ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2061/2544)

Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 181

zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, masło zagnieść ciasto, wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie gładkie, a przy rozciąganiu nie będzie się rwać, tylko będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia wielkości(...)minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, ja formuje ciasto w wałek i wałek kroje najpierw na pół, później połówkę na pół, później na trzy części. Na blat wysypać wszystkie ziarna i mak, wymieszać. Każdą część ciasta uformować w wałek o długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować

moj przepis na
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami 462

Biedronki) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao (u mnie niskotłuszczowe z Lidla, 10% tłuszczu, im mniej tłuszczu tym lepiej, białka nie lubią tłuszczu) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 160 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne(...)kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min w 160 st. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę

moj przepis na
Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym 204

sól i olej. Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość(...)dodajemy śmietanę. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) okrągłe spody na pizze.  Na środek pizzy wykładamy sos koperkowy. Następnie posypujemy tartą mozzarellą, startym żółtym serem i wykładamy plasterki pokrojonego łososia.  Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia

Słodka Strona
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki 94

niewielką kostkę i łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Powinno być elastyczne i bardzo nieznacznie kleić się do dłoni. Jeśli tak nie jest (jest za suche lub za luźne) można w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki lub dolać trochę wody. Ale prawdopodobnie nie będzie takiej potrzeby. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu(...)czasie uderzamy w ciasto 2-3 razy pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek lub przekładamy ciasto do foremek, to już zależy jaką metodę preferujemy. Prószymy lekko mąką i ponownie zostawiamy na 1 godzinę (może na 1,5 godziny) do wyrośnięcia. Znowu ładnie nam powinno wyrosnąć. Nacinamy ostrym nożem wierzch chlebów ukośnie w kilku miejscach i pieczemy około 40 minut

Marder&Marder Manufacture
Babeczki jogurtowe 154

zajmuje niewiele czasu. A jeśli jeszcze dodam, że ciasto wyrobicie tylko przy użyciu łyżki (szpatułki), pod żadnym pozorem nie używając robota, to będzie dodatkowy atutem, aby Was skusić na babeczki jogurtowe.   Składniki: - 4 szklanki mąki tortowej - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 4 jajka - 1 szklanka mleka - 400 ml jogurtu(...)smaku (dałam rzepakowy) - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego - skórka starta z cytryny - skórka starta z pomarańczy Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy oba cukry – mieszamy. Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko, jogurt, olej, wbijamy całe jajka – rózgą lub łyżką mieszamy składniki, które następnie wlewamy do przesianej mąki. Szpatułką łączymy wszystkie

mojewypiekiinietylko
BUŁKI OWSIANE 190

Kolejny udany wypiek, a jakże pyszny! Bułeczki owsiane znalazłam tutaj , i nie żałuję. Są genialne, inaczej się tego ująć nie da, a tak syte, że po

Smaczne Zdrowe
Hot dogi w cieście drożdżowym – roll dogi 149

Słów braknie, by opisać jak dobry to jest przepis! Niestety nie jest „FIT”, ale dietetycy to też ludzie, pamiętajcie! Pierwszy raz jadłam te hot-dogi na

Be Fit Be Strong
Hot dogi w cieście drożdżowym – roll dogi 101

Słów braknie, by opisać jak dobry to jest przepis! Niestety nie jest „FIT”, ale dietetycy to też ludzie, pamiętajcie! Pierwszy raz jadłam te hot

Be Fit Be Strong
Dietetyczne muffinki owsiane z owocami 144

Proste muffinki bardzo owsiane, które świetnie sprawdzą się na diecie, albo jako lżejsza przekąska. Bardzo lubię takie muffinki, a że zbliża się sezon na świeże owoce

Healthy food explorer
Jabłecznik z kratką 62

Jabłecznik z kratką to jeden z wielu sposobów na klasyczny jabłecznik na cieście kruchym. Kratka to również ciasto kruche. Można również całe jabłka pokryć ciastem tak

Relaxtime
CIASTO WIELU SMAKÓW – z jabłkami, pomelo i kajmakiem! 221

Próbowałeś kiedyś połączyć jabłka z kajmakiem? Nie? Żałuj! Przedstawiam Ci pomysł na świetne ciasto – składające się z wielu tekstur i smaków. Znajdziesz w nim ciasto

Via Gusto
Prosta zapiekanka ryżowa z kiełbasą, pieczarkami i kukurydzą (bezglutenowa) 167

Dziś przedstawiam zapiekankę najprostszą z prostych . Składniki smażymy razem na jednej patelni , a potem myk i do  naczynia żaroodpornego i do pieca i czekamy na

Kawa z mlekiem
Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą 100

Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Proste ciasto bananowe Przepis na tartę na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą Drukuj przepis Porcji: 8 -12 Czas gotowania: 2 godziny Składniki SPÓD 250 g herbatników 150 g masła KREM CYTRYNOWY 2 jajka 2 cytryny 150 g cukru 100 g masła łyżeczka mąki ziemniaczanej BEZA 5 białek szczypta soli 150 g cukru łyżeczka(...)samym końcu przygotowujemy bezę. 5 białek umieszczamy w misie robota, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, po łyżce, cały czas miksując jeszcze kilka minut, aby cukier się rozpuścił. Beza powinna stawać się szkląca i sztywna. Pod koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy jeszcze około minuty. Tak przygotowaną bezę nakładamy na krem cytrynowy

Kuchnia Bazylii
Pierogi po lwowsku 109

bardzo smaczne. Jeśli przygotujecie ich zbyt dużo, można je zamrozić na surowo, a potem tylko ugotować w wrzącej wodzie i obiad mamy gotowy. Tradycyjne pierogi lwowskie przygotowuje się bez dodatku ziemniaków, jednak mnie bardziej przypadł do gustu przepis, który prezentuję poniżej. Zapraszam na wyjątkową ucztę! [embed]https://youtu.be/DCgaPdAhRAs[/embed] Składniki na około 60 pierogów po lwowsku: 700 g mąki(...)ciasto nieco przestygnie, starannie je zagniatamy. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i gorące ugniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Ser rozkruszamy widelcem. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ser, ziemniaki i kaszę przekładamy do jednej miski, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz mieszamy dokładnie. Ciasto dzielimy

e-PrzepisyKulinarne
BEZGLUTENOWA WEGAŃSKA SZARLOTKA Z BYDYNIEM I KRUSZONKĄ 150

roboty (40g płatków kokosowych + 600 ml wody). Wykonanie: Mąki mieszamy w ksylitolem, dodajemy olej, wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy dwie kulki: jedna z 2/3 ilości ciasta, druga z 1/3. Mniejszą kulkę umieszczamy w zamrażalniku na 2h lub dłużej. Większą ilością ciasta wylepiamy spód formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.  W międzyczasie obieramy jabłka(...)mleka roślinnego według instrukcji na opakowaniu. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a następnie wylewamy jeszcze gorący budyń. Kulkę zmrożonego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i sypiemy na warstwę budyniową. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 40-45 minut.  Kroimy po ostudzeniu. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania