ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2037/2544)

Lebkuchen-pierniczki 86

największą rolę ma tutaj miód . Pierniczki przygotowane są tylko na miodzie! Użyłam bardzo smacznego i aromatycznego miodu lipowego , który niebywałe podkręcił ich smak. Zapach , jaki wydobywa się podczas pieczenia z piekarnika, doprowadza do przepychanek w drzwiach kuchni. Towarzystwo czekające na pierniczki trzeba przepędzać ścierką, bo w przeciwnym razie pierniczki mogłyby zostać pożarte, zanim wystygną. Choć powiem szczerze, że warto(...)przestudzone, ale jeszcze letnie masło z miodem, łyżką wymieszać ciasto, ciasto będzie klejące , ale nie dosypujcie więcej mąki. Miskę z ciastem odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na około 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C. Przygotować blachę, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, najlepiej toczyć kuleczki zwilżoną

SprawdzonaKuchnia.pl
Kruche rogaliki 114

typowego kruchego ciasta. Oczywiście bywają rogaliki z ciasta drożdżowego , ale dziś chciałam zaproponować Wam je w innej odsłonie. Będzie to ciasto, które bardzo polubiłam i które nadaje się do różnego rodzaju dań i deserów. Jest to kruche ciasto twarogowe . Może mieliście już okazję spróbować ciasta twarogowego wypełnionego farszem z kapusty i grzybów, jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. Ciasto to wykorzystałam(...)przygotowaniu. Ważne, aby ciasto po wyrobieniu spędziło dłuższą chwilę w lodówce , dzięki chłodzeniu będzie się lepiej wałkowało! Twaróg, którego użyłam do ciasta, to twaróg trzykrotnie mielony taki, jak na sernik . Ciasto po w yrobieniu   jest odrobinkę klejące , ale nie dosypujcie, więcej mąki niż jest to w przepisie, ponieważ będzie twarde. Zapewniam, że ciasto po schłodzeniu będzie idealne do wałkowania

SprawdzonaKuchnia.pl
PIZZA Z DUCHAMI NA HALLOWEEN 167

robić od razu 3 pizze). WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiej, wymieszaj z suchymi drożdżami, a następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i wyrób gładkie oraz elastyczne ciasto (ręcznie lub hakiem miksera). Z ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i pozostaw do podwojenia objętości w cieple na 1 -1,5 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, uderz je pięścią i podziel(...)temperatury  240 stopni C.  Ciasto posmaruj sosem pod pizzy. Rozsyp trochę sera żółtego, na to ułóż plasterki kiełbasy lub wędliny, następnie rozłóż duszki. Na każdym duszku ułóż oczy i usta z pokrojonych na maleńkie kawałki czarnych oliwek, na koniec zrób pająki z oliwek.. Piecz pizzę przez 1 0 -12 minut do zrumienienia

Słodko-Słony Świat Ilony
Kora orzechowa z brzoskwiniami 213

wiórków kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowo-brzoskwiniowy: sok z 1 puszki brzoskwiń 5 łyżek cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40 g) 1 łyżka mąki pszennej 1 ½ szkl wody 5 żółtek 300 g miękkiego masła Dodatkowo: 2 paczki Delicji o smaku pomarańczowym (24 szt.) ¼ szkl mocnego naparu kawy(...)cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, miksować. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać je do piany. Masę przelać do dwóch form o wymiarach 28x40 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 160 st.C przez około 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Placki można upiec również na jednej blaszce, a po upieczeniu przekroić na dwa blaty.  Robimy krem

Swojskie jedzonko
Chałka bajka 129

serem czy sernika. Takim smakołykiem jest też chałka jak bajka. Pieczywo z dzieciństwa. Pachnąca, puszysta, bajkowa chałka Chałka w wykonaniu Agaty to smakołyk, który znika natychmiast. Można zjadać ją bez niczego, z masłem czy z domową konfiturą, którą Agata przygotowuje z własnych truskawek czy malin. Do tego gorąca kawa albo szklanka mleka i mamy przepis na znakomity podwieczorek, który(...)Następnie przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy przez około 10 minut do momentu, aż uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto, które przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części. Z każdej formujemy długie, równej długości wałki. Następnie trzy wałki umieszczamy obok siebie i pleciemy

KulinarneImpresje.pl
Proste i zdrowe ciasteczka owsiano-bananowe 178

wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe (można dłonie lekko zwilżyć wodą), które później lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 15 minut. Ciasteczka ściągamy z blaszki po wystudzeniu. Ciasteczka są naturalnie słodkie i miękkie. Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam płatki owsiane górskie(...)przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).   Ciasteczka dodaję do wspólnej zabawy „Ciasto na niedzielę” . Wraz ze mną najróżniejsze ciasteczka piekły: Marzena Joanną   Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Słodkie okruszki
Syrnik czorno-bioły (Sernik czarno-biały…choć nie do końca ;) ) 172

nowego życia, a te wszyske bakalie to richtig 10 luksus i czowiek zarozki wiy, że to niy je byle jaki dziyń. Tyn mōj syrnik niy bydzie za wymyślny i bez to nawet te ludzie, co to im niy nojbliżyj do pieczynioł, dajōm sie śnim 11 rada.   Co potrza? Czorne: 40 dkg m ōnki pszynny 2 łeżki cukru(...)wejźniecie za dalszoł robota, to mołcie kans czasu na kafyj abo i na klachy 15 ze jakōm kōmratkōm 16 Jak już we zamrażalce te nasze „czorne” ciasto bydzie fajnie tward ōńć, to sie oddzielcie biołka łod żōłtek- żōłtka dejcie do jaki wiynkszyj miski, a biołka we jaki mańszyj utrzaskejcie 17 na sztajfno 18 piana. Do żōłtek dejcie cuker i wymiksujcie

Chop w kuchni
Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin 180

porcji) Składniki: 3 duże jabłka, obrane, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone na ćwiartki 1 szklanka truskawek, bez szypułek sok z 1/2 cytryny 1 i 1/3 szklanki cukru + dodatkowe 2 łyżki 6 łyżek masła + dodatkowe 2 łyżki 1 opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie: W większej misce wymieszaj ćwiartki jabłka z sokiem z cytryny i 1/3 szklanki cukru i odstaw(...)owoce od czasu do czasu. Na posypanej mąką powierzchni, rozłóż ciasto francuskie i wytnij z niego koło o 1 cm szersze niż średnica patelni. Umieść ciasto na jabłkach a brzegi powciskaj między owoce a brzegi patelni, natnij ciasto w kilku miejscach. Włóż patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut, do ładnego zarumienienia. Wyjmij patelnię i odstaw na minutę

karmelowy
Udka pieczone na ryżu 93

Udka pieczone na ryżu to danie jednogarnkowe, czyli takie, które można przygotować w jednym naczyniu. Przygotowanie takiego dania nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest bardzo

Alle Dobre!
Wafelkowa symfonia lodowa 211

Lody w środku zimy ? Czemu nie ! Obłędnie kremowe, niebiańskie połączenie  orzechów włoskich zatopionych  w karmelu, mleczne wafelki Lusette i sos czekoladowo-jeżynowy  czy

Wanilia i Kardamon
Babeczki z kurkami na początek babiego lata 125

Nie napiszę jeszcze, że "mimozami jesień się zaczyna" , choć pióropusze nawłoci zaczynają kwitnąć i ozłacać łąki, pola i skraje lasów. Do prawdziwej jesieni jeszcze trochę, a

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tarta malinowa 112

Po sezonie na truskawki i jagody nadszedł czas na maliny. Wpis z przepisami na te słodkie owoce zaczynamy od zeszłorocznej tarty malinowej , która niestety z braku

niecodziennikpary
Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free) 196

Len... Piękny i bardzo cenny dla naszego zdrowia. Nie będę was zanudzać wymieniając jego prozdrowotne właściwości, ale dodam że warto go spożywać. Ostatnio przy okazji pojawienia

vaniliowoczekoladowa
Bezglutenowe brownie - bardzo czekoladowe 176

                      Kiedy "naszła" mnie ochota na

Pan i Pani Smith w kuchni
Ekspresowy, bezglutenowy placek śniadaniowy z mąką z quinoy 166

Czasem mi się nudzą płatki, albo nie chce mi się piec bezglutenowego pieczywa, wtedy na śniadanie robię ten banalnie prosty i szybki placek, który można potraktować

Quinoa Raz!
Ciasto z bananami i owsiano-cynamonową kruszonką 144

Tak właśnie - ciasto z bananami i nie jest to popularny chlebek. Banany w kuchni mam zawsze, co zresztą chyba widać przeglądając przepisy na blogu ;) Uwielbiam używać

Healthy food explorer
Naleśniki gryczane z porami 83

Zawsze uwielbiałam naleśniki. Z dżemem, twarożkiem, czekoladą - jako dziecko mogłam je jeść bez przerwy. Choć jednak dzieckiem już nie jestem (ponoć) to słabość do naleśników mi pozostała. Poszerzyłam jednak nico ich asortyment i przygotowuję je nie tylko na słodko, ale też na wytrawnie. I nie tylko z mąki pszennej... Naleśniki gryczane z porami - przepis na 4 porcje Do przygotowania(...)odparowania wody. 6. Zawartość patelni przełóż do miski i wymieszaj z pokrojoną w kostkę szynką. 7. Z przygotowanego wcześniej ciasta usmaż naleśniki, na każdym rozłóż farsz i posyp startym serem. 8. Naleśniki zawiń i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10 minut

Z notatnika dietetyka
Puszyste racuchy z dyni 162

Racuchy z dyni. Racuchy z dyni       Puszyste i mięciutkie racuchy z tartej dyni ,  bez drożdży z dodatkiem mleka migdałowego i śmietany - doskonałe dyniowe racuszki na śniadanie, kolację, obiad albo deser.  idealne racuszki z dyni są absolutnie najlepsze i tak łatwe do zrobienia! te placki z dyni są idealne do mrożenia Inne przepisy na puszyste placki(...)niego i koniecznie ulepszaj :) Placki z dyni. Składniki potrzebne do przygotowania racuchów z dyni: Składniki suche: 2 szklanki mąki pszennej  2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli szczypta cynamonu (ewentualnie) Składniki mokre: 3/4 szklanki gęstej śmietany 18% 1/2 - 3/4 szklanki mleka migdałowego 2 jajka 2 łyżki oleju albo stopionego masła

Moja Książka Kucharska
10 powodów, dla których warto mieć stolnicę drewnianą 133

czyli jaka? Stolnica powinna być przede wszystkim dopasowana do wielkości blatu roboczego, jakim dysponujemy. Jeżeli jest on duży, bez obaw zaopatrzyć możemy się w stolnicę drewnianą 80x60 cm. Z jej pomocą jesteśmy w stanie rozwałkować nawet bardzo dużą ilość ciasta. W małych kuchniach najlepiej sprawdzą się natomiast stolnice 40x30 cm, które po zakończonym użyciu będzie można z łatwością schować(...)gatunków charakteryzuje się największą twardością oraz odpornością na uszkodzenia. Co więcej, jest on pozbawiony intensywnych olejków zapachowych. W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszą się także bambusowe akcesoria do pieczenia . Do ich zalet zalicza się dużą wytrzymałość oraz fakt, iż bardzo szybko schną. Z drewna bambusowego wykonuje się zarówno stolnice, jak i deski do krojenia. Oba te produkty znaleźć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z łososiem i warzywami 145

bez nadmiernego macania, czyli jak moja pierwsza randka z eksiem. Żelazna zasada, która się sprawdza zawsze, to dwie części mąki i jedna część masła. Ciasto kruche wrabiamy w urządzeniu typu malakser lub siekamy nożem. Ważne, żeby jak najmniej go dotykać. Siekamy, aż się zrobi piasek. Ciasto chłodzimy w lodówce. Wałkujemy i podpiekamy. Róbmy! Składniki na kruche ciasto do tarty(...)duża kulka albo kilka mniejszych. Przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Taka mała podpowiedź: ciasto kruche fajnie się mrozi, możecie zrobić więcej i trzymać w zamrażarce i w razie braku pomysłu na obiad wyciągnąć wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie i rozmrozić w lodówce. Ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie

ladykitchen
Szybkie placki na śniadanie- placki jogurtowe z miodem (przepis krok po kroku) 153

wiele różnych dodatków, jak reszta owsianki z poprzedniego dnia czy puree z dyni i wszystko dobrze się ze sobą łączy. ➤ Sprawdź także:  Tiganites  - greckie placuszki z oliwą (bez jajek i mleka) Placki smażę na nieprzywierającej patelni, którą na początku delikatnie pędzelkiem smaruję odrobiną oliwy o delikatnym smaku (Monini Delicato). Jak już wielokrotnie wspominałam, oliwy używam praktycznie(...)olejem lnianym na surowo), smażę też na niej placki i naleśniki, które smakują pysznie i nie mają w żaden sposób zmienionego smaku. Patelnię dobrze nagrzewa, łyżką nakładam porcje ciasta i przewracam je na drugą stronę, gdy na powierzchni placków pojawi się wiele bąbelków. Uchwyciłam to na zdjęciach poniżej, więc mam nadzieję, że będziecie wiedzieć, o co chodzi :) Placki jogurtowe możecie

Chilli Czosnek i Oliwa
Rożki z Ciasta Francuskiego z Krówką Bananem i Jabłkiem 257

Rożki z Ciasta Francuskiego z Krówką Bananem i Jabłkiem – Przepyszne ciastka z owocami i masą krówkową. Proste i szybkie w przygotowaniu. Pachną i smakują fantastycznie, są

Mała Cukierenka
Korzenny wegański sernik z chałwą 215

Wymyśliłam sobie na tegoroczne święta korzenny sernik, piernikowy inaczej mówiąc, a że to eksperyment to zrobiłam próbę w małej tortownicy. Nie bez powodu nazywam go

greenscarf
ORZECHOWIEC czyli makowiec bez maku ;-)))) 178

Przepyszne ciasto na weekend! Makowiec ale bez maku. Czy to możliwe? Prawie tak, to ciasto smakuje jak najlepszy makowiec choć nim nie jest! To jedno z moich ulubionych ciast w okresie zimowym ;-))) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki(...)minut. Masło stop w rondelku. Zagrzej mleko. Jajka roztrzep trzepaczką z cukrem. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj w pierwszej kolejności mleko i jajka. Na samym końcu stopione ciepłe masło.  Ciasto wyrabiaj bardzo energicznie, tak aby jak najbardziej je napowietrzyć. Ja ciasto ( a raczej mój K. ;-)) ) wyrabiałam 25 minut. Tak wiem dużo. Ale jeśli chcesz mieć puszyste, mięciutkie ciacho po upieczeniu

SMYKWKUCHNI
Jesienne ciasteczka 142

kiedy pierwszy raz w sezonie odpalamy kozę (czyli taki wolnostojący kominek). Lubię, kiedy fajny rodzinny film w telewizji się trafi, taki Mikołajek na przykład albo Asterix. Mogę je oglądać bez końca. Lubię upiec coś dobrego w sobotę i lubię kiedy zapachy jesieni (czyli jabłek, cynamonu, imbiru...) rozchodzą się po wszystkich kątach. Lubię ciepłe skarpety i książkę tuż przy kanapie(...)żółtko 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 250 g mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia szczypta soli oraz powidła śliwkowe do przełożenia Przygotowanie:   Miksujemy cukier z masłem, dodajemy jajko i śmietanę. Na koniec mąkę, szczyptę soli i proszku do pieczenia.  Wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny.  Rozwałkowujemy, wycinamy ciastka foremką o kształcie liści

bistro mama

Proponowane wyszukiwania