ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2066/2544)

Szybki chleb pszenny na zakwasie 90

To jest najprostszy i najszybszy chleb na zakwasie, jaki udało mi się do tej pory upiec. Chleb jest pachnący, miąższ idealny, skórka chrupiąca i idealnie wypieczona

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka piaskowa z kajmakiem 192

Babka piaskowa z kajmakiem Babka piaskowa z kajmakiem z najnowszego numeru magazynu Kukbuk - to kolejna z babek, która zagościła na blogu. Podczas przeglądania wiosennego numeru, od

Moje Qulinaria
Kostka serowa z persymoną 117

przepis na pyszne, lekkie ciasto, z wykorzystaniem owocu, które jakiś czas temu podbiło moje serce i podniebienie :). Persymona, kaki, hurma, hebanek, szaron - pod takimi nazwami się kryje. Uwielbiam je za jego słodycz i soczystość. Właśnie teraz trwa sezon na persymonę; bez problemu można ją dostać w każdym większym markecie. A moje ciasto, to puszysty biszkopt posmarowany kilkoma łyżkami domowego(...)oraz warstwa owoców kaki zatopionych w galaretce. Dla efektu wizualnego oraz dla lekkiego przełamania słodyczy persymony, dodałam jeszcze ziarenka z połowy granatu. Poza sezonem na persymonę, warto przygotować takie ciasto z brzoskwiniami z puszki :). Niezwykle smaczny i efektowny deser, który może być także jedną z propozycji na świąteczny stół :). Bardzo polecam! Biszkopt: 3 jajka 70 g cukru 60 g mąki

Opowieści z piekarnika
Wieniec z bułeczek - na śniadanie 65

jedną za drugą, wydają się niepozorne i małe. Ale są sycące - wystarczą dwie, by rozpocząć pogoń za tym, co tam w Waszym rozkładzie dnia uwzględnione. Polecam dziś te bułeczki, bez czynienia odniesień, wstępów, i opierania się o jakikolwiek kontekst. Chyba byłabym marudna. Nie warto.. ale przepisem na te bułeczki, podzielić się mam potrzebę. Wystarczy jedna miednica, dobre chęci(...)połączą - zagniatamy ręką. Ciasto ma być zwarte, miękkie ale nie kleiste. Powinno odchodzić od rąk i ścianek miski. Po około 5 minutach wyrabiania, wkładamy miednicę z ciastem do piekarnika nagrzanego do około 30 stopni i zostawiamy tam ciasto do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość, co trwa około 30 minut. Wyciągamy i raz jeszcze szybko zagniatamy. Odrywamy kawałeczki ciasta,  formujemy

Kronika Piekarnika
Chrupiący chleb pszenny na drożdżach (bez formy) / Crusty Yeast Bread 113

pysznego, pszennego chleba drożdżowego z cudownie chrupiącą skórką - Wy też będziecie walczyć o piętkę:) Chleb bez formy zawdzięcza swoją chrupkość glazurze z mąki ziemniaczanej, której używam do wielu moich domowych chlebów i bułek. Nie jest obowiązkowa, ale zdecydowanie zalecana. Jeśli wolicie, z ciasta możecie uformować dwa okrągłe bochenki. Chrupiący chleb pszenny na drożdżach suchych lub świeżych to zdecydowanie jeden(...)pozostałymi składnikami, oprócz oleju. Zagniatać około 10 minut, pod koniec zagniatania dodać olej. Zagnieść w kulę, odstawić do podwojenia objętości na 1-2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować podłużne bochenki (ja robię to w ten sposób, że każdą część spłaszczam na kształt prostokąta i zawijam jak roladę - wtedy bochenki nie pękają). Ułożyć na blaszce

Lekcje w kuchni
Calzone 120

łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać szczyptę soli, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn. Początkowo wymieszać łyżką, następnie dłonią wyrobić na gładkie ciasto. W międzyczasie dodać 2 łyżki oleju. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki lub kostkę. Paprykę umyć, usunąć(...)ciasto podzielić na 2 części. Podsypać mąką i rozwałkować na kształt koła. Posmarować koncentratem pozostawiając czyste brzegi. Na jednej połowie każdego placka wyłożyć po połowie farszu z patelni. Dodać pokrojoną szynkę i ser. Następnie skleić brzegi ciasta na kształt pieroga. Wierzch posmarować niewielką ilością koncentratu i posypać ziołami. Tak przygotowane pierogi przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić

Danka Pichci
Domowa pizza bianca z ziemniakami i szałwią 83

dużym skrócie pizza bianca to taka bez sosu pomidorowego. Choć pomidory nieodłącznie kojarzą się z Włochami oraz pizzą, jej biała wersja jest równie pyszna i aromatyczna.  Na pizzy znalazły się małe, chrupiące niczym chipsy ziemniaczki, farsz z mascarpone, parmezanu i anchois oraz świeża szałwia i cebulka dymka. Połączenie wydaje się kontrowersyjne, ale jest genialne, o czym przekonali się(...)pieprz Przygotowanie pizzy z ziemniakami: W misce wymieszaj mąkę, drożdże, oliwę oraz sól. Stopniowo dodaj wodę, wymieszaj a następnie zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ja wykorzystuję do tego robota planetarnego z założonych hakiem do ciasta drożdżowego.  Ciasto przełóż do dużej miski posmarowanej oliwą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny, aż podwoi swoją objętość

