ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1447/2544)

Tradycyjna szarlotka 134

Klasyczna szarlotka bez zbędnych dodatków, to jeden z najpopularniejszych przepisów w moim domu. Jej sekretem jest przepyszne mega   kruche ciasto z prażonymi jabłkami ze starego sadu. Pachnie niesamowicie i szybko znika. Koniecznie musicie wypróbować. Ciasto kruche na blaszkę 25/30 cm:   2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki krupczatki 5 żółtek 1 kostka miękkiego masła 82% lub dobrej(...)jakości  margaryna 3 pełne łyżki śmietany 18% 6   łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia    Nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówki ¾ szklanki cukru 1 kisiel cytrynowy Dr.Oetker ½   łyżeczki mielonego cynamonu Dr.Oetker     Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę wsypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz śmietaną i żółtkami, dodać

Wanilia i Kardamon
Torcik W-Z jak z PRL 65

adekwatne stroje, jedliśmy na serwecie z gazet, piliśmy z kryształów, nie zabrakło też potraw charakterystycznych dla tego okresu. Był salceson, pasztetowa i oczywiście blok czekoladowy oraz torcik W-Z. Ciasto cieszyło się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam opublikować ten przepis, mimo iż już dwa przepisy na torciki W-Z znajdują się na moim blogu ( pierwszy , drugi ). Składniki na tortownicę(...)delikatnie wymieszać szpatułką. Mieszać od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić

moj przepis na
Torcik W-Z jak z PRL 79

adekwatne stroje, jedliśmy na serwecie z gazet, piliśmy z kryształów, nie zabrakło też potraw charakterystycznych dla tego okresu. Był salceson, pasztetowa i oczywiście blok czekoladowy oraz torcik W-Z. Ciasto cieszyło się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam opublikować ten przepis, mimo iż już dwa przepisy na torciki W-Z znajdują się na moim blogu ( pierwszy , drugi ). Składniki na tortownicę(...)delikatnie wymieszać szpatułką. Mieszać od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić

moj przepis na
Cynamonowy placek z jabłkami 95

Składniki: ciasto 200 g maki pszennej 100 g masła 20 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie 2 duże jabłka (obrane bez nasion) 2 łyżki cukru trzcinowego  1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie:  wszystkie składnik na ciasto zagnieść, następnie owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na 1h.  Ciasto rozwałkować na okrągły placek(...)ułożyć jabłka pokrojone w cienkie plasterki, jednak należ zostawić wolne brzegi ok 2-3 cm, jabłka oprószyć cynamonem, cukrem i zawinąć brzegi do środka.  Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy 30-40 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Smacznego

Niezły Młynek
Dynia – co można zrobić z dyni? Proste przepisy na dania z grupy Fitprzepisy 101

Pieczona dynia z jarmużowym pesto, kaszą gryczaną i serem kozim Połączenie pieczonej dyni i jarmużu, to dla nas ciekawe zaskoczenie! Naprawdę! A do tego ser kozi i jesteśmy w niebie. 3. Dyniowe pankejki Idealny pomysł na jesienne śniadanko! Wraz z dodatkiem owoców i orzechów powstaje pełnowartościowy posiłek, którym warto rozpocząć dzień. 4. Dyniowo-jabłkowe gofry z cynamonem bez jajek(...)jesienne smaki to strzał w dziesiątkę. Dzięki połączeniu dyni, z jabłkiem i cynamonem pachnie jesienią z daleka! Mniam! 5. Ciasto tofurnik z dyni Idealne dopełnienie wieczoru, z filiżanką kawy, czy herbaty. Kawałeczek tego ciasta ucieszy Was i Wasze podniebienie, zatem do dzieła. 6. Muffinki dyniowo-kokosowe Na bazie mąki orkiszowej i ksylitolu, dlatego są mega fit! Czego chcieć więcej

Czynniki pierwsze
Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem 84

sklepach. I nareszcie na sklepowej półce można bez problemu znaleźć mój ukochany rabarbar! Jego kwaśny smak idealnie komponuje się ze słodkimi ciastami i deserami. Zazwyczaj z rabarbaru robiłam pyszny kompot albo uwielbiane przez całą rodzinę ciasto drożdżowe z rabarbarem. W ostatnim czasie postanowiłam znaleźć lżejszą i mniej kaloryczną wersję tego wiosennego ciasta. Tym właśnie sposobem najpierw do miski(...)zrobić bez kruszonki. Rabarbar można oczywiście zastąpić innymi owocami, ale trzeba pamiętać, żeby je dobrze osuszyć – inaczej ciasto namoknie i nie wyrośnie. Z podanych w tym przepisie proporcji otrzymujemy dużą blaszkę (40 cm x 25 cm) ciasta. Całe ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie czekamy, aż ciasto wyrośnie- jak ma to miejsce w przypadku ciasta drożdżowego, tylko

Gotujemywdomu.pl
Ogórkowa na żeberkach i wiejskie bułeczki – dwa przepisy 170

wyrabiamy do otrzymania gęstego, troszkę lepkiego, ale sprężystego ciasta. Najlepiej całość wyrabiać za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego (około 5-10 minut). Ręcznie wyrabianie może potrwać o wiele dłużej. Kolejno ciasto posypujemy lekko mąką, zagniatamy w kulę i przekładamy do wysmarowanej olejem miski. Przykrywamy pokrywką (mam specjalne miski do ciast drożdżowych z pokrywką) lub ściereczką i odstawiamy(...)bułeczek. Bułeczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki lekko nacinamy, naciągamy palcami, szarpiemy nieco, tak by powstały charakterystyczne pęknięcia i naciągnięcia. Bułki odstawiamy jeszcze na około 25 minut do napuszenia.   Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Rada! Na spód piekarnika warto włożyć małe naczynie wypełnione po połowy

Słodkie okruszki
Mini tarty borówkowe bez pieczenia 134

mięty. Podniebienie tańczy z radości! Chodź, dosiądź się i ciesz kremową, słodką ochłodą o smaku środka lata. Może Tobie też przywróci miłe wspomnienie beztroskich dni! :) Mini tarty borówkowe bez pieczenia na 6-8 mini tart Potrzebujesz: Spód 150g maślanych herbatników 50g roztopionego masła  Nadzienie 100g białej czekolady 300g naturalnego jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki letniej(...)przyrządzenia: Spód 1. Herbatniki pokrusz bardzo drobno (jak bułka tarta) lub zmiksuj w robocie kuchennym. 2. Wymieszaj pokruszone ciastka z roztopionym masłem i bardzo dokładnie wymieszaj. 3. Wylep powstałym ciastem foremki do tartaletek lub muffinek i włóż do lodówki na 30 min. Nadzienie: 1. Żelatynę rozpuść w letniej wodzie. 2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Torcik W-Z jak z PRL 86

delikatnie wymieszać szpatułką. Mieszać od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić(...)Nożykiem, bardzo delikatnie oddzielić boki biszkoptu od formy. Przekroić na 2 blaty, wyjdą dość cienkie (około 1 cm). Nasącz: 1 szklanka wiśniówki (można też dać 2 szklanki wiśniówki, już bez wody) 1 szklanka zimnej wody Wodę wymieszać z wiśniówką. Bita śmietana: 1 litr śmietany 30% lub 36% schłodzonej 2 łyżki żelatyny 4 łyżki zimnej wody 1-2 łyżki cukru

moj przepis na
Ekspresowy chleb na mleku (bez drożdży i zakwasu) 113

miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól oraz ziarna. Całość mieszamy łyżką. Mleko wlewamy do mąki i ręką krótko wyrabiamy ciasto. Będzie dość luźne i lepkie. Ciasto przekładamy do keksówki (moja ma wymiary 10,5 na 25 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 min. Można piec z funkcją pary, jeśli wasz piekarnik posiada(...)opcję – wtedy skórka wychodzi bardzo chrupiąca. Jeśli natomiast nie macie takiej funkcji, na dno piekarnika włóżcie naczynie z zimną wodą i pieczcie z termoobiegiem. [caption id="attachment_8855" align="aligncenter" width="1024"] Ekspresowy chleb na mleku (bez drożdży i zakwasu)[/caption] Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo: Chleb Pszenny Na Suchych Drożdżach – Prosty I Szybki Przepis Chleb Z Suszonymi

e-PrzepisyKulinarne
Babka marmurkowa z cukinią 74

cukinią nie mają warzywnego posmaku i każdy sceptycznie podchodzący do takich połączeń może bez obaw wypróbować ten przepis. Marmurkowa babka z cukinią zgodnie z naszymi oczekiwaniami wyszła puszysta i wilgotna, a przenikające się czekoladowe i białe części tworzyły ciekawe i w każdym kawałku ciasta inne wzory. Składniki na babkę marmurkową z cukinią 400 g cukinii 5 jajek (wielkości(...)temperaturze pokojowej 200 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 szklanka oleju 400 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao 2 łyżki mleka Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić

niecodziennikpary
Francuska bagietka Pain D’epi – kłos pszenicy 80

kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 3 części i z każdej formujemy wałek. Wałki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. Nagrzewamy piekarnik do 230°C. Tuż przed pieczeniem nacinamy nożyczkami bagietkę pod kątem 45 stopni w odległości 2 – 3 cm, nacięte rogi przekładamy lekko na bok, na przemian, raz na lewo, raz na prawo. Pieczemy przez pierwsze(...)minut z parą (z miska z gorącą wodą), kolejne 8 – 12 minut bez pary. Studzimy na kratce. Smacznego

Tajemnice Smaku
NIEMIECKIE PIERNICZKI 103

Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy je. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)około 12-15 min. Studzimy na kratce. Lukier: Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy wystudzone pierniczki. * źródło przepisu

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto dyniowo-karmelowe 131

blogu ( klik ), (i które bez dodatków również jest wyśmienite). Postanowiłam dodać do niego krem karmelowy, trochę orzechów i czekoladę. Efekt sami widzicie - wilgotne, pyszne ciasto z chrupiącym wierzchem. Gdy postoi noc w lodówce rozpływa się w ustach. I ten kolor! Sami przyznajcie - jak najbardziej dyniowy ;)   Blacha o wymiarach 25x30 cm Składniki: Ciasto dyniowe: 200 g masła 1 szklanka(...)cukru 250 g puree z dyni 3 jajka 300 g mąki 2 łyżeczki proszku o pieczenia szczypta sol Krem karmelowy: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki 3 łyżki masy kajmakowej 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 60 g orzechów laskowych, podprażonych i grubo posiekanych 70 g czekolady deserowej Ciasto: Masło rozpuścić w rondelku. Dodać cukier i mieszać do jego

My simple kitchen
Śniadaniowe proziaki 144

wykroić krążki. 2. Gotowe krążki z ciasta przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 minut. 3. Po tym czasie krążki z ciasta przełożyć na rozgrzaną, suchą patelnię i piec około 4-5 minut z każdej strony. 4. Bułeczki podawać ze Śniadaniową Wege i owocową konfiturą. Śniadaniowa Wege  to receptura oparta na wysokiej jakości olejach i tłuszczach roślinnych. Nie zawiera(...)składników pochodzenia zwierzęcego i składniki te nie są używane w procesie produkcyjnym co potwierdza Europejski znak jakości V-Label VEGAN. Nowy wariant Śniadaniowej jest bezpieczny dla osób nietolerujących laktozy. Bez wątpienia zaletą tego produktu jest jego wysoka jakość i wyjątkowe walory smakowe oraz brak konserwantów i sztucznych barwników. Śniadaniowa WEGE niezbędny składnik porannej kanapki zapewni pełny energii start każdego

Szalona Kuchnia Eweliny
Wielkanocna babka marchewkowa z solonym karmelem 171

Wielkanoc tuż tuż, jeżeli jeszcze zastanawiacie się co przygotować , to mam nadzieje że dzisiejszy przepis będzie pomocny. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez baby na stole. Lubię gdy ciasto jest wilgotne i słodkie – w końcu to święta (wszelkie diety idą na bok!) . Przepis jest super łatwy a babka wychodzi każdemu (przyjaciółki testowały). Ogromnym plusem marchewkowej babki jest jej świeżość(...)długi czas.  Będziesz potrzebować (forma - średnica 22 cm) - 5 średnich marchewek - 5 jajek - 150 g margaryny KASIA - 2 szklanki mąki -1/4 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - bakalie (orzechy, migdały, rodzynki) na polewę karmelową będziesz potrzebować  Z poniższego przepisu wyjdzie ok 150 ml karmelu. - Cukier - 200 g - Masło - 90 g - Śmietana 30% - 120 ml - Sól

Wylizany Rondel
Wielkanocna babka marchewkowa z solonym karmelem 169

Wielkanoc tuż tuż, jeżeli jeszcze zastanawiacie się co przygotować , to mam nadzieje że dzisiejszy przepis będzie pomocny. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez baby na stole. Lubię gdy ciasto jest wilgotne i słodkie – w końcu to święta (wszelkie diety idą na bok!) . Przepis jest super łatwy a babka wychodzi każdemu (przyjaciółki testowały). Ogromnym plusem marchewkowej babki jest jej świeżość(...)długi czas.  Będziesz potrzebować (forma - średnica 22 cm) - 5 średnich marchewek - 5 jajek - 150 g margaryny KASIA - 2 szklanki mąki -1/4 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - bakalie (orzechy, migdały, rodzynki) na polewę karmelową będziesz potrzebować  Z poniższego przepisu wyjdzie ok 150 ml karmelu. - Cukier - 200 g - Masło - 90 g - Śmietana 30% - 120 ml - Sól

Wylizany Rondel
Pączki 120

miski i rąk ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około godziny). Następnie wyjąć ciasto na blat, lekko zagnieść i grubo rozwałkować. Za pomocą szklanki lub foremki wykrawać pączki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć je i odstawić do napuszenia na około 30-40 minut. Rozgrzać tłuszcz do temperatury 175 stopni (tłuszczu(...)musi być tyle, aby pączki swobodnie pływały). Wkładać pączki, przykryć naczynie i smażyć na złoty kolor. Za pomocą patyczka do szaszłyków przewrócić na drugą stronę i dosmażyć już bez przykrycia. Gotowe pączki wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i odłożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wystudzić. Za pomocą szprycy cukierniczej z długą i wąską końcówką nadziewać pączki

My simple kitchen
Francuskie roladki z pizzy – ślimaki pizzowe 123

ciasto francuskie wyciągamy z lodówki na około 15 minut przed jego wykorzystaniem, żeby chętniej z nami współpracowało Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. W niewielkiej miseczce mieszamy przecier pomidorowy, olej, zioła i sól. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Oliwki kroimy na krążki, a obraną pieczarkę na plasterki. Ciasto francuskie rozkładamy na płaskiej powierzchni wyłożonej papierem do pieczenia

Lamarida.pl
Chlebek bananowy z truskawkami i kokosem 121

dodatków, nie ma też w nim wiele tłuszczu, a jeśli użyjemy mleka roślinnego to będzie też bez laktozy.  Chlebek jest wilgotny i bardzo pożywny. Świetnie nadaje się na śniadanie, czy przekąskę do pracy ale też np. na przyjęcie w gronie znajomych ;) Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, a w letnią upalną pogodę najlepiej trzymać go w lodówce, choć(...)pewno nie poleży zbyt długo. Bardzo polecam. Inspiracja pochodzi z bloga Ambitious Kitchen . Składniki: 1 i 3/4 mąki pełnoziarnistej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 duże dojrzałe banany 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżka ksylitolu lub miodu (opcjonalnie) 1 duże jajko 1/2 szklanki mleka roślinnego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka pokrojonych truskawek + kilka

Healthy food explorer
BABKA MAJONEZOWA Z KRÓLIKIEM W ŚRODKU 121

naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy. To co gotowi? Czego potrzebujemy: Masa jasna: 1/2 op. cukru w anilinowego Winiary 1 łyżeczka proszku do pieczenia Winiary 2 jajka 1/8 szkl. cukru 2 łyżki majonez Winiary 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

Kuchnia w oparach
Bułeczki gniazdka. 152

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat, chwilę wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, formujemy kulę i dzielimy ją na 8 równych części. Każdą część rolujemy tworząc wałeczek o długości około 40 cm, zwijamy na wzór muszli ślimaka i przekładamy bułeczkę na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem. W tak przygotowaną bułeczkę, w sam jej środek, wkładamy kieliszek(...)grubego szkła, następnie bułeczki pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (góra, dół, bez termoobiegu). Wyrośnięte bułeczki ostrożnie smarujemy żółtkiem wymieszanym z wodą i po około 10 minutach wkładamy do nagrzanego piekarnika. Gniazdka pieczemy (razem z kieliszkami) do zarumienienia, czyli około 12-15 minut. Upieczone bułeczki studzimy na kratce, a gdy przestygną ostrożnie

Rozpustne gotowanie
Pijana śliwka -ciasto 148

rondelek z palnika i wlać rum. Odstawić całość najlepiej na całą noc. śliwki odsączyć na sicie, a zalewę pozostawić do nasączenia ciasta. Ciasto 5 jajek rozm M 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mleka Jajka utrzeć z cukrem, a następnie dodać olej i zmiksować. Mąkę

O kuchni z uczuciem
Ciasteczka czarne kotki z karobem (pełnoziarniste, bez cukru) 187

Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać żółtka i posiekane masło klarowane, dolać mleko. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość około 3 mm, wycinać ciasteczka. Z kaszy jaglanej wykonać pyszczki kotków, przy pomocy noża wytłoczyć wąsy. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 170 stopniach około 12-15 minut

FitKot
Racuszki szarlotkowe 129

jabłko na 4 plastry) i skrapiamy sokiem z ½ cytryny. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron na rumiano. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Pozostałe ciasto usmażyłam bez jabłek w głębokim tłuszczu (patrz ostatnie zdjęcie). Jabłka i cynamon są dostępne przez cały

mojewypiekiinietylko
Croquembouche- ptysiowa piramida 166

ujednolici).   Piekarnik rozgrzać na 210 st.C. Ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać niewielkie, okrągłe porcje ciasta (średnica ok. 3 cm), zachowując odległości pomiędzy ptysiami. Gdy wyciśniemy pierwszą blaszkę ptysiów, możemy wstawić je do piekarnika i upiec w 210 st.C przez ok. 12-14 minut(...)blaszki po około 30 ptysiów). Można również upiec wszystkie blaszki z ptysiami naraz- jedna pod drugą. Wtedy konieczne jest jednak pieczenie z termoobiegiem w nieco niższej temperaturze (200 st.C), czas pieczenia bez zmian. Pieczemy do ładnego zezłocenia. Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.   Ostudzone ptysie nadziać schłodzonym

Nastoletnie Wypiekanie
DOMOWA PIZZA Z KAPARAMI (NA SPODZIE BEZ DROŻDŻY) 131

ochota na pizzę, ale nie było czasu czekać, aż ciasto wyrośnie, więc zrobiłam pizzę na spodzie bez drożdży. Wystarczyło tylko wymieszać ciasto, pokroić ulubione dodatki, ułożyć na cieście a reszta robiła się praktycznie sama ;)  Jeżeli masz dość czekania, aż wyrośnie ciasto albo w lodówce zabrakło drożdży to ten przepis jest właśnie dla Ciebie :) Do pizzy wykorzystałam  kapary(...)zalewie octowej  od  Ole! . Użyłam również  sosu do pizzy  od  Folwark . Składniki na ciasto: * 4 szklanki mąki * 2/3 szklanki mleka * 2/3 szklanki oliwy z oliwek * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 jajko * szczypta soli Dodatki co kto lubi. U mnie były to pieczarki, szynka, czerwona papryka i kapary w zalewie octowej. * ser żółty starty

Zrób to smacznie
pierogi z rybą 172

smakuje... Przyprawiamy klasycznie lub jak kto lubi :) Rybę kroimy, cebulkę, ser i koperek też... Na drożdżowym cieście wykładamy przygotowane produkty i lepimy... Po kolei koperek, ser, rybka, cebulka... Dla smakoszy oczywiście większe porcje... Trzy kawałki ryby, więcej sera... :) Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy w 200 st.C/ 25 min Pięknie przypieczone i pyszne pierogi z rybą !!! :-)  Upiekłem pierwszy

chleba naszego
Kruche zielone choinki z migdałami (bez sztucznych barwników i cukru) 171

pierwszy wpis z użyciem tego składnika, niedługo pokażę jeszcze jeden wypiek, który też się udał i mam nadzieję, że się spodoba ;)  Kruche zielone choinki z migdałami (bez sztucznych barwników i cukru) 90 g mąki jaglanej 70 g mąki orkiszowej jasnej 1 czubata łyżka mielonego młodego jęczmienia 75 g migdałów 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii(...)oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka  Migdały lub orzechy zmielić przy pomocy blendera. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka w formie choinek. Piec w 180 stopniach koło 12-15 minut. Ciasteczka przestudzić i dowolnie udekorować

FitKot
Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem (z nutą karmelowo-waniliową) 179

mąkę, oba cukry i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, mleko oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu wmieszać suszone jabłka.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić po 1 łyżce ciasta, 1 łyżeczce twarożku i ponownie uzupełnić ciastem (całość nie może przekraczać 3/4 wysokości(...)waniliowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 22-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.   Gotowe muffiny wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia. Można oprószyć dodatkowym cukrem. (*) Użyłam cukru w "kamyczkach", więc zmieliłam go w młynku do kawy. Nadał muffinkom niepowtarzalnego posmaku karmelu. Taki cukier bez problemu możecie nabyć na stronie sklepu

Di gotuje
Babka marmurkowa 108

kolejny przepis z zeszytu mojej Mamy – Babka marmurkowa, zwana także łaciatą. Gładka, puszysta i bez zakalca. Składniki: • 250 g masła • 250 g cukru pudru • 250 g mąki • 5 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kakao • kilka kropli olejku pomarańczowego Wykonanie: • Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku(...)puszysta. • Dodać mąkę przesianą z proszkiem, przemieszać. • Białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty. • Wymieszać na głądką masę, dodać olejek pomarańczowy. • Połowę ciasta wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę. • Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać i położyć kupkami na wierzchu białego ciasta. • Przemieszać delikatnie obie masy łyżką

