców, wybrałam śliwki, bo jeszcze jest na nie sezon, ale piekłam to ciasto również z malinami i truskawkami. Można użyć zarówno owoców świeżych, jak i mrożonych. Składniki
Trzeci talerzPropozycja na weekend - bezglutenowa, przepyszna tarta z gruszkami. Delikatne, kruche ciasto i słodkie gruszki ze złocistą, orzechową kruszonką. Tarta jest rewelacyjna! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free ( klik) 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka Kruszonka: 1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, płatków migdałowych) 3 łyżki mieszanki Mix per Dolci Nutri free
Kuchnia bezglutenowamoże już patrzeć na żarełko i ciasta, no ale bloga prowadzić trzeba :-) To ciasto to pychotka. Zawsze się udaje, pięknie wygląda i jest pyszne :-) Składa się ze spodów kruchego ciasta, posmarowanych dżemem porzeczkowym , z bezą i orzechami. Spody przełożone są kremem. Ciasto jest pyszne. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę CIASTO: -2,5 szkl mąki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto szybko ze sobą połączać za pomocą noża, następnie zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1h. (pamiętajcie, że ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania rękoma). Wiśnie połączyć z cukrem i mąką, następnie delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości ok 4-5mm Następnie na środek wyłożyć
Niezły Młynekpiekarnika i pieczemy około 60 minut. Zachęcam do wypróbowania innych przepisów na słodkości letnie: Ciasto ucierane z rabarbarem , Cudaczek z truskawkami , Deser z truskawkami , Jogurtowe placuszki z truskawkam i, Kruche ciasto z truskawkami , Muffinki z truskawkami i rabarbarem , Ryż na mleku z truskawkami , Śmietankowiec z truskawkami . Smacznego
paapilotkaablat roboczy i dodajemy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto, nie będzie to łatwe, ani szybkie. Wymaga cierpliwego zagniatania składników, najlepiej najpierw pracować przy użyciu dużego noża, jak przy cieście kruchym, następnie pracujemy rękami i szczerze mówiąc będą dość spracowane. Teraz należy już tylko rozwałkować ciasto i wykroić foremkami pierniki. Staram się robić ciastka grubości ok. 7-8 mm, ale jeśli
I tu będę miała takie teTARTA Z RABARBAREM to połączenie kruchego ciasta z dodatkiem kremowego... Artykuł TARTA Z RABARBAREM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEDziś do kawy mam dla Was tartę cytrynową :) na kruchym cieście z domowym kremem cytrynowym (lemon curd), który pojawił się na blogu już jakiś czas temu i bezą. Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 30 g masła 30 g margaryny 1 jajko
Ciastkozercywytrawna, dużo sera i szynki. Smakuje wyśmienicie na ciepło jak i również w wersji zimnej. Cudowne danie, które może być śniadaniem, obiadem, kolacją czy przystawką na przyjęciu. Składniki: ciasto kruche wytrawne ze 100g masła (przepis w linku) 1 jajko 200g śmietany 30% 100ml mleka 100g szynki (użyłam polędwicy sopockiej) 200g żółtego sera 1 łyżeczka natki pietruszki sól i pieprz
Gotowanie i blogowanieproszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka, cukier. Wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Rozwałkowujemy (tym razem użyłam okrągłej formy o śr. 21 cm). Na kruche ciasto wykładamy masę serową, po same brzegi. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Wystudzony sernik chłodzimy w lodówce minimum 2 - 3 godziny :) Dekorujemy owocami. Ja wykorzystałam borówki
Mój Smak na Życietemperowaniu czekolady, robieniu ciast z kremem i - ostatnio - festelavnsboller (czyli bułeczek z ciasta duńskiego z kremem i bitą śmietaną, pieczonych właśnie w okresie karnawału). Nawet wałkowanie metrów kruchego ciasta nie sprawia mi już problemów. Ale przez te dziewięć-dziesięć godzin tak się wyeksploatuję, że w domu nie mam ochoty na nic innego niż ułożenie się na kanapie i wpatrywanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzekakaowo jogurtowa tarta z gruszkami Wytrawny, delikatnie gorzkawy smak kruchego ciasta, wspaniale współgra ze słodyczą gruszek i aromatem wanilii. A jeśli do pokrycia, wierzchu tarty, użyjemy jogurtowej masy, to deser nie tylko zyska na lekkości, ale również nabierze niegodziennego smaku . składniki ciasto: 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru brązowego 3 łyżki kakao
Miód i pieprzprzygotowuję zawsze dwa rodzaje: z mięsem mielonym oraz z warzywami i kawałkami kurczaka. PRZEPIS NA BABECZKI: SKŁADNIKI: 250g mąki pszennej 125g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko WYKONANIE: Przygotowujemy ciasto kruche, mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i jajko zagnieść na jednolitą masę, następnie ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godz. następnie
Kuchnia BeatyJakiś czas temu był jabłecznik z różową pianką, a teraz tradycyjne ciasto kruche przekładane jabłkami. Do zrobienia warstwy jabłek można użyć prażonych jabłek lub świeżych owoców.Składniki:Ciasto:600 g mąki pszennej100 g masła lub margaryny250 g cukru3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniaJabłka:2 litrowe słoiki prażonych jabłek (lub 1,5 kg świeżych)2 galaretki pomarańczowecukier do smakuSposób wykonania
Kuchnia domowa AniSzarlotka na delikatnym cieście biszkoptowym, przypominająca szarlotkę na zimno. Doskonale sprawdzi się także jako alternatywa, klasycznej szarlotki na kruchym cieście. SKŁADNIKI forma 24 x 35 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki
RAROSSAKruche, pachnące aromatyczną wanilią tartaletki ze świeżymi truskawkami i chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na lekki sezonowy deser. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 150g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Kruszonka: 100g mąki orkiszowej 50g cukru 50g masła ekstra 500g truskawek 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru bułka tarta olej kokosowy do wysmarowania formy Wykonanie(...)przełożyć do dużej miski, dodać miąższ z laski wanilii, zasypać cukrem i całość dokładnie wymieszać. 2. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinywigilijnego barszczu. Właściwie to pierożki są pyszne i bez barszczu. Ciasto ładnie się wałkuje i formuje. Mogłam pewnie jeszcze chwilę poczekać żeby trochę bardziej się zrumieniły, ale nie wytrzymałam. sama nie wiem co lepsze - takie pierożki czy uszka. Może trzeba zrobić i jedne i drugie? Polecam.składnikiciasto kruche (ok 24 szt)200 g mąki120 g masła1 małe jajko
Stare Garymąki 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, w zagłębienie wbić żółtka, dodać cukier i posiekaną zimną margarynę. Szybko zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim spód oraz boki blaszki. Masa Serowa: 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego "z wiaderka") 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mleka 1 p. cukru waniliowego(...)wstawić do piekarnika. Piec ok 40 minut w temperaturze 180 st. C, w międzyczasie białka (pozostałe z kruchego spodu) ubić na sztywną pianę z 1/2 szklanki cukru. Na 10 minut przed końcem pieczenia delikatnie wyłożyć ubite białko. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika po wystygnięciu pojawią się złote krople
Słodka Kraina Wypieków/schema.org","@type":"Recipe","description":"Ciasteczka francuskie z twaro\u017ckiem to chyba jedne z najprostszych ciasteczek jakie mo\u017cna zrobi\u0107. Delikatna masa twarogowa idealnie komponuje si\u0119 z kruchymi listkami ciasta francuskiego. Nie s\u0105 za s\u0142odkie i \u015bwietnie nadadz\u0105 si\u0119 jako pocz\u0119stunek do kawy lub jako przek\u0105sk\u0105 w ci\u0105gu dnia. Jak zawsze(...)minut lub do momentu zrumienienia ciasta. Gotowe!"]} Ciasteczka francuskie z twarożkiem to chyba jedne z najprostszych ciasteczek jakie można zrobić. Delikatna masa twarogowa idealnie komponuje się z kruchymi listkami ciasta francuskiego. Nie są za słodkie i świetnie nadadzą się jako poczęstunek do kawy lub jako przekąską w ciągu dnia. Jak zawsze szybki i prosty przepis, który może wykonać każdy. Spróbujcie
Mostek w kuchniZnika wprost w zastraszającym tempie. A oto i on: Składniki: 2 szklanki mąki 1 kostka masła 1/2 szklanki śmietany Wykonanie: Mąkę z masłem posiekać, dodać śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Składniki na krem: 2 jajka 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka cukier waniliowy 1/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru
Ciasteczkowy Potwórsię bliżej mojemu domowemu przepiśnikowi i znaleźć dla Was więcej przepisów, które znam z dzieciństwa, ale nie zdążyłam się jeszcze nimi podzielić. Kolejny na mojej liście jest skubaniec :) To kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Możecie zrobić je z dowolnymi owocami. Świeżymi jak jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, borówki, maliny itd. lub ze słoika. Mojego
CiastkozercyKulki orzechowe ładnie się prezentują i tez wyśmienicie smakują. Możemy przygotować je także z kruchego ciasta które akurat nam lekko podeschło i nikt już nie ma ochoty go jeść ;-) Ja użyłam orzechów brazylijskich ale Wy macie pole do popisu. Bakalii w końcu mamy pod dostatkiem. Składniki; 30 dag herbatników ( możemy czesc zamienic na biszkopty lub na kruche ciaseczka ) 3 łyzki
Radość kipiąca uśmiechem.Kruchy mazurek z orzeźwiającym lemon curd oraz słodkimi bezikami, to moja ostatnia świąteczna propozycja na tegoroczną Wielkanoc. Żeby było jeszcze ciekawiej część masła zastąpiłam olejem kokosowym co nadało ciastu dodatkowego smaku. Wy możecie zrobić tradycyjne ciasto z masłem, albo całkowicie zastąpić masło olejem. Ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej(...)łyżka mąki ziemniaczanej 75 g zimnego masła 1 łyżka oleju kokosowego (lub 25 g masła) 35 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka wody Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej godzinę. Po tym czasie wylepiamy nim formę do tarty (23 cm) i pieczemy ok 20 minut w 180 st. C aż ciasto będzie
Cynamonowe szczęścieSłodkie, kruche tartaletki ze złocistą, chrupiącą kruszonką z orzeźwiającymi, kwaskowymi czerwonymi porzeczkami to fajny pomysł na letni deser ze świeżymi owocami. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 150g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra 500g czerwonej porzeczki 4 łyżki cukru bułka tarta masło do wysmarowania formy Wykonanie(...)Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. 2. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie
Szalona Kuchnia Ewelinynajpiękniejsze walentynki jakie mogę mieć.... moje dwa słodkie aniołki moje wymarzone córeczki. Dla nich dziś upiekłam kruche serduszka waniliowe. Robi się je bardzo szybko i szybko się pieką. Najdłuższy w tym wszystkim jest czas chłodzenia jak to bywa w cieście kruchym.SKŁADNIKI: upiekłam z tej porcji dwie duże blachy 250g mąki pszennej 125 g cukru pudru125g masła zimnegolaskę wanili
Basia w kuchniPyszne kruche tartaletki, z delikatną, kremową masą budyniową i świeżymi, orzeźwiającymi owocami są doskonałym pomysłem na lekki deser o każdej porze roku. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 150g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Masa budyniowa: 125g masła extra 500ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 2 żółtka
Szalona Kuchnia Ewelinytaki oto sernik, w wersji "de luxe" możnaby powiedzieć:) Łatwy w przygotowaniu, wymaga jednak nieco czasu. Kruchy spód, warstwa sernikowa, truskawki w galaretce, krem z mascarpone i na końcu beza! Bardzo dekoracyjny, smaczny, wysoki niczym najlepszy tort, i to całkiem duża blacha ciasta - jest czym dzielić. Z pewnością zapamiętam i wykorzystam przepis jeszcze nie raz, jedyne, co zrobię(...)inaczej, to zmniejszę ilość białek do bezy; chciałabym, żeby była niższa i bardziej chrupiąca. składniki: beza: 1 szkl białek 1 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu ciasto "kruche": 1,5 szkl mąki pszennej 125 g margaryny 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 5 jajek
6nieborozwałkować dłonią na wałek wielkości obwodu spodu ciasta. Wałeczek ułożyć przy brzegu spodu ciasta, następnie docisnąć go, aby połączył się ze spodem (można na wierzchu wałka zrobić wzorek widelcem). Kruche ciasto piec w temperaturze 190'C przez około 20 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika, wystudzić. Na spód ciasta wyłożyć kajmak, rozsmarować go równomiernie. Kostki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć
Zrób to smacznieWitam Kochani Dziś zapraszam Was na rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciasteczka jest wyjątkowe, ponieważ dodajemy do niego ugotowane żółtka. Ciasteczka są niezwykle pyszne, kruche, ciasto po upieczeniu jest lekkie i wręcz rozpływa się w ustach. Jak wiadomo sukces udanego wypieku to przede wszystkim mąka. Dziś chcę Wam bardzo polecić mąkę Szymanowską od Polskich młynów
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugodziny (do suchego patyczka). Zachęcam również do wypróbowania innych przepisów z wykorzystaniem truskawek: Ciasto z porzeczkami i truskawkami, Cudaczek, Deser z truskawkami, Jogurtowe placuszki z truskawkami, Koktajl truskawkowo- bananowy, Kruche ciasto z truskawkami, Muffinki z truskawkami i rabarbarem, Ryż na mleku z truskawkami, Śmietankowiec z truskawkami, Torcik grysikowy z truskawkami Tarta z kremem budyniowym i owocami Smacznego
paapilotkaagodziny (do suchego patyczka). Zachęcam również do wypróbowania innych przepisów z wykorzystaniem truskawek: Ciasto z porzeczkami i truskawkami, Cudaczek, Deser z truskawkami, Jogurtowe placuszki z truskawkami, Koktajl truskawkowo- bananowy, Kruche ciasto z truskawkami, Muffinki z truskawkami i rabarbarem, Ryż na mleku z truskawkami, Śmietankowiec z truskawkami, Torcik grysikowy z truskawkami Tarta z kremem budyniowym i owocami Smacznego
paapilotkaaLekkie, aromatyczne i soczyste ciasto. Świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie jako alternatywa dla tradycyjnej strucli drożdżowej czy makowca na kruchym cieście. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Zawsze się udaje. I zawsze znika ekspresowo. Jego zaletą jest to, że ma fajną wilgotność, która pozostaje nawet po kilku dniach od upieczenia Składniki: 4 duże przejrzałe banany - najlepiej żeby miały jednolicie brązową
Ze smakiem bez glutenuBezowe ciasteczka orzechowo-owsiane Bezowe ciasteczka orzechowo-owsiane to odpowiedź na pytanie co zrobić z białkami, które zostają po przygotowaniu kruchego ciasta, albo kwasówki. Za pomocą 3 dodatkowych składników i szczypty cynamonu można ten problem zamienić w kruche, pachnące orzechami i cynamonem chmurki. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. A potem już tylko pozostaje wstawić je do piekarnika, a następnie
Trzeci talerzminut. Po tym czasie wałkujemy i wyklejamy foremkę na tartę. Jeśli ciasto będzie się kleić do wałka i stolnicy - podsypujemy mąką gryczaną. Nie wiem, czy to charakterystyka kruchego ciasta, czy też wina mąk bezglutenowych, ale przeniesienie ciasta było dość trudne - trochę się poprzerywało i musiałam doklejać je palcami. Nakłuwamy dziurki widelcem i pieczemy przez ok. 12 minut w temp
Mama z Motylemdrodzy, dziś zapraszam po przepis na nieskomplikowaną i szybką szarlotkę. Ciasto pięknie pachnie cynamonem i wręcz rozpływa się w ustach. Przepis podaję z moimi zmianami. Składniki: Kruche ciasto (blaszka 20x35cm): 4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Jabłka: 1 i 1/2 kg jabłek
Kuchnia domowa Anijeżyny...leżały w lodówce i na mnie patrzyły :). Pomyślałam - przeglądnę książkę "Alfabet ciast" i może coś wpadnie mi w oko...Nie myliłam się - zaraz zabrałam się za zagniatanie kruchego ciasta. Akurat gdy chłodziło się w lodówce zdążyłam polecieć do sklepu po brakujący jogurt. Lubię ciasta, które nie są przesłodzone i to do takich należy! Spróbujcie! Dla kogo: dla kochających
Mania Wypiekaniaosób pozostawia pewną ilość ciasta do obłożenia brzegów placka, ja jednak układam całe ciasto w formie, jak na załączonym zdjęciu. Przy takich praktykach przydaje się wysoka, sylikonowa tortownica. Do kruchego ciasta, wbrew wszystkiemu, nigdy nie lubiłam używać foremek do tarty. Przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do uzyskania złotego koloru. Warto przed pieczeniem delikatnie "podziurkować
Kuchenna KontrrewolucyaKruchy spód tarty z chorizo i świeżymi listkami rucoli smakuje wybornie :), to jakich użyjecie dodatków to tej tarty zależy od waszych upodobań :). Składniki na ciasto kruche, forma 30x40 cm: 50 dag mąki pszennej 25 dag margaryny 1 jajo 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli Dodatki: chorizo sos pomidorowy czosnek w plastrach lub przeciśnięty przez praskę por cebula
Apetyczna babeczkamasę śmietanową. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 2/3 schłodzonego ciasta, następnie masę śmietanową i na wierzch owoce. Na wierzch na grubych oczkach tarki zetrzeć pozostałe kruche ciasto. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 60 minut, aż sernik lekko się zrumieni. Wyłączyć piekarnik i w zamkniętym studzić sernik przez godzinę. Następnie całkowicie ostudzić na blacie
UgotujmyTo.plsztkakao - 3 łyżkimąka -500 gcukier kryształ -3 łyżkimargaryna -1 kostproszek do pieczenia - 2 łyżeczkitłuszcz do formyMASA BUDYNIOWAbiałka jaj -5 sztolej -0,5 szklbudynie czekoladowe - 2 opakcukier -250 gsól - szczyptaDODATKOWOśliwkiPRZYGOTOWANIE:CIASTO KRUCHE Do miski wsypać mąkę z proszkiem i kakao. Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części włożyć do zamrażalnika
Kuchnia Danusiwzględu na swoje właściwości są szczególnie „zakalcogenne”. Jeśli jeszcze dodatkowo musimy upiec ciasto bez jaj i produktów mlecznych, to najlepszym polem do rozpoczęcia eksperymentów są ciasta kruche, które udają się bez większych problemów. Oto kilka porad jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakalca w ciastach ucieranych i drożdżowych: Używać składników o jednakowej, pokojowej temperaturze. (Wyjąć wcześniej
głodny alergik