piękny czerwcowy dzień, usiąść w ogrodzie z kubkiem kawy z mlekiem a do przegryzienia mieć kawałek pysznej kruchej tarty z kremem z bitej śmietany i serkiem mascarpone posypanej truskawkami i borówkami pokrytej kawałkami galaretki. Coś pysznego w upalny dzień :) Polecam wypróbować :) Wymiary foremki : średnica 28 cm Czas pieczenia : ok. 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 120 g masła(...)łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 250 g truskawek koszyczek borówek galaretka agrestowa Sposób przygotowania: Ciasto kruche : Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę. Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy. Brzegi i boki formy natłuszczamy
Słodkości i nie tylkoSzarlotka to jedno z moich ulubionych ciast obok sernika. Jadłam ja w wielu postaciach - z kruszonką, z pianką bezową, na kruchym cieście, drożdżową, czekoladową.... Za to szarlotka sypana jest inna. Zdecydowanie najszybsza jaką do tej pory przyszło mi robić. Wystarczy 5-10 minut przygotowań i ciasto ląduje w piekarniku. I ten wyjątkowy smak... To trzeba po prostu spróbować :) Składniki
ChilliJemyfigami piekę często i za każdym razem inne. Piekłam ciasto figowe z dodatkiem cukinii. Ciasto z figami i czekoladą przytrafiło mi się na początku stycznia zeszłego roku. Do kruchego ciasta dodałam dżem figowy . Tym razem postanowiłam upiec czekoladowe ciasto z figami. Jest to ciasto na bazie jogurtu i masła i bardzo łatwe w pieczeniu. Mam słabość do wypieków na maśle
codojedzeniacałość zwieńczona została kokosową kruszonką. Naprawdę ta szarlotka smakuje rewelacyjnie. Bardzo przypadło mi do gustu ciasto z mąki kokosowej - robiłam je pierwszy raz, w smaku bardziej przypominało biszkopt niż kruche ciasto, ale do tej szarlotki pasowało idealnie. Dla urozmaicenia budyń postanowiłam zrobić z kaszy jaglanej, co również okazało się świetnym pomysłem, a przy okazji sprawiło, że szarlotka wyszła bardziej sycąca
Healthy food explorermasą śmietanową. "Niebo w gębie". Koniecznie wypróbujcie i upieczcie takie wspaniałe ciacho. Ciasto przygotowuje się szybko i jest łatwe do zrobienia. Polecam Wam również jabłecznik na kruchym cieście, który znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA oraz inne smaczne wypieki. Jeśli przygotowaliście potrawy z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję
O kuchni z uczuciemtwarogu półtłustego bez laktozy od Mlekovita 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru pudru borówki, truskawki 8 średnich foremek na tartaletki Przygotowanie: Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche, wkładamy je do woreczka foliowego i na 15 minut do lodówki. Potem przekładamy ciasto na stolnicę, dzielimy na 8 części a z każdej robimy kulkę którą rozwałkowujemy cienko na kształt kółka
słodkie i nie tylko historie kulinarnemasła kilka kropel aromatu śmietankowego II. Nadzienie i wykończenie: 5 dużych jabłek odmiany szara reneta cukier puder cynamon sok z cytryny Sposób przygotowania: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C . Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na placki. Jed nym z nich wykładamy spód natłuszczonej formy
DominikaDolcilistków tymianku cytrynowego skórka otarta z jednej cytryny ok. 30 g masła sól morska, pieprz Ciasto: Z dwóch szklanek mąki, dwóch żółtek, łyżeczki soli i 170 g masła zagniatamy kruche ciasto (ręcznie lub szybciej: w malakserze/mikserze) – gdyby nie chciało się połączyć, dodajemy dodatkowo ok. dwie łyżki zimnej wody. Kulę z ciasta owijamy folią i wkładamy na ok. 20 minut
Poezja smakuW lodówce lub w zamrażarce znajdziesz trochę truskawek? Masz ochotę na coś słodkiego? Świetnie się składa – przychodzę do Ciebie z przepisem na truskawki pod kruszonką
Via Gustomasła Dodatkowo: ½ galaretki cytrynowej owoce (2 brzoskwinie, 1 banan, kilka truskawek, kilka poziomek) Przygotowanie: Ciasto: Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtko oraz szczyptę soli. Szybko zarobić kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na 2 godziny do lodówki. Budyń rozmieszać w szklance mleka. Drugą część mleka zagotować z cukrem i masłem. Wlać rozmieszany budyń
KuchniaWeDwoje.plzdjęciu. Niejednokrotnie już uratował moje pomalowane paznokcie. Smacznego! Lubicie takie proste ciasta jak to jogurtowe, czy wolicie bardziej złożone kompozycje? Jeśli macie ochotę na świetne kruche ciasto z owocami i budyniową pianką, znajdziecie je tutaj . Wasza, Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram
Patchworkzdjęciu. Niejednokrotnie już uratował moje pomalowane paznokcie. Smacznego! Lubicie takie proste ciasta jak to jogurtowe, czy wolicie bardziej złożone kompozycje? Jeśli macie ochotę na świetne kruche ciasto z owocami i budyniową pianką, znajdziecie je tutaj . Wasza, Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram
Patchworkśmietany kremówki 250 g ricotty 50 g cukru tapioka i bułka tarta Przygotowanie: Składniki na ciasto (migdały, mąka pszenna, cukier trzcinowy, żółtko, masło oraz śmietana 18%) szybko wyrabiam na kruche ciasto - spód tarty. Pomógł mi w tym malakser. Dobrze połączone składniki lądują teraz na minimum pół godziny w lodówce. Rabarbar obieram i kroję na drobniejsze kawałki. Zasypuję odrobiną cukru
Karczma Honoriettylubi sernika? Chyba nie ma takiej osoby. Nawet te, które mówią, że ciast nie jadają to twierdzą, że sernik i szarlotkę akurat lubią. A sernik na kruchym cieście to zupełna klasyka- dla każdego i na każda okazję. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 210 g mąki 140 g masła 70 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKlawisze to jedne z ulubionych ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa. Delikatne ciasto, kruchutka beza i słodka marmolada różana. Te kupowane w sklepie były ze zwykłego kruchego ciasta, natomiast moja Mama robiła je z ciasta orzechowego i taki przepis dziś przekazuję. Składniki: na ciasto: 350 g mąki 50 g startych orzechów włoskich 3 żółtka 250 g masła łyżka cukru pudru szczypta
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniablaszce o wymiarach 36 cm x 20 cm. Nie mam zdolności dekoracyjnych , więc posypałam całe ciasto bakaliami i polałam polewą czekoladową (z żelatyną ), możemy użyć wszystkich innych!!! Składniki na kruche ciasto : 35 dkg margaryny lub masła, 15 dkg cukru pudru, 4-5 żółtek gotowanych, 45 dkg mąki pszennej ( tortowa, krupczatka ), pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia , Sposób przygotowania : Na stół
Pysznosci Babci Basicukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/2 szklanki rodzynek 2 łyżki masła Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Ciasto kruche nie lubi ciepła, najpierw posiekaj wszystko nożem, a dopiero na koniec zagnieć. Podziel ciasto na dwie części, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. Jabłka obieramy
KuchcikoweLoveużyjemy. Owoce mogą być świeże, z kompotu lub mrożone. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami, gdzie występuje on pod nazwą "skubaniec". Wpisując w wyszukiwarce tę nazwę, pokazało mi ciasto kruche znane jako pleśniak, więc zmieniłam nieco jego nazwę z zachowaniem słowa je opisującego. Ciasto biszkoptowe skubane jest idealne na lato, gdy są dostępne świeże owoce i pragniemy jeść lekkie
Kuchcik gotujeszkl drobno zmielonych orzechów laskowych 1/4 szkl mleka w proszku 100-150 g śmietany kremówki 30% Dodatkowo: ok. 25 sztuk mini Kinder Bueno Przygotowanie: Ciasto kruche: Masło pokroić w kostkę i posiekać z pozostałymi składnikami. Zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 20 cm, której dno uprzednio wyłożyć papierem
Nastoletnie Wypiekanieobrany kroimy w grube kawałki około 1cm grubości. Na 10 min przed dodaniem do ciasta zasypujemy go 2 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Kruche ciasto to nic trudnego, suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, śmietanę, żółtka z 3 jajek i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Gotowym ciastem wylepiamy spód tortownicy
Kuba GotujePolecam ciasto z tym kwaśnym warzywem. Spróbujcie też zrobić je z rabarbarem i truskawkami. drożdżowe ciasto z rabarbarem Z czerwoną porzeczką A także polecam serowe ciasteczka z rabarbarem i kruche ciasto z rabarbarem Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej mąki 5 jajek szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru 2 łyżeczki proszku
potrawyregionalneSkładniki na ciasto: 100g margaryny 250g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Wymieszać razem, by powstało kruche ciasto. Pamiętając by przed pieczeniem poleżało przynajmniej 30 min w lodówce. Śmiało możemy sobie je przygotować dnia poprzedniego. Radą Hońki jest rozpuszczenie margaryny w mikrofali, co znacznie ułatwia wyrabianie ciasta i skraca całą babraninę. Rozwałkujemy i wykładamy blaszkę. Nakłuwamy powierzchnię widelcem. Pieczemy
Karczma Honoriettywypróbowania innych przepisów z letnimi owocami: A'la malakoff z truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem , Ciasto z sokiem porzeczkowym, Cudaczek z truskawkami, Deser z truskawkami , Jogurtowe placuszki z truskawkami , Kruche ciasto z truskawkami, Maślankowe ciasto z porzeczkami, Ryż na mleku z truskawkami, Śmietankowiec z truskawkami, Śniadanie z truskawkami i serkiem wiejskim , Tarta bez pieczenia z jagodami i białą czekoladą, Tarta
paapilotkaamałych babeczek) : truskawki 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka 1 opakowanie masła 6 - 8 łyżek cukru pudru ½ kieliszka spirytusu Wykonanie: kruche spody : Połączyć ze sobą wszystkie składniki na spody babeczek i szybko zagnieść gładkie ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać nim cienko foremki na babeczki. Foremki ustawić na blasze do pieczenia i piec przez około 13 - 15 minut
Mama Gotujedziś jest już czwartek, ale jak zwykle brakuje mi czasu na wszystkie zajęcia. Dzięki temu może ktoś się skusi i zrobi to ciasta na ten weekend. I mam nadzieję, ze będzie zadowolony z efektu. Składniki na kruchy spód: 1/2 kostki masła lub margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Składniki na masę serową : 1 kg twarogu 1/2 kostka masła lub margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie: Składniki na kruche ciasto wyrobić, podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na spód blachy, resztę schłodzić. Twaróg zmielić 3-krotnie, masło utrzeć z cukrem dodając
Ciasteczkowy PotwórDziś coś dla alergików. Zostałam ostatnio poproszona o przygotowanie jakiegoś ciasta dla osoby, która nie może jeść jajek i nabiału. Na początku pomyślałam o kruchym cieście - tak można go z łatwością zrobić bez dodatku jaj - klik, ale potem moje myśli przeniosły się na bardziej Wielkanocne smaki. Od razu zabrałam się za przygotowanie świątecznej baby czekoladowej bez dodatku jaj i sztucznych
Słodkie Przyjemnościkokosowego- 100g ksylitolu- 30g płatków migdałów- 1 łyżka mleka owsianego lub ryżowegoDodatkowo:- płatki migdałów do posypania ciasta (nie trzeba)- śliwki, ilość wg uznaniaWszystkie składniki kruszonki zagnieść razem, powinniśmy otrzymać kruche ciasto, które rozkruszymy na naszym placku. Ja przygotowuję kruszonkę bezpośrednio przed posypaniem.*Przecier dyniowy:Możemy go przygotować na dwa sposoby:1. Dynię kroimy na małe kawałki, dodajemy odrobinę wody
Smaczne Zdrowepodanej na opakowaniu Ciasto: Z podanych składników zagnieść (do dokładnego połączenia składników, nie wyrabiać).Wstawić ciasto na 1h do lodówki Okragla formę do tarty posmarować tłuszczem i wylepić kruchym ciastem.Ponakłuwać ciasto widelcem.Piec przez około 8 min w 180 st. C Wyciagnac z piekarnika. Posmarowac dzemem w moim wypadku wisniowym i wlozyc na 10 minut do piekarnika.Upieczone odstawić do ostygnięcia
Z Kuchni Do Kuchnikruchutkie, a przepis? Wykorzystałam moją ulubioną metodę, czyli "na oko" ;) Na szczęście wszystko się udało i mogliśmy zajadać takie śliczne słodkości... Idealnie kruche ciasteczka z dżemem z przepisu wyjdzie ok. 25 sporych, podwójnych ciastek Do zrobienia ciasta należy przygotować: 300 g masła 400 g mąki pszennej 150-200 g cukru 2-3 żółtka (w zależności od wielkości jajek) spora szczypta
Ratunku obiad