śniadanie można zjeść owsiankę, płatki z mlekiem albo... przepyszną owocową kruszonkę. Jeśli kojarzy Wam się ona z ciastem to macie rację. Ale zapewniam Was, że dodatek płatków owsianych zmienia klasyczne "crumble pie" w coś w rodzaju przepysznego batonika zbożowego Owocowa kruszonka śniadaniowa 200 g płatków owsianych 200 g mąki (tortowej) 100- 150 g cukru 150 g masła 2-3 łyżki(...)naczynie wyłożyłam papierem do pieczenia, a na to rozłożyłam 2/3 masy, dobrze dociskając do dna. Następnie wierzch posypałam 2-3 łyżkami bułki tartej, rozłożyłam owoce (truskawek nie rozmrażałam, pokroiłam jedynie na połówki) i posypałam wszystko resztą kruszonkowej masy. Całość wstawiłam na 45 min. do 150st. Oczywiście jeśli ktoś nie wyobraża sobie śniadania bez mlecznego akcentu zawsze może zjeść
bastalenaKiedyś piekłam chleb , który nie do końca spełnił moje oczekiwania. Choć większość rodzinki uznała , że jest ok.dla mnie był tylko chwilowym wypełnieniem braku innego
Smaczne ZdroweOstatnio zdecydowanie bardziej wolę małe słodkości, na tak zwany jeden kęs:) Dlatego wymyśliłam takie maleńkie rogaliki. Ich ogromną zaletą jest to, że nie zawierają jajek, a
Z miłości do słodkościjuż dwa kolejne to pyszne szarolotki, jako że ciasta z owocami lubimy najbardziej:) Szarlotka bez jajek Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego np. waniliowe danio 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli ok. 7-8 jabłek cynamon rodzynki(...)podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blachę (25 x 36 cm - najwygodniej na papier do pieczenia). Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Posypać je cynamonem, wypełniając środki rodzynkami i układając na ciasto (rodzynkami do dołu). Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nim jabłka. Piec ok. 45 - 50 minut w nagrzanym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSzybkie mini pancakes z owocami to danie, które bije ostatnio rekordy popularności na Instagramie . Nic dziwnego, bo danie robi duże wrażenie i to nie tylko smakowe
365 dni dookoła kuchniZakwas na żur, naturalny, na żytniej mące to najważniejszy składnik tradycyjnej zupy na Wielkanoc. Ale co zrobić z takim żurkiem, kiedy to “na wszelki wypadek
Tajemnice SmakuZakładam, że jeśli nawet za tortami nie przepadacie, przychodzi taki moment w życiu, że chcecie własnoręcznie przygotować tort na wyjątkową okazję. Najczęściej kiedy zostajemy mamami, za
Smakowity Blog KulinarnyTe oponki chodziły za mną już od jakiegoś czasu ale jakoś tak odwlekałam ich smażenie, zmobilizował mnie nadchodzący tłusty czwartek. Skoro pączki
Smaczne Zdroweprzygotować z wyprzedzeniem. W lodówce wytrzyma 1-2 dni, ale możesz też ją zamrozić. W przypadku mrożenia, możesz podzielić ciasto na mniejsze porcje, tak aby upiec bez trudu upiec tylko tyle sztuk ciasteczek, ile akurat potrzebujesz. Po rozmrożeniu ciasta, warto je szybko zagnieść. Pamiętaj też, aby masę na ciasteczka rozmrażać tylko w temperaturze pokojowej np. w miseczce na kuchennym(...)ciasta. Włóż je do lodówki na około 15 minut, aby lekko się schłodziło. Ciasto podziel na porcje o masie około 25-30 gramów. Z każdej z nich ukręć kulkę, a następnie w środku każdej z nich zrób niewielkie zagłębienie przy pomocy kciuka lub końcówki drewnianej łyżki – ciasteczka powinny przypominać kluski śląskie. Ciasteczka rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
okolicepalnika.plHejka, dziś podzielę się z wami przepisem na chlebek bezglutenowy, bez gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak(...)wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, w nieprzewiewnym miejscu. Ja umieszczam formę w piekarniku, ustawionym na temperaturę 30 st. Czas pierwszego wyrastania to 20 min. Ciasto na chleb jeszcze raz krótko wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem/olejem i wysypanej mąką gryczaną. Wyrównać, można posypać pestkami dyni czy słonecznika. Ponownie pozostawić do drugiego wyrastania
moj przepis naHejka, dziś podzielę się z wami przepisem na chlebek bezglutenowy, bez gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak(...)wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, w nieprzewiewnym miejscu. Ja umieszczam formę w piekarniku, ustawionym na temperaturę 30 st. Czas pierwszego wyrastania to 20 min. Ciasto na chleb jeszcze raz krótko wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem/olejem i wysypanej mąką gryczaną. Wyrównać, można posypać pestkami dyni czy słonecznika. Ponownie pozostawić do drugiego wyrastania
moj przepis nawyobrażam sobie świąt bez pierników, a ponieważ święta już za pasem, to ostatni dzwonek, aby je przygotować - w końcu pierniki muszą też swoje odleżeć, aby odpowiednio zmiękły. Mamy przedostatni weekend przed świętami, warto więc poświęcić troszkę czasu, żeby przygotować już trochę pyszności na święta. Pierniki są bardzo wdzięczną opcją, jeśli chodzi o wciągnięcie do przygotowań dzieci - wystarczy maluchom dać(...)jednolitą masę. 4. Gotowe ciasto wyjmij z miski, przełóż na blat podsypany mąką, wyrób jeszcze ręcznie, po czym rozwałkuj na ok. 0,5cm grubości i foremkami wykrawaj ciasteczka. 5. Resztę ciasta zagnieć ponownie i powtórz całą zabawę i tak do momentu, aż ciasto się skończy. 6. Gotowe ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem i piecz w piekarniku nagrzanym
Z notatnika dietetykamiód wielokwiatowy, rzepakowy, lipowy, gryczany, spadziowy - wytwarzają również miody z różnymi dodatkami. W ofercie znaleźć można miód z kurkumą i pieprzem cayenne, z czarnuszką i czarnym bzem, z kakao, z maliną, z czarna porzeczką, z miętą, cynamonem a nawet imbirem i czosnkiem! Pasieki Rodziny Sadowskich to jedno z największych polskich gospodarstw pszczelarskich. Wraz z członkami "miodnej rodziny(...)Jajko zmiksuj z mąką, mlekiem, solą i wanilią. Małą patelnię (najlepiej żeliwną) rozgrzej mocno na palniku a następnie rozpuść 1 łyżeczkę masła.Wlej ciasto naleśnikowe i wstaw patelnię do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut. W międzyczasie w rondelku rozpuść masło i wymieszaj z miodem. Wrzuć owoce i delikatnie wymieszaj. Wyjmij dutch baby z pieca i ułóż na wierzchu owoce
Delicious Placemąk wszelakich. Och, znowu nie tak. Mąż nakupił różnych mąk, makaronów i kasz. Zostałam więc królową mąk , królową strat... No coś z tej mąki trzeba było zacząć piec. Zapał do pieczenia bułek i chleba przeszedł mi szybko. Ale mąki zostały :) A że ja nie lubię bezczynnie siedzieć, to szukałam pomysłów na ich spożytkowanie. Wiadomo, że Ameryki nie odkryłam(...)soli wyrabiamy dość zwarte ciasto. Odkładamy na pół godziny do lodówki. Dzielimy na 12-14 mniejszych kawałków i każdy z nich rozwałkowujemy mniej więcej tak, aby średnica miała ok. 20 cm. Rozgrzewamy dwie patelnie, żeby szybciej poszło i smażymy placki z obu stron jak naleśniki . Najlepiej zrobić to na patelniach bez dodatku tłuszczu. Jeśli jednak przywierają
bistro mamawierzchem i wilgotnym środkiem. Środek ciastek wypełniony jest mnóstwem suszonej żurawiny i orzechów włoskich. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej z nich dodałam posiekaną ciemną czekoladę, a do drugiej białą. Jedna i druga wersja wyszła bardzo dobra. Czekoladę można pominąć i zrobić ciastka bez niej, ale namawiam do spróbowania jednak z jej dodatkiem. Ciastka są o wiele smaczniejsze(...)połączenia. Na koniec dodać żurawiny, orzechy i płatki owsiane. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać posiekaną białą czekoladę, a do drugiej ciemną, wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na około 15 minut. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka nakładać łyżką do lodów w sporych odstępach, nałożoną porcję ciasta
SprawdzonaKuchnia.pl