To co kocham
Cynamonowy placek z jabłkami 180

cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie 2 duże jabłka (obrane bez nasion) 2 łyżki cukru trzcinowego  1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie:  wszystkie składnik na ciasto zagnieść, następnie owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na 1h.  Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości 4-5 mm. Następnie na środku ułożyć jabłka pokrojone(...)cienkie plasterki, jednak należ zostawić wolne brzegi ok 2-3 cm, jabłka oprószyć cynamonem, cukrem i zawinąć brzegi do środka.  Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy 30-40 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Smacznego

Niezły Młynek
Chleb pszenno-żytni z majonezem i serwatką 133

kubeczku i wymieszać, a gdy powstanie papka wymieszać z wodą. Drożdże suszone wsypać do wody bez mieszania. Wodę z drożdżami i cukrem umieścić w maszynie, dodać resztę składników i nastawić program na ciasto na chleb. U mnie trwa to 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto (oba warianty - wyrobione ręcznie lub maszynowo) przełożyć na blat podsypany mąką, uformować kulę i przełożyć(...)koszyka do wyrastania (lub durszlaka) wyłożonego mocno posypaną mąką ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik nastawić na 210°C . Nagrzać kamień do pieczenia lub blachę. Wyrośnięty chleb przełożyć na kamień, naciąć, a dno piekarnika spryskać wodą za pomocą np. zraszacza do kwiatów. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temp. do 180°C i piec jeszcze około

Posadzone i zjedzone
Wyrolowany stek bavette- włoska rolada z łaty wołowej 244

drugi. Z wierzchu rozsypujemy niebieski pleśniowy ser. Zwijamy roladę, jedną ręką zawijając ciasto mięso a drugą przytrzymując nadzienie rozłożone na steku. Stek dokładnie i ciasno obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim lub grubym, białym bawełnianym kordonkiem. Odstawiamy na 30-40 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu, szykujemy brytfankę z kratką. Na patelni rozpuszczamy masło i mocno(...)Pieczemy stek 35 minut, na środkowej półce. Wyjmujemy na deskę, dajemy mu chwilkę, dosłownie 3-4 minuty ,odpocząć. Rozcinamy wiązanie, mięso kroimy ostrym nożem w równe plastry i podajemy – z ziemniakami, z frytkami, z ryżem, z polentą – wszystko jedno, weźcie to co lubicie. Stek w środku zostaje w stanie ‚medium rare’ – jeśli chcecie uzyskać wyższy stopień wysmażenia, wydłużcie czas pieczenia

Karo in the Kitchen
Torcik W-Z jak z PRL 196

delikatnie wymieszać szpatułką. Mieszać od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić(...)Nożykiem, bardzo delikatnie oddzielić boki biszkoptu od formy. Przekroić na 2 blaty, wyjdą dość cienkie (około 1 cm). Nasącz: 1 szklanka wiśniówki (można też dać 2 szklanki wiśniówki, już bez wody) 1 szklanka zimnej wody Wodę wymieszać z wiśniówką. Bita śmietana: 1 litr śmietany 30% lub 36% schłodzonej 2 łyżki żelatyny 4 łyżki zimnej wody 1-2 łyżki cukru

moj przepis na
Kruche ciasto bezglutenowe, wegańskie. Z wiśniami i czekoladą 152

utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, dodałam masło kokosowe, olej, siemie lniane i wszystkie składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 10 minut. Ciasto: Kaszę jaglaną wypłukałam pod bieżącą wodą i ugotowałam w mleku ryżowym

nietadieta
Brittle madness at the end of summer 181

jajka, oraz miekka margaryne. Wszystko zagniesc na zwarta mase. Posypac maka naokolo. Obrac jablka, pokroic w cwiartki a te   w plasterki. Polowe ciasta walkowac na wielkosc tortownicy i przeniesc na posmarowana margarynå patere do pieczenia. Na ciasto polozyc warstwe powidel na powidla pokruszyc drobno pokrojone orzechy. Na wierzch ulozyc plasterki jablek, na gore pokrusz druga polowe ciasta. Posypac

Lajtkraft food intolerance
Rogale "prawie" Marcińskie 161

bardziej nigdy ich nie robiłam. U nas w Małopolsce nie ma zwyczaju ich pieczenia. Ale postanowiłam zrobić takie, które może choć trochę będą dorównywać smakiem i wyglądem tym oryginalnym rogalom z Poznania. Wyszły przepyszne, choć nie takie ładne jak te oryginalne :) Ciasto: szkl ciepłego mleka op. drożdży instant (7g) 1 jajko 3,5 szkl mąki 3 łyżi cukru szcz

Smakołyki Asi
Pierniczki z agrestową konfiturą! 159

korzennych. W malutkim kawałku wyczuwamy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, orzechy, goździki, cynamon i wanilię. Pyszności! Składniki na ciasto: 560g mąki pszennej 250g masła 360g cukru 4 małe jajka 4 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia skórka z cytryny wanilia mielony cynamon mielone goździki gałka muszkatołowa imbir Składniki na nadzienie: 500g marmolady agrestowej

Kuchnia Pani Wiosny
Tarta czekoladowo – migdałowa 152

tolerancje laktozy i glutenu miałam problem z wykombinowaniem czegokolwiek bez powyższych składników. Tylko czas udowodnił, że nie trzeba się napinać i wydawać nie wiadomo jak wielkich pieniędzy i kupować tony składników, żeby ugotować lub upiec coś smacznego. W kuchni mniej również znaczy więcej! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 100 g gorzkiej czekolady – 100 g masła(...)cukru – 1 laskę wanilii ( ziarenka) – 100 g mielonych migdałów – 2 jajka – 1 łyżkę mąki (można pominąć) – 1 łyżeczkę proszku do pieczenia W kąpieli wodnej stopcie masło i czekoladę po czym ostudźcie. Dodajcie cukier, wanilię i całość wymieszajcie. Wbijcie jajka (można je roztrzepać, żeby łatwiej było połączyć składniki) i porcjami wsypujcie mąkę migdałową wraz

Szybko Tanio Smacznie
Chleb toskański. Sierpniowa piekarnia 238

pierwszy udało mi się zgrać czasowo i wziąć udział we wspólnym pieczeniu chleba. Nie ukrywam, iż wybór chlebka bardzo mi się spodobał. Ponieważ nie używam mąki pszennej, chleb upiekłam z mąki orkiszowej. Nie udało mi się zachować z przepisu długiego czasu wyrastania ciasta. Przy panujących upałach to warunek nie do spełnienia. Upiekłam go z połowy porcji i całe szczęście

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bezglutenowe gryczano- migdałowe placuszki z wiśniami i amaretto 147

gryczana zabiera wilgoć, miej pod ręką mleko migdałowe w razie gdy ciasto bardzo zgęstnieje. 2. Wydrylowane wiśnie umieść w garnku i zacznij podgrzewać. Gdy puszczą sok dosyp cukier trzcinowy i kieliszek amaretto. Gotuj, aż alkohol odparuje. 3. Placuszki smaż na ceramicznej patelni bez tłuszczu . 4. Po upieczeniu pozwól aby ostygły. 5. Połóż na półmisek rozłóż wiśnie

AZgotuj!
Rurki z bitą śmietaną 135

rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką, na grubość 1 mm. Wyciąć długie paseczki o szerokości 1,5 cm. Ciasto nawijamy na foremkę do rurek, zaczynając od węższej strony do szerszej. Na koniec rurki obtaczamy w cukrze. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem   do pieczenia w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 10-15 minut, do zrumienienia. Krem: 250 ml śmietanki(...)serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietankę z serkiem umieścić w misce. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cukier. Nadziewać wystudzone rurki. Rurki bez nadzienia możemy przechowywać np. w metalowej puszce.   SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Jaglane ciasto z waniliowym twarożkiem i czereśniami 223

jest wierny tradycyjnym potrawom i wypiekom. Serdecznie polecam!~ Składniki (na tortownicę o śr. 23 cm) : Ciasto : 200 g kaszy jaglanej + szklanka mleka + szklanka wody 100 g mąki krupczatki 100 g masła 100 g cukru  3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mleka Waniliowy twarożek :  200 g twarogu półtłustego w kostce ok. 12 ptasich

Kuchnia Ellie
Ciasto z czereśniami i czekoladą na kefirze. 102

słodkiego? :P Bez ciasta? Bo ciasto na weekend być musi :) Prostszego ciasta już chyba nie ma - składniki, które każdy ma w domu, do tego sezonowe owoce i ulubione dodatki. I nie trzeba nawet włączać miksera. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie i długo pozostaje świeże. Trzeba coś jeszcze dodawać? :)  Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd ( klik ), zamieniłam tylko dodatki. Porcja(...)małą blaszkę Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka kefiru 1/2 szklanki oleju kilka kostek gorzkiej czekolady czereśnie kilka kropel aromatu śmietankowego (opcjonalnie) Czereśnie wydrylować. Czekoladę posiekać na grubsze kawałki. Suche składniki (mąkę, cukier i proszek do pieczenia) wymieszać ze sobą w misce. W osobnej misce

My simple kitchen
Czekoladowe gofry otrębowe 127

wcześniej wstawać nie będę;p i znów powrócę do serków wiejskich i pieczywa chrupkiego żytniego Składniki (na 3 gofry serduszka): 2 jajka 1 łyżka budyniu czekoladowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka stewi 0,5 łyżeczki kakao 2 łyżki serka homogenizowanego 3 łyżki otrębów dodatki: 4 łyżki serka białego (Emilka) + aromat śmietankowy + stewia powidła(...)stewią, kakaem, serkiem i odstawiamy na bok, żeby otręby spęczniały w tym czasie ubijamy białka, ale nie na całkiem sztywno ;) dodajemy białka do spęczniałej masy otrębowej wylewamy ciasto do rozgrzanej gofrownicy (ja żeby mieć pewność, że ciasto odejdzie posmarowałam  ją lekko oliwą z oliwek) pieczemy około 5 minut podajemy jak kto lubi, ja zjadłam z serkiem i powidłami ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szarlotka z truskawką po amerykańsku dla świeżo upieczonego, młodego Komunisty. 152

proszkiem do pieczenia. Ścieramy do tego margarynę, dodajemy olej, śmietanę ocet i żółtka. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Tę trochę większą wykładamy na blachę (wysmarowaną bądź wyłożoną papierem). Drugą cześć schładzamy w zamrażalniku.  Nakłuwamy ciasto widelcem i posypujemy bułką tartą by wciągnęła nadmiar soku z owoców. Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę. Wykładamy na ciasto. Posypujemy cynamonem(...)Sztywną pianę wykładamy na owoce. Na pianę ścieramy na grubej tarce schłodzone ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 55-60 minut uważając by górna warstwa ciasta się nie spiekła. Ja przez ostatnie 15 - 20 minut dopiekam na dolnym ruszcie przy użyciu tylko dolnej grzałki. Ciasto najlepsze jest na drugi - trzeci dzień, kiedy nabierze wilgoci. Pyszna, lekka, niezbyt

Kuchnia po mojemu
Makownik na migdałowym cieście 329

Sezon przedświąteczny czas zacząć :) U mnie w domu nie wyobrażamy sobie świąt zarówno wielkanocnych jak i bożego narodzenia bez makowca i sernika. Dzisiaj mam dla Was makowca na cieście o posmaku migdałowym. Składniki: ciasto - 300 g mąki pszennej - 300 g masła - 150 g cukru kryształu - 150 g mielonych migdałów - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa makowa(...)maku - 2 szklanki cukru - 10 jajek - 200 g masła - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody - 2 łyżki płynnego miodu - 2 łyżki bułki tartej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lukier - 150 g cukru pudru - 1 łyżka rumu - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i migdałami. Dodajemy masło, aromat i jajko. Całość zagniatamy na jednolite ciasto

Zainspirowana w kuchni
Ciasto z Pietruszką i Syropem Klonowym 125

stwierdzenie, że i zdrowe, więc bez wyrzutów możemy sięgnąć po kawałeczek więcej. Genialnie smakuje z dodatkiem syropu klonowego, zarówno w cieście jak i w kremie, smak pomarańczy równie wyczuwalny. Jednym słowem ciasto z serii tych, które mogę robić i jeść non stop. Jest idealne pod każdym względem. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na ciasto: 175 g masła 250 g cukru demerara(...)syropu klonowego (maple syrup) 3 jajka 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g obranej pietruszki 1 jabłko 50 g orzechów włoskich lub pecan skórka i sok z jednej pomarańczy Masło rozpuszczamy z cukrem, z syropem klonowym i odstawiamy do ostygnięcia. Obraną pietruszkę ścieramy na tarce

Made By Mom And Son
Sernik z gruszkami 180

cukru pudru 125 g margaryny 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię włożyć do lodówki na jedną godzinę. Następnie wyjąć i rozwałkować na blaszce o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni C 15 – 20 minut. Składniki na masę serową(...)tłustego białego sera   ( nie może być z wiaderka ) 250 ml kwaśnej śmietany 120 g margaryny 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru Dodatkowo: 1 kg miękkich gruszek ½ łyżeczki cynamonu Gotowa masa czekoladowa do rozpuszczenia Sposób wykonania: Ser zemleć trzykrotnie.   Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę

Na słodko lub wytrawnie
Mini Croissants z Czekoladą i Orzechami 175

proporcji 1:3), wykładamy pozostałe masło, znów wałkujemy i składamy już bez masła. Ponownie wkładamy najpierw do zamrażalnika na 30 minut, a następnie na 60 minut do lodówki (możemy zostawić ciasto na ca ł ą noc). Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i z ciasta wykrawamy trójkąty o wielkości ok. 10x15x15cm.  Na środek ka ż dego(...)nich wykładamy ok. pół kostki połamanej czekolady i zwijamy od podstawy do wierzchołka w formę rożka. Przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie rogaliki smarujemy żółtkiem rozbe ł tanym z odrobin ą mleka. Pieczemy ok. 5 minut w temperaturze 210 stopni po czym zmniejszamy temperaturę

Słodka Strona
Migdałowe serduszka z ciekawym składnikiem i bardzo smakowita paczka 206

lodówce przez noc (lub w zamrażarce przez 45-60 minut). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 7 mm, wycinać foremką serduszka. W każde ciasto wcisnąć cały migdał. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Poza ciasteczkami na jakość mojego popołudnia duży wpływ miały dwie paczki. Jednak leżała(...)przy C. nie chciałam jej rozpakowywać (nie byłam pewna, co jest w środku), a drugą znalazłam... Na progu mieszkania! Nie wiedziałam, że listonosz może ot tak, zostawić przesyłkę, bez pokwitowania ani nic... Cóż... Ważne, że już ją mam, i mogę się cieszyć zawartością. Poza prezentami świątecznymi dla C. ( World kitchen Ramsey'a, The Oxford companion to wine  Jancis

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ROGALIKI Z DŻEMEM 195

czasie do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, przyprawę Kamis, starkowujemy margarynę, dodajemy jajka i zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Zagniatamy, odstawiamy na 3 godz do lodówki.  Schłodzone ciasto dzielimy na 3 częsci. Bierzemy piewszą część rozwałkowujemy w koło. Rozwałkowane ciasto układamy na rogalomanii Tuppeware. Wałkujemy po niej po cieście. Działaniem takim wykrawamy gotowe trójkąty do rogalików(...)nawet od 10 lat i ciesza jakby były wczoraj zakupione, co firma to firma. Warta każdej ceny :) Z czystym sercem polecam rogalomanię wszystkim miłosnikom wypiekania rogalików. Ja zawsze piekłam rogaliki bez takiego przyrządu,teraz wiem ze juz zawsze bedę z niego korzystała. Dodam ze ma ona 2 mozliwości albo na 8 większych albo 16 mniejszych rogalików, ja dzis robiłam

Z Majeczką w kuchni
C - Lepsza odsłona owsianych otrąb 154

porcje, na każdą wyłożyć łyżkę serka homo, udekorować owocami, zaparzyć pyszną kawkę i bez wyrzutów sumienia delektować się dietetycznym deserkiem:) Jego dodatkową zaletą  jest różnorodność, którą zapewniają dowolnie wybrane owocowe dodatki i smaki serka homogenizowanego, jak również  wzbogacanie samego ciasta łyżeczką cynamonu, przyprawy do piernika bądź kropelką dowolnego aromatu do ciast. Dzięki temu taki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tort Czekoladowy z Gruszkami 391

kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort czekoladowy z gruszkami Składniki: Biszkopt: 3 jajka 100g cukru 90g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Do nasączenia: 80ml kawy (zamiast kawy możemy użyć syrop po gruszkach lub wodę) 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 150ml mleka 100g gorzkiej czekolady(...)Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. 2. Do jajek dodać cukier i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Następnie dodać olej i krótko, delikatnie wymieszać szpatułką ( patrz FILM ). Na pianę z jajek przesiać mąkę z kakao i wymieszać dokładnie, ale delikatnie szpatułką. 3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia

Mała Cukierenka
Ciastka oreo paleo, (bez glutenu, bez cukru) 156

Skoro były już snickersy paleo, był Wasz ulubiony batonik bounty , więc nadszedł czas na ciastka oreo paleo (bez glutenowe, bez cukru). Bez pieczenia, mąki, itp., a do ich przygotowania potrzeba tylko dobrego blendera Chyba każde z nas lubi ciasteczka Jeśli chodzi o oreo to widziałem już przeróżne sposoby zjadania tego przysmaku, raz w całości, raz najpierw(...)składniki na ciasto, aż do uzyskania jednolitej masy. Formujemy z nich okrągły kształt ciastka. Po wycięciu wrzucamy do zamrażarki, aby stwardniały. Podobnie postępujemy ze składnikami na nadzienie: blednujemy, aż uzyskamy kremową konsystencję. Wyciągamy z zamrażarki nasze ciastka, smarujemy nadzieniem, nakładamy drugie ciastko na górę i wkładamy z powrotem na noc do zamrażarki. Smacznego! Artykuł Ciastka oreo paleo, (bez glutenu

PaleoLife
Biszkoptowa Rolada Jabłkowa 163

bliski 2 godzin). Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt: Blaszkę o wymiarach 35 x 28 cm wyłożyć pergaminem.  Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubić(...)ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wylewamy na formę i umieszczamy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170 °C.   Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka". Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy biszkopt na kształt rolady. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie rozwijamy ciasto i smarujemy nadzieniem jabłkowym zostawiając koniec rolady

Słodka Strona
Mroczne tacos z fioletowej marchwi z warzywami i Pudliszkową salsą 151

majówka już za kilka chwil.  Na ciasto :  2 średnie marchewki fioletowe 35 g startego sera twardego grana padano 1 ząbek czosnku 1 średnie jajko (M) 3 łyżki mąki gryczanej  Dodatki :  Na Pudliszkową   salsę :  4 łyżki koncentratu pomidorowego #Pudliszki  1 mała papryczka chili bez nasion 1 łyżeczka soku z limonki(...)końcu dodajemy mąkę gryczaną. Formujemy kulę.  2. Na blachę piekarnika kładziemy papier do pieczenia. Z masy przy pomocy małej łyżeczki do herbaty formujemy kuleczki. Kładziemy na blaszce i przykrywamy drugim arkuszem papieru. Za pomocą małego wałka lub wąskiej szklanki, wałkujemy ciasto na cienkie placki. Im cieńsze tym bardziej chrupkie z brzegu. Po rozwałkowaniu zdejmujemy górną warstwę papieru

vaniliowoczekoladowa
Pierogi z burakiem i kozim serem 313

Pierogi w Polsce zna każdy. Nie muszą być jednak tylko z kapustą i grzybami, mięsem, czy ruskie. Raz na jakiś czas warto zdecydować się na inne

MarcinChef
Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa 224

Z cytrusów najbardziej uwielbiam cytryny, jednak to pomarańczy kupujemy więcej, gdyż z nich robimy sok lub po prostu zjadamy w czystej postaci. Jeśli trafią się pomarańcze

Niebieski kubek z kawa
TORCIK BORÓWKOWO-ŚMIETANOWY 232

mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao. Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy(...)masie umieszczamy świeże borówki. Przykrywamy trzecim biszkoptem, na którym rozsmarowujemy kolejne 1/3 porcji masy borówkowej. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Wierzch oraz boki tortu pokrywamy pozostałą masą borówkową. Dekorujemy bezami, świeżymi borówkami oraz miętą. Wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Przechowujemy w lodówce. P.S. Miska- kotek widoczna na zdjęciach pochodzi ze sklepu TarkaiMiarka.pl: Miarki-miseczki (3 szt.) w kształcie sympatycznych

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto sufletowe – gotowane. Nie uwierzysz jak łatwo je zrobić. 93

Pyszne ciasto, do którego zrobienia nie potrzeba piekarnika. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia. Idealne do kawy. SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 3 jajka 1/2 szklanki

Pani M - kuchnia smakowita
FIT CIASTO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI – bez białego cukru i bez białej mąki 96

Dziś przygotowałam dla Was przepis inspirowany poniekąd chlebkiem bananowym, który zrobił taką furorę wśród Was! Dodatek fasoli do ciasta sprawia, że jest ono wilgotne i ciężkie, a zarazem idealnie zastępuje mąkę. W smakuje fasola absolutnie nie jest wyczuwalna! Słodzone daktylami, bez dodatku białej mąki, z dodatkiem gorzkiej czekolady i bananów. Gwarantuję, że po spróbowaniu totalnie się w nim zakochacie(...)pieczenia – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Fasolę płuczemy na sitku, odsączamy. Dodajemy pokrojone banany oraz jajka. Wrzucamy namoczone wcześniej daktyle, masło orzechowe i roztopioną czekoladę – miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Miksujemy, wylewamy n blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy orzechy laskowe i dodatkowe kawałki czekolady ( jeśli chcemy ) