ciasta biszkoptowe - 2595 przepisów (strona:118/173)

SERNIK JAPOŃSKI 1987

sernik o niezwykle lekkiej, wręcz sufletowej strukturze. I choć pewnie nie wszystkich zachwyci (jak to w życiu bywa...), to na pewno większość będzie nim oczarowana. Bardzo delikatny, wręcz biszkoptowy, wilgotny i co istotne dietetyczny. Zachwycający zarówno imponującym wyglądem jak i smakiem. Inspiracją był ten przepis , z małymi modyfikacjami, wynikającymi m.in. z większej formy. Polecam, mimo iż nie smakuje jak typowy(...)nagrzanego piekarnika do 200*C, pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.17 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 135*C i pieczemy jeszcze ok.45 minut.  Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Podajemy obficie oprószone (ciasto raczej mało słodkie) mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem, z dodatkiem świeżych owoców lub np. konfitury. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Rolada biszkoptowa z masą kawową 233

Składniki Biszkopt: 6 jaj, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 kostka masła, 15 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 3

czarrna od kuchni
Muffinki biszkoptowe 153

Przepisów na muffinki jest mnóstwo. Mój sposób przyrządznia nie ma nic wspólnego z tradycyjnymi muffinkami. Wymyślony na szybko tuż przed Sylwestrem zrobił przy stole furorę. Dlatego

tojestpyszne.blogspot.com
Tort makowo - śmietanowy z płatkami róż 200

minut. Upieczone ciasto studzimy kroimy na 3 krążki. Żelatynę wsypujemy do szklanki zalewamy 1 łyżeczką gorącej wody, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy sok z cytryny oraz wystudzoną żelatynę, delikatnie mieszamy. Herbatę zaparzamy w połowie szklanki wody zostawiamy na 5 minut następnie dodajemy sok z cytryny. Przekrojone krążki biszkoptowe nasączmy ostudzonym ponczem. 1 krążek

kgwjanczewo
Babeczki - kwiatuszki 152

Najczęściej piekę babeczki biszkoptowe. Dzisiaj proponuję kruche  babeczki - kwiatuszki . Już ich wygląd zachęca do skosztowania. Nie tylko przyciągają nasz wzrok, ale również cieszą nasze podniebienie. Składniki (35 babeczek): 1/5 kg mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 1 margaryna 1 jajko 3 żółtka cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto dość

Salonik smaków
Owsianka biszkoptowa 112

słotę nas rozgrzało. Dlatego dziś kolejna propozycja, lekka i nieziemsko smakowita, można kombinować z dodatkami, zamienić jabłko na gruszkę albo banana, szaleć z bakaliami, co tylko dusza zapragnie! Owsianka biszkoptowa 8 łyżek płatków owsianych bądź innych 1 szkl. dowolnego mleka 3 jajka 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka masła orzechowego 100% orzechów albo domowego bakalie(...)oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywno. Żółtka razem z mąką i masłem orzechowym wrzucić do namoczonych płatków z mlekiem i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć ciasto owsiane z pianą, wsypać bakalie i starte na tarce jabłko. Gotowe ciasto przelać do formy żaroodpornej i udekorować z wierzchu przekrojonymi i wypestkowanymi śliwkami oraz nerkowcami. Piec 35 minut. Owsianka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto Czekoladowy Cytrynowiec 148

wilgotne ciasto wspaniale komponowało się z delikatnym, serowo- śmietankowo cytrynowym kremem o strukturze ptasiego mleczka. Było słodko- w typie brownie, trochę sernikowo, ale z lekko orzeźwiającym akcentem. Składniki na ciasto czekoladowe : baza czekoladowa: ¾ szklanki oleju ½ szklanki wody 1 szklanka cukru 5 łyżek kakao Wszystkie składniki przekładamy do garnka, cały czas mieszając , podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników( nie gotujemy zbyt długo(...)żółtek. Miksujemy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wlewamy ostudzoną bazę czekoladową(uwaga jeśli jest za gęsta wmieszajcie 2-3 łyżki masy biszkoptowej i dopiero wlejcie). Delikatnie mieszamy do połączenia Kolejno dodajemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem i dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut w temp

Domowe ciasta
Toffinek 131

właśnie jest Pomimo, że zawiera dużo masy nie jest ciężki. Jego głównym składnikiem jest śmietana kremówka połączona z kajmakiem i zatopionymi biszkopcikami. Smak jest doskonale zrównoważony dzięki czekoladowemu biszkoptowi i bitej śmietanie z adwokatem. Toffinek Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki czekolady rozpuszczalnej 4 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa toffi(...)ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ucierając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy czekoladę, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia

PatiGotuje
Tort orzechowo - malinowy 164

sąsiadki. Niestety nie robiłam zdjęć „gołego” biszkoptu do przepisu, bo nie myślałam, że będzie tylu chętnych ale przy najbliższej okazji to nadrobię :)  Dzięki uprzejmości solenizantki mam też zdjęcie ciasta w przekroju :) Wielkość tortu to ok. 30x40cm to wielkość blachy, która jest na wyposażeniu piekarnika. Ale jeśli upieczemy i blat w typowej blaszce 26x38 wtedy będzie fajny wysoki do przecięcia(...)ziemniaczaną i dodać do malin kontrolując gęstość powstałego „ kisielu” nie powinien być bardzo gęsty gdyż jak przestygnie zgęstnieje. Chwilę gotować. Jeszcze ciepły rozsmarować na biszkopcie. Poncz do nasączania blatów biszkoptowych:   500ml ciepłej wody   sok z 2 cytryn   1 cukier waniliowy   5 łyżek cukru   kilka kropli olejku rumowego Przełożenie tortu: Każdy blat przed smarowaniem nasączyć 125ml

W garach u Gosi
Tort brzoskwiniowy z mango. 268

układamy zamknięty rant tortownicy, w której piekliśmy tort. Do środka wkładamy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy przygotowanym płynem. Wylewamy na niego lekko tężejący mus brzoskwiniowy i delikatnie układamy kolejny biszkoptowy blat.Całość wstawiamy na ok 20 min do lodówki. łyżeczkę żelatyny zalewamy łyżą zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na kilka min. 400 ml śmietany ubijamy na sztywno, żelatynę rozpuszczamy(...)dokładnie mieszamy z 250 g sera mascarpone i kilkoma łyżkami ok 4-6 napoju sunquick. Wymieszany ser dodajemy do bitej śmietany na najniższych obrotach miksera.Wyjmujemy z lodówki paterę z ciastem i nasączamy leżący na musie brzoskwiniowym biszkopt. i wykładamy krem o smaku owocu mango. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy go i wstawiamy całość do lodówki na min 1-2 godz.Pozosta

Malinowe Pocałunki
TORT Z OWOCAMI I MASCARPONE 632

cukrem pudrem. Kiedy smietana jest bardzo sztywna, dokładamy mascarpone, mieszamy. Na spód układamy ciemny biszkopt. Każdy spó nasączamy herbatą z wódką.Na nasączony wykładamy 1/4 masy, przykrywamy jasnym blatem biszkoptowym. Znów nasączamy, wykładamy krem, dociskamy ciemym blatem, znow nasączamy, wykładamy krem, dociskamy z góry jasnym ostatnim blatem.Pozostałą masą, smarujemy wierzch tortu. Boki za pomocą szprycy ozdabiamy stawiając kleksiki(...)opakowaniu .Wierzch tortu tez ozdabiamy kleksikami oraz owocami . Do Nasączenia tortu użyłam herbatę Richmont:   Świetnie nadaje się do nasączania ponieważ posiada intensywny ciekawy smak, który fajnie aromatyzuje też ciasto. Dodatek alkoholu dodał mocy, ale było to wskazane skoro torcik był dla męża ;) Torcikiem zajadaliśmy się popijając przepyszne HERBATY RICHMONT . Których to firma posiada bogaty wybór. Do parzenia otrzymałam

Z Majeczką w kuchni
LAMINGTONY 113

Znane australijskie ciasteczka... lamingtony to po prostu kostki biszkoptowe w polewie czekoladowej, obsypane wiórkami kokosowymi. W Polsce ciastka te znane są pod nazwami "kostki kokosowe", "kokosanki" lub "kudłacze". Deser ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jednocześnie pyszny w swej prostocie. Do tego super się prezentuje, że na sam widok ślinka cieknie, a ręka mimowolnie sięga po choć jeden kawałek(...)grudek. Masę przenosimy do blachy (wymiary 25 x 35 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyjmujemy na deskę i kroimy na kostki (ok. 40-45 szt.) Polewa: W garnku rozpuszczamy masło

Kuchnia MagdaLeny
LAMINGTONY 128

Znane australijskie ciasteczka... lamingtony to po prostu kostki biszkoptowe w polewie czekoladowej, obsypane wiórkami kokosowymi. W Polsce ciastka te znane są pod nazwami "kostki kokosowe", "kokosanki" lub "kudłacze". Deser ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jednocześnie pyszny w swej prostocie. Do tego super się prezentuje, że na sam widok ślinka cieknie, a ręka mimowolnie sięga po choć jeden kawałek(...)grudek. Masę przenosimy do blachy (wymiary 25 x 35 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyjmujemy na deskę i kroimy na kostki (ok. 40-45 szt.) Polewa: W garnku rozpuszczamy masło

Kuchnia MagdaLeny
Biszkoptowe naleśniczki z owocami sezonowymi 347

Składniki: 3/4 szkl. mleka 1 szkl. mąki szennej 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego owoce sezonowe deser waniliowy Alpro Wykonanie: Oddzielić białka od

kolorowotorcikowo
Tort pomarańczowo-czekoladowy z kajmakiem i konfiturą morelową 107

naponczowania biszkoptowych blatów, konfitura morelowa, kawałki pomarańczy, płatki migdałowe, krakersy Wykonanie: biszkopt : żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem odrobiny soli. Pod koniec ubijania przesiać cukier puder, zmiksować. Do piany dodawać po żółtku. Następnie wlać esencję i przesiać mąki. Na tym etapie masę delikatnie przemieszać drewnianą łopatką lub użyć najniższych obrotów miksera. Ciasto przelać do tortownicy

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania