ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:270/937)

Makowiec z pianką 179

Makowiec to obowiązkowe ciasto na moim świątecznym stole. Najbardziej ulubiona przez nas wersja to ta na kruchym cieście. W tym roku wzbogacony został o piankę.  Wyszedł pyszny i Wam też polecam :) Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 5 żółtek 125 g masła 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa makowa: puszka masy makowej

Smakołyki Asi
Tarta z jabłkami i orzechami 119

macie jeszcze w domu małych pomocników to już w ogóle zazdroszczę;) szczególnie gdy z takiego ciasta przygotujecie małe tarty z ulubionymi owocowymi fantazyjnymi farszami. Składniki: 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta (ok. 300 g) 2 wyszorowane jabłka (nie obierajcie ich ze skórki) 260 g marmolady wieloowocowej twardej – użyłam opakowanie firmy Jamar spora garść mielonych orzechów włoskich szczypta cynamonu opakowanie cukru

Zasmakuj Kuchni
Tarta z jabłkami i orzechami 173

macie jeszcze w domu małych pomocników to już w ogóle zazdroszczę;) szczególnie gdy z takiego ciasta przygotujecie małe tarty z ulubionymi owocowymi fantazyjnymi farszami. Składniki: 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta (ok. 300 g) 2 wyszorowane jabłka (nie obierajcie ich ze skórki) 260 g marmolady wieloowocowej twardej - użyłam opakowanie firmy Jamar spora garść mielonych orzechów włoskich szczypta cynamonu

Zasmakuj Kuchni
Szarlotka na kruchym cieście 173

ulubionych ciast. U mnie w domu zawsze gościł jej nieco inny rodzaj (na bardziej puszystym cieście, z tartymi jabłkami – przepis możecie znaleźć tutaj ). Teraz przedstawiam wersję na bardziej kruchym cieście, z prażonymi na patelni jabłkami. Polecam spróbować obie Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 4/5 szklanki cukru Jabłka

Bullio
SERNIK KRÓLEWSKI 123

łyżki śmietany 18 % 300g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki kakao Zaczynamy od ciasta. Przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane zimne masło. Wszystko siekamy nożem lub urządzeniem do kruchego ciasta. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Należy wyrabiać ciasto jak najkrócej. Ciasto dzielimy na 2 części, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Po tym czasie zabieramy

KuchcikoweLove
Ciasto Jabłecznik z Budyniem - Szarlotka z Budyniem 282

celu noża i składniki posiekać ). Do tak połączonych składników dodaję żółtka , śmietanę i zagniatam ciasto na jednolitą masę ( jajka i śmietanę daję na środek żeby nie wypłynęła na boki ) . Ciasta kruchego nie wyrabiam zbyt długo , tylko do momentu połączenia się składników . Z wyrobionego ciasta odcinam kawałek ciasta troszkę większy niż 1/4, i zawijam w filię spożywczą . Drugi większy kawałek również

Uwaga Babcia Gotuje
Bananowa chmurka 338

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kto ma ochotę na bananową chmurkę? Pyszne ciasto, na kruchym spodzie z dużą ilością bananów z lekką masą śmietanową oraz bezą czekoladową. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach mmniam :-D. Idealne do popołudniowej kawki Po dłuższej przerwie na blogu, zapraszam do wypróbowania przepisu na bananową

Marta Gotuje
Quiche z białymi szparagami 168

Quiche ( czyt. kisz ) - danie, które składa się z podstawy z ciasta kruchego lub francuskiego, wypełnione wytrawnym nadzieniem i mieszaniną śmietany i jaj :)  Zapraszam ! opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 150 ml śmietanki 30 % garść startego żółtego sera sól, biały pieprz gałka muszkatołowa pęczek białych szparagów ok 10 pomidorków koktajlowych rukola do dekoracji Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem

Atlas Smaków
Sernik z jabłkami karmelizowanymi w pomarańczach 190

łyżki śmietany 18% 2 łyżki kaszy manny Jabłka karmelizowane: 3 duże jabłka winne 1/2 szklanki syropu pomarańczowego 30 g płatków migdałowych Sposób przygotowania Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,formujemy kulę owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem,wylepiamy wyłożoną pergaminem blaszkę. Masa: Zmielony twaróg miksujemy z jajkami oraz cukrem dodajemy budyń rozpuszczony w mleku

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasto z jagodami i czerwonymi porzeczkami 91

Sezon owocowy w pełni, stąd pomysł na kolejne kruche ciasto, które najlepiej z nimi smakuje. Tu wykorzystałam jagody i czerwoną porzeczkę, ale każda inna kombinacja będzie pyszna. Dodatkowo w cieście pojawiają się migdały, co sprawia, że smakuje ono trochę inaczej niż standardowe kruche. Migdałowo-kakaowa kruszonka jest tu wspaniałym zwieńczeniem deseru

Milion Smaków
A na deser szarlotka z wiśniowego sadu, czyli słodkich chwil u Mamy czar 117

Wprawdzie drzewka w ogrodzie Mamy już ogołocone, ale na targu wiśnie jeszcze są ;) Tym razem podczas produkcji ciasta towarzyszyłam Mamie z aparatem fotograficznym. Przedstawiam ilustrowany przepis na przepyszne niby-kruche ciasto ze świeżymi jabłkami i wiśniami. Składniki ( na dużą blachę): 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru  kostka margaryny lub masła 4 żółtka (białka do piany) 1łyżka octu

Kuchnia po mojemu
Ciasto budyniowe 150

Ciasto jest przepyszne i do tego banalne w wykonaniu. Ot zwykłe/niezwykłe kruche ciasto przełożone budyniem. Po spróbowaniu jednego kawałka, ma się ochotę na kolejny i tak dalej... Ciasto idealnie słodkie. Z blachy znika w mgnieniu oka. Kroi się go idealnie, tylko należy pamiętać, żeby przed podaniem całkowicie ciasto wystudzić. Polecam z czystym sumieniem, nie tylko do niedzielnej kawki

CookYourself
Karpatka 187

ciasto uwielbiane u nas w domu, jak mało które. Wypróbowałam już ogromną ilość przepisów na to ciasto i to znalezione u Marty jest według mnie idealne. Budyniowy krem i kruche ciasto pięknie rosnące. Zniknęło u nas w mgnieniu oka. Akurat sposób przygotowania tej karpatki nie jest skomplikowany, a ja nie przepadam za mocno maślanymi kremami, a tu tego masła

dom-agi.pl
5 filmów o jedzeniu, które uprzyjemnią grudniowe wieczory 148

Nominuję więc za gorzki smak, ale również za uśmiech przez łzy. No i jeszcze za te ciasta o naprawdę wyśmienitych nazwach. Z czym serwować? Polecam szarlotkę lub inny placek. Kruche ciasto i wymyślne masy obowiązkowe.  3. Julie i Julia (2009) Jednym zdaniem Nigdy nie jest za późno, by podążać za swoimi marzeniami. Uzasadnienie nominacji Uwielbiam ten film za wszystko

W kuchni wieczorem
Jabłecznik z różową pianką 176

jedno z moich ulubionych ciast z jabłkami. Przepis pochodzi z gazetki Moja kuchnia. Jabłeczniki nr 9 (2008). Robiłam je wielokrotnie. Uwaga! W cieście kruchym nie ma cukru, ale słodycz pianki i jabłek to wynagradzają. Polecam!Składniki: Ciasto:3 szklanki mąki pszennej250 g margaryny5 żółtek2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaJabłka:1 litrowy słoik prażonych jabłek + 1/2 łyżeczki cynamonulub1 kg jabłek

Kuchnia domowa Ani
Stefanka 339

szklanki białego cukru;200 g margaryny;1 cukier wanilinowy;9 łyżek kaszy manny.Polewa:100 g gorzkiej czekolady;125 g margaryny.Sposób wykonania:Ciasto:Wszystkie składniki ciasta zagnieść (tak jak ciasto kruche). Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wszystkie składniki ciasta i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego. Można oczywiście ciasto zagnieść ręcznie.Ciasto podzielić na 3 równe części

Gospodyni Miejska
Dietetyczna tarta z kabaczkiem, chilli i serem Reblochon de Savoie 197

cała woda odparuje z farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do dość ostudzonego farszu dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy (scalą one nasz farsz podczas pieczenia). Z lodówki wyciągamy ciasto kruche, wałkujemy i układamy na formie do tarty (polecam wysmarować formę oliwą by ciasto nie przywarło, ja użyłam oliwy z oliwek z oregano, ciasto nabrało pięknego smaku i zapachu). Nakłuwamy

Mango Papaja
Mini mazurki z masą orzechową i marakują 173

wahania kupcie gotowe w sklepie i się nie stresujcie, w końcu Święta mają być miłe, przyjemne i bezstresowe ;)     Czas przygotowania: Porcje: 12-15 szt. Składniki: Foremki z kruchego ciasta  350 g mąki pszennej 200 g zmrożonego masła 60 g cukru pudru 4 żółtka  1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pomarańczy (lub wody) 1 łyżeczka agar-agar syrop klonowy do smaku dekoracja Polewa i dekoracja biała Helio Przygotowanie: Kruche foremki Masło zetrzyj na grubej tarce, dodaj przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię, odstaw do lodówki na 30 minut. Pozostałe masło roztop, posmaruj foremki przy pomocy pędzla, posyp mąką

