Kolejny deser z nasionami szałwii hiszpańskiej na blogu. Osobiście uwielbiam połączenie mleka kokosowego i chia. Pierwszy raz postanowiłem jednak spróbować go przygotować w czekoladowej formie, którą
Programista w kuchniKolejny deser z nasionami szałwii hiszpańskiej na blogu. Osobiście uwielbiam połączenie mleka kokosowego i chia. Pierwszy raz postanowiłem jednak spróbować go przygotować w czekoladowej formie, którą
Programista w kuchnismak śliwek, pomarańczy i oczywiście smak piernika. Jest wart tego, żeby go zrobić nawet dwa razy.... (tortownica o średn. 30-32 cm) Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła (zimne, z lodówki) 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika(...)śliwkowych (najlepsze domowe) Składniki na glazurę czekoladowo-piernikową: 200 g cukru 70 g kakao 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika 130 mg śmietanki (30%) 125 g wody 1 pełna łyżeczka żelatyny Wykonanie ciasta kruchego: Mąkę przesiałam do miski, wsypałam cukier puder i przyprawę do piernika. Na koniec włożyłam
Kuchnia u KrysiCappuccino To ciasto jest w mojej rodzinie od dawna, z ubiegiem lat przepis ewoluował i powstało niezwykłe połączenie kremu cappuccino, bitej śmietany i kokosowej bezy. Ciasto to często gości na uroczystościach rodzinnych i zawsze szybko znika ze stoła. Składniki: Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła Na krem śmietanowy: 300 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2-2,5 łyżeczki żelatyny Na polewę czekoladową: 1/3 kostki margaryny lub masła 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubijać z cukrami do uzyskania gęstej, puszystej masy. Dodać przesianą mąkę z proszkiem
My sweet a lifeMurzynek to jedno z moich ulubionych ciast. Nie dość, że jest przesmaczny to dodatkowo banalny w wykonaniu. I tak, mam świadomość tego, że jeszcze lepszy jest z masłem. I tak, najlepszy jest z czekoladową polewą. Taki również niedługo wrzucę. Póki co, uboższa wersja. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju pół szklanki mleka 3 jajka(...)łyżka proszku do pieczenia duża garść rodzynek Olej, mleko i jajka dokładnie mieszamy w misce. Następnie dodajemy do nich mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i rodzynki, mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 170 stopniach 30-40 minut (lub do suchego patyczka). Forma w której piekłam ciasto miała wymiary
Kardamonovysię już powstrzymać by doczekać ze spróbowaniem do rana. Na pewno zrozumiecie gdy tylko spróbujecie tego ciasta :) Szybkie i proste, istny rarytas dla prawdziwych, dyplomowanych pożeraczy słodkości :) Składniki: (na tortownicę 18-22 cm) 200-250 g herbatników 65-75 g masła 400 g czekoladowego kajmaku 1 łyżka whisky 250-250 g śmietany 30% odrobina cynamonu 1 łyżka cukru pudru(...)czekoladowej dodać odrobinę whisky, dokładnie wymieszać, 5. Wykładać na spód i schłodzić około 3-4 godziny w lodówce, bądź około 30 min do 1 godziny w zamrażalniku. 6. Na schłodzoną masę kajmakową nakładać pokrojone w plasterki banany 7. Ubijać Bitą śmietanę do momentu otrzymania lekkiego puchu, następnie dodawać cukier puder oraz odrobinę cynamonu. 8. Nakładać bitą śmietanę na wierzch ciasta
KreatywnePinytaką, którą można włożyć do piekarnika, jeśli takiej nie posiadacie można użyć formy do pieczenia ciasta) wysmarować olejem kokosowym. Pianę białkową przełożyć delikatnie na patelnię, wyrównać wierzch. Piekarnik nagrzać do 180'C. Omlet piec około 9-10 minut. Upieczony omlet wystudzić, posmarować masłem czekoladowym, udekorować owocami i płatkami migdałów
Zrób to smacznieprzy przygotowaniu muffinek. Dzięki kwaśnym pomidorom ciasto rośnie jak szalone jak zapewnia autorka przepisu Marta . Ciasto robiłam już kilkakrotnie, początkowo piekłam je w keksówce, a wielkanocna pora natchnęła mnie, by upiec je w formie babki. Super smakuje z polewą czekoladową! Składniki: mokre 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki 1 banan 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki ksylitolu/cukru suche 2 szklanki(...)dodać szklankę (nie puszkę) pomidorów, banan, cukier i zmiksować na gładki, gęsty, puszysty krem w osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych wlać mokre i bardzo krótko wymieszać ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia piec 45 minut do zrumienienia studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bananowe trufle są tak smaczne, że bez problemu i proste w przygotowaniu, że gdy tylko po raz pierwszy ich spróbowałem, od razu poprosiłem o przepis. Jest
AleTorcikniż ten tradycyjny i tak naprawdę on nie może się nie udać. Zaufajcie mi Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście tofurnika czekoladowego to dziś jest na to najlepszy czas Tofurnik czekoladowy SPÓD: 100 g suszonych śliwek 200 g orzechów nerkowca 50 g wiórek kokosowych 50 g miodu lub innego słodzika 20 g gorzkiego kako Szczypta soli MASA SEROWA: 4 kostki naturalnego(...)roztopioną gorzką czekoladę, rozpuszczony olej kokosowy oraz miód. Całość zmiksuj dokładnie. Gotową masę wyłóż na spód ciasta. Wyrównaj wierzch. Tofurnik wstaw do lodówki na ok. 3h. Jeśli chcesz możesz go ozdobić rozpuszczoną czekoladą lub w inny, dowolny sposób. Smacznego Artykuł Tofurnik czekoladowy pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniefekt końcowy całkowicie nam to zrekompensuje. Składniki: Ciasto parzone: 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła 1/2 łyżeczki soli 2 szklanki mąki 8 jaj Krem patissiere: 3 żółtka 3 łyżki cukru 500ml mleka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 opakowaniu cukru waniliowego 1 łyżka masła Polewa czekoladowa: 100g mlecznej czekolady 1 łyżeczka masła 1 łyżka(...)włoskiego. Pamiętajmy, aby zachować spore odstępy, gdyż ciasto parzone bardzo wyrasta. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy około 15-20 minut. Ciastka są gotowe, gdy są wyrośnięte, brązowe i suche. Przestudzone ptysie nadziewamy za pomocą rękawa cukierniczego kremem patissiere. Układamy na talerzu i dekorujemy polewą czekoladową przygotowaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady
Jacob Tastesskończenia ciasta. Ciastka pozostawiłam na talerzu do wystygnięcia, a przed podaniem oprószyłam je cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: wspomniane wcześniej śnieżynki czyli ciastka z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/sniezynki-z-patelni.html), ciastka z orzechów laskowych (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-z-orzechow-laskowych.html), ciastka czekoladowo - piernikowe (link(...)przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne
Waniliowe Improwizacjenadzienie musi być z cukru i kakao, więc reszta była improwizacją z mojej strony. Ciasto drożdżowe bardzo lubię przygotowywać, więc była to dla mnie czysta przyjemność. Drożdżówka wyszła znakomita, a kakao z cukrem w środku, który pod wpływem wysokiej temperatury się rozpuścił, utworzyło czekoladowe nadzienie. Nie jest ono za słodkie, gdyż słodycz cukru idealnie równoważy się z goryczą kakao
Kuchnia MagdaLenynadzienie musi być z cukru i kakao, więc reszta była improwizacją z mojej strony. Ciasto drożdżowe bardzo lubię przygotowywać, więc była to dla mnie czysta przyjemność. Drożdżówka wyszła znakomita, a kakao z cukrem w środku, który pod wpływem wysokiej temperatury się rozpuścił, utworzyło czekoladowe nadzienie. Nie jest ono za słodkie, gdyż słodycz cukru idealnie równoważy się z goryczą kakao
Kuchnia MagdaLenyWitam serdecznie Podzielę się przepisem na błyskawiczny piernik, piernik jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Dodatkowo możemy go polać polewą czekoladową lub inną. Polecam wypróbować przepis na piernik. Do przygotowania piernika będziemy potrzebować: Użyłam foremki o wymiarach 30 cm x 12 cm x7,5 cm 350 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 150 g miodu płynnego(...)ciasto jest upieczone wbijam w piernik patyczek i gdy po wyjęciu jest suchy to znaczy ze piernik jest upieczony. Jeżeli podczas pieczenia góra piernika zbytnio ściemnieje to możemy piernik nakryć folią aluminiową i nadal piec. Piernik po upieczeniu wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Dekorowanie piernika: Po upieczeniu i wystudzeniu piernik możemy polać letnią polewą czekoladową, podam dwa linki
Uwaga Babcia Gotuje