galaretki żółte lub 3-4 łyżki żelatyny Wykonanie: Najpierw pieczemy roladę biszkoptową. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Obie mąki mieszam razem i przesiewam do masy jajecznej. Blachę wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuję ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 15 min. Gorącą wyjmuję
Ciasteczkowy Potwórżółtku i po 2 łyżki cukru. Zmniejszam obroty miksera na drugi stopień i przesiewam delikatnie mąkę wymieszaną z kakao do masy jajecznej. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 35-40 minut. Upieczone wyjmuję, zdejmuje papier i odstawiam by wystygło. Odlewam pół szklanki mleka, dodaję żółtka, mąkę pszenną, mąkę(...)wystudzony budyń kokosowy. Masę wykładam na spód biszkoptowy. Ananasy osączam na sicie i układam na masie budyniowej. Obie galaretki rozpuszczam gorącej wodzie i odstawiam do momentu, aż będzie lekko ciągnąca, ale jeszcze dość płynna. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i lekko tężejąca galaretkę. Piankę wykładam na wierzchu ciasta i wstawiam do lodówki, aż całkowicie zastygnie
Ciasteczkowy Potwórciastek, ciast i kremów. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Podsumowując: jak dla mnie - wielbicielki chałwy - masło sezamowe sprawdziło się w 100%. Stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju przekąsek i deserów. Wystarczy jedna łyżeczka aby uzyskać ten wspaniały chałwowy posmak. Ja swoje masło sezamowe wykorzystałam jak na razie (oprócz podjadania łyżeczką) m.in. do: Omleta biszkoptowego: 2 jajka(...)cukrem, dodać masło sezamowe i ponownie zmiksować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie do reszty masy. Na patelni rozpuścić masło, wylać ciasto i smażyć na małym ogniu po ok 3 minuty z każdej strony (przy przekręcaniu może być ciężko dlatego ja po porstu rozgrzewam drugą patelnię z odrobiną masła i na nią przerzucam
Kto ugości moich gości?Pogoda dziś dopisuje, czasu jak zwykle niedostatek, a więc w króciutkim wpisie zaprezentuję omlet biszkoptowy na słodko. Po świątecznym obżarstwie w dalszym ciągu mam wielką ochotę na słodkie przysmaki, a więc omlet jest czymś w rodzaju przejściowego odzwyczajania się od olbrzymiej ilości przepysznych ciast - bo to największy grzech podczas świąt. Słodkie danie przynajmniej zlikwidowało kolejne, słodkie przekąski między posiłkami
psgotujemynabierze koloru). Następnie wszystkie trzy odstawić do wystudzenia. Kiedy nasze galaretki zaczną tężeć, wylać na ciasto. Kładziemy jeden na spód formy, zalewamy jedną galaretką, kładziemy następny. Zalewamy drugą galaretką i nakrywamy trzecim. Do lodówki, aby galaretki stężały. Potem trzymać w chłodnym miejscu. Amoniaczek bardziej biszkoptowy: Ucierany amoniaczek przekładany powidłami
Moje pyszne gotowanieSkładniki na masę makową: - 500 g białego maku - 300 g okruchów biszkoptowych z domowego biszkoptu (dałam biszkopty) - 250 g cukru - 250 g miodu - 85 g masła - 85 g rodzynków - 100 g mielonych migdałów - 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej - 5 jaj (250 g) - ekstrakt migdałowy Składniki na ciasto półfrancuskie: - 1 kg przesianej mąki pszennej (dałam tą samą, jak do bułeczek puszystych
mojewypiekiinietylkoSkładniki na masę makową: - 500 g białego maku - 300 g okruchów biszkoptowych z domowego biszkoptu (dałam biszkopty) - 250 g cukru - 250 g miodu - 85 g masła - 85 g rodzynków - 100 g mielonych migdałów - 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej - 5 jaj (250 g) - ekstrakt migdałowy Składniki na ciasto półfrancuskie: - 1 kg przesianej mąki pszennej (dałam tą samą, jak do bułeczek puszystych
mojewypiekiinietylkoWielu z nas od czasu do czasu ma ochotę na jakiś fajny deser, który można zjeść do porannej kawki lub herbatki. Dziś proponuję Wam przepis na lekki torcik biszkoptowy z kremem kawowym. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, a efekt końcowy ucieszy niejedno podniebienie. SKŁADNIKI: Biszkopt : 4 jajka, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku(...)posypka, ziarna kawy, cukier kandyzowany. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 24 cm. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa blaty. 2. Krem kawowy: Żelatynę rozpuszczam we wrzątku. Odstawiam
Tradycyjna kuchnia KasiDelikatna, puszysta rolada z nutą cytrynową, bitą śmietaną i świeżymi malinami. Zniknęła w oka mgnieniu, czyli był to znak, że rodzince smakowało. Polecam . Rolada biszkoptowa: 4 jajka L 100 g mąki tortowej 70 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny łyżka cukru wanilinowego Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Dużą(...)koniec ubijania dodać skórkę z wyparzonej i wyszorowanej cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek bezpośrednio przez sitko, w trzech partiach, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na blachę, wyrównać szpatułką i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 11 minut. Wilgotną ściereczkę rozłożyć na blacie kuchennym. Ciasto przełożyć na ściereczkę papierem do góry, bezpośrednio po upieczeniu. Delikatnie
Anielskie wypiekiintensywny jak bym sobie życzyła, więc dodałam do nich odrobinę zielonego barwnika spożywczego (jeśli używacie tych w żelu naprawdę wystarczy minimalna ilość nakładana wykałaczką, żeby zafarbować całą porcję ciasta). Chciałam, żeby kolory układały się od najciemniejszego do najjaśniejszego, dlatego każdy spód był pieczony osobno – po dwie blaszki naraz. Jeśli zależy Wam na czasie całość można upiec od razu(...)limonki (sok+otarta skórka) Składniki na krem śmietankowy: 600 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 3-4 opakowania utrwalacza do bitej śmietany (np. śmietanfix) Zaczynamy od przygotowania spodów biszkoptowych jak to zrobić można zobaczyć w tym wpisie . Ja upiekłam swoje dzień wcześniej. Blaty wyrównujemy za pomocą ostrego noża z ząbkami. Gotowe biszkopty dobrze jest poukładać sobie na osobnych kawałkach
Ciastkozercynożem boki i delikatnie wyjąć, zdjąć z papier do pieczenia. Pozostawić ciasto do ostudzenia. Przekroić na 2 blaty. Poncz: Składniki ponczu połączyć razem. Poncz będzie potrzebny do nasączania biszkoptu i biszkoptów. (W razie potrzeby, gdyby ponczu zabrakło, dorobić dodatkowo np. z połowy składników). Nasączyć 1 połowę blatu biszkoptowego. Krem kakaowy: Żelatynę zalać wrzątkiem i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia(...)nakładamy pozostałą część kremu na górę tortu i boki. Przyozdobić wedle upodobania, np. ubitą śmietaną, startą czekoladą. Ja wykorzystałam pozostałe masy kajmakowe – kukułkową i zwykłą (pozostałość z innego ciasta). Smacznego Inspiracja zaczerpnięta z blogu: http://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/2015/10/Ciasto-kukulka.html ale nie byłabym sobą, gdybym nie dokonała zmian w przepisie
My sweet a lifeMięciutkie, biszkoptowe babeczki o aromacie cytryny nadziane curdem z malin, ozdobione kremem malinowym przypadną do gustu małym i dużym łasuchom. Można je zrobić na przykład na letnie przyjęcia dla dzieci zamiast ciasta. CYTRYNOWE MUFFINKI Z KREMEM MALINOWYM Składniki: puree z malin: 250g malin muffiny: (14 szt) 200 g mąki 200 g cukru 125 g masła 2 jajka 1/2 szkl
Bon appetit mon amieekspresowych ciast polecamy dzisiaj piękną roladę z nadzieniem jabłkowym. Delikatny biszkopt nadziany masą jabłkowo-cytrynową i otulony puszystym kremem śmietankowo-cynamonowym na pewno nie ujdzie Waszej uwadze. Polecamy! Rolada biszkoptowa z jabłkami Składniki: Na biszkopt: 4 jajka 100g drobnego cukru do wypieków 100g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Na masę jabłkową
Smak mojej kuchniWiem, trochę kalorycznie, ale bardzo smacznie i szybko. To nie pomyłka - do ciasta nie dodajemy mąki, a mimo to biszkopt wyrasta pięknie. Oczywiście można zmieniać nadzienia
Qlinarnie i Qlinarnie