ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:98/576)

Cynamonowa rolada drożdżowa 204

Składniki: Ciasto: 1/4 kostki drożdży 1/2 szkl cukru szklanka mleka cukier waniliowy 2 łyżki masła 2 szkl mąki krupczatki 2 żółtka Nadzienie: 200g masy marcepanowej 2 łyżki cukru pudru kieliszek miodu pitnego pół szklanki płatków migdałowych 2 białka pół opakowania cynamonu  Przygotowanie: drożdże ucieramy z cukrem, mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym. do ciepłego(...)mleka dodajemy drożdże z cukrem mąkę przesiewamy, robimy w niej dołek i wlewamy ciepły rozczyn drożdżowy wbijamy żółtka i odstawiamy pod bawełnianą ściereczką na około 30 mnut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w międzyczasie przygotowujemy nadzienie- mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę do ciast dosypujemy resztę mąki, wyrabiamy i rozwałkujemy na prostokąt grubości około 0,5 cm, smarujemy masą

Luźna Kuchnia
Pyszne ciasto drożdżowe. 199

dłuższego czasu mam zachcianki na ciasto drożdżowe i tak jest do dziś. Przyczyn jest kilka jestem na białej diecie zalecenie Pani stomatolog i mam słabość do ciasta. Tym razem do ciasta zamiast mleka dodałam napój sojowy Alpro. Ciasto wyszło bardzo lekkie puszyste maślane w smaku Składniki 12 dkg masła 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szkl cukru 5 dag drożdży

Kulinarne pyszności Molki
73.Rumiane zawijasy: czyli wytrawne rogaliki z kurkami! 246

znam osób, którzy tych maleństw nie lubią. Ja, dzisiaj dla odmiany postanowiłam znowu zaeksperymentować. Farsz na bazie kurek, koperku i odrobiny zeszklonej cebuli zamknęłam i zawinęłam w pulchnym drożdżowym cieście i upiekłam średniej wielkości rogaliki! Wyszły ekstra, efekt smakowy podobny do pasztecików z grzybami, z tym, że rogaliki bardziej "chrupią" i są bardziej rumiane. Ja podałam je z kwaśną śmietaną(...)ciepłego czerwonego barszczu, ale z czym je sobie zaserwujecie to już tylko i wyłącznie Wasza inwencja (:  Zapraszam na:  wytrawne rogaliki z kurkami! Składniki: (26 sztuk) -na ciasto: 0,5 kg przesianej mąki tortowej (u mnie typ 450) 2 żółtka i 1 całe jajo 80g stopionego masła niepełna garść posiekanego koperku lub innych ziół świeżych lub suszonych białko

Symfonia Smaków
Zawijane drożdżówki z borówkami. 142

Drożdże mam w domowej spiżarce zawsze. I kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, często sięgam po przepisy z wykorzystaniem ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam upiec zawijane bułeczki z nadzieniem borówkowym. W smaku niemal identyczne z jagodziankami. Tylko formą różnią się nieco. Zamiast borówek można użyć oczywiście jagód. Zaś po upieczeniu wierzch polukrować czy też posypać cukrem pudrem. Pierwszy(...)wypieku użyłam mąki zakupionej w pobliskim młynie i muszę przyznać, że różnica jest ogromna. Właśnie zyskali kolejnego stałego klienta :) Składniki: Ciasto: 125 ml mleka 300 g mąki pszennej 1 jajko 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych 50 g cukru 70 g masła (roztopionego) szczypta soli dodatkowo: 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu drożdżówek) Nadzienie: 200 g borówek

zadanie-gotowanie
DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI 105

letniego mleka i dokładnie mieszamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy cukier, wyrośnięty rozczyn i jajka. Mieszamy końcówką do ciast drożdżowych, tzw. hakiem, przez około 5 minut.  Cały czas mieszając, po kawałku, dodajemy miękkie masło, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia połączy się z ciastem. Po dodaniu ostatniej porcji masła

cool and minty
Pączki pieczone. Orkiszowe z gorzką czekoladą. Wyśmienite, puchate, lekkie. W wesjii "fit". 202

Pączki genialne w smaku, pączki prosto z piekarnika, a nie tradycyjne, smażone w głębokim oleju. Podczas pieczenia w kuchni unosi się piękny zapach drożdżowego słodkiego ciasta. Pączki pieczone można nadziewać dowolnymi powidłami, tradycyjnie marmoladą  z róży, a nadziewamy je przed pieczeniem, podczas formowania. Można oprószyć je sowicie cukrem pudrem, jak lubią moje dzieci lub polać ulubionym lukrem, wtedy będą(...)drożdże suche (jeśli nie używamy drożdży świeżych), dodajemy cukier, sól i resztę ciepłego mleka. Następnie wlewamy rozczyn drożdży (jeśli nie używamy drożdży suchych). Składniki mieszamy dokładnie hakiem miksera do ciasta drożdżowego. Dodajemy stopniowo jajka cały czas mieszając na wolnych obrotach. Następnie wyrabiamy ok 7 - 8 minut  lub ok 10 minut, jeśli ciasto wyrabiamy ręcznie. Pod koniec ciasto powinno być

Naturalna Kuchnia
Babka drożdżowa 291

czegoś więcej od baby drożdżowej? :) No może tylko tego, że mogłoby być jej więcej. ;) Jedna z lepszych jakie jadłam. Już kombinuję co mogłabym dobrego wyczarować z tego przepisu na ciasto drożdżowe... Babka następnego dnia jest równie dobra! Baaaaardzo polecam. :-) Babka drożdżowa PRZEPIS /forma z kominem/ Temperatura pieczenia:  180 o C Czas pieczenia: ok. 40 min. Ciasto 50 dkg mąki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zaparzana babka drożdżowa z czekoladą i cynamonem 137

Zaparzana babka drożdżowa z czekoladą i cynamonem – dzięki zaparzaniu mleka, baba jest dłużej świeża od tradycyjnych drożdżowych babek. Z czekoladą ciasto drożdżowe smakuje wybornie! Aby uzyskać waniliowy smak ciasta, użyłam naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon z Madagaskaru. Zaparzana babka jest nieco pracochłonna, ale zdecydowanie warto przygotować ją na Święta. Polecam w wersji z farszem, jak i pustą z dodatkiem(...)rodzynków. Zaparzana babka drożdżowa: 300 g mąki pszennej (2 szklanki + 2 łyżki) 40 g świeżych drożdży 200 ml mleka (3/4 szklanki) 100 g masła (pół kostki) 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon (Dr. Oetkera) 4 żółtka ekologicznych jaj 1/2 szklanki cukru szczypta soli Farsz czekoladowo-cynamonowy: 100 g czekolady deserowej (1 tabliczka) 80 g miękkiego masła 1 opakowanie cukru

Poezja smaku
Drożdżowe z malinami 146

Kochamy je na śniadanie, do kawy, na piknik...idąc na targ świeże owoce wręcz krzyczą do nas, żeby je zabrać:) Ciasto drożdżowe i świeże owoce...mnóstwo radości...dzisiaj malinowej radości;) Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6 łyżek miękkiego masła, 1 kg malin, Kruszonka; 10 dkg masła(...)cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Nastepnie dodajemy masło i mieszamy żeby sie rozpuściło.Masę z jajkiem dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz.  Maliny przepłukujemy zimną wodą. Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszzce na 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę. Masło rozcieramy z mąką

Anioły w kuchni
Domowe Hamburgery 225

Odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek

Słodka Strona
Domowy Big Mac 1366

minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy dość

Słodka Strona
Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem 307

ramach leniwego weekendu koniecznie korzystajcie z pogody, spacer, rower, bieganie- cokolwiek! Może grill?;) Ja zapraszam na słodkości. Ciasto drożdżowe zawsze robi się szybko i przyjemnie. Najlepiej smakuje oczywiście na świeżo, zaraz po upieczeniu :) Składniki (na 2 drożdżówki z keksówki, która mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm) : 550 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży(...)gorącego mleka oraz z łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie umieszczamy w misce pozostałe składniki, mieszamy. Na koniec dodajemy drożdże i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie  ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy dżemem, zawijamy boki do środka i zwijamy w rulon

Czerwona Porzeczka
Chałka z miodem 209

drożdżowe, które najlepiej smakuje ze słodkimi dodatkami, takimi jak np. dżem czy miód. I rzeczywiście, po upieczeniu moich chałek pierwsze, jeszcze ciepłe kromki zjedliśmy z miodem. Co więcej, moje ciasto drożdżowe ma miód również w składzie, choć finalnie nie jest on wyczuwalny w smaku. Z podanego przepisu wychodzą 3 chałki o długości około 22cm po upieczeniu. Chałka z miodem Składniki(...)pozostawić do wyrośnięcia - mąkę przesiać, margarynę stopić i ostudzić - gdy drożdże zaczną rosnąć, dodać do nich mąkę i ewentualnie sól, wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników - do ciasta dodać margarynę (lub masło) i wyrabiać kilka minut dłonią do uzyskania jednolitego ciasta - ciasto odstawić do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką lub ręcznikiem papierowym - po 1-1,5 godziny ciasto lekko

Smakołyki Bereniki
Placek drożdżowy z owocami lata 145

czas słodkich drożdżówek, czy kruchych ciast z owocami  lata, ja teraz również nauczyłam się korzystać z dobrodziejstw natury i robię to samo, bo któż nie lubi jeszcze ciepłego drożdżowego ciasta  z kubkiem zimnego mleka. Składniki: Blacha 29/42 cm Ciasto: ½ kg pszennej mąki typ 550 1 opakowanie suszonych  drożdży Dr.Oetker 4 łyżki cukru 1 torebka  cukru

Wanilia i Kardamon
Drożdżowe z czerwoną porzeczką i jabłkami 129

Ciasto drożdżowe- niby poste, niby zwykłe, ale jakie smaczne! :-)   SKŁADNIKI: rozczyn: - 3/4 szklanki ciepłego mleka - 4,5 dkg świeżych drożdży - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto: - 1/2 kg mąki - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli - 2 jajka - 3/4 szklanki oleju - 1 żółtko do posmarowania dodatkowo: - 2 jabłka - 1/2 łyżeczki cynamonu - słoiczek kwaskowatego dżemu (u mnie domowy dżem z czerwonej porzeczki) Przygotowuję

Wielopokoleniowo

Proponowane wyszukiwania