wypiekanie na śniadanie, na dobre zagościło w mojej kuchni. Tym razem Gosia zaproponowała puszystą drożdżowkę z serem i śliwkami. Kwintesencja końca lata... soczyste i dojrzałe śliwki, zatopione w puszystym cieście drożdżowym, poprzeplatanym kremową masą serową. Idealne na każdą okazję. Moja córka, która nota bene, nie uznaje żadnego ciasta z owocami, no może z wyjątkiem szarlotki, zjadła pokaśny kawałek, jeszcze
Mia Cucina Sofietamasy jajecznej ostudzone mleko ciągle ubijając. Gdy masa będzie jednolita dodajemy drożdże i przesianą mąkę – zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto ( ja robię to robotem kuchennym z końcówką do ciasta drożdżowego) odstawiamy na około 1-2 h do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy z dodatkiem łyżki mąki, następnie tworzymy małe bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem
Słodkie Przyjemnościzeszłym roku mój mąż smażył budyniowe pączki , tym razem usmażył tradycyjne drożdżowe pączki z wiśniowym nadzieniem. Cóż to już chyba zostanie naszą rodzinną tradycją, że w karnawale tata smaży pączki. Mnie to się zresztą bardzo podoba, zwłaszcza, że pączki wychodzą mu rewelacyjnie. Składniki: 1 kg mąki 100 g drożdży 150 g cukru 500 ml mleka 150 g masła 1 opakowanie(...)jajka, cukier waniliowy, sól, spirytus i rozczyn drożdży. Ciasto wyrabiać najpierw drewnianą łyżką, a później rękami do momentu aż będzie lśniące i będzie odchodzić od ręki. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym jest lepsze. Masło rozpuścić i ostudzić a następnie dodawać po trochu do ciasta nadal je wyrabiając. Ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Łyżką nabierać
Mama GotujeUwielbiam wszystko co cynamonowe, musiałam upiec i...jestem zachwycona! Ciasto jest przepyszne i mega cynamonowe! W całym domu roznosił się apetyczny zapach cynamonu i drożdżowego ciasta. Polecam, szczególnie na zimniejszy poranek z kubkiem gorącej kawy z mlekiem. 'cynamonowa korona' Składniki: - 2 szklanki mąki - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 szklanki letniego mleka - 1 opakowanie suchych drożdży - 200g masła - 1 żółtko(...)cukru i mąki. Odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły działać. 100g masła rozpuścić i lekko przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, żółtko, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto, uformować kulkę i wsadzić do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1h, do podwojenia objętości. W międzyczasie, roztopić pozostałe 100g masła. Stół/stolnicę obficie
CookYourselfBardzo lubię wszelkiego rodzaju paszteciki - czy z kapustą i grzybami, z pieczarkami, ... . Połączenie pysznego ciasta drożdżowego i wspaniałego farszu - jak tego nie lubić? Dzisiejszy przepis na paszteciki podbił nasze serca - w te Święta robiłam je 4 razy, łącznie z porcją na wynos - ciasto jest wspaniałe, a do pieczarek też nikt nas specjalnie namawiać nie musi! Polecam! Składniki
Plate of JoyWięc muszą być jakieś straszliwe wypieki :) Dzisiaj zaproponuję pyszne, mięciutkie, drożdżowe bułeczki - imitujące zawinięte bandażami mumie. Nadzienie z dyni i jabłek z delikatnym cynamonowym aromatem, doskonale komponuje się z ciastem drożdżowym, a jego zapach podczas pieczenia wypełnia w cudowny sposób, cały dom. Drożdżówki są na tyle uniwersalne, że poza sezonem Halloween - wystarczy pominąć ozdabianie ich oczkami i mamy zwykłe drożdżówki
Świat CiastaGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki na ciasto drożdżowe: 450 g mąki 180 ml mleka, letniego 25 g drożdży 100 g cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 jajka 50 g masła wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy aby rozczyn podrósł. Jajka mieszamy z pozostałym cukrem(...)oraz cukrem z wanilią. Wymieszane jajka, podrośnięty rozczyn dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 60 min.). W między czasie gotujemy budyń. składniki na nadzienie budyniowe: 750 ml mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru dodatkowo: 2 garstki
Domowy Smak Jedzeniamielonymi migdałami i niebieskim makiem. Miękkie, delikatne i dobrze nadziane ;) Idealne na świąteczny podwieczorek, ale też i bez okazji, do kawy, herbaty, wina. Przepis zaczerpnęłam z książki Tadeusza Barowicza, Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne. W oryginale nadzienie składa się z orzechów włoskich, a ciasto wykonane jest z mąki pszennej i cukru. Jednak od dłuższego czasu chodziła za mną drożdżówka
Kucharzycaorzechami to zawijane drożdżówki, skrywające w swoim wnętrzu pyszną masę krówkową oraz orzeszki ziemne. Bułeczki wykonuje się identycznie jak cynamonki , z ulubionego przeze mnie do tego rodzaju wypieków ciasta drożdżowego. Z podanych składników przygotujecie 6 bułeczek . Jedna bułeczka ma około 230 kalorii. Bułeczki krówkowe z orzechami Składniki: CIASTO 165g mąki pszennej 5g drożdży świeżych 100ml wody lub mleka
Smakołyki Berenikirazu z podwójnej porcji) ogarnęłam w 1,5h, więc jest to robota expresowa, a to wszystko dzięki cudownemu ciastu, które nie potrzebuje wyrastania. Wykorzystuję do tego przepis na ciasto drożdżowe , dzielę je na kawałki i formuję drożdżówki, daję owoce, kruszonkę i do pieca. To ciasto dzięki temperaturze, jaką uzyskuje po zalaniu bardzo ciepłym mlekiem, dosłownie "rośnie w oczach". Polecam, pracy
Smaczne Zdroweciasto, które jest bardzo popularne w powiecie biłgorajskim.Może znacie inna nazwę? Przepis dostałam od znajomej. Postanowiłam wypróbować. Podstawą ciasta jest kasza gryczana i ser oraz lane drożdżowe ciasto. Już pisałam o kaszach ,że są bardzo zdrowe więc wprowadzam do naszej diety więcej kasz. Czego potrzebujemy: Na ciasto 1/2 kg maki 5 dag drożdży pół kostki masła(...)mieć płynna konsystencję , laną jak na biszkopt ( moje było trochę za gęste , dlatego dodajemy więcej mleka jeśli widzimy, że jest gęste. Ciasto nie wyrabiamy jak prawdziwe drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rośnie , a my w tym czasie przygotowujemy farsz Kaszę łączymy z twarogiem , lepiej przekręconym przez maszynkę, dodajemy roztopione masło i wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy. Przygotowujemy podłużne dwie foremki
W kuchennym oknie Ewyminut na gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby podwoiło swoją objętość. 3. Przygotowujemy foremki, wykładamy je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość 1 cm, wycinamy szklanką kółka, łączymy dwa ze sobą, sklejamy je białkiem. Robimy wałeczek z ciasta, skręcamy w spirale i obtaczamy przygotowane koła. 4. Drożdżówki napełniamy nadzieniem, układamy
Apetyczna babeczkakonsystencji kwaśnej śmietany, i na jego powierzchni utworzą się bąbelki). Po tym czasie drożdżową mieszankę dodać do miski z mąką (j eżeli mamy drożdże suche do dodajemy je do maki i dajemy resztę składników, nie robimy zaczynu ), wymieszać, dobrze wyrobić, aby ciasto nie miało grudek(...)było elastyczne, lekką błyszczące, ciasto będzie się bardzo kleiło dlatego najlepiej wyrabiać w robocie. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce (idealna temp. dla wyrastania ciasta drożdżowego to 26-27 st.), aby podwoiło swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 180 st. Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką
moj przepis naPączki Takich pączków jeszcze nie jedliście, puszyste, delikatne ciasto drożdżowe z nadzieniem z wiśniowym. Szybki sposób i bardzo prosty a co najważniejsze bez oleju i stania przy patelni. czytaj
Kulinarna ChwilaBaranek wielkanocny 18Baranek wielkanocny. Jak zrobić baranka wielkanocnego, bez użycia foremki? Szczerze, bardzo prosto. Robimy ciasto drożdżowe 5 dkg drożdży ok. szklanki ciepłego mleka 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 łyżek oleju Z drożdży i części podgrzanego ( letniego) mleka przygotować rozczyn.Rozczyn czyli wymieszać drożdże z łyżką cukru i mlekiem. Odstawiamy
Kuchnia na wzgórzu