ciasta biszkoptowe - 2595 przepisów (strona:115/173)

Tort podwójnie czekoladowy z gruszkami 199

czekoladowy – ponieważ do produkcji tortu użyłam aż 400 gr czekolady, po 200 gr gorzkiej i białej. Tort nie jest skomplikowany. Przygotowanie zaczęłam dwa dni przed imprezą. Upiekłam wtedy biszkoptowe blaty kakaowe. Następnego dnia przygotowałam frużelinę gruszkową oraz kremy. Tego dnia złożyłam cały tort, żeby się dobrze przegryzł. Jeżeli nie jesteście fanami gorzkiej czekolady można ją zastąpić mleczną, jednak tort(...)przypadku gdybyśmy miksowali mikserem (nawet najniższych obrotach) biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie

moj przepis na
gotowy biszkopt z truskawkami i śmietaną... 191

Składniki: truskawki 70 dag, galaretka truskawkowa 2 opakowania, śmietana zimna 30% 250 ml, puder cukier 1 łyżka, śmietanfix 1 opakowanie, biszkopt pojedynczy 1 opakowanie dżem morelowy

W Mojej Kuchni Lubię
Rolada buraczkowa ze śledziami 353

wymieszać. Dodać ubite białko i delikatnie połączyć z masą buraczkową. Jeżeli masa jest zbyt zbita dolejcie odrobinę mleka. Dno blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować równomiernie ciasto. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Gorącą roladę buraczkową przełożyć (papierem do góry) na czystą ściereczkę bawełnianą i delikatnie zdjąć papaier. Zwinąć w roladę i zostawić do wystudzenia(...)Nadzienie serowe : serek śmietankowy wymieszać z pokrojonym w kostkę ogórkami i posiekanymi ziołami. Śledzie wyjąć z zalewy, ususzyć z nadmiaru oleju ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na pół. Roladę biszkoptową delikatnie rozwinąć, posmarować serkiem a na brzegu wzdłuż krótszego boku ułożyć paski śledzi. Zwinąć ściśle w roladkę i zawinąć w folię. Odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem wyjąć

Pieguskowa Kuchnia
Malinowy tort z glazurą czekoladową 209

delikatnie ( nie gotować ) aż się rozpuści, dodać do masy czekoladowej dobrze wymieszać. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury 30 stopni (lub włóżcie do zamrażarki na 10 minut) Porządnie schodzone ciasto oblać schłodzoną do 30 stopni czekoladą. Oblewać zaczynamy od środka zataczając krąg.  Do nasączenia biszkoptów użyłam likier malinowy około 1/2 szklanki. Wykonanie  Biszkopt przekroiłam na trzy równe blaty(...)się biszkopt, wyłożyłam folią spożywczą (ułatwi to późniejszy wyciąganie z formy).  Położyłam pierwszy blat i nasączyłam likierem malinowym.  Posmarowałam częścią musu malinowego i przykryłam kolejnym blatem biszkoptowym. Nasączyłam, posmarowałam musem malinowym i przykryłam ostatnim blatem biszkoptowym. Zawinęłam folią i włożyłam do lodówki na całą noc . Dobrze schłodzony biszkopt posmarowałam z wierzchu kremem waniliowym. Wyrównałam.  Włożyłam

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Rolada flaga Wielkiej Brytanii z miętowym kremem 167

Ten wpis jest z cyklu w pogoni za marzeniami. takim marzeniem jest odwiedzenie Londynu, a jak Londyn to na myśl przychodzi angielska flaga chyba jeden z

Bernika - moj kulinarny pamietnik
MAGDALENKI 154

Magdalenki to   małe francuskie biszkoptowe ciasteczka  o charakterystycznym  kształcie muszelki, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami. Będąc w Polsce dostałam silikonową foremkę do magdalenek, więc postanowiłam jak najszybciej ją wypróbować. Składniki: 1 szklanka mąki 0.5 szklanki cukru, 0.5 szklanka oleju, 2 całe jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta(...)cytryny, kilka kropel cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto nakładać łyżką do foremek od magdalenek na wysokość 3/4 foremki, gdyż magdalenki urosną. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Foremki smarujemy tłuszczem (ja używałam silikonowych, więc teoretycznie nie musiałam ich smarować tłuszczem, ale okazało się, że ciasteczka przykleiły mi się  do formy, więc piekąc kolejne partie smarowałam każdorazowo foremki masłem). Pieczemy

Walijskie Pichcenie
Rolada biszkoptowa z jabłkami 220

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przedstawiam Wam bardzo smaczną roladę z jabłkami. Jest szybka i prosta w przygotowaniu a co najważniejsze bardzo smaczna

Marta Gotuje
Omlet biszkoptowy z "Besan" 170

samo puszysty jak ten tradycyjny i czy w ogóle wyjdzie. Jak widać mile mnie zaskoczył i wyszedł. A na dodatek był przepyszny, delikatny i lekko wilgotny :D ~ Omlet biszkoptowy z mąki z ciecierzycy ze szpinakiem i musztardą ~  Składniki: jajko czubata łyżka mąki z ciecierzycy 120g szpinaku mrożonego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia musztarda przyprawy: sól, pieprz, czosnek, oregano Żółtko(...)ucieramy z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawiamy. Białko ubijamy z szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą żółtkową. Szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy przyprawy i mieszamy. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem kilka minut z każdej strony. Przekładamy na talerz. Podajemy ze szpinakiem i musztardą. Smacznego

Kuchenny Skrawek Nieba
Biszkoptowe serce z jeżynami 186

Lubię dogadzać domownikom kulinarnie  Biszkoptowe serce z jeżynami SKŁADNIKI: jajka - 2 szt mąka - 2 łyżki cukier - 2 łyżki proszek do pieczenia - szczypta jeżyny - 1 garść tłuszcz do formy PRZYGOTOWANIE: Jeżyny umyć, osączyć. Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę na sztywno, dodając cukier, dalej ubijać. Następnie do ubitej masy dodać wymieszaną mąkę z cukrem, delikatnie wymieszać. Foremkę(...)kształcie serca, wysmarować tłuszczem. Wylać ciasto do formy, posypać jeżynami. Wstawić do piekarnika, piec ok.20 minut w 170 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Lekkie Ciasto z Roladkami i Śmietankowym Kremem 369

Jest przepyszne. Lekki biszkopt. Drylowane wiśnie w galaretce, niczym frużelina. Lekki śmietankowy krem. Pięknie wyglądające, zdobiące ciasto niczym przysłowiowa wisienka na torcie roladki z kawałkami jabłka… Poezja. Lekkie ciasto, wspaniały smak… dla małych i dużych. Bardzo Wam polecam i zachęcam do wypróbowania. Składniki na biszkopt: 8 jaj 440 g cukru 360 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Podobnie robimy z drugą połową składników. Z tym że na wyłożoną papierem do pieczenia formę układamy plasterki jabłek. Zalewamy masą biszkoptową. Pieczemy tak samo jak pierwszy biszkopt a następnie zaraz po upieczeniu, za pomocą ściereczki zwijamy w roladę. Zostawiamy na parę minut w ściereczce a następnie kroimy na 18 kawałków. Krem

Made By Mom And Son
Torcik truskawkowo-limonkowy 208

mojprzepisna.pl | Torcik truskawkowo-limonkowy To pewnie jeden z ostatnich przepisów z moimi ulubionymi owocami – truskawkami. Sernik dla smakoszy, ze skórką i sokiem z limonki, z

moj przepis na
Tort Szwardzwaldzki 406

mascarpone schłodzonego 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasącz: 300 ml kompotu z wiśni lub 200 ml kompotu z wiśni i 100 ml rumu Składniki na dekorację: pokruszony blat biszkoptowy 1/2 szklanki śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru kilka wiśni kandyzowanych lub malin Przygotować biszkopt. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę i kakao, sodę, przesiać(...)kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min (do suchego patyczka). Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około

moj przepis na
Kostka czekoladowo- kokosowa 181

cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek.  Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. masa:   Mleko gotujemy z mlekiem skondensowanym i wiórkami kokosowymi. Obydwie mąki rozrabiamy(...)wlewamy do gotującego się mleka z wiórkami. Kiedy masa zgęstnieje (powstanie budyń) zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z serkiem mascarpone. 3/4 masy przekładamy blaty biszkoptowe, pozostałą 1/4 masy smarujemy wierzch.  Na koniec całość polewamy jeszcze polewą czekoladową, przygotowaną

Bon appetit mon amie
Rogale marcińskie na bogato, w wersji mini 197

moim zdaniem najlepszy, a próbowałam przez lata też kilku innych. Nadzienie zmieniłam jednak dość mocno, chcąc posłodzić je naturalnie i nie dodawać zbędnych „zapychaczy” w postaci na przykład okruszków biszkoptowych. Poziom trudności:       dość trudne Czas przygotowania:  kilka godzin Ilość porcji(...)marcepanu (najlepiej domowy) 200 g migdałów (150 +50), podprażonych na suchej patelni 150 g orzechów włoskich (100+50), podprażonych na suchej patelni 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Na ciasto : ·          3,5 szklanki mąki ·          225 g masła w temp. pokojowej

Bazując na smaku