SzczyptaSmaQ
Sernik śmietankowo-malinowy 156

cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 galaretki malinowe Sposób przygotowania: Ciasto: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka, śmietanę oraz posiekane masło Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem formy prostokątnej. Masa serowa: Białka jaj ubić na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu zmiksować ser z żółtkami, cukrem, olejkiem śmietankowym, dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasto z bezą, truskawkami i bitą śmietaną. 104

może być lepszego od bitej śmietany z truskawkami okruszonymi bezą? Może wszystkie wymienione ułożone na kruchym cieście tworzące wyśmienitą tartę? Składniki na spód: 150g masła 280g mąki 3 łyżki schłodzonej śmietany (36%) 3 łyżki cukru Dodatkowo: 500ml śmietany (36%) 150g truskawek bezy (50g) 2 czubate łyżki dżemu truskawkowego 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Aby przygotować kruchy spód mieszamy wszystkie składniki

wysmienity
TRUSKAWKI I MOJE POMYSŁY NA ICH WYKORZYSTANIE 101

jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/ciasto-kruche-z-truskawkami-i-delikatna.html 5. Cuszima s.Anastazji http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/06/cuszima.html 6. Ciasto z truskawkami i masą budyniową http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/05/ciasto-z-truskawkami-i-masa-budyniowa.html 7. Truskawkowy torcik z delikatnym kremem http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/05/torcik-truskawkowy-z-delikatnym-kremem.html 8. Ciasto kruche z owocami i budyniem http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/03/ciasto-kruche-z-rabarbarem-i-budyniem.html 9. Placuszki serowe z sosem truskawkowym http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/06/placuszki-serowe-z-sosem-truskawkowym.html 10.Knedle serowe z truskawkami http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/06/knedle-serowe-z-truskawkami.html

Niespełnione zdolności kulinarne
Szarlotka (jabłecznik) 177

myśli o szarlotce, myśli najczęściej o pysznym półkruchym lub kruchym cieście z dodatkiem owoców – szczególnie jabłek. Jabłek z dodatkiem cynamonu i pysznej (jak dla mnie obowiązkowo!) kruszonki na wierzchu. Wspaniałe ciasto, które często pojawiało się w moim rodzinnym domu witając gości na różnych domowych imprezach. To ciasto jest nie tylko przepyszne, tradycyjne ale także proste w przygotowaniu. Na taki(...)cieście, wyrównuję. Przykrywam drugą połową ciasta, pokruszoną lub startą na tarce o dużych, grubych oczkach. Szarlotkę piekę około 1 godziny w temperaturze 180 C grzaniem góra-dół na środkowej półce, bez termoobiegu. Lekko wystudzony jabłecznik posypuję delikatnie cukrem pudrem. Teraz wystarczy zaparzyć kawę lub herbatę, usiąść wygodnie, zrelaksować się i smakować wspaniałą, domową, pyszną, kruchą szarlotkę z jabłkami i cynamonem

Zasmakuj Kuchni
Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem mascarpone i bezą 192

Ciasto jest przepyszne i jestem pewna, że przypadnie do gustu zarówno miłośnikom szarlotek, jak i zwolennikom kremu mascarpone połączonego z bezą.  Całość idealnie komponuje się z kruchym, lekko migdałowym spodem. Może jest troszkę zabawy(...)bezą, ponieważ najlepiej upiec ją troszkę wcześniej, ale to naprawdę nic skomplikowanego. Polecam, efekt jest warty tych kilku minut roboty!  (Forma o wymiarach 22 x 26 cm) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g masła 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  50g płatków migdałowych Warstwa jabłkowa: 500g jabłek (około 4 sztuki) 1 łyżka cukru

Di gotuje
Sernik z bananowym shake i pianką Milky Way 232

trzcinowego 1 śmietan fiks Wiórki kokosowe lub starta czekolada do dekoracji Sposób przygotowania CIASTO: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka oraz posiekane masło. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm.  Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. MASA BANANOWA: Jajka ubić na puszysto z cukrami, dodać zmielony twaróg(...)wszystko krótko wymieszać.  Nie miksować długo aby nie wtłaczać do sernika dużo powietrza –wtedy sernik może popękać a ma być równy jak stół. Tak przygotowaną masę wylać na kruchy spód, przykryć wierzch folią aluminiową wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika piec około 50 minut. Wystudzić. PIANKA MILKY WAY:Batoniki rozdrobnić przełożyć do rondelka wlać 3 łyżki śmietany kremówki

Wanilia i Kardamon
Sernik z bananowym shake i pianką Milky Way 119

kokosowe lub starta czekolada do dekoracji  (nie zdążyłam dać nic;)) Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka oraz posiekane masło. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. MASA BANANOWA: Jajka ubić na puszysto z cukrami, dodać zmielony twaróg, zmiksować(...)krótko wymieszać.  Nie miksować długo, aby nie wtłaczać do sernika dużo powietrza – wtedy sernik może popękać, a ma być równy jak stół.   Tak przygotowaną masę wylać na kruchy spód, przykryć wierzch folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika. piec około 50 minut. Wystudzić. PIANKA MILKY WAY:Batoniki rozdrobnić, przełożyć do rondelka, wlać 3 łyżki śmietany

Kolorowy Przepisownik
Sernik Snickers z orzechami w słonym karmelu 132

tych upodobań. Trochę pracy z nim jest, ale efekt i smak wynagradza wszelkie wysiłki. Zainspirowana batonikiem snickers stworzyłam wypiek, który z chęcią jeszcze wykorzystam. Spód jest na bazie klasycznego ciasta kruchego- Pate sucree, sernik ma czekoladowo-orzechowy smak, no a wierzch to orzeszki  w solonym karmelu. Zatem do dzieła...  Składniki :  Na kruchy spód (Pate Sucree(...)masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na gładką masę. Przesiewamy mąkę i łączymy z masą maślaną dodając ekstrakt waniliowy oraz sól. Wbijamy również 1 całe jajko i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę i owijamy w folię spożywczą. Chłodzimy minimum 2 godziny w lodówce.  2. Kiedy ciasto wyraźnie się schłodzi formę o wymiarach 36 cm x 24 cm wykładamy papierem

vaniliowoczekoladowa
Ciasto Ra-barbarrr 138

Pierwsze majowe ciasto to ciasto sezonowe J Pora na rabarbar! Kruchutki przekładaniec z warstwami kwaskowego nadzienia, słodkiego, waniliowego kremu i miodowych orzeszków… Wyważone w swojej słodyczy. Nie chciałam robić typowego kruchego z rabarbarem, gdyż , szczerze mówiąc dla mnie kruche pieczone jedynie z rabarbarem jest za kwaśne. Znalazłam więc inną drogę zastosowania tego sezonowego warzywa(!). W połączeniu ze słodkim, mlecznym kremem(...)kruche: 2 i ½ szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 12 dag prawdziwego masła 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Dzielimy na 3 części. Każdą część wykładamy do blaszki 22 x 26 cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy

Domowe ciasta
KOSTKA CYTRYNOWO-MIĘTOWA Z MALINAMI 166

Kruche ciasto z serkiem mascarpone o smaku cytrynowo-miętowym oraz świeżymi malinami i białą czekoladą. Spód został wykonany dokładnie z ciasta półkruchego - o czym świadczy dodatek śmietany. Masa to serek mascarpone z dodatkiem niewielkiej ilości śmietanki kremówki, a smak cytrynowo- miętowy uzyskałam dzięki dodatkowi świeżych listków mięty oraz skórki i soku z cytryny. Całość zwieńczają świeże maliny prosto z mojego

Kuchnia MagdaLeny
Krucha tarta z węgierkami 142

Prosta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i tym sposobem jest i w środku, i z wierzchu wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło u nas błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cukru pudru. Podrzucam przepis już teraz żeby na sezon węgierkowy był dostępny. Składniki: 300 gram

Życie zaczyna się w kuchni
Tarta cytrynowa 104

Dziś tarta cytrynowa – idealna do popołudniowej kawy! Na kruchym cieście z domowym kremem cytrynowym (lemon curd), który pojawił się na blogu już jakiś czas temu i delikatną bezą. Co powiecie na taki deser? :) Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego

Ciastkozercy
Tarta z musem czekoladowym, malinami i pomarańczą 157

Super deser na każdą porę roku. Kruche ciasto i mus czekoladowy możemy ozdobić dowolnymi owocami. Ja wykorzystałam prawdopodobnie ostatnie świeże maliny, w tym roku, oraz pomarańcze. Ciasto jest bardzo słodkie, więc wychodzi sporo porcji. Przyrządziłam je na wizytę gości i wszyscy byli zachwyceni, polecam :) ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli jajko mus czekoladowy

