Porcjami przkładamy do masy czekoladowej- do połączenia. Nasączamy dwa krązki biszkoptowe. Umieszczamy pierwszy w formie, przekładamy ok 3/4 musu czekoladowego. Nakładamy placek I rozsmarowujemy resztę musu. Wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie ubijamy kremówkę z 1-2 łyżkami cukru pudru. Wyciągamy ciasto z formy. Brzegi smarujemy kremówką. Przykładamy czekoladowe patyczki, dekorujemy owocami I torcik gotowy. Smacznego
Smaki Edytyciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mikserem ubić białka z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka a następnie przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao. Delikatnie wmieszać do ciasta już za pomocą łyżki. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( tylko dno)roz.25-26cm Piec w nagrzanym piekarniku 175stopni przez około 15 minut, do suchego patyczka. Wystudzić. Po wystudzeniu zostawić(...)tego ubitą śmietanę. Razem zmiksować. Na blat biszkoptowy wyłożyć 1/3 porcji przygotowanej masy następnie 4-5 połówki brzoskwiń brzuszkami do góry, lekko dociskając owoce.Środek pozostawić wolny. Dookoła, przy obręczy ułożyć rurki waflowe. Środek wyłożyć/ przykryć brzoskwinie pozostałą masą( odłożyć z 3 łyżki do dekoracji) i wyrównać. Dowolnie udekorować. Wskazówka; Ciasto zawsze chłodzę przez całą noc w lodówce wtedy bardzo
W garach u Gosikawałki) i rozsmarowałam część (ok.1/3) kremu. Na kremie ułożyłam drugi blat biszkoptowy. Również skropiłam go mieszanką likierów, wyłożyłam drugą część musu, posypałam orzechami i rozsmarowałam krem cynamonowy. Następnie wyłożyłam trzeci blat, który również nasączyłam mieszanką likierów, wyłożyłam na nim część kremu cynamonowego. Kremem przesmarowałam także boki ciasta. Całość obsypałam startymi orzechami laskowymi i odstawiłam do lodówki. Smacznego
Smaczne ZdroweKremowy, zwarty, a równocześnie lekki i puszysty, nie za słodki, idealny… :)Jeżeli chcecie, to można zrobić ten sernik na spodzie biszkoptowym czy z ciastek, ja pominęłam
Kraina Miodem Płynącawykładamy papierem do pieczenia, tylko samo dno. Boków tortownicy nie smarujemy niczym. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut do tzw, suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy i dopiero zimny możemy przekroić na trzy blaty biszkoptowe. Nasączenie: 0,5 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody 3 łyżki rumu Opcjonalnie: gorzka czekolada
Blondynka GotujeKochani, wreszcie zabrałam się za napisanie przepisu bajecznego tortu, prostego ,ale zjawiskowego zarazem.Zrobiłam go po raz pierwszy w ten sposób, czasu miałam niewiele, użyłam gotowych podkładów biszkoptowych, gdyż padł mi piekarnik i byłam w kropce! A chciałam sobie udowodnić, że tort bez pieczenia zrobię! I to Frozen, bo o takim marzyły dzieci. Eksperyment się powiódł, to mój pierwszy tort(...)Składniki gotowe 3 blaty na tort, kakaowe. 500 ml śmietanki do ubijania 36% 2 łyżki cukru pudru galaretki- czerwona,niebieska, 2 łyżki żelatyny - gotowa masa cukrowa biała barwnik do ciast niebieski i zielony opłatek cukierniczy - krem maślany pod masę cukrową, przepis poniżej Każdą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu, ale dodając nieco mniej wody. Wlewamy
Z Kuchni Do KuchniBezglutenowe babeczki szybkie w wykonaniu. Ciasto wyszło wilgotne i smaczne, ładnie wyrosły. No i udało mi się przemycić trochę marchewki dziecięciu memu(...)Składniki: 4 średnie marchewki - po starciu wyszły dwie, spore garście utartej, na drobnych oczkach, marchwi 2 dojrzałe banany - z brązową skórką 2 szkl mąki bezglutenowej uniwersalnej lub biszkoptowej - użyłam własnej mieszanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja 100 ml oleju 100 ml mleka - może być roślinne 1/2 szkl cukru brązowego 1/2 szkl rodzynek Marchew obrać zetrzeć
Ze smakiem bez glutenumożna piec. Dzisiaj mam dla Was bardzo łatwy do zrobienia tort truskawkowy. Smaczny i szybko znika. Może i Wy się skusicie na takie ciacho. Polecam Wam również roladę biszkoptową z truskawkami , która jest równie smaczna i prosta do zrobienia. Biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale miksując. Miksując dodawać pojedynczo żółtka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką tortową i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 35 minut
O kuchni z uczuciemTort ten postanowiłam zrobić na urodziny mojego 4-letniego synka,który nie lubi w cieście żadnych owoców czy dżemu-więc podjęłam wyzwanie i zrobiłam tęczowy ,kolorowy tort który chciały spróbować wszystkie dzieci i dorośli,bardzo smaczny ,może nie wyjątkowy w smaku,bo przełożony kremem z bitej śmietany i serka mascarpone ale za to dla dzieci -idealny,synek był zachwycony(...)biszkoptowe tylko ucierane.Można oczywiście pokusić się o dodanie nutelli ,bądź dżemu-jak tylko lubicie-ale sam i tak zrobił furorę.Przepis znalazłam na stronie "Moje wypieki", Zmodyfikowałam oczywiście ilość składników ,bo tortownice miałam w rozmiarach 24 cm.Polecam,jest z nim trochę pracy -ale jak zawsze z tortem,ale za to na pewno warto!! Składniki na ciasto (6 blatów
Swojskie jedzonkogości lub trzeba gdzieś to ciasto "podrzucić". Trzeba w końcu zacząć robić przetestowane wypieki, ale chyba taką mam naturę, że idę na całość :D A teraz do rzeczy.... ciasto wyszło jak zwykle nie za słodkie, delikatna śmietankowa pianka połączona z wafelkami o smaku śmietankowym i biszkoptami, które wcześniej nasączyłam. Pycha !!! Biszkopt: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki(...)masy, wymieszam i połowę masy wykładam na spodzie biszkoptowym. Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 250 ml wrzątku, studzę, maczam biszkopty i układam na masie śmietankowej. Wykładam pozostałą masę, nakrywam drugim biszkoptem i wstawiam do lodówki. Polewa: Składniki polewy przekładam do rondelka i podgrzewam, aż się połączą. Studzę i smaruję wierzch ciasta. Całość posypuję kandyzowanymi owocami pokrojonymi w drobną kostkę i ponownie
Ciasteczkowy Potwórpowiedział, że keks jest odpowiedni tylko na Boże Narodzenie? Ten, na który zapraszam Was dzisiaj, jest kolorowy i bardzo wiosenny, w sam raz na Wielkanocny stół. Ma lekką, biszkoptową strukturę i obfituje w mnóstwo nasączonych rumem bakalii i orzechów, pysznie chrupiących w każdym kęsie. Jest prosty w przygotowaniu, a dzięki białej, lukrowej polewie i kolorowym owocom kandyzowanym(...)Całkiem niedawno wpadł mi w ręce jeden z nich, na keks z Hortexu. Dzielę się nim z Wami bo pyszny ) Wielkanocny keks z Hortexu Składniki na keksówkę 11x30 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka 125 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki
Mia Cucina Sofietaprzygotowanej blachy. Piecz 30-40 min (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. P.S. Odłożyłam kilka łyżek masy biszkoptowej i dołożyłam kakao żeby upiec bardzo cieniutki blat biszkoptowy w tortownicy na spód tortu
Kulinarna (nie)codziennośćbardziej pojawiać się truskaweczki. U nas tutaj tak wszystko troszkę później, ale przyzwyczaiłam się już;) A więc póki sezon trwa to zróbmy coś słodkiego z truskawkami, może takie ciacho biszkoptowe, co Wy na to? Składniki: 4 jajka 8 łyżek mąki 8 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 330 ml śmietany 30 % 400 g truskawek poncz: woda cukier(...)czekoladowe rollsy CUKIETERIA Wykonanie: *Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksujemy, dodajemy cukier, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia o śr. 24 cm. Pieczemy ok 20-25 minut, do suchego patyczka *Przestudzony biszkopt przekrawamy na połowę. Nasączamy dolny blat. * Kremówkę ubijamy
Z Majeczką w kuchnizmodyfikowaną wersją ciasta kukułka z Moich Wypieków . Ciasto czekoladowe (spód): 70 g masła 170 g gorzkiej czekolady, posiekanej 3 duże jajka 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków szczypta soli Krem kawowo – czekoladowy: 300 ml śmietany kremówki 36% 170 g mlecznej czekolady 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku (nie granulowanej) Warstwa biszkoptowa: podłużne biszkopty 1/3 szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy(...)gładka masa (jeśli w kremówce pozostaną resztki ciągnących się cukierków, przecieramy przez sitko i mieszamy). Studzimy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc (co najmniej 12 h). Ciasto czekoladowe (spód): Masło i posiekaną drobno czekoladę wkładamy do szklanej miski i roztapiamy w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę (czyli ustawiamy miskę na garnku, w którym gotuje się mała
Poezja smaku