ciasta biszkoptowe - 2595 przepisów (strona:100/173)

Ciasto 3bit 170

ciepłą( ale nie gorącą żelatynę). Dodatkowo: opakowanie ciasteczek maślanych ( 150 g) opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżki ciemnego kakao WYKONANIE: cienki blat biszkoptowy ( lub herbatniki) +ciepła masa budyniowa+herbatniki masa kajmakowa biszkopty masa śmietanowa posypujemy przez sitko kakao Ciasto schładzamy ok. 3 godziny. Smacznego

Domowe ciasta
MIDSOMMARTÅRTA 89

ciasto do okrągłej foremki o średnicy ok. 24cm piecz w 170ºC przez ok. 25-30 minut aż wierzch zacznie się rumienić – wszystko zależy od pieca po upieczeniu pamiętaj by ciasto dobrze wystudzić – w przeciwnym razie krem z nich spłynie. Jak będzie już miało temperaturę pokojową, przetnij je wzdłuż na dwa okrągłe blaty Krem: Składniki: 250g mascarpone 500ml śmietany(...)przebić i nie zrobić masła) przełóż kremem blaty biszkoptowe lub podaj z owocami w pucharkach Montaż: Blaty biszkoptowe przełóż kremem i owocami jagodowymi (truskawki w Szwecji na Midsommar to świętość, także nie zapomnij o nich!). Również wierzch ciasta posmaruj kremem i ozdób owocami. Ciasto możesz podać od razu, albo wstawić na jakiś czas do lodówki, by wszystkie składniki lepiej się

SandraFrej.com
BABKA RÓŻANA 192

FILET Z KURCZAKA W CZARNYM SEZAMIE SZARLOTKA Z BEZĄ OWOCOWE CIASTO Z BEZĄ CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ KURCZAK Z CZERWONYM RYŻEM W SOSIE Z KOLENDRĄ PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I FASOLI, PACHNĄCY GRZYBAMI BABKA Z MAKIEM I KAKAO JAJKA WIELKANOCNE BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM ROLADA BISZKOPTOWA Z CYNAMONEM I ŚMIETANĄ JAJKA W KILKU ODSŁONACH BUŁKI Z GRZYBAMI BABECZKI Z PIECZARKAMI

harrisa
Bezglutenowa w-z z mascarpone 238

biszkoptem bezglutenowym. Ostateczny efekt to lekkie, puszyste i smakowite ciastko. Przepis ten będę powtarzała niejeden raz:-) Składniki na ciasto - na bardzo dużą blachę: 6 dużych jaj 250 g cukru 1 cukier waniliowy 80 ml oleju 240 g mąki biszkoptowej bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki mąki bezglutenowej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki kakao Jaja ogrzać do temperatury pokojowej(...)ubić na sztywny, białawy krem. Na koniec powoli wlewać olej i dalej ubijać. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i kakaem. Delikatnie ale zdecydowanie mieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Wyłożyć ciasto na blachę nasmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej do następnego dnia. Następnego dnia przekroić wzdłuż na dwie

Ze smakiem bez glutenu
CZEKOLADOWY MUS Z WIŚNIAMI 167

czekoladowy.  Z powodzeniem można go zrobić w formie deseru np. w pucharkach, wylać na spód biszkoptowy albo ciasteczkowy - jak u mnie.  Super sprawdza się szczególnie latem, kiedy nawet jak nie ma upału za oknem nie tęsknimy to ciężkich, kremowych ciast i tortów.  Polecam gorąco! Składniki: Na ciasteczkowy spód: 100g herbatników (ja miałam belvita) 70 g rozpuszczonego masła

Walijskie Pichcenie
MALINKA POD CHMURKĄ 374

malin podgrzewamy, dosładzamy wedle uznania. Dodajemy żelatynę, mieszamy.  Nie zagotowujemy. Studzimy, aż zacznie tężeć. Wylewamy wtedy na spód biszkoptowy, odstawiamy do lodówki do stężenia.  * Kremówkę ubijamy na sztywno. Dosładzamy wedle uznania.  * Ubitą kremówkę wykładamy na ciasto. Na wierzch tarkujemy czekoladę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki

Z Majeczką w kuchni
Borówkowe torciki z czekoladą 358

Małe jest piękne. Wyznaję tę zasadę także przy ciastach, chyba dlatego tak bardzo lubię babeczki - są nieduże i urocze, każdy może dostać swoją, bez krojenia i ciaprania ;) Dzisiejsze torciki są także w wersji mini. Duży tort to zawsze duże wyzwanie, więc jeśli nie czujemy się jeszcze na tyle pewnie (ja się chyba nie czuję) lepiej spróbować zacząć od mniejszego - łatwiej(...)stołu na talerz czy paterę. Dzisiejszy tort zrobiłam z przepisu na murzynka (a jakże! nie każdy tort musi być biszkoptowy), z kremem budyniowym, Nutellą i borówkami. Składniki na murzynka Składniki na krem +Nutella (lub inny krem czekoladowy), borówki Ciasto na murzynka przygotowujemy według przepisu . Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powinniśmy mieć warstwę o grubości około

Ciastkozercy
Rolada z bitą śmietaną 145

miała trochę więcej odpoczynku od pieczenia. Jednak moja gromadka ma wielkie wymagania i zostałam zmuszona do upichcenia ciasta. Żeby jeszcze trzeba było mnie do tego zmuszać:) I upiekłam roladę w paski z bitą śmietaną. Rolada jest biszkoptowa, więc pyszna i delikatna, a nadzienie... wiadomo, jak ktoś lubi bitą śmietanę:) Rolada: 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej(...)proszkiem  do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Na końcu daję ocet, mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając 2-3 łyżki białego ciasta. Do pozostałego ciasta dodaję kakao i mieszam. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam poprzeczne ciemne paski na białym cieście.  Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp

Ciasteczkowy Potwór
Torcik czekoladowo-jeżynowy 204

masą jajeczną. Okrągłą tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć (tylko dno) papierem do pieczenia,przelać ciasto,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć jeden biszkoptowy krążek. Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody i wymieszać z musem jeżynowym. Śmietanę ubić na sztywno

Kolorowa kuchnia Elki
Półrolada biszkoptowa z galaretka i owocami 115

wrzącej wody, ostudzić do momentu, aż galaretka zacznie się delikatnie zsiadać. Gdy biszkopt ostygnie, zdjąć papier do pieczenia, ułożyć w biszkoptowej "rynience" owoce i zalać tężejącą galaretką (jeśli zalejemy je płynna galaretką, ta wsiąknie w biszkopt). Wstawić ciasto do zamrażalnika na ok. 15 minut, a następnie do lodówki, aż galaretka całkowicie się zsiądzie. Po tym czasie ciasto wyjąc

Malinowo w kuchni
Miętowa rolada z czekoladowym kremem i pistacjami. 329

aptece) Całość miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią biszkoptową masę. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 10-15 min. Gotowe ciasto wyjmujemy i układamy na wilgotnej czystej ścierce papierem do góry. Zdejmujemy papier i zwijamy roladę razem ze ściereczką. Wyjmujemy czekoladę z lodówki, przekładamy

Malinowe Pocałunki
Ciasto z kremem i jeżynami 839

bardziej stężała ). Na to wyłożyć krem budyniowo - maślany, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Na wierzchu rozsmarować odłożony krem, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przechowywać w lodówce. * Blaty biszkoptowe można lekko nasączyć, np. mieszanką wody i soku z cytryny z dodatkiem niewielkiej ilości cukru ( w sumie około 100 ml płynu ). Smacznego

Opowieści z piekarnika
19 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW Z JABŁKAMI 207

ulubionych przepisów z tymi owocami. Wystarczy kliknąć na zdjęcie lub nazwę, aby przenieść się do nowego okna z recepturą. 1. Rolada biszkoptowa z jabłkami 2. Tort Kilimandżaro 3.  Korzenny kompot z jabłek 4. Racuszki z jabłkami 5. Ciasto jabłkowo-orzechowe z polewą 6. Pieczeń po zbójecku  7. Biszkopt z masą jabłkową i owsianą posypką 8. Twardszy dżem jabłkowy

Przepisy Aleksandry
Tort urodzinowy 105

Przelewamy do większej i mniejszej tortownicy. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone . Odstawiamy do wystygnięcia.  Kremówkę ubijamy z cukrem i fixami na sztywno.  Duży blat biszkoptowy przekroić na 3 części a mały na dwie.  Każdy blat nasączyć syropem z wrzątku , cukru i cytryny. Na pierwszej warstwie

Magiczne Życie Marty
Ciasto z masą jabłkową i pierniczkami 292

pierwszego kęsa okazuje się jednak, że ten smak sam się broni, że jest po prostu pysznie :) Takie właśnie jest to ciasto - delikatny biszkopt, masa jabłkowa z korzenną nutą, pierniczki w czekoladzie i masa śmietanowa z galaretką. Całość zwieńczona drugim biszkoptowym plackiem i polewą czekoladową, udekorowane czekoladowymi kamyczkami Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij(...)proszkiem do pieczenia, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. Masa jabłkowa: 800 g jabłek 1 galaretka cytrynowa Delecta 1 łyżeczka przyprawy do piernika Delecta

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania