Ach, jak chciało mi się wczoraj czegoś słodkiego, a tu w domu nic, tylko gorzka czekolada, którą notabene bardzo lubię. Ale tu chodziło
To co kochamCiasto drożdżowe i truskawki – to przecież żadna nowość, powiecie. Tak, zgadza się, ale tym razem przedstawiam ciasto drożdżowe w wersji wegańskiej. Wegański przyjaciel miał imieniny, zatem
Słodki sentymentCiasto drożdżowe i truskawki – to przecież żadna nowość, powiecie. Tak, zgadza się, ale tym razem przedstawiam ciasto drożdżowe w wersji wegańskiej. Wegański przyjaciel miał imieniny, zatem
Słodki sentymentBrownie z masą kajmakową… ojojoj nawet nie wiem co tu napisać. To ciasto wyszło genialne. Proste, szybkie i genialne w smaku. Lubię słodkie i uwielbiam
RelaxtimeWitajcie w Nowym Roku. Wierzę, że będzie lepszy od poprzedniego i tego nam wszystkim życzę! Dziś mam dla fanów czekoladowych smaków prawdziwą gratkę. Mam nadzieję, że
Smaki Na TalerzuPogoda od wczoraj bardziej wiosenna niż zimowa, więc i moje wypieki bardziej nawiązują do wiosny i lata! Razem z mamcią przygotowałam fantastyczny sernik , na który przepis
Ostra na SłodkoSzybkie i słodkie babeczki, które zadowolą każdego smakosza zdrowych wypieków. Użycie mąki razowej o tak wysokim typie przyczyniło się do tego, że otrzymałam pytania czy oby
Zdrowie na języku :PDelikatny "oszukany sernik" z jogurtu greckiego przypomina nieco piankę. Mimo, że nie ma cukru i wydawać by się mogło, że w smaku może być nijaki to
Kuchnia PaulettesMój nowy wynalazek! A dlaczego? Bo została mi kasza gryczana z obiadu, a zabrakło mojego chleba bezglutenowego i tak z
To co kochamNie bez powodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „. Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości. Jak
Ostra na Słodkołyżka po łyżce do masy, nadal miksując na najniższych obrotach, aby nam piana nie opadła. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy o wymiarach 25×40 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez ok 20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Odkrawamy cieniutki wierzch biszkoptu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Masa truskawkowa: 1000 g truskawek świeżych ¾ szklanki wody 1 szklanka cukru 2 galaretki truskawkowe 2 budynie śmietankowe bez cukru ¾ szklanki wody Truskawki umyć i usunąć szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, dodać cukier oraz ¾ szklanki wody. Zagotować i poddusić przez około 10 minut. Następnie
kulinarnyswiatdominiedługo, dziś sesja foto jeszcze nie dokończona :) Ale pierwszeństwo ma ten tort - serniczek, już troszkę się niecierpliwił w wersji roboczej w Kronikowej poczekalni. Dlatego szybko, bez dodatkowych ochów i achów. Torcik zasługuje na wszystkie pochwały, ochy, achy i.. chciałam napisać na szybkie upieczenie, ale to tort na zimno :). Pyszny, chmurka serowo(...)gram serka ricotta 200 gram śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie śmietan - fixu dodatkowo - Ciasteczka korzenne - u mnie "Lotus" Wykonanie: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy ściśle ciasteczka korzenne. Miękkie masło wkładamy do miski, wsypujemy cukier puder, cukier z wanilią i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy serek mascarpone - miksujemy
Kronika Piekarnikabył na piwku na zamojskiej starówce w restauracji "Skarbiec Wina", ten wie, że nie wychodzi się stamtąd bez pełnego brzuszka od cebularzyków. Powiadam Wam obłędne, podawane z masełkiem czosnkowym są idealną zachętą na dalsze penetrowanie karty. Historia powiada, że cebularze wywodzą się z kuchni żydowskiej, bo właśnie oni jako pierwsi zaczęli je wypiekać i to na lubelskim Starym(...)dużej miski wsypać pozostałą mąkę, jajko, sól, masło oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto ręką, aż będzie odchodzić. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę obsypaną mąką i odrywać małe części ciasta (ok. 8-10) a następnie uformować kulkę i delikatnie ją spłaszczyć na środku aby powstało małe
pieprzny smaczeknadal się kleić dodać jeszcze 50g mąki), wymieszać i zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania dodać olej i wyrabiać przez około 7-10 minut. Na początku ciasto będzie się kleiło do rąk, ale nie dodawajcie więcej mąki, z każdą minutą wyrabiania ciasto będzie coraz bardziej gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce(...)drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i dokładnie wymieszać z posiekaną zieleniną. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na trzy części. Blat podsypać mąką, kawałek ciasta rozciągnąć dłońmi formując okrągły placek. Na środek placka wyłożyć nadzienie. Brzegi ciasta podnieść, zebrać nad farszem i mocno zlepić. Następnie spłaszczyć, oprószyć mąką i delikatnie naciskając dłońmi uformować okrągły placek. Odwrócić
Smaki ArmineJakiś czas temu na zakupach trafiłam na bardzo fajny mix do pizzy firmy yummity. Generalnie raczej stronię od wszelkich mixów bezglutenowych, ale moją uwagę przykuł dodatek
Quinoa Raz!