posiadaczką dość dużej ilości drożdży w lodówce i z tego powodu stwierdziłam, że chleb chlebem, ale trzeba przygotować coś na słodko - drożdże się nie zmarnują, a nas ucieszy smak drożdżowego ciasta. Padło na rogaliki drożdżowe z czekoladą. Proste nadzienie, a dla fanów czekolady, do których należę i ja, to smakołyk, któremu trudno się oprzeć. Rogaliki drożdżowe z czekoladą Składniki: 250g(...)wyrośnięcia - żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę - margarynę stopić i ostudzić - do utartych żółtek dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn i letnie mleko, wyrobić ciasto, w trakcie wyrabiania wlać margarynę i wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki - wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence
Smakołyki BerenikiNadchodzi czas na nasze ulubione ciasta czyli babki drożdżowe. Naszym zdaniem, to (obok makowców) najsmaczniejsze z polskich ciast. Babki drożdżowe zawsze kojarzą mi się ze nadchodzącą wiosną i smakami dzieciństwa. Nie potrafię niestety odtworzyć przepisu, z którego korzystała moja babcia, ale często posiłkuję się recepturami Tadeusza Barowicza, choć niektóre z nich modyfikuję. Także poniższy przepis jest jego autorstwa(...)link ) Przygotowanie Zagotuj 3/4 szklanki mleka, zalej wrzącym szklankę mąki. Drożdże rozkrusz i rozpuść w pozostałym ciepłym mleku, odstaw do wyrośnięcia. Gdy wyrosną, dodaj je do zaparzonego i wystudzonego ciasta a następnie wyrabiaj dosypując pozostałą mąkę. Przykryj ściereczką i odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. Żółtka i całe jaja ubij na prze na jednolitą masę. Wymieszaj ją z ciastem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakońca nie wierzyłam, że się udadzą, dreptałam wokół piekarnika nie mając odwagi otworzyć drzwiczek przed upływem 15-tu minut, żeby się "nie sprzeciwiły", jak mawiała Babcia o drożdżowych bułeczkach i cieście. Ale moje były niezwykle pokorne. Chociaż były w pechowej liczbie 13-tu sztuk, jestem przeszczęśliwa - smak odtworzony(...)sprzed... no dobrze, powiem: 28 lat temu ostatni raz jadłam takie dobre drożdżowe bułeczki. ;) Przepisu nie wrzucam, odesłałam Was wyżej. Zmieniłam jedno - zamiast zwykłej mąki dodałam specjalną do ciast drożdżowych, niestety nie wiem, czy jest taka w Polsce (podobna do krupczatki, jednak drobiejsza i bardziej miałka). Dla osób, które mieszkają lub mają możliwość kupić w Niemczech pokazuję
Kuchnia Prezydentowejkrólują obecnie w naszych kuchniach obok śliwek i gruszek. Wprowadzają one do przepisu świeży, kwaskowaty smak i aromat. Z podanych proporcji można przygotować 10 sztuk. Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej 15g drożdży 125ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30g masła szczypta soli nadzienie 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka cynamonu(...)łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut) - masło roztopić, ostudzić - mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy - składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto - gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta - ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia
Smakołyki BerenikiBlueberry Corner by "jagodzianka" Cudowne, jesienne, drożdżowe ciasto. Przyciąga pięknym dyniowym kolorem i fantastycznym maślano-korzennym smakiem. Ciasto składa się z wielu kawałków wielkości małych … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowy, dyniowy małpi chleb pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBabka drożdżowa z dodatkiem kaszy jaglanej, dzięki której ciasto zachowuje dłużej świeżość. Babka jest puszysta, miękka i delikatna przez kilka dni. Wierzch babki okrywa słodki i lepiący karmel, który nadaje dodatkowej słodyczy. 1 1/2 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru trzcinowego szczypta soli 2 żółtka(...)wierzchu za bardzo przypiekało, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Jeszcze gorącą babkę wyjąć z formy. Studzić na kratce. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta drożdżowe , Dania z kaszą , Wielkanoc Tagged: drożdże , kasza jaglana , polewa
https:KKuchniaMniamNaszło mnie na drożdżowe a skoro jeszcze śliwki są to co może być lepszego niż ciasto drożdżowe, śliwki i kruszonka :) Składniki: ciasto - 20 g świeżych drożdży - 50 g cukru - 70 ml ciepłego mleka - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 jajko - 250 g mąki pszennej - 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła wierzch - 1 kg śliwek kruszonka - 80 g mąki pszennej
Zainspirowana w kuchniPiękny wieniec, który wspaniale sprawdził się na wielkanocnym stole. Zapieczona kiełbasa w cieście drożdżowym i konfitura z żurawiny to wspaniałe połączenie. Składniki: 660g mąki pszennej 165g wody 100g mleka 40g cukru 30g masła 20g drożdży 10g soli 1 jajko 6 białych kiełbas (kupuję firmy Olewnik, bo są świetnej jakości) 1 jajko do posmarowania ciasta świeża natka pietruszki konfitura(...)żurawiny Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, dodajemy cukier, sól i mieszamy do rozpuszczenia. W wysokiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, wodą oraz rozczynem drożdżowym. Zagniatamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie swobodnie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Po pierwszej godzinie należy uderzyć pięścią
Gotowanie i blogowanietylko do czasu, aż ciasto przestanie się mocno lepić. Będzie lepkie, ale porównywalnie do gumy do żucia. Ręcznie, na blacie, lub w misie robota planetarnego, hakiem do ciast drożdżowych, wyrabiamy ciasto przez „magiczne drożdżowe 8 minut”. Jeśli dalej mocno się lepi, możecie podsypać je jeszcze łyżką mąki. Kiedy po naciśnięciu palcem ciasto wróci na miejsce, jest wstępnie wyrobione. Miskę
Karo in the KitchenBlueberry Corner by "jagodzianka" Drożdżowe ciasto to wdzięczny produkt. Dokarmione węglowodanami (cukrem i mąką) w odpowiednich warunkach rośnie „jak na drożdżach”, ale nie może … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowe zawijańce pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerŚwięta się zbliżają, więc w ramach oszczędzania naszych żołądków piekę obecnie lżejsze ciasta, takie akuratne do herbatki. Dzisiejsze ciasto pochodzi z Mediolanu, i jest to rodzaj drożdżowej babki, którą zresztą piecze się w okolicach zbliżających się świąt. Jadłam raz w życiu oryginalną i przepadłam, potem kilka razy udało mi się kupić w lokalnej piekarni, ale od 2 lat, czyli odkąd(...)musisz ich mocno odsączać z soku/wina i skórkę pomarańczową dodaj pod sam konie wyrabiania ciasta, bo będzie Ci łatwiej. Ciasto jest ciut luźniejsze i bardziej klejące od tradycyjnego ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto (pomęcz się z 10 minut w sumie) odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (1-2 godzin). Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na pół. Przełóż
greenscarfKlasyczne ciasto drożdżowe, lekko kwaśny rabarbar, słodka żurawina, chrupiące płatki migdałów i pachnąca masłem kruszonka ... cóż chcieć więcej? Składniki wspaniale się komponują i dają nam ciasto o niebiańskim wprost smaku ... W sezonie na rabarbar piekę je często, bo ... niestety sezon nie trwa wiecznie ... :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży
Walijskie PichcenieCiasto drożdżowe przeplatane w formie efektownego warkocza nadziane Nutellą oraz posiekanymi orzechami laskowymi- puszyste, mięciutkie, pięknie pachnące czekoladą. Samo wykonanie warkocza jest bardzo proste: posmarowane Nutellą ciasto (z dodatkiem orzechów lub bez) należy zwinąć w rulon, przeciąć na pół i powstałe dwa kawałki przepleść ze sobą na zmianę, najlepiej cięciem do góry, wtedy podczas pieczenia utworzą się ładne warstwy
Kraina Miodem PłynącaKolejny przepis z wykorzystaniem jabłek, tym razem ciasto drożdżowe w trochę innym wykonaniu. Ciasto: 20 dag drożdży 3/4 szklanki cukru cukru ok 750 g mąki 2 jajka 125 g margaryny 250 ml mleka szczypta soli Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki letniego mleka wyrabiamy rozczyn - odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy
Słodka Kraina WypiekówCiasto drożdżowe zawsze wydawało mi się ciastem trudnym. Trudnym może nie jest za to uczy cierpliwości i dokładności, gdyż jest ciastem wymagającym. Lecz jeśli potraktujemy je z miłością odwdzięczy nam się pięknymi, pulchnymi i pachnącymi drożdżówkami :) Warto nad nim popracować, bo efekt końcowy nam to wynagrodzi Składniki: 2 szklanki ciepłego mleka 100 gram drożdży 1/2 szklanki cukru
Ciasteczkowy Potwór