Mienta blog
FRANCUSKA TARTA Z POREM 117

TARTY te na słono na kruchym cieście, francuskim , wszystkie są pyszne.  Dziś zapraszam na tartę z porem i mięsem mielonym wołowym.  Polecam   SKŁADNIKI: Farsz 🍕400 g mięsa mielonego wołowego 🍕1 por 🍕8 pieczarek 🍕1 peczek natki pietruszki 🍕2 łyżki sos sojowego 🍕Sól wędzona 🍕Pieprz 🍕1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 🍕1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 🍕1 łyżeczka papryki czerwonej

Gotowanie Patki
KRUCHE CIASTO NA TARTALETKI I TARTY 136

Dziś pokażę Wam mój przepis na kruche ciasto jako spód do tarty czy tartaletek. Można je przygotować w wersji na słodko bądź w wersji wytrawnej, idealne jako przekąski na imprezy.  Składniki: Z podanych składników wyszło mi 17 tartaletek. (średnica spodu 4,5 cm) * 200 g mąki pszennej * 100 g masła * 2 łyżki cukru * 2 łyżki wody * 1 żółtko * szczypta

Zrób to smacznie
Orzechowy mazurek 140

Przepyszny mazurek na Wielkanoc, mocno orzechowy, na delikatnie kruchym cieście. Przepięknie udekorowany warkoczem, kwiatami i listkami. Bardzo mi się podoba. W smaku jest słodki ale nie jest zbyt słodki jak to mazurki, bardzo orzechowy i kremowy z nutą cytrusową.  Zapraszam! SKŁADNIKI: na ciasto: - 150 g mąki pszennej szymanowskiej - 75 g masła - 50 g cukru - 2 żółtka - 1/3 łyżeczki proszku

SMYKWKUCHNI
Wytrawna tarta z karczochem, piersią kurczaka, wędzonym boczkiem i białym winem PRZEPYSZNA! 125

jest tak pyszne, że powinno być zakazane. Kruche ciasto o maślanym smaku, mięciutkie kawałki mięsa, intrygujący posmak wina i karczochów. Po prostu się zakochałam. Ach! WYTRAWNA TARTA Z KARCZOCHEM, PIERSIĄ KURCZAKA, WĘDZONYM BOCZKIEM I BIAŁYM WINEM Składniki na ciasto: - 225 gram mąki - 1 łyżeczka soli - 150 gram zimnego masła, pokrojonego w kostkę - 1 średnie jajko (wiejskie) rozkłócone - 4 łyżki wody

Życie zamknięte w smaku
Ciasto kruche z pianką i malinami 297

Wczoraj na blogu była trata z malinami, dzisiaj kruche ciasto z pianką i malinami. Wygląda bardzo apetycznie i również tak smakuje.Zapraszam. SKŁADNIKI Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej  1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masa piankowa: 7 białek  1 szklanka cukru 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru

W kuchennym oknie Ewy
Waniliowe ciasto z budyniem i gruszkami 156

Świeże kawałki gruszek zanurzone w budyniu, otulone delikatnym kruchym ciastem, a do tego wyraźnie wyczuwalny aromat wanilii – takie domowe wypieki smakują wyjątkowo dobrze. Zawsze byłam podatna na uroki tego ciasta, a piekłam je jeszcze zanim przeszłam na roślinną stronę mocy. Wszystkie odzwierzęce składniki zastąpiłam roślinnymi: w miejsce masła roślinna margaryna najlepszej jakości, zamiast żółtek jaj przecier z mango (równie dobrze

Roślinna - blog wegański
Sernik ze słonecznikiem 214

Prażony słonecznik, masa krówkowa, ser i kruche ciasto... wszystko razem znakomicie się komponuje. I niech nie zdradzi Was ta masa krówkowa, bo wbrew pozorom, sernik nie jest wcale za słodki:) Za przepis baaaaardzo dziękuję Beatce W. Polecam Wam to ciasto. Składniki na formę  wymiarach 35x25 cm: Ciasto: 300 g mąki pszennej; 100 g margaryny; 1 łyżka smalcu; 2 żółtka

In my kitchen
Babka z makiem na białkach 630

Czasami zostają mi niewykorzystane białka z kruchego ciasta. Zazwyczaj je zamrażam, ale tym razem pokusiłam się o przygotowanie takiej piegowatej babki. Wierzch można udekorować polewą.Składniki:4 białka (ja miałam 3 duże białka z dużych wiejskich jaj)3/4 szklanki cukru1 i 1/2 szklanki mąki pszennej100 ml oleju3-4 łyżki suchego makuolejek arakowy lub rumowySposób wykonania:1. Białka ubijamy na sztywno

Kuchnia domowa Ani