ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:84/576)

Drożdżowy wieniec z makiem. 202

Pyszne drożdżowe ciasto na mące orkiszowej. Wypełnione masą makową ,z lukrem i solonymi orzeszkami i dynią .Kawałek dla Ciebie? . Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe

Ladylaura.
Drożdżowe z malinami i kokosową kruszonką. 169

Smak drożdżowego ciasta zawsze przygna do domu całą moją rodzinkę .To dodatkowo wzbogacone o kwaskowate maliny i kokosową kruszonkę jest po prostu cudowne .Już nie ma połowy ,a jeszcze nie ostygło do końca.Miało jechać z nami jutro na piknik , ale chyba niewiele zostanie. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 4 łyżki mąki pszennej

Ladylaura.
Bułka drożdżowa z kakao 216

Bułka drożdżowa to  idealne ciasto do ciepłego kakao na śniadanko.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 50 dag mąki 5 dag drożdży 1 szkl mleka 3 jajka 5 łyżek cukru 10 dag margaryny Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wymieszać z tyle mąki,aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzeć(...)podzielić na dwie części rozwałkować na prostokąty: Nadzienie: 1/3 kostki margaryny 2-3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru Margarynę delikatnie podgrzać ,utrzeć z cukrem i kakao. Rozsmarować na cieście drożdżowym,zwinąć jak roladę . Obie rolady zawinąć wokół siebie i włożyć do foremki. Posmarować mlekiem lub jajkiem i  odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 50 min.w

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską 153

Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską Pachnące aromatyczne ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Przepis zaczerpnięty z bloga , żródło Składniki : Rozczyn mleko - 300 ml cukier - 1 łyżka mąka - 1 łyżka drożdże świeże - 37,5 g Ciasto jajka - 3 szt masło - 150 g mąka - 750 g cukier -3/4 szkl szczypta soli Kruszonka cukier - 5 łyżek cukier waniliowy - 1 łyżka masło

Kuchnia Danusi
Calzone z szynką i trzema serami 110

cztery rodzaje, a to dlatego, że rozbiłam sobie ser żółty na dwa moje ulubione sery – sokół i cheddar. Oczywiście jak dacie samą goudę to też będzie dobrze. Smakowało:) Ciasto: 500 g mąki pszennej (u mnie typ 00) 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli morskiej  4 łyżki oleju szczypta gałki muszkatołowej  około(...)ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-7 kawałków. Każdy kawałek wałkujemy na okrągły placek. Szynkę kroimy w kostkę. Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy na cienkie plasterki. Serek śmietankowy łączymy ze startym serem (cheddar i sokół lub gouda) oraz pokrojoną szynką. Doprawiamy ziołami, granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Na połowie ciasta drożdżowego

Smaki Na Talerzu
Drożdżowe buły z czekoladą 113

Blueberry Corner by "jagodzianka" Pyszne połączenie drożdżowego ciasta z czekoladą i bezą. Rozkosz dla podniebienia. Przygotowanie go nie wymaga dużo umiejętności. Drożdżowe buły z … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowe buły z czekoladą pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Wielkanocna babka drożdżowa 135

Blueberry Corner by "jagodzianka" Kiedy przygotowuję babkę drożdżową przypomina mi się dzieciństwo. Moja mama często piekła drożdżowe ciasta. Na rodzinnym, Wielkanocnym stole babka zawsze … Przeczytaj cały artykuł Post Wielkanocna babka drożdżowa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 147

samy czasie upiekła swoją gołębicę. Po raz kolejny przekonałam się, że czasem nie trzeba słów, by rozumieć się tak doskonale.  To był cudowny weekend. Pachnący wspaniałym ciastem drożdżowym, migdałami i cytrusami. Wyrabianie gołębicy, oczekiwanie aż wzniesie się na odpowiednią wysokość, by móc sfrunąć w niecierpliwe i łakome kolejnych kawałków ręce uskrzydliły mnie i wprawiły w doskonały przedświąteczny nastrój(...)symbolem pokoju, odrodzenia i miłości. Gołębica z ciasta stała symbolem włoskiej Wielkanocy w pierwszych dziesięcioleciach XX wieku, kiedy to mediolański zakład produkcyjny „Motta” postanowił wprowadzić na rynek ciasto podobne do babki drożdżowej z bakaliami (panettone), ale w kształcie gołębia na bazie cukru, ciasta i likieru migdałowego.  Produkt zdobył dużą popularność w 1930r. za sprawą Cassandre – artysty specjalizującego się

KUCHARNIA
Pączki angielskie - oponki 333

kuchnie prażynki, jednak to pączki najbardziej zapadły mi w pamięć. Jako już dorosłą dziewczynka sięgam po wersję bardziej ambitną, czyli drożdżową. Pracy nie przysparza to więcej, a jedynie czasu, ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości, w zamian za to otrzymamy lekkie jak puch pączki angielskie, których dekoracje pozostawiam już Waszej kwestii gustu, smaku i upodobań, ja lubię z lekkim lukrem, który rozpływa(...)rozczyn przygotowujemy w wysokim naczyniu gdyż szybko rośnie 2. Ciasto właściwe - w misce miksera łączymy mąkę, sól, cukier, żółtka, letnie mleko i rozczyn drożdżowy, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, na koniec dodajemy roztopiony tłuszcz 3. Ciasto przekładamy do wysypanej mąką miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 1 i 1/2  godziny 4. Kiedy ciasto podwoi swoją

Słodki Kompromis
Drożdżówki mocno kokosowe 196

drożdżowe - to jeszcze kokosowe! Mmmmm... pychota :) Zdecydowałam się jedynie na mniejszą ilość - ponieważ 16 sztuk - to troszkę dla mnie za dużo.Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami (jeżeli robimy drożdżówki ze świeżymi drożdżami najpierw trzeba przygotować rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić. Kiedy już składniki się połączą, pod koniec ugniatania dodać roztopione masło. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie(...)rondelka, dodać żółtko i mąkę ziemniaczaną, zamieszać. Chwilę pogotować, cały czas mieszając (Uwaga! Bardzo się przypala). Gdy zacznie gęstnieć dodać wiórki, wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia.Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 6-7 równych części (fot.1), z których uformować kulki  (około 80 g każda). Każdą część ciasta rozwałkować i posmarować nadzieniem (około 1 łyżki) (fot.2), zwinąć jak naleśnika

Świat Ciasta
Jagodzianki 132

wiecie uwielbiam ciasto drożdżowe. Ostatnio uczę się nowej metody wyrabiania ciasta - metoda Richarda Bertinet.  Próbuje, testuje, kombinuje - wszystko, aby uzyskać najlepszy efekt. Metoda pana Bertinet jest niezwykła, z każdą minutą obserwujecie jak ciasto się zmienia. Wyrośnięte ciasto jest dosłownie napakowane pęcherzykami powietrza, niezwykle przyjemne w dotyku. Tutaj  możecie zobaczyć jak ciasto wyrabia sam mistrz, choć większą frajdę sprawia

Plate of Joy
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 202

Klasyczny placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką. Pachnący, puszysty, kwaskowy i nie za słodki. Jak większość ciast drożdżowych, najbardziej smakuje zaraz po upieczeniu. Z resztą… do następnego dnia nigdy nie dotrwał Składniki:600 g rabarbaru (około 5 łodyg)2 czubate szklanki mąki tortowej150 ml mleka40 g świeżych drożdży1/2 szklanki cukru100 g masła2 jajkaKruszonka:1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru125(...)rondelku masło i studzimy. Do masy dodajemy jajka, masło i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Chociaż ciasto jest dość rzadkie, nie dodajemy więcej mąki. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie. Blaszkę o wymiarach około

Oryginalny smak
Zawijane bułeczki z truskawkami 146

Najsmaczniejsze lekko przestudzone, tak jak każde drożdżowe. Do nadzienia dodałam nieco cynamonu, ale przyznam się szczerze, że przeszkadzał mi jego smak. Podbijał jakoś tak nieprzyjemnie smak truskawek, więc następnym razem pominę ten dodatek. Posypane płatkami migdałowymi które przyjemnie chrupią są świetną słodką przekąską no i do kawy jak znalazł:). Zawijane bułeczki z truskawkami Ciasto 3,5 szkl mąki tortowej

Pieguskowa Kuchnia
Bułki drożdżowe z serem i brzoskwiniami 146

Niedawno na FB w akcji " Wypiekanie na śniadanie " blogerzy piekli bułki drożdżowe. Zaciekawiło mnie to ciasto bo jest bez jajek. Muszę przyznać, że jest ono super i świetnie się(...)pracuje. Upiekłam więc bułki z serem i brzoskwiniami. Na pewno nie raz jeszcze skorzystam z przepisu na to ciasto bo jest naprawdę smaczne. A jak to z ciastem drożdżowym bywa najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Domowa pizza 187

sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać pokruszone drożdże, olej i ponad pół wody. Ciasto zagniatać stopniowo dodając wodę. Czym dłużej zagniata się ciasto drożdżowe tym lepsze wychodzi. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Następnie ciasto ponownie zagnieść i wyłożyć na natłuszczoną formę. Nadzienie: Cebulę pokroić w drobną kostkę

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania