ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:101/576)

Drożdżówki z serem na powitanie wiosny 160

ogrodzie :), za specjalnym podziękowaniem dla Ewy i Wiesia....Oni z pewnością znajdą na tym zdjęciu to, za co mówię ogromne ,, dziękuję,, :). Proste, smaczne połączenie, biały wiejski twaróg i ciasto drożdżowe.... Składniki na ok. 16-20 sztuk: 70 dag mąki pszennej 300 ml mleka 6 dag drożdży 6,5 dag roztopionego masła 12 dag cukru 2 jaja szczypta soli  Nadzienie(...)ruszyły. Jajka ubijamy z resztą cukru. Masło rozpuszczamy i odstawiamy, aby przestygło.  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło, drożdże z mlekiem i jaja z cukrem. Wyrabiamy ciasto, jeśli za bardzo się klei do rąk podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto pozostawiamy z szczelnie zamkniętej misce aby podwoiło swoją objętość.  3. Ser mieszamy z cukrem, wanilią i żółtkami. Wyrośnięte

Apetyczna babeczka
Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem 244

bardziej pożądanych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim, a z dodatkiem pysznego, delikatnego sera tworzą przepyszną słodką przekąskę, której nie sposób się oprzeć. Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, aksamitnego białego sera, a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier to prawdziwa rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych przez nas Jagodzianek(...)mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki - im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będą jagodzianki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy

Słodka Strona
Bułeczki maślane z nutą pomarańczy 145

moje progi zawitał nowy sprzęt - Termomix. Podeszłam do niego dość krytycznie i ze sporą rezerwą. Po pierwszych testach można powiedzieć, że przekonał mnie do siebie. Są dziedziny (np. wyrabianie ciasta drożdżowego), w których naprawdę jest niezastąpiony. Przepis na bułeczki można znaleźć w podstawowej bazie przepisów TM5. Ja go przetworzyłam na własne potrzeby urozmaicając skórką pomarańczową. W efekcie otrzymałam, puszyste, wilgotne(...)łyżki brązowego cukru do posypania bułeczek Wykonanie w TM5: Do naczynia miksującego wkładamy cukry, drożdże, mleko - mieszamy 2min 30s/50C/obr.4. Dodajemy żółtka, masło, skórkę pomarańczową oraz mąkę - wyrabiamy ciasto 1min 30s/interwał. Ciasto formujemy w kulę (ciasto powinno ładnie odchodzić od dłoni, jeśli jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki i ponownie wyrabiamy ciasto), lekko oprószamy mąką i przekładamy do suchej miseczki

peggiwkuchni
Pieczone drożdżowe pierogi z soczewicą 237

sól, pieprz, olej do smażenia Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier oraz sól, dokładnie mieszamy. Wodę mieszamy z olejem i dodajemy do mąki, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.  Soczewicę ugotować i odsączyć na sicie. Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę smażymy na sporej(...)około 5 minut. Zestawić z ognia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Przed dodaniem jajka farsz smakujemy, musi być mocniej przyprawiony i tłustszy, ponieważ trafi do drożdżowego ciasta, które zniweluje jego moc. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na blat, rozwałkować na ok. 3 mm , lekko posypując mąką. Z ciasta wyciąć kółka, nakładać farsz i zlepić. Przygotowane pierogi smarujemy roztrzepanym

Plate of Joy
Bułeczki drożdżowe z serem 196

Długo przymierzałam się do zrobienia tych bułeczek i oto są. Najtrudniej się zabrać za ich robienie, bo w rzeczywistości aż tak wiele czasu to nie zabiera. Smak ciasta drożdżowego i białego sera zapieczonego na nim bardzo mi odpowiada. Takie bułeczki świetnie pasują do zjedzenia na szybkie drugie śniadanie, z kawą lub herbatą. Bułeczki są umiarkowanie słodkie, więc na potrzeby słodszej

Kuchcik gotuje
Walentynkowe bułeczki cynamonowe 154

zeszłym roku upiekłam brownie babeczki z truskawkowymi serduszkami . Wczoraj wypróbowaliśmy Meyer lemon pudding cake . Dzisiaj kolej na walentynkowe bułeczki z cynamonem.   Walentynkowe bułeczki Składniki: na 24 bułeczki Ciasto drożdżowe 450 ml mleka 40 g świeżych drożdży 100 g masła, miękkiego 100 g cukru szczypta soli 700 g mąki Nadzienie cynamonowe 150 g masła, miękkie 50 g cukru(...)łyżki cynamonu Lukier 100 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny posypka w kształcie serc Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku. Dodaj mąkę, cukier, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto powinno być dosyć luźne ale lekko odchodzić od ścianek naczynia. Najlepiej zachować trochę mąki i dodać ją w razie potrzeby. Zawsze mówię, że mąka mące nierówna. Aby uzyskać puszyste

codojedzenia
Puszyste ciasto drożdżowe z żurawinami i kruszonką 218

Jedno z najlepszych ciast drożdżowych jakie kiedykolwiek jadłam, niesamowicie delikatne i pachnące z dodatkiem żurawiny. Wzięłam przepis  z TEJ strony. Moja modyfikacja tego przepisu polegała na tym, że dodałam jeszcze żurawinę. Z podanego przepisu wychodzi duża keksówka, początkowo myślałam że będzie za duża, ale ciasto tak wyrosło , że było o wiele wyższe niż keksówka. Polecam, naprawdę jest wspaniałe :-) Wprawdzie

Na słodko lub wytrawnie
Domowe Drożdżówki z Jagodami i Serem 227

mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki - im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będą drożdżówki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy

Słodka Strona
Bezglutenowy chleb z mąki kukurydzianej 218

osób które nie jedzą glutenu mamy propozycję na chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej z książki, którą ostatnio recenzowaliśmy tj. „Ciasta drożdżowe słodkie

Kuchenne Wariacje
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 343

czekoladą i kremem cynamonowym Żurawinowe ciastka w słoiku Sernik z białą czekoladą Makowiec warstwowy Świąteczne pierniczki Choinki z piernika Bożonarodzeniowe muffinki Ciasteczka orzeszki Ciasto pijak Tartaletki migdałowe Babka z daktylami i pomarańczą Racuchy drożdżowe z jabłkami Porzeczkowiec Mincemeat Bożonarodzeniowe babeczki mince pies Czekoladowe trufle z orzechów laskowych Ciasto bożonarodzeniowe Ciasteczka czekoladowo-orzechowe Makowiec Moczka Ciasteczka klawisze Buraczane ciasto korzenne Pierniczki(...)makiem Keks Ciasto "śmieciak" Pralinki kokosowo-migdałowe Ciasteczka z orzechowym krokantem i marmoladą Piernikowe cake pops Dominosteine - piernik z marcepanem i konfiturą śliwkową Piernikowy syrop Kolorowe pierniki świąteczne Stollen – drożdżowe ciasto z marcepanem i bakaliami Choinki z piernika Batoniki pełne orzechów - bez pieczenia Pychotka Tort orzechowo- chałwowy Bakewell Tart (nieoszukana!) Pierniczki na ostatnią chwilę Piernik tygodniowy Dietetyczne trufle rumowe Szprewaldzkie

My Culinary Art
Z miłości do gotowania + pizza wiejska 226

pół puszki kukurydzy konserwowej ok. 200-300 g tartego żółtego sera (najlepiej ostrzejszego, o wyrazistym smaku) Do dużej miski przesiewamy mąkę (jest to ważny proces przy przygotowywaniu ciasta drożdżowego i warto o tym pamiętać), robimy w niej zagłębienie, w które wkruszamy drożdże. Następnie dodajemy sól, oliwę z oliwek i na początek ok. 1/3 przygotowanego mleka z wodą. Mleko powinno mieć

Ratunku obiad
Czekoladowe kluski na parze z sosem angielskim 206

buchty (kluski na parze) dzisiaj zaprezentuję wam dokładnie odwrotną wersję smakową. Przepis  podstawowy znajdziecie tutaj  klik . W woli przypomnienia nadmienię, że buchty robione są tradycyjnie z ciasta drożdżowego i gotowane są na parze. U mnie za pierwszym razem były to zwykłe kluski skąpane w sosie czekoladowym. Dzisiaj to kluski będą czekoladowe a sos biały. Biały sos... a ściślej(...)zapienią’, a następnie dodajemy je do mąki; W przypadku suszonych drożdży ‘instant’ możemy dodać je od razu bezpośrednio do mąki ). 2. Wlewamy mleko i oliwę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli wyrabiamy mikserem – najpierw kilka minut na pierwszym biegu, później jeszcze chwilę na drugim). 3.Ciasto przekładamy do naoliwionej misy i pozostawiamy do wyrośnięcia (ma podwoić objętość) u mnie sprawdzony czas

vaniliowoczekoladowa
Oryginalne kluski na parze, z marmoladą, dżemem, czekoladą, cynamonem i czym tylko chcecie :) 134

można też z niego zrobić drożdżówki z różnymi dodatkami np. marmoladą lub serem, albo bułeczki makowe, wystarczy je posmarować białkiem i posypać makiem :) Jak widać przepis jest dość elastyczny :) Ciasto drożdżowe: 3dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 ½ szklanki mąki (+ ok. 1 szklanka maki do podsypania) ¾ szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka 1 płaska łyżeczka soli(...)mieszamy i pozostawiamy by wyrosły. Resztę mleka wlewamy do dołka w misce, dodajemy do żółtka i oliwę. Gdy drożdże podniosą się do góry wlewamy je do miski i wyrabiamy ciasto widelcem. Górę ciasta prószymy delikatnie mąką i pozostawiamy je na około pół godziny by wyrosło. Po wyrośnięciu kolejny raz mieszamy ciasto, dosypując do niego trochę mąki i wyrabiamy je ręcznie

Smakowy Raj
Drożdżówki z kremem orzechowym i gruszkami - bułeczki pełne światła 96

razem jesienne bułeczki drożdżowe zapiekane z kremem i owocami :) Mięciutkie i rumiane z dołkiem po środku, który po brzegi został wypełniony słodką masą z orzechów laskowych i soczystą cząstką sezonowej gruszki ♥ Ciepłe w smaku, ciepłe w zapachu, który wypełnia jesienną słodyczą najciemniejsze zakamarki domu, rozświetlając przytulnością nawet klatkę schodową. Najpierw odprężenie przy zagniataniu pulchnego, drożdżowego ciasta, potem klecenie orzechowego kremu(...)policzki maślaną przyjemnością, przytulnością orzechów i dobrem gruszek o pełnych kształtach. Na chwilę przeganiają ołowiane chmury i rozjaśniaja myśli. I kiedy już napełnicie brzuchy złocistym dobrem, możecie podzielić się drożdżową bułeczką z kimś bliskim albo sąsiadem, panią z osiedlowego warzywniaka, żeby posłać trochę światła i dobroci dalej :) Drożdżówki z kremem orzechowym i gruszkami na 12 bułeczek Potrzebujesz: Na bułeczki 260g

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania