Lato nie może się obyć bez serników jagodowych. Jeden pokazywałam już tydzień temu – sernik jagodowy z waniliową panna cottą – zrobił furorę! Dziś mam
Ostra na SłodkoDziś mam dla was przepis na cudowne babeczki "leśny mech". Popularne ciasto z dodatkiem szpinaku jest przepyszne, ale tym razem postanowiłam zrobić babeczki. W mojej wersji
Healthy food explorerCałość wyrabiam rękami lub za pomocą miksera i końcówek do ciasta. Uzyskuję elastyczne i jednolite ciasto. Gładkie ciasto wkładam do miski i przykrywam ściereczką. Odtsawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie ciasto drożdżowe potraja swoją wielkość. Krok 3. Posypka cynamonowa. Pod koniec 1,5 godzinnego wyrastania ciasta, szykuję posypkę cynamonową. Do kubka wsypuję pół szklanki cukru, dodaję(...)odstępem na blaszce do pieczenia. Krok 6. Pieczenie bułeczek cynamonowych Po tym czasie wkładam je na środek nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra dól) i piekę do 20 minut, aż staną się rumiane. Cynamonki przed pieczeniem możesz oczywiście posmarować żółtkiem jaja lub mlekiem. Cynamonowe bułeczki piekę najpierw 1 blachę, a po ich upieczeniu drugą blachę. Dzięki temu
Ania gotujepieczenia (ok. 90% oszczędności)” – czytamy optymistycznie na stronie producenta. O zaletach produktów tytanowych przekonacie się sami wchodząc na stronę https://www.patelnie-tytanowe.pl/ i przeglądając bogatą ofertę bardzo dobrej jakości produktów. Tytanowa patelnia – mocne strony, które od razu widać. Przede wszystkim jakość wykonania. Nic nie przywiera, nie przykleja się do dna, można swobodnie przygotować dania bez tłuszczu(...)minut. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Frittatę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 10 minut. Podaję gorącą posypaną posiekanym szczypiorem lub koperkiem. Smacznego Patelnia tytanowa Woll sprawdziła się świetnie przy przygotowywaniu moich dań, także bez użycia tłuszczu. Może skusi Cię odpinana rączka, dzięki czemu na patelni możesz wstępnie
Zasmakuj KuchniPyszny i zdrowy dodatek do ciast, zup, past do pieczywa, klusek, placuszków i kremów. Dynia jest cennym źródłem błonnika i wielu witamin i minerałów, dlatego jesienią
Kuchcik gotujeMąka koksowa należy to jedynych z fajniejszych i smaczniejszych z jaką miałam do czynienia, ale przy tym wymaga sporo cierpliwości i trochę praktyki. Początkowo
Healthy food explorerPyszny, orzeźwiający i łatwy w przygotowaniu sernik bez pieczenia składający się jedynie z 3 składników. Sernik jest lekki, nie za słodki i do tego niedrogi w przygotowaniu. Podawany z kawałkami czekolady na wierzchu jest jeszcze lepszy. SKŁADNIKI: · 1 kg twarogu mielonego dobrej jakości (Piątnica, albo President) · 3 galaretki(...)naczynia dodaj pozostałe połówki brzoskwini oraz pozostałą galaretkę. Zmiksuj całość na gładko blenderem. Mus się napowietrzy, wtedy od razu wylej go na sernik i rozprowadź po jego powierzchni. Odstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej, przynajmniej na 24 h. Zanim zaczniesz kroić sernik, oddziel go nożem powoli od pierścienia łączącego dno tortownicy, tak aby równo odszedł. Podawaj
Calzonella.comwyśmienitym smakiem, zamiast żałować wydanych pieniędzy? Wybór mango zacznijcie od oceny wyglądu. Dobrze dojrzałe owoce powinny być wyraźnie zarumienione w żółto-czerwonym kolorze z gładką, błyszczącą i sprężystą skórką, bez uszkodzeń i plam. Kiedy już wybierzecie odpowiednio wyglądające, weźcie owoc do ręki i delikatnie uciskając oceńcie jego stopień twardości. Miąższ i skórka dojrzałych owoców powinna się uginać pod naciskiem(...)każdemu uda się kupić najlepsze egzemplarze, bo kiedy mamy pyszne owoce to już połowa sukcesu. Samo ciasto przygotowuje się szybko, łatwo i przyjemnie. Dosłownie rach ciach i gotowe. Koniecznie spróbujcie. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ważne: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto: 2 szklanki (280 g) mąki + 1 łyżka do obtoczenia mango (opcjonalnie) 1 kubeczek (200 g) gęstego
Fitsweet.meKolejny zdrowy, tym razem bezglutenowy przepis...Fasolowe brownie to ciasto bez mąki oraz dodatku cukru i tłuszczów. I jak nazwa mówi, głównym składnikiem jest fasola. Ciasto wcale nie jest wytrawne, a słodkie. Dziwne, prawda? Też tak na początku pomyślałam... Robi się go błyskawicznie-wszystkie składniki miksujemy i gotowe 😉 Na pewno wyjdzie każdemu - nie może się nie udać! Przepis został(...)taka moja wersja 😉 Jak to brownie ciasto jest wilgotne, ale bardziej puszyste i delikatne w smaku od tradycyjnego przepisu. Według mnie dużo lepsze od oryginału. Mój mąż jak usłyszał, że robię ciasto z fasoli, to był bardzo sceptycznie nastawiony dopóki go nie spróbował. Już jest jednym z jego ulubionych ciast! Ciasto jest przepyszne, a fasoli w ogóle nie czuć, więc
Kuchnia MagdaLenyNie jest to zwykła szarlotka, którą jadamy od Mamy czy Babć. To uzdrowiona szarlotka na wypasie! Razowe ciasto, bezcukrowa masa jabłkowa, pianka z białek, a do
Zdrowie na języku :Ppysznych ciast? Niemożliwe. Makowiec, czyli sławna strucla makowa od dawna zajmuje w kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. Moi Drodzy przedstawiam Wam sprawdzony przepis na świąteczny makowiec. Polecam! SKŁADNIKI: na ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 40g świeżych drożdży 250ml mleka 100g cukru 100g masła 2 jajka 1 żółtko(...)farsz 10 minut, mieszając, zdejmujemy z ognia. Białka ubijamy na sztywną pianę - mieszamy z farszem. Krok 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy je na prostokątny placek o grubości 5mm i smarujemy białkiem. Przenosimy ciasto na papier do pieczenia, rozsmarowujemy nadzienie z maku, pozostawiamy nieposmarowane brzegi o szer. 1,5cm, zwijamy ciasto w rulon, owijamy papierem, zakręcamy końce
Moja Książka KucharskaPrzepis z książeczki mojej Babci "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy"autorstwa Jana Czernikowskiego z 1987r. Uwielbiam tę książkę, jej pożółkłe kartki z kilkoma zaledwie, schematycznymi rysunkami, bez żadnych zdjęć, proste i łatwe przepisy na nawet bardzo wyszukane wypieki, sposób wykonania zawarty w kilku zaledwie zdaniach... I ten napis, który nie wiedzieć czemu zawsze mnie rozbawia "Druk i oprawa(...)wanilii szczypta soli ponadto: kilka śliwek węgierek 2 galaretki wiśniowe Margarynę posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto, odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno wyłożonej papierem blaszki do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni; piec ok 12 minut. Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Ziemniaki
6nieboblachy do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy paprykę skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczmy około 30-40 minut. Skórka papryki powinna być lekko spalona. Paprykę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie usuwamy z niej skórkę i kroimy w paski. Tarhonya Do mąki dodajemy jajko i sól. Wyrabiamy ciasto o dość zwartej(...)konsystencji (musi być dużo twardsze niż na makaron). Dłonie obtaczamy w mące. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy malutkie kluseczki. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie od 1,5 do 2 minut w zależności od wielkości klusek. Cebule i ziemniaki obieramy. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, a ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewamy smalec. Zdejmujemy garnek z ognia
Wędrówki po kuchniniektórym z Was trudności, upiekłam tradycyjny biszkopt rzucany. W kremie zmniejszyłam ilość śmietanki kokosowej, zwiększyłam ilość wiórków kokosowych oraz, co najważniejsze, dodałam cukier puder, gdyż krem był praktycznie bez słodyczy. Ja sama nie gustuję w mocno słodzonych tortach i zawsze staram się, aby słodki smak był odpowiednio wyważony, ale tu najnormalniej w świecie brakowało mi słodyczy. Także polecam(...)składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Nie smaruj niczym jej dna ani boków. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka
Słodko-Słony Świat IlonyUwielbiam pieczywo pod każda postacią ,bez względu z jakiej jest mąki :) tym razem pomyślałam że użyję mąki kukurydzianej i ....wyszły pyszne :) puszyste ,miękkie i pachnące
Wypieki Renespożywane przez całą rodzinę w Wielkanocny Poniedziałek, nazywanym przez to el día de mona (dzień małpy). Ciasto to ma tyle wariantów ile jest regionów. To co jest dla nich spójne, to użyte składniki: mąka, cukier, sól, drożdże i jajka oraz sposób przygotowywania - ciasto smaruje się przed upieczeniem żółtkiem, a oprócz tego same jajka tworzą dekorację w postaci pisanek (obecnie zastępowaną(...)niekoniecznie wielkanocnych kształtach. Sam smak tradycyjnej Mony nie jest niczym wyjątkowym, to po prostu drożdżowa bułka, pachnąca pomarańczą. Ciasto jest jednak bardzo puszyste i lekkie oraz stanowi piękną ozdobę wielkanocnego stołu, a oprócz tego obłędnie pachnie podczas pieczenia! :) Składniki na tradycyjną Monę z Walencji: 400 g mąki 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych) 50 ml ciepłego mleka
Food Squareniemal w mgnieniu oka a możliwych kombinacji składników jest nieskończenie wiele. Od muffinek pszennych po orzechowe, od waniliowych po kakaowe, z nadzieniem lub z bakaliami, z polewą lub bez. Wszystko zależy od tego co mamy pod ręką lub na co akurat mamy ochotę. Wczoraj powstały takie oto muffinki orkiszowe ze skórką z cytryny a każda z nich skrywała(...)pieczenia 160 ml mleka 100 ml oleju 1 jajko 3 łyżki cukru/ksylitolu skórka otarta z 1 małej cytryny lub połowy dużej 12 kostek czekolady (u mnie biała studencka) Przygotowanie: W osobnych naczyniach połączyć suche i mokre składniki. Następnie zawartość obu naczyń delikatnie ze sobą połączyć. Cytrynę wyszorować i sparzyć. Skórkę zetrzeć drobno na tarce. Dodać do ciasta. Foremki
Ze smakiem i z pasjąMąka sojowa długo zalegała mi w kuchennej szafce, bo jakoś zawsze miałam w planie przygotowanie czegoś innego, poza tym nie mogłam sobie wyobrazić co dobrego można
Ze smakiem i z pasjąChyba moje jedno z wielu ulubionych ciast. 3 warstwy sernika pasują do siebie idealnie, tworząc bardzo lekki i pyszny serniczek. Bardzo dobrze smakuje z borówkami, truskawkami jak i innymi owocami :) Podaję porcję na małą blaszkę. Składniki na biszkopt: -3 małe jajka -0,5 szklanki mąki orkiszowej -1/3 szklanki ksylitolu(może być cukier) Białka ubić na pół sztywno, powoli wsypywać(...)blaszki wyłożony papierem do pieczenia. Piec w temp. 160 stopni C przez około 30 minut(najlepiej na programie do pieczenia biszkoptów). Po wyciągnięciu zrzucić z wysokości pół metra na dywan (nie odwracając blaszki) a następnie wstawić do uchylonego piekarnika na około 10 minut. Składniki na masę: - 1 cytrynowa galaretka(najlepiej bez cukru-posłodzić ksylitolem) -0,5kg białego
Smaczne Zdroweniektóre z pań oburzają się na samo wspomnienie o tym dniu, ale ja lubię dostać bukiet nieśmiertelnych tulipanów. Choć przyznaje, że o wiele bardziej cieszą mnie kwiaty, które dostaje bez specjalnej okazji, szkoda że to tak rzadko ma miejsce. A gdy już ktoś obdaruje Was pachnącymi kwiatami lub ulubionymi kosmetykami to poczęstujcie go własnoręcznie upieczonym sernikiem z jagodami(...)rozpuszczonym masłem. Wykładamy tą mieszanką dno tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ricottę mieszamy mikserem z twarogiem i 70 g cukru. Dodajemy czekoladę i po jednym jajku, cały czas ubijamy. Przygotowaną masę wylewamy na ciastka. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 150C Upieczone ciasto schładzamy. Przed podaniem na sernik wykładamy owoce. Jeśli są mrożone pamiętajmy
Przysmaki Karolkipieczenia według przepisu ok. 40 minut. U mnie ciasto piekło się ok. 1,5 godz. Zmniejszyłam też ilość użytego cukru. Jako smakowity początek dnia polecam kawałek ciemnego chlebka. :) Składniki: szklanka suszonych daktyli szklanka brązowego cukru ( 1/2 szkl. cukru ) 60 g masła 2 szklanki pełnoziarnistej mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki posiekanych orzechów jajko sól Keksówkę wysmarować tłuszczem(...)proszkiem do pieczenia. Do mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy ostudzony syrop z daktylami, orzechy i roztrzepane jajko. Mieszamy. Przekładamy do keksówki. Według przepisu chlebek w foremce nakrywamy folią spożywczą, żeby nie wysechł. Ja tak zrobiłam , ale za długo mi się piekło. Po 50 minutach takiego " przykrytego pieczenia" zdjęłam folię i piekłam bez niej następne
Słodkości i nie tylkoJeśli masz ochotę na kebaba, który smakuje jak z dobrej budki, to koniecznie wypróbuj ten przepis! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy kebab z piekarnika jest naprawdę pyszny
Przepiski.plPolecam Wam bardzo prosty przepis z podstawowych produktów, które znajdą się w każdym domu. Te ślimaczki są przepyszne i idealnie się nadają na śniadanie, na piknik
Smaki Armine"Śnieżny, wolny piątek. I co tu robić? Planowałam zająć się ogrodem, a tu metr śniegu z każdej strony. Pozostaje mi zostać w domu i coś smacznego
Słodkie PrzyjemnościWarzywniaki aż roją się od rabarbaru, więc trzeba było go kupić! Tylko co z niego zrobić? Domowa granola z rabarbarem już była, orkiszowe ciasto z rabarbarem
Be Fit Be Strongminut, kończąc na najwyższych obrotach miksera. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Miksując na małych obrotach, stopniowo dodajemy suche składniki do jajek – dodawałam po 2 łyżki na raz, i miksujemy do całkowitego połączenia. Gotowe ciasto przelewamy na blachę, tworzymy duży prostokąt na całą blachę, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do upieczenia na 12 minut(...)odwiajamy ze ścierki. Smarujemy ją dokładnie kremem, zostawiając około 2cm wolnego od dłuższego brzegu, który będzie zawijany do spodu – krem wtedy nie ucieknie nam pod ciasto. Posmarowana roladę ponownie zawijamy, już bez ścierki, delikatnie dociskając. Tak przygotowaną wkładamy do lodówki na około 2 godziny- narazie jest zbyt miękka, aby ją ładnie ukroić, a krem jeszcze do końca
Smaczna Stronalata bez truskawek. Uwielbiam ich smak i zawsze staram się wykorzystać je maksymalnie bo niestety szybko znikają. Moja dzisiejsza propozycja to lekki jogurtowy sernik na zimno z żelką truskawkową. To jest prawdziwy smak lata. spód : 300 g ciasteczek owsianych z czekoladą 60 g masła masa: 200 g musu z truskawek 500 g jogurtu greckiego 250 g mascarpone(...)truskawek 2,5 łyżeczki żelatyny 3 listki mięty dekoracja: świeże truskawki 200 g śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka kruszymy w robocie kuchennym na drobne okruszki. Masło roztapiamy w rondelku. Przelewamy do ciastek. Dokładnie mieszamy i przekładamy na dno tortownicy. Starannie formujemy spód. Wkładamy do lodówki. Przygotowanie
noteskulinarnyfigaorzechowym nugatem to istne niebo w gębie. Ta tarta nie jest pełnym odzwierciedleniem oryginalnego produktu. Odpuściłam sobie warstwę nugatową na rzecz kruchego ciasta , jednak baza w postaci fistaszków i karmelu jak najbardziej jest obecna w tym keto cieście . No i nie mogło też zabraknąć czekolady … Czy jest na tym świecie ktoś, kto potrafi się temu oprzeć…? Tarta Snickers Pyszna wariacja(...)łyżki masła orzechowego 1 garść orzechów ziemnych do posypania Sposób przygotowania Kruchy spód Wszystkie składniki umieścić w malakserze i metodą pulsacyjną ugnieść jednolite ciasto. Wylepić nim formę do tarty o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie grzania góra + dół. Piec ok. 15 minut aż brzegi się lekko przyrumienią. Ostudzić
Modern Cave Girlkupnych ciasteczek tych, których używa większość domowych cukierników o nazwie zaczynającej się od „Dig….”. Pomyślałam, że przecież można upiec tego typu ciastka w domu i to bez większego wysiłku, a z pewnością będą one znacznie zdrowsze i lepsze niż te ze sklepu. Co istotne nie będą miały w swoim składzie przynajmniej 5 zbędnych składników. Przepis(...)owsiane gruge, można je delikatnei rozdrobnic w blenderze) wymieszać łyżką. Miskę z ciastem wstawić do lodówki na 20 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Wyjąć ciasto z lodówki, nabierać łyżką równe porcje, zwilżonymi dłońmi formować kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 5 cm odstępach, kulki rozpłaszczyć na cieniutkie ciasteczka. Wstawić do piekarnika
SprawdzonaKuchnia.plopakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 40 g kaszy manny skórka starta z 1 cytryny 4 jajka szczypta soli 1 duża puszka brzoskwiń 2 białe galaretki WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki do góry, aż poza(...)sernik na jednej półce poniżej środkowej). Piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać przez kolejne 20 minut. Po tym czasie lekko uchylić drzwi piekarnika i tak studzić sernik przez kolejną godzinę. Ostudzony sernik włożyć do lodówki. Gdy odpowiednio stężeje zdjąć obręcz z formy i wyciągnąć papier do pieczenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić
Passions hobbies lifezagniatanie. Dopiero podczas końcowej fazy wyrabiania ciasta powoli dodajemy olej. Całość wyrabiamy przez ok. 10 minut, by ciasto było jędrne i odchodziło od ręki. Jeśli jest zbyt ciągnące - dodajcie mąki. Jeśli zbyt suche - wody lub mleka. Ciasto musi odstać w cieple pod lnianą ściereczką ok. 1-1,5h, by podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrasta możemy rozpocząć przygotowania dodatków. 😉 Dodatki(...)odpestkowujemy i kroimy na ćwiartki. Możemy zasypać je wcześniej cynamonem lub posypać dopiero wierzch ciasta. Wybór na leży do Was. 😉 Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je na stolnicę i wyrabiamy przez chwilę, rozwałkowujemy do wielkości blaszki o wymiarach 26x36 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto, które nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy twaróg
Cooking Monsterktórym obowiązkowy jest tylko ser), zapieczone w aromatycznym sosie. Get some freaking enchiladas W potocznym angielskim słowo „enchiladas” jest synonimem comfort food – czyli szybkiego, smacznego dania, zrobionego bez specjalnego wysiłku, z tego co jest pod ręką. „Get in the kitchen and make me some freaking enchiladas…please!” – czytamy w Urban Dictionary. W Polsce enchiladas są niestety(...)właśnie na twórczym wykorzystaniu składników. Zobaczcie co robimy z pieczonym kurczakiem. Enchiladas – i nic się nie marnuje Enchiladas idealnie sprawdzą się po świętach, bo w tortille możemy zawinąć rozmaite pieczyste ze świątecznego stołu. Kiedyś, standardowo robiło się bigos. My z kapusty robimy tartę na lekkim drożdżowym cieście, podobnym do ciasta na pizzę ( sprawdźcie przepis ), a mięso zawijamy w tortille
Niedzielny kucharzrównież wystrój wnętrza, więc warto je w tym celu zawiesić. Pamiętam z dzieciństwa, że moja babcia zawsze miała pod ręką duże emaliowane chochle, cedzaki, przeróżnego koloru garnuszki, wiszące blisko pieca. Ot urok wiejskiej chaty. Kuchenne akcesoria Często rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej. Przyznacie, że dopasowanie naczynia, które by pasowała do garnka z gorącą wodą może przyspożyć ból głowy(...)ipad. W końcu na nią natrafiłam. Jest to bardzo praktyczne akcesorium, które również może spełniać funkcję dekoracji. Polecam. Warte każdej wydanej złotówki. Ostatnia wizyta w Ikei nie obyła się bez zakupów. Zwiedzając ten ogromny sklep zawsze coś znajdę co wydaje mi się przydatne. Czasami nie mam pojęcia co właściwie jest mi potrzebne, ale nagle wpadnie mi to coś
codojedzeniaWaszymi ulubionymi włoskimi smakami? Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Składniki: ciasto na pizzę, przepis sos do pizzy domowej roboty, przepis 2 szklanki drylowanych czarnych oliwek 2 czerwone papryki 2 łyżeczki suszonego oregano 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek świeża bazylia sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto na pizzę przygotowujemy według podanego przepisu, podobnie sos do pizzy z ziołami. Paprykę(...)koniec dodajemy suszone oregano, mieszamy i doprawiamy do smaku. Z jednej porcji ciasta możemy przygotować jedną dużą pizzę lub kilka mniejszych. Ciasto na pizzę wykładamy na blachę posmarowaną oliwą i delikatnie rozciągamy dłońmi. Wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym z ziołami, układamy oliwki z papryką wcześniej przygotowane. Pieczemy przez 12-15 minut w 200 st. C. Gotową pizzę dekorujemy kawałkami oliwek
Moja smaczna kuchniaurodziny mojego bloga upiekłam pyszny kolorowy sernik. Od razu widać na talerzu, że dookoła wiosna. Sernik jest dosyć słodki, bo został przygotowany na bazie słodzonego mleka skondensowanego. Na spód ciasta dajemy zmielone ciasteczka, a na wierzch bitą śmietanę. Inspiracja: Moje wypieki . Tęczowy sernik Proporcje na tortownice o średnicy 19 cm Składniki Spód: 120 g ciastek pełnoziarnistych 50 g roztopionego(...)Masy nie mieszamy ! Oczywiście kolejność kolorów może być dowolna, wszystko zależy od Was. Boki i dół tortownicy bardzo dokładnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu w kąpieli wodnej (tortownicę zanurzamy w większym naczyniu z wodą, woda powinna sięgać do 3/4 wysokości tortownicy) przez 60 minut. Sernik studzimy w piekarniku przy
Kulinarne przygody Gatity