ciasta biszkoptowe - 2595 przepisów (strona:103/173)

ZAKRĘCONY TORT 222

Pyszny tort kryjący niespodziankę, którą zobaczymy dopiero po przekrojeniu, zamiast tradycyjnego „schematu” blat biszkoptowy, krem i tak na przemian, ukarzą nam się poprzeczne paski, które   wyglądają zjawisko. Najładniej tort prezentuje się z kremem np. czekoladowym, kakaowy te barwy podkreślają jego niespotykany   urok. SKŁADNIKI (2 x forma 30x40 cm) Biszkopt 8 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki(...)pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto podzielić na dwie równe część wylać do form wyłożonych papierem do pieczenia, Piec w temperaturze 160 -170 C około 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto w pozostawić

RAROSSA
Makowiec gotowany z bitą śmietaną 165

był za makowiec !!! Mój faworyt wśród makowców Na spód biszkopt lub ciastka biszkoptowe (ja miałam ciastka) masa makowa: 2 szklanki maku 1 1/2 kostki masła 8 jajek 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru olejek migdałowy masa śmietanowa 1/2 litra kremówki 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Na dno tortownicy lub blaszki wyłożyć biszkopt lub biszkopciki. Mak sparzyć(...)rozpuszczoną w 1/4 szklance wrzątku. Dodawana żelatyna powinna być jeszcze ciepła, gdyż masa zbyt szybko by nam się ścięła i równomiernie jej rozprowadzenie na masie makowej byłoby niemożliwe. Wierzch ciasta posypać makiem lub gorzką czekoladą

Jadło i czytadło
Ciasto „Dwa Michały” 594

oryginalnym przepisie dodajemy ich po 120 g do każdej z mas i 170 g na wierzch ciasta, a więc w sumie należałoby kupić 3 puszki 140g, ja jedną puszkę podzieliłam na 3 części i tyle wystarczyło). Połowę masy wykładamy na jeden biszkoptowy blat nasączony lekko rumem z wodą. Na masę kładziemy drugi blat biszkoptowy (jego też nasączamy). Resztę masy chwilowo(...)ziemniaczanej, jeśli dodaję ją to dosłownie minimum. Biszkopt ze skrobią zwykle wychodzi mi dosyć zbity, suchy, a za takim nie przepadam. Proporcje na biszkopt podałam jak w oryginale. Piekąc ciasto uzupełniłam jednak mąkę ziemniaczaną, zwykłą mąką tortową, dodając tej pierwszej może z jedną łyżkę (suma sumarum otrzymałam 1 szkl. mąki). Jeśli nie potrzebujecie sporej wielkości wypieku lub potrzebujecie tort właśnie

Smaki Na Talerzu
Torcik na Dzień Matki 152

ubić na sztywną pianę,po czym dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewać  mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy( 25 cm) wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut bez używania termoobiegu.  Upieczony biszkopt odstawić(...)tężejącą galaretką,pokrojonymi truskawkami i borówkami.  Masę wylać na biszkopt,nałożyć i docisnąć drugi biszkoptowy krążek,odstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 350 ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Na stężałej masie ułożyć truskawki i borówki,zalać tężejącą galaretką krystaliczną. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki

Kolorowa kuchnia Elki
Biszkoptowe pancakes w wersji xxl 122

Grube, puszyste, nie opadające, pachnące wanilią, jednym słowem wspaniałe biszkoptowe pancakes. Podane z masłem, słodkim syropem klonowym i borówkami, smakowały tak, że śniadanie mogłoby się nie kończyć. Zwróćcie uwagę, że to nie są talerzyki deserowe ;) To naprawdę wersja xxl :) Kto podejmuje wyzwanie i zje całą porcję? 3 porcje: 2 jajka szklanka kefiru 1,5 szklanki mąki 20 g cukru trzcinowego(...)przykrywką. Na najmniejszym ogniu, powoli smażymy około 10 minut. Gdy będzie już widać sporo bąbelków na powierzchni ciasta, przewracamy je na drugą stronę. Jeszcze chwilę smażymy i od razu podajemy. Ja podałam je z masłem, syropem klonowym i borówkami. Smacznego :) Artykuł Biszkoptowe pancakes w wersji xxl pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Tort czekoladowy 166

podpytać o kulinarne tajniki i sztuczki.  Ja trafiłam do grupy Pastry Chef'a restauracji N31 Krzysztofa Kopcińskiego, której zadaniem było stworzenie deseru.  Dzisiejszy torty jest inspirowany ciastem czekoladowym Mistrza Krzysztofa, który zdradził mi swój przepis na idealny biszkopt. TORT CZEKOLADOWY Składniki: (forma 25 cm) biszkopt (wg.przepisu Krzysztofa w mniejszych proporcjach) 5 jaj 125 g cukru kryształu(...)mate silikonową i wstawiamy do piekarnika 160 stopni na 10-12 minut. Wyjmujemy i studzimy.  Złożenie: Blat biszkoptowy nasączamy obficie ponczem, smarujemy połową musu czekoladowego przykrywamy drugim blatem. Blat także nasączamy i smarujemy musem. Przykrywamy trzecim blatem. Chłodzimy. Schłodzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Odstawiamy do lodówki. Ozdabiamy według uznania np. tiulem   uwaga: przepis nie jest dokładnym odwzorowaniem

Bon appetit mon amie
Tarta brzoskwiniowa z kremem 168

żeby je zmieniać!I tak powstała delikatna tarta nie na kruchym , a biszkoptowym spodzie … z dodatkiem lekkiego kremu  z mascarpone z wiórkami świeżego kokosa i soczystymi brzoskwiniami.W skrócie : NIEBO W GĘBIE!A przy każdym kęsie chciałoby się rzec : ” Chwilo trwaj! „SKŁADNIKI:CIASTO :- mąka – 4 łyżki- proszek – 1 łyżeczka- cukier – 4 łyżki- jajko

Ostra na Słodko
Omlet z szynką, serem i pomidorami 180

Omlet z szynką, serem i pomidorami to nasza propozycja na szybkie i co ważniejsze bardzo pożywne śniadanie. Wbrew pozorom nie potrzeba wiele czasu na przygotowanie tego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bezglutenowy tort z masą z mascarpone i galaretką jabłkową 194

mąki biszkoptowej bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki mąki biszkoptowej bezglutenowej 200 g cukru białego 1 0 0 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać. Jaja zmiksować na puszystą, białą masę. Pod koniec miksowania dodawać powolutku olej, cały czas miksując. Dzięki olejowi ciasto zachowa wilgoć. Zmniejszyć obroty, partami dodawać mąkę i miksować do połączenia składników. Masa

Ze smakiem bez glutenu
Migdałowy sernik na zimno z truskawkami 188

Aromatyczny migdałowy sernik na zimno z dodatkiem kaszy manny i likieru amaretto na biszkoptowym spodzie. A na zakończenie lata otulony ogromną ilością truskawek i galaretki. Składniki

Życie zaczyna się w kuchni
Letnia kostka owocowa 160

Najlepsze ciasto na słodkie weekendy, dwie warstwy masy serowej z galaretkami , dowolne owoce lata zatopione w krystalicznej bezbarwnej galaretce, na spodzie z biszkoptowych języczków, efektowne i bardzo pyszne. Przepis autorski. Galaretki krystaliczne to nowość Dr.Oetker   dostępne w sklepie online w dwóch smakach, są mega! Składniki: Forma 24/24 14 podłużnych biszkoptów Masa serowa: 330 ml śmietanki 30% ½ kg twarogu

Wanilia i Kardamon
Wielkanocny tulipan 264

przepisów uzbierało. Tymczasem postanowiłam podzielić się z Wami efektownym przepisem na ostatnią chwilę. Będzie to kolorowa, wielkanocna babka. Biszkoptowa, więc lekka i delikatna. W moim odczuciu najlepiej nadaje się do kawy lub herbaty, bo sama jest trochę za sucha. Zwykle wolę ciasta cięższe i bardziej wilgotne, muszę jednak przyznać, że ta baba ma bardzo ciekawy smak i znika błyskawicznie

Ratunku obiad
Biszkopt z jabłkami i kruszonką! 166

Szybkie, proste w wykonaniu i bardzo smaczne ciasto :) Składniki: -4 jajka -1 i 1/2 szklanki cukru -2 i 1/4 szklanki mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -3-4 jabłka -100 g. masła lub margaryny -odrobina bułki tartej   Sposób przygotowania: Jajka, 1 szklankę cukru, 1 szklankę mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą za pomocą miksera. Miksować(...)posypaną bułką tartą. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach i posypać na masę biszkoptową. Na koniec zrobić kruszonkę. Do miski wsypać 1/2 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki i pokruszone masło lub margarynę. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić kruszonkę i posypać na jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut (do suchego patyczka i aż się

Magia jedzenia.
Tort urodzinowy 137

wykładam papierem  do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do gorącego piekarnika na 35-45 minut. Upieczone wyjmuję i rzucam o podłogę z wysokości kolan. Odpinam obręcz i studzę ciasto, potem kroję na 3 części. Mleko zagotowuję, masło ucieram z cukrem na puch i dodaję po łyżce gorące mleko. Potem  wsypuje mleko w proszku, a na końcu sok wyciśnięty(...)zostawiam do nasączenia blatów. Owoce kroję w plasterki. Na paterze układam jeden krążek biszkoptowy, nasączam ponczem brzoskwiniowym, układam plastry brzoskwiń, wykładam cienką warstwę masy, układam kolejny krążek, nasączam, układam plastry brzoskwiń, rozsmarowuję cienką warstwę masy, przykrywam trzecim krążkiem, nasączam i masą smaruję wierzch i boki ciasta. Pozostałą masę przekładam do rękawa cukierniczego, wyciskam różyczki ozdabiam posypką cukrową i waflową. Całość

Ciasteczkowy Potwór
Biszkopotowe gwiazdki 132

zajmuje nie więcej niż 20 minut. To co przemawia za tymi biszkopcikami to ich wyjątkowość i niezwykły smak. Oprócz wspomnianych przyjęć doskonale nadają się także na pikniki. Moim zdaniem biszkoptowe gwiazdki to przepis dla wszystkich, którzy cenią łatwość wykonania i niezły smak. Polecam! Składniki: 150 g masła 120 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g kakao 8 g proszku(...)masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy białka z ciastem. Ciasto umieszczamy w kwadratowej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Z wystudzonego ciasta wykrawamy gwiazdki, specjalną foremką. Biszkopciki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Źródło

Ciasta z tradycjami

Proponowane wyszukiwania