rozstawać. Kiedy musiałam wyjechać na kilka tygodni, wtedy Klakierek zamienił w piekło życie moim domownikom ;) Noce mieli zarwane, bo budził ich co chwilę. Domagał się jedzenia niemal bez przerwy. Do tego chodził podenerwowany i pyskował ;) tak tak, mój kot to straszny gaduła, zapewne po pańci ;) Interesuję się polityką i tym wszystkim, co dzieje się(...)przed starciem nie obieram ze skóry, lecz tylko wycinam gniazda nasienne. Soku nie dosładzam. Wytłoki z sokowirówki najczęściej zjadamy na deser polane naturalnym jogurtem i odrobiną miodu lub piekę z nich ciasto :) Dziękuję Wam wszystkim, że jesteście. Tak po prostu jesteście
Codzienna kuchnia niecodziennawyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych pierników. Tradycja zobowiązuje nas podwójnie, bo mieszkamy w stolicy piernika - Toruniu :) W związku z tym odkąd jestem na diecie próbuję opracować recepturę na bezglutenowe pierniki idealne, które byłyby jednocześnie pyszne, nie za twarde, ale i nie za miękkie - tak aby można było powiesić na choince. Te pierniczki spełniają powyższe wymagania w zupełności(...)jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego. Przygotowanie: Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać ciasteczka i układać na blachach wyłożonych papierem
głodny alergikPlacki z cukinii to chyba jedno z najbardziej znanych i lubianych dań w sezonie na to warzywo. Wracając zatem do cukiniowego maratonu, zapraszam na chrupiące placuszki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNa moim Instagramie pozwoliłam Wam zagłosować na to, co dziś pojawi się na blogu. Zdania były podzielone, ale ostatecznie wygrał skyrnik! Przepis całkowicie spontaniczny, gdyż termin
Be Fit Be StrongPoniedziałek ogłaszam dniem pieczenia. Po mega intensywnym weekendzie, dziś miałam w planach popołudnie z książką – długie i słodkie lenistwo. Wczorajszy Półmaraton (jak tylko dojdę
365 dni dookoła kuchniZdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione
Cztery FajeryTym razem mam dla Was przepis na ulubione ciacho moich dzieci. No dobra, ja też je uwielbiam! Marchewkowe z mascarpone to ciasto, które chyba nigdy nam
Natka PietruszkiUwielbiam przygotowywać przekładane ciasta, chociaż nie będę ukrywać, że takie wypieki są bardzo czasochłonne w przyrządzeniu:) Jeżeli nie macie pomysłu na weekendowe ciasto to polecam przygotować
UgotowaćKimchi jjigae ( 김치찌개) to tradycyjny koreański gulasz (w zasadzie gęsta zupa) z kimchi , czyli kiszonej kapusty pekińskiej. Wersji tego dania jest wiele, moja jest jedną z
Oryginalny smakTa tarta chodziła już za mną dość długo, ale kiedy w końcu się pojawiły maliny to wzięłam się do roboty. Długo też polowałam na nową formę
Gotuj z AgnesSałatka tabbouleh arabska sałatka z pietruszki Sałatka tabbouleh to popularna na Bliskim Wschodzie, bogata w witaminy, prosta sałatka z bardzo drobno pokrojonych warzyw
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKażdy z nas ma czasem ochotę na szybki i niewymagający wielkiej pracy deser, bądź mają zjawić się niespodziewani goście, a my chcemy uraczyć ich czymś słodkim
Be Fit Be StrongDziś na Blogu niezwykle proste, bardzo tanie i ekspresowe w wykonaniu ciasto czekoladowe według przepisu Sandry Mangas Hernández . Przygotować je możecie błyskawicznie ze składników
Słodko-Słony Świat IlonyRogaliki drożdżowe z dżemem. Te delikatne rogaliki z ciasta drożdżowego wypełnione owocowym dżemem , rozpływają się dosłownie w ustach. Rogaliki drożdżowe smakuje super pysznie i są znakomitym słodkim smakołykiem na święta, przyjęcia urodzinowe a nawet bez okazji możesz je śmiało przygotować. Przyznam szczerze, że to moje pierwsze rogaliki drożdżowe i jestem z siebie taka dumna, że wyszły takie smaczne. Dzieci(...)wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor. Składniki jakie są potrzebne: Ciasto: – ½ kg mąki tortowej – 1 kostka masła – 5 dag drożdży – 2 jajka – ¼ szklanki mleka owsianego – 3 łyżki kwaśnej śmietany – 3 łyżki erytrytolu – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – ½ łyżeczki soli – dżem u mnie truskawkowy Drożdże rozpuść w ciepłym mleku
Zdrowy Styl Joannysłodkiej, kilka propozycji potraw do lunchboxów. Było też danie główne, czyli polędwiczki wieprzowe podane z makaronem i warzywami. A na koniec szef zaskoczył nas pysznym deserem - bezą z owocami i kremem Oreo. Jak zawsze było to świetnie zorganizowane spotkanie, pełne pożytecznej wiedzy, inspiracji kulinarnych, pogaduszek i dobrej zabawy dla małych i dorosłych uczestników. Normal(...)Proszek do pieczenia - 1 mała łyżka · Mleko - 100 ml Paróweczki Sokoliki - 1 opak. Olej do smażenia W misce rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną masę, a żółtka utrzyj dodając do nich mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia i mleko. Następnie obie masy połącz w jedną i lekko wymieszaj
Obiad gotowy