patelni na mnóstwo mniejszych kawałków. Omlet jest przepyszny, cięższy od tradycyjnego biszkoptowego omletu, ale wciąż zachowujący puszystość. Robi się go ekspresowo i można podawać go z czym tylko dusza zapragnie. Tradycyjnie jest to sos śliwkowy, ale mogą to być również powiodła śliwkowe, dżem, duszone owoce... Do ciasta przed smażeniem dodaje się również rodzynki namoczone w rumie. Dla mnie jednak
Słodko-Słony Świat IlonyPrzetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury 30 - 34 stopni. Porządnie schodzone ciasto (lub włóżcie do zamrażarki na 10 minut) oblać schłodzoną czekoladą. Oblewać zaczynamy od środka zataczając krąg. Składanie tortu. Tort najlepiej składać w rancie cukierniczym, lub w wysokiej tortownicy. Dzięki temu będzie równy. Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na podstawce (dobrze jest posmarować podstawkę odrobiną kremu, aby biszkopt
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPieczemy 15-18 minut aż się zarumienią w 180 stopniach. uwaga: Ciasto po zagnieceniu nie będzie plastyczne a lekko rozpadające się. Po schłodzeniu trzeba je trochę pougniatać w dłoniach przy robieniu kulek na ciastka Po upieczeniu ciastka będą miały lekko popękana skorupkę, a w środku będą biszkoptowe. Dopiero następnego dnia robią się jak biszkopciki
Bon appetit mon amieDziś ciasto proste w wykonaniu , orzeźwiające dzięki dodatkowi owoców. Ja robie je z jogurtem naturalnym , bo lubię jego kwaskowaty posmak , ale można zastąpić go także owocowym , lub waniliowym. Efekt końcowy będzie troszkę inny , ale równie pyszny. Biszkoptowy spód ... masa jogurtowa i solidna warstwa zatopionych w żelu truskawek . Użyłam mrożonych ,ale w sezonie oczywiście jak najlepsze będą świeże. Biszkopt
Malinowa Kawiarenkagrubo czekoladą. Są słodkie i pyszne. Ciasto bounty to czekoladowy, miękki biszkopt przełożony niebiańskim kremem kokosowym oblany czekoladą. Idealne na następny dzień. Najlepsze i najbardziej podobne do batoników ciasto kokosowe. "BOUNTY" Biszkopt 5 jaj ( w temp. pokojowej ) 2/3 szkl. mąki 1/3 szkl. kakao gorzkie 1 szkl. cukru Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier(...)zgęstnieje. Ostudzić. Na połowę blatu biszkoptowego wylać masę kokosową. Przykryć drugą częścią blatu. Wstawić do lodówki. Polewa czekolada mleczna 100 g. czekolada gorzka 85% 50 g. masło 1 czubata łyżka wiórki kokosowe do obsypania W rondelku rozpuścić masło. Dodać połamaną czekoladę. Mieszać sylikonową lub drewnianą łyżką do rozpuszczenia ( nie stalową ). Polać ciasto. Obsypać wiórkami i wstawić
Kuchnia PaulettesDelikatne ciasto z jabłkami , jeszcze z nieco zimowym aromatem, bo z chłodniejszymi dniami kojarzą mi się korzenne , rozgrzewające aromaty Jabłka zazwyczaj łączymy z cynamonem i dla wielu osób jest to duet nierozerwalny. Ja dziś do masy jabłkowej wprawdzie cynamonu nie dodałam , ale w zamian pokusiłam się o upieczenie blatów biszkoptowych o pięknym piernikowym zapachu i smaku :) Składniki(...)koniec ubijania dodawać po troszku cukier . Gdy piana jest już sztywna dodajemy żółtka i ubijamy. Mąki i przyprawę przesiać do masy i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy (u mnie 23x23 cm ) piec ok 35 min w 170'C Po wyjęciu z piekarnika formę z ciastem upuścić na podłogę z wysokości ok 50 cm. Wystudzić
Malinowa KawiarenkaDzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawiamy do ostygnięcia. Całkowicie ostudzony kroimy na trzy blaty i wyrównujemy krawędzie. (Ja zwykle nacinam sobie nożem tylko brzegi, by później całkowicie przekroić ciasto nitką. Ta metoda sprawdza się zawsze.) Krem czekoladowy: Obie czekolady łamiemy na niewielkie kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody (ok. 1/4 szkl.), dokładnie(...)biszkoptowy kładziemy na talerzu/paterze górą do dołu i rozsmarowujemy na nim połowę konfiturowej mikstury. Następnie układamy na nim dość gęsto 1/2 malin szerszym końcem do dołu. Na owoce wykładamy 1/3 kremu czekoladowego tak, by wypełnił przestrzenie pomiędzy owocami. (Ja używam do tego szprycy, by zachować ładne ułożenie malin i dokładnie wypełnić przestrzenie między nimi.) Na kremie układamy środkowy blat ciasta
Ratunku obiadprzepis na wypiek bez którego nie mogą obyć się święta-chodzi oczywiście o babkę :-) Wypiek tradycyjny, obecny na naszych świątecznych stołach od zawsze. Mamy różne rodzaje bab, parzone, piaskowe, biszkoptowe, drożdżowe i inne :-) Ja chciałabym się z Wami dziś podzielić przepisem na pyszną, puszystą babkę na maślance, z dodatkiem kawałków czekolady. Jest pyszna,pięknie rośnie, zawsze wychodzi. :-) Polecam gorąco(...)maślanki naturalnej -2,5 szklanki mąki tortowej -3 łyżeczki proszku do pieczenia -2 jajka -1 szklanka cukru -0,5 szklanki oleju -1 tabliczka czekolady mlecznej (pół tabliczki do ciasta, pół na polewę) *dodatkowo do polewy łyżka masła i 3 łyżki mleka Jajka ucieramy na pulchną masę wraz ze szklanką cukru. Następnie dodajemy maślankę i miksujemy. Do masy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokurówno i starannie zrobione, dlatego też zazwyczaj piekę oddzielnie poszczególne blaty biszkoptowe i przygotowuje poszczególne warstwy. Można to zrobić za jednym zamachem i później przekroić gotowy biszkopt na trzy części ale piekąc trzeba pamiętać o wydłużeniu nieco czasu pieczenia. Najlepiej przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Gdy jest suchy, ciasto jest gotowe. Podobnie masę na dwie pierwsze warstwy można również przygotować
Wiem co jemKolejny baaaardzo smaczny przekładaniec na moim blogu :) Delikatny kakaowy biszkopt pokryty 3-ma różnymi masami, które tworzą spójną kompozycję smakową. Mimo warstwy kajmakowej ciasto nie jest
Domowa Cookierenka Agiupalny weekend, ciasto ma konsystencję puszystej pianki. Doskonale smakuje w towarzystwie kawy cappuccino, na którą przepis znajdziecie TUTAJ . SKŁADNIKI Masa serowa: 200 ml mleka, 1 śnieżka, 7 łyżek cappucino czekoladowego, 400 g sera twarogowego z wiaderka, 1 cukier waniliowy, 6 łyżeczek żelatyny Pianka: 1 szkl. śmietany 30%, 1 op.cukru waniliowego, 1 śmietan-fix Dodatkowo: 2 opakowania herbatników biszkoptowych Cukry Nyskie(...)usztywniaczem. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier z usztywniaczem. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego, robimy rozetki na masie serowej. Schładzamy kilka godzin. Przed podaniem posypujemy kakao. Ciasto ozdobiłam jadalnymi motylami, które możecie zakupić na stronie JUMAZOMA
słodki bratektemp. 180 st. do złotego koloru. Z przygotowanego, ostudzonego ciasta, należy wykrawać szklanką okrągłe placuszki. Krem: Śmietankę 30 % (250 ml) ubijamy z cukrem pudrem (4 łyżki) do powstania gęstej masy. Wykonanie: Biszkopt nasączamy herbatą z cytryną. Na krążek układamy bitą śmietanę, kawałki pokrojonych truskawek. Przekładamy kolejnym biszkoptowym krążkiem i czynność powtarzamy. Na jeden torcik przeznaczamy 3 krążki. Dekorujemy truskawkami
Mój Smak na Życiedrobne wiórki czekoladą (fot.3). Na wystygnięty spód biszkoptowy nałożyć najpierw masę z malinami, a następnie masę z czekoladą - wyglądającą zupełnie jak Striacatella :). Wszystko ładnie wyrównać i wstawić do lodówki.Galaretkę rozpuścić wg wskazówek na opakowaniu. Kiedy już zacznie lekko tężeć dodać do niej pozostały mus malinowy. Wymieszać i polać nią wierzch ciasta (fot.4).Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Najlepiej
Świat Ciastapłynna. Taki kajmaku wylewamy na spód biszkoptowy. Na kajmaku układamy plastry banana i całość wędruje ponownie do lodówki. Myślę, że bezpiecznie będzie jeśli za około pół godziny wyjmiecie blaszkę z lodówki. Następnym krokiem jest ubicie śmietany. Należy pamiętać, że tylko dobrze schłodzona śmietana dobrze się ubije. Ubitą śmietanę wykładamy na nasze ciasto i oprószamy karobem, bądź kakaem
MamaOskarkaPrzepis cytuję za Renatą: ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE Ciasto półfrancuskie 400 ml mleka 1 kg przesianej mąki pszennej 120 g cukru 120 g masła 2,5 jajka (użyłam 2 jajka i 1 żółtko) 4 g soli 20 g świeżych drożdży masło, ok 300g Masa z białego maku 500 g białego maku 300 g okruchów biszkoptowych z domowego biszkoptu (mogą być podłużne biszkopciki(...)cukier z jajkami na puszystą masę i roztapiamy masło. W dużej misce łączymy mąkę, wyrośnięty rozczyn, jajka, sól i mleko. Wyrabiamy i pod koniec partiami dodajemy letnie masło. Gdy ciasto jest zagniecione i nie lepi się do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe odgazowujemy, zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Masło wykładamy
Pieguskowa Kuchnia