Bezy.... to jedna z ukochanych słodyczy mojego syna. Dokładnie ukochanych, bo zawsze znikają w oczach. Ile nie ususzę, tyle znika. Tym razem tak sobie wymyśliłam, że
Blondynka GotujeCiasto kokosowo czekoladowe było trochę dziełem przypadku. Tego dnia miałam robić zupełnie co innego. Ale potem okazało się, że nie dostałam nigdzie fig. Zmieniłam koncepcje. Potem
RelaxtimeDawno temu uwielbiałam Rafaello... Chociaż jestem na diecie bezglutenowej od kilkunastu lat, nadal pamiętam je doskonale. Wspomnienie tego smaku łączącego kokos, migdały i białą czekoladę zmusiło
głodny alergikwsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Miksuj tylko do połączenia się składników. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm), wyrównaj łyżką, aby na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut w trybie góra-dół(...)przygotowaniu. Ciasto Pelagia – makowy biszkopt z kremem i bitą śmietaną Ciasto Pelagia – makowy biszkopt z kremem i bitą śmietaną Zobacz przepisy na inne ciasta z dodatkiem maku: Ciasto Kapryśny Kochanek – pyszny przekładaniec z kremem jogurtowym Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas Makowiec na biszkopcie Ciasto Makowy Puchatek
e-PrzepisyKulinarneSól rozpuszczam w 600 ml letniej wody. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dolewam wodę i ciasto wyrabiam robotem za pomocą haka około 20 minut. Im dłużej tym lepiej. Ciasto powinno być ładnie wyrobione, można też rękoma. Od wyrabiania zależy potem efekt końcowy. Wykładam ciasto z miski na stolnicę i zagniatam jeszcze chwilę rękoma. Wstawiam do miski, przykrywam ściereczką(...)ponownie zagniatam i dzielę ciasto na pięć części, mniej więcej po około 310 g. Przykrywam kawałki ciasta ręcznikiem żeby nie wyschły. Formuję pierwszą bagietkę. Na stolnicy podsypuję mąkę. Ciasto rozciągam na prostokąt 20x10. Wymiary tutaj nie są istotne ale podaję jak robiłam. Posypuję mąką na wierzchu i zwijam w rulon od krótszego boku. Ponowie rozciągam ciasto na prostokąt i znowu
wesoła kuchniadrożdży 1 czubata łyżka oleju do ciasta oraz nieco do smażenia Płaska łyżeczka cukru Pół łyżeczki soli 120 ml wody 3-4 łyżki pokrojonego w kostkę boczku wędzonego, parzonego do smaku 1 mała biała cebula Opcjonalnie : zioła prowansalskie Pieczywo z powodzeniem można przygotować bez boczku a olej z pomidorów proponuję wykorzystać(...)ziół prowansalskich. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt około 35x25cm. Na ciasto wyłożyć podsmażoną cukinię z cebulką, startą na tarce wędzoną mozzarellę, pokrojony w drobną kosteczkę boczek oraz pokrojone w nie duże kawałeczki suszone pomidory odsączone z zalewy. ( odłożyć po trochę cukinii pomidorów oraz boczku do dekoracji bułki). Ciasto delikatnie zwinąć w rulon
W garach u Gosidrożdży 1 czubata łyżka oleju do ciasta oraz nieco do smażenia Płaska łyżeczka cukru Pół łyżeczki soli 120 ml wody 3-4 łyżki pokrojonego w kostkę boczku wędzonego, parzonego do smaku 1 mała biała cebula Opcjonalnie : zioła prowansalskie Pieczywo z powodzeniem można przygotować bez boczku a olej z pomidorów proponuję wykorzystać(...)ziół prowansalskich. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt około 35x25cm. Na ciasto wyłożyć podsmażoną cukinię z cebulką, startą na tarce wędzoną mozzarellę, pokrojony w drobną kosteczkę boczek oraz pokrojone w nie duże kawałeczki suszone pomidory odsączone z zalewy. ( odłożyć po trochę cukinii pomidorów oraz boczku do dekoracji bułki). Ciasto delikatnie zwinąć w rulon
W garach u Gosijaką mamy zmusiła nas do tego, żeby pozostać w domu i stąd wiele osób wraca do dawnych tradycji. Dziś zapraszam po przepis na najzwyklejszy pszenno-żytni chleb na zakwasie, bez żadnych dodatków, ani ziaren. Jest rewelacyjny, bosko smakuje nawet tylko z odrobiną masła. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inny przepisy na domowe pieczywo na zakwasie: Chleb pszenno-żytni(...)minut. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy nieco więcej wody. Foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami. Z ciasta odkładamy 3-4 łyżki ciasta na następny chleb. Trzymamy je w zamkniętym słoiku w lodówce maksymalnie przez 14 dni. Ciasto wkładamy do foremek. Foremki przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu, można też w lekko podgrzanym piekarniku. Ciasto będzie rosło około
Kulinarne przygody Gatitygorzką czekolada a zwłaszcza tą powyżej 70 % zawartości kakao, które jest jednym z głównym składników mojego dzisiejszego wypieku. Czekoladowy tort powstał bez mąki, bez glutenu i bez białego cukru (choć słodzik możecie dać dowolny). Głównym składnikiem biszkoptu jest fasola, która w połączeniu z pozostałymi dodatkami jest praktycznie niewyczuwalna (potwierdza to mój mąż, który z fasolą w takiej(...)Przekładamy do miski, dodajemy banany i dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy jajka, sodę oraz kakao i nasze słodzidło. Wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie ci asto wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Wystu dzony biszkopt przekrawamy na pół. Masa Ser miksujemy razem
Health-Fit-Lifewyśmienitym smakiem, zamiast żałować wydanych pieniędzy? Wybór mango zacznijcie od oceny wyglądu. Dobrze dojrzałe owoce powinny być wyraźnie zarumienione w żółto-czerwonym kolorze z gładką, błyszczącą i sprężystą skórką, bez uszkodzeń i plam. Kiedy już wybierzecie odpowiednio wyglądające, weźcie owoc do ręki i delikatnie uciskając oceńcie jego stopień twardości. Miąższ i skórka dojrzałych owoców powinna się uginać pod naciskiem(...)każdemu uda się kupić najlepsze egzemplarze, bo kiedy mamy pyszne owoce to już połowa sukcesu. Samo ciasto przygotowuje się szybko, łatwo i przyjemnie. Dosłownie rach ciach i gotowe. Koniecznie spróbujcie. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ważne: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto: 2 szklanki (280 g) mąki + 1 łyżka do obtoczenia mango (opcjonalnie) 1 kubeczek (200 g) gęstego
Fitsweet.meWaszego gustu. Może być również biały - bez barwników. Jako, że w tym roku miał być różowy - taki zrobiłam. Solenizantce się podobał i smakował. 'tort z bitą śmietaną i masą truskawkową' Składniki (na tortownicę 22cm): * biszkopt: - 8 jajek - 2 szklanki mąki - 1,5-2 szklanki cukru - 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - barwnik spożywczy (opcjonalnie) * masa truskawkowa: - 500ml(...)umieścić w misce miksera i ubijać na wysokich obrotach przez 10 minut, do uzyskania białej, puszystej masy (pod koniec ubijania dodać barwnik ). Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 º C (z termoobiegiem) przez ok.40 minut (lub dłużej, do tzw."suchego patyczka"). Gorący biszkopt wyjąc z piekarnika i z wysokości ok.60cm opuścić
CookYourselfDo moich ulubionych smaków zdecydowanie należy kawa i kokos. Ten pierwszy w postaci napoju staram się ograniczać, niestety mogłabym ją pić jak wodę, co nie wyszłoby
Fabryka pomysłówUwielbiamy zapiekanki , a tym bardziej, gdy już się jesień rozkręca, a zima już wnet zawita. Tym razem danie inspirowane przepisem Pascala Brodnickiego z książki kucharskiej Lidl
Kawa z mlekiem