ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:103/576)

Chleb pszenny na zakwasie żurkowym 228

zakwas żurkowy, dodać sól, ziarna słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto (ja wsypuję wszystkie składnkiki do misy od robota kuchennego i wyrabiam ciasto hakiem do ciast drożdżowego).Wyrobione ciasto przełożyć do misy (ja pozostawiam w misce od robota kuchennego), przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki

Gospodyni Miejska
RACUCHY DROŻDŻOWE 151

wyrośnięty zaczyn i całość wymieszać. Ja nie wyrabiam ciasta długo, orkisz nie wymaga wyrabiania. Ciasto przykryć i odstawić w dość ciepłe miejsce do wyrastania, na ok.1-1,5h, do podwojenia objętości. U mnie wyrosło w 40 minut. Łyżkę moczyć w naczyniu z wodą (by nie kleiło się ciasto). Mokrą łyżką nabierać ciasto drożdżowe i zsuwać na rozgrzany na patelni olej. Smażyć

Smaczne Zdrowe
Smak z dzieciństwa – racuchy na drożdżach według przepisu mojej babci 81

ciasto na racuchy na drożdżach Cała, pozostałą mąkę wsypuję do dużej miski. Lubię dodatkowo użyć ręcznego przesiewaka do mąki, mam wrażenie, że po jego użyciu ciasto jest pulchne i ładnie rośnie. Podgrzewam resztę mleka i wlewam do mąki wraz z jajkiem i cukrem. Mieszam i dodaję zaczyn z drożdży. Całośc mieszam, aż powstanie gładkie, lekko lejące ciasto. Przykrywam ściereczką(...)racuszków Na patelnię wlewam olej (około 10 łyżek, ciasto drożdżowe lubi olej). Na gorący tłuszcz nakładam mini chochelką porcję ciasta. Łyżkę / chochelkę można zwilżyć każdorazowo zimną wodę, dzięki temu ciasto ładnie wylewa się na patelnię. Smażę ciasto na racuchy drożdżowe z każdej strony po około 2 minuty, az lekko się zarumienią i wyrosną. Pozostałą część ciasta cały czas trzymam

W Kawiarence
Makowiec drożdżowy 332

najlepszy makowiec drożdżowy jaki jadłam w życiu:) Do tej pory z drożdżowych ciast wyjadałam tylko masę makową bo reszta była zbyt sucha… Ten makowiec jest super wilgotny i wyjątkowo pyszny. Co prawda jestem guła i ciągle mi pęka przy pieczeniu ale zawsze i tak jest pyszny. Z tym pękaniem to jest tak, że najpierw myślałam, że to mój piekarnik(...)tylko wrócę to szybko wrzucę przepis, żeby wszyscy mogli z niego skorzystać – co niniejszym czynię… Zapraszam na wyjątkowo pyszny makowiec drożdżowy…:) Makowiec drożdżowy – składniki (na dwa ciasta):600 g mąki3 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta1/2 szkl cukru1/2 szkl rozpuszczonego (przestudzonego) masła1 szkl mleka lekko podgrzanego2 łyżeczki wanilii3 łyżeczki suchych drożdżyszczypta solipuszka masy makowejLukier

UgotujmyTo.pl
Drożdżowy warkocz z jabłkiem i rodzynkami 89

Do kawy, herbaty, czystka, kubka kakao, idealne ciasto. Aromatyczne jabłka i kremowe rodzynki to połączenie idealne, spróbujcie koniecznie. Ja ze swojej strony powiem tylko że znika

Moje Małe Czarowanie
Racuchy z truskawkami 71

Racuchy - smażone placki z ciasta drożdżowego, lub ciasta naleśnikowego z dodatkiem proszku do pieczenia. Mogą być z dodatkiem owoców, na przykład jabłek, posypane cukrem, lub na słono. Pyszną wersją racuchów są racuchy z truskawkami . 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, 400 ml kefiru, 340 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 300-350 g truskawek, masło klarowane

królestwo garów
Paszteciki z pieczarkami 95

farsz: 2 cebule około 1 kg pieczarek 3 łyżki oleju do smażenia 2 – 3 łyżki masła do smażenia 2 czubate łyżki bułki tartej sól i pieprz Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 580 g mąki pszennej ( typ 650 ) 2 jaja rozmiar M 330 ml mleka ( 1 i 1/3 szklanki ) 1 łyżeczka cukru 60 g miękkiego masła pół łyżeczki(...)solą wlałam wyrośnięte drożdże, a także mleko z masłem i rozbełtanymi jajkami. Na samym początku mieszałam masę drewnianą łyżką, a następnie ręcznie. ( można użyć miksera z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego ) Ręcznie ciasto wyrabiałam około 10 minut, aż ciasto było elastyczne i zaczęło odchodzić mi od miski. Na blacie posypałam mąką i chwileczkę jeszcze zagniatałam. Z ciasta zrobiłam kulę

Olcia gotuje!
Drożdżówki z grzybami i serem 178

Ciasto drożdżowe króluje w większości domów włoskich i polskich z uwagi na jego nie ograniczone możliwości komponowania z rożnymi dodatkami. Połączyłam polską z włoską tradycją zrobiłam pyszne bułeczki z grzybami i serem mozzarella, które zadowolą nie jednego smakosza. Drożdżówki z serem i mozzarellą są pyszne na zimno i gorąco. Podane z barszczykiem czerwonym czynią danie wyjątkowym

Kulinarne pyszności Molki
Rogaliki z budyniem i malinami 141

Blueberry Corner by "jagodzianka" Rogaliki z budyniem i malinami to deser wpisujący się do letniego jadłospisu. Bardzo lubię wypieki z drożdżowego ciasta, a te … Przeczytaj cały artykuł Post Rogaliki z budyniem i malinami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. 155

lubi drożdżowego ciasta? ja uwielbiam i bardzo często gości na moim stole. Kombinacji milion a smak obłędny! dziś z rabarbarem. Składniki; 35 dag mąki pszennej 15 g  świeżych drożdży 3/4 szkl. mleka 1 jajko 1 łyżka cukru  5 dag masła   Nadzienie; ok 70 dag rabarbaru 4-5 łyżek cukru (lub więcej) 2 łyżki wody   Kruszonka

Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb z suszonymi pomidorami i oliwkami (na drożdżach) 188

sól. Wymieszać. Wlać zaczyn (zaczyn nie musi wyrastać) oraz olej. Dodać pokrojone, suszone pomidory oraz oliwki i zagnieść gładkie i sprężyste ciasto (ja zagniatam mikserem, przy użyciu haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie uformować podłużny bochenek ( instrukcja formowania podłużnego bochenka  - autor: Kuchnia Koloru Blond), włożyć

Gospodyni Miejska
Sezamowe brioszki do hamburgerów 182

żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania Rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku. Dodaj mąkę, jajko, sól i zagnieć ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera. Użyj wtedy haka do ciasta drożdżowego. Zagniataj ciasto przez 10 minut, następnie dodaj po kawałku miękkiego masła i zagniataj do uzyskania jednolitego ciasta. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Wyrośnięte ciasto

codojedzenia
Tebirkes duńskie bułeczki 164

posmarowania starty ser, sezam lub mak do posypania  Przygotowanie: Aby przygotować rozczyn należy rozpuścić drożdże w mleku i dodać mąkę. Za pomocą miksera    z końcówkami do ciast drożdżowych wyrabiamy ciasto (będzie dość rzadkie i klejące),  przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładkie, lśniące

Życie zaczyna się w kuchni

Proponowane wyszukiwania