ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:88/576)

WIENIEC TRZECH KRÓLI – ROSCA DE REYES 138

Wieniec Trzech Króli czyli Rosca de Reyes to u mnie na blogu zupełna nowość. Zazwyczaj w Święto Trzech Króli wypiekałam słodkie drożdżowe bułeczki zwane Szczodrakiem . W tym roku po świątecznym obżarstwie stwierdziłam, że nic słodkiego nie upiekę. W domu podniósł się z tego powodu bunt, więc uległam i po południu upiekłam nieco inną wersję Szczodraka . Zainteresował mnie przepis od Kamili(...)sporą ilością suszonej żurawiny, migdałów i orzechów zniknął na tyle szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć z przekroju. Zdecydowanie do powtórzenia za rok! WIENIEC TRZECH KRÓLI /wg Ogrody Babilonu CIASTO 600 g mąki pszennej tortowej 1 szkl mleka 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 90 g masła 2 jajka 1/2 łyżeczki soli skórka z cytryny NADZIENIE 1 szkl suszonej

Pieguskowa Kuchnia
Drożdżowa gwiazda z makiem 253

odkurzyć przepis na słodki wypiek z makiem . Taka próba generalna przed świątecznym wypiekaniem. Mierzyliśmy się więc z przepisem z bloga Moje kucharzenie na Drożdżową gwiazdę z makiem . Składniki na formę do tarty o średnicy 26 cm: CIASTO: 500g mąki pszennej 2 jajka 180ml letniego mleka 60g cukru 30g masła 30g świeżych drożdży NADZIENIE: 300g gotowej masy makowej - u mnie marki(...)POSMAROWANIA: 1 jajko Od razu uprzedzam, że zmieniłam sposób wykonania rozczynu drożdżowego, w stosunku do oryginalnego przepisu. Poniższą metodę praktykuję od dawien dawna, wydaje mi się najprostsza i ciasto drożdżowe zawsze ładnie mi dzięki niej wyrasta. W garnuszku rozpuścić masło. Dolać mleko i podgrzać, aby było ciepłe. Zdjąć z ognia, wkruszyć drożdże, dosypać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki

Grunt to przepis!
Drożdżowe jagodzianki 108

napisania postu z przepisem na drożdżowe jagodzianki podchodziłam kilka razy. Nie było proste określić ilość użytych produktów, gdyż Babcia robi wszystko na oko. Przyznam, że jeśli chodzi o ciasto drożdżowe to też tworzę na oko, w miarę potrzeby dodaję mąki i zdaję się na konsystencje ciasta.   Składniki na około 40 sztuk:   nie potrafię robić mniejszej porcji(...)ciasta i w dłoniach formujemy placek, na którym środku umieszczamy jagody. Posypujemy odrobiną cukru i mąki. Łączymy brzegi i formujemy kulkę. Odkładamy na blaszkę łączeniem do dołu. Pamiętajmy o zachowaniu odległości pomiędzy jagodziankami ułożonymi na blaszce. Bułeczki smarujemy białkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 20-25 min, aż się pięknie zarumienią.   Artykuł Drożdżowe jagodzianki

Rusty Fork
Drożdżowe ślimaczki z jagodami 155

wanilią  i  pozostałym mlekiem -Całość wlać  do mąki. -Dodać cały zaczyn i wymieszać  drewnianą łyżką. -Do połączonych składników dodać sól i rozpuszczone, letnie masło. -Wyrobić ciasto drożdżowe /ręką lub  robotem/. -Ciasto w końcowej fazie wyrabiania  powinno być gładkie i lśniące. -Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić

Zakamarki mojej kuchni
Drożdżowa strucla z jagodami i twarogiem 131

Przepyszna strucla drożdżowa z jagodami to proste ciasto, które każdy z Was może przygotować w kilka chwil. Z wierzchu chrupiąca, w środku miękka. Zarówno słodka, jak i kwaśna. Warto przygotować póki sezon na jagody jeszcze trwa. Składniki (na 1 dużą strucle): 150 ml letniego mleka 30 gram masła 50 gram cukru pudru szczypta soli  jedno jajo 260 gram mąki(...)mąką ziemniaczaną i wykładam na masę twarogową. Zawijam ciasto ciasno i umieszczam na blaszce do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę w nim ciasto drożdżowe przez 35-40 minut. Studzę i posypuję cukrem pudrem.   Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z brzoskwiniami 150

upiec ciasto. Zagniatamy składniki na kruszonkę i wrzucamy do zamrażalnik (ja nie robiłam kruszonki). Nasze usypane składniki z miski mieszamy łyżką. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto drożdżowe wyrównując je na płasko. Ciasto będzie gęste ale płynne. Posypujemy kruszonką ( wystarczy w rękach rozgniatać odrywane kawałki, nie trzeba tarkować) lub układamy brzoskwinie pokrojone na kawałki. Pieczemy ok godziny

Cukiernia Pychotki
bułeczki megamaślane 98

przez chwile ja uśmiechnięta pani wygina się w kuchni i nagle mój wzrok padł na cudowny obiekt, który od razu nabrał rangi pożądania. Mowa tu o urządzeniu do wyrabiania ciasta drożdżowego. Włączasz 20 minut i ciasto idealnie wyrobione. Oczywiście mama sprowadziła mnie na ziemię ile takie urządzenie kosztuje ale tak czy siak może kiedyś pozwolę sobie na takie "cudo kuchenne

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżowe ślimaczki chałwowe 176

jesienny podwieczorek gotowy ! Składniki na 12 sztuk średnich drożdżówek: 200g chałwy - u mnie kakaowo-waniliowa 100ml mleka 50g świeżych drożdży 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych   150g cukru  2 całe jajka + 1 żółtko - 1 białko zostawić do smarowania drożdżówek przed pieczeniem szczypta soli   słoik 300ml gęstego dżemu śliwkowego - przetwór własny cukier(...)pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipieni a.   Do miski przesiać mąkę - aby w ten sposób ją napowietrzyć - dodać cukier, sól, jajka+żółtko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane

Grunt to przepis!
Drożdżowy wieniec z dżemem 140

dużo słonka i w miarę ciepło. Dobrze, że zima mnie jak na razie ominęła i wszystkie choróbska. Oby tak dalej. Dzisiaj serwuje mój drożdżowy wypiek, teraz z nowym urządzeniem ciasto drożdżowe mi nie straszne możecie więc liczyć w najbliższym czasie na dużo drożdżowych wypieków:) Składniki: 50 g drożdży 2 szklanki mleka 600 g mąki 3 jajka 2 łyżki oleju

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pyszne ciasto jagodowe z kruszonką 110

wszystkich tych którzy urlop maja już za sobą ;) ciasto drożdżowe z jagodami i pyszną chrupiącą kruszonką. Ciasto jest puszyste , idealne do kawy. Nie ma potrzeba długiego wyrabiania. Bardzo polecam do wypróbowania.   Blaszka wymiary : 37 x 25 cm Czas pieczenia: ok. 55 minut Temp. pieczenia : 185 C Składniki: pół kg jagód 1 szkl. mleka 1 kostka masła

Różne smaki w kuchni
Drożdżowe serduszka z dżemem 154

zdążyliście upiec nic wymyślnego na dzisiejsze święto? Nic straconego, mam dla Was ratunek! ;) Na śniadanie, kolację lub deser, urocze serduszka z ulubionym dżemem. Ciasto drożdżowe z mojego ulubionego i moim zdaniem najlepszego przepisu, który zawsze się udaje. Co prawda jest trochę zabawy z zawijaniem, ale nie przejmujcie się, liczą się chęci. Moje jak na pierwszy raz nie wyszły idealne(...)około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia

Czerwona Porzeczka
Rogale świętomarcińskie 136

orzechów) obranych ze skórki i zmielonych 2 łyżki skórki pomarańczowej 300 g   biszkopcików 5 jajek ekstrakt migdałowy                Składniki na ciasto półfrancuskie (drożdżowe): 300 g masła 400 ml mleka 1 kg przesianej mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 120 g masła 120 g cukru 2 jajka + 1 żółtko (brak na zdjęciu(...)wbijałam po jednym jajku. Kolejne dodawałam   wtedy, kiedy poprzednie wmieszało się do masy. Dobrze wymieszaną masę odstawiłam do następnego dnia.   Na drugi dzień zabrałam się za zrobienie ciasta drożdżowego 300 g masła włożyłam do zamrażarki. Wszystkie pozostałe składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko podgrzałam do temperatury 37°C. Teraz zrobiłam rozczyn drożdżowy: W miseczce roztarłam drożdże

Kuchnia u Krysi
Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym 93

uruchamia naszą kreatywność, dzięki której powstają ciekawe przepisy i smaczne dania. Jednym z przykładów są drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym , które zrobiliśmy w oparciu o nasze kulinarne doświadczenie z ciastem drożdżowym. Serek w smaku nie jest wyczuwalny, ale zmienia strukturę ciasta, czyniąc ją bardziej zbliżoną do drożdżowych bułeczek. Pączki po upieczeniu można przekroić i przełożyć kremem lub ulubionym dżemem. Składniki(...)puszystą, białą masę. Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone drożdże, serki homogenizowane oraz szczyptę soli, zagnieść jednolite ciasto. Wlać przestudzone masło i wódkę, ponownie zagnieść do uzyskania jednolitego i sprężystego ciasta. Przykryć je ściereczką, odstawić na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, krótko zagnieść i rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać kubkiem koła, układać

niecodziennikpary
Pleciony makowiec 193

Ciasto makowe drożdżowe lub makowiec w nowej odsłonie :) niby tak samo jak zawsze ale efekt znacznie ciekawszy. Pięknie się prezentuje na świątecznym stole wzbudzając zainteresowanie gości ;) Do przygotowania plecionego makowca użyliśmy gotowej Masy makowej z bakaliami Helio , co jeszcze bardziej uprościło przygotowanie ciasta. Porcja: 2 makowce Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: 500 g  mąki   230 g  mleka

SzczyptaSmaQ
858. Gruszka pieczona w cieście drożdżowym. 139

Gruszka pieczona w drożdżowy cieście  z masłem orzechowym Jak zwykle robiąc coś drożdżowego na śniadanie, zostawię to do wyrośnięcia... i o tym zapomnę, czytając książkę >.< przez co ciasto nabiera takiego lekko alkoholowego smaku/zapachu, ale to ja i chyba nigdy się nie nauczę, by sobie czas nastawiać, no, ale i tak dobre było :P  Czasami

More food, love and dreams

Proponowane wyszukiwania