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżowe bułeczki z jarmużem i orzechami (bez laktozy) 178

mleko krowie zastąpiłam w bułeczkach mlekiem kokosowym, zatem są bez laktozy. Do wypieku użyłam mąki orkiszowej jasnej w połączeniu z pełnoziarnistą. Same zalety! Idealne na śniadanie lub do zabrania na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Buły są absolutnie rewelacyjne, naprawdę warto je upiec - bardzo polecam! Składniki na ciasto: 400 g mąki orkiszowej (300+100) 170 ml mleka kokosowego(...)muszkatałową. Odstawić do ostudzenia mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Z częścią mleka "upłynnić" drożdże. wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto nie klejące się do brzegów misy. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Rozwałkować na stolnicy na grubość około 1 cm. Przekroić placek na 2 części. Na pierwszym kawałku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
DROŻDŻOWE RÓŻE SEROWO-SZPINAKOWE 117

Już wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia są śniadania. Jeśli tylko mam czas i okazję to zjadam je bez pośpiechu, wręcz leniwie, w piżamie, z kubkiem ulubionej kawy. Uważam, że śniadanie należy celebrować po królewsku, bo pysznie rozpoczęty dzień nastroi nas pozytywnie na później! I tak zrobiłam i tym razem! Przygotowałam przepyszne drożdżowe róże wypełnione(...)Dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy, d o drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut

Ostra na Słodko
Drożdżówki z budyniem (bez laktozy) 170

Jajko roztrzepać. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, sól, jajko i dodać zaczyn. Zagnieść krótko ciasto,  po czym wlać masło nadal wyrabiając. Gdy masło się wchłonie, przełożyć ciasto na podsypany mąką blat kuchenny i wyrabiać przez około 7 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na 1,5 godziny do pierwszego wyrastania. W międzyczasie(...)czasu). Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto krótko zagnieść, po czym podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 25 cm. Następnie prostokąt podzielić nożem na 4 części. U podstawy każdej z nich nałożyć budyń, zawinąć tworząc sakiewkę z budyniem, następnie pozostałe ciasto naciąć 4 razy

Passions hobbies life
Bułki czosnkowe 162

zdecydowanie bardziej mi po drodze, niż bez niego. Towarzyszy mi przeważnie na śniadaniu, ale i przy obiedzie, kiedy zamarzy mi się porcja pysznego spaghetti. Nie wyobrażam sobie życia bez niego i pewnie odstawiłabym tylko wtedy, gdyby mi ktoś zabronił go spożywać, czyt. lekarz :P Choć wcześniej pewnie skonsultowałabym to z innym medykiem ;) Z tego też powodu, za każdym(...)wyrabiania. Uruchamiamy program Pastry P1. Po 30 sekundach dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut, a następnie dzielimy je na 8 części, a każdą na kolejne 3. Zaplatamy warkocze, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210⁰C przez około 15 minut

Kuchnia w czekoladzie
Wieniec drożdżowy z pomidorowym pesto 171

posmakowaliśmy je po raz pierwszy, w naszym domu nie zagościł już ketchup innej firmy. Swój wyśmienity smak ketchupy zawdzięczają temu, iż są produkowane z polskich produktów najlepszej jakości, bez sztucznych konserwantów, aromatów oraz barwników. Każdy słoik zawiera w sobie tylko naturę a receptura na jego wykonanie pochodzi z rodzinnej tradycji i sekretów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.  Receptury(...)niej sól. Połącz mąkę z zaczynem, wyrabiaj ciasto przez około 10 minut (aż będzie sprężyste, miękkie i gładkie). Włóż do miski obsypanej mąką, przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość).  Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na blat obsypany mąką. Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta. Wysmaruj je pomidorowym pesto

Garniec Magalie
Przegrzebki zapiekane w panierce 137

pieczeniem wymieszać i podpiec w piekarniku.    Jeśli macie przegrzebki mrożone( wraz z muszlami) to wystarczy je rozmrozić i postępować wg przepisu. Natomiast gdy kupicie swieże należy się z nimi trochę ”pobawić”- otworzyć, oczyścić i wypłukać, aby podczas degustacji nie natrafić na niespodziankę w postaci zgrzytającego  piasku. O świeżosci przegrzebków świadczy kolor, powinien być jasno kremowy, bez(...)kremową konsystencję. Mieszanka zbyt płynna po zapieczeniu nie będzie odpowiednio chrupka( przegrzebki i tak puszczą trochę soku), natomiast sucha zbytnio się pokruszy. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowane ciasto nakładamy na przegrzebki w muszlach. Muszle układamy w naczyniu i polewamy nitką oliwy z oliwek. Zapiekamy w nagrzanym do 200° piekarniku przez 15-18 minut. Podajemy natychmiast

Mia Cucina Sofieta
Przedwielkanocna próba, czyli babeczki kokosowe 180

były czasy... W Danii nie ma tej tradycji, nie mam z kim dowcipkować. Szkoda... Jak dobrze wiecie (albo i nie), boję się ciast ucieranych. Z pozoru proste, każdemu wychodzą bez problemów. Ja bardzo często wyciągam z piekarnika wspaniałe zakalce, które doprowadzają mnie do rozpaczy. Nie poddaję się jednak, i dzielnie próbuję od czasu od czasu. Niedługo Wielkanoc, nie można(...)białą wersję, proponuję zmniejszyć ilość cukru w cieście. Wierzch udekorowałam truskawkami. Hmm... Te hiszpańskie, niestety, nie smakują najlepiej. Taką miałam ochotę, że nie mogłam się oprzeć, ale daleko im do prawdziwych, czerwcowych truskawek. Były jakby... Chrupiące. A co jak co, ale truskawki chrupiące być nie powinny. Wyglądały jednak prześlicznie na babeczkach. Swoje ciasto upiekłam w małych foremkach na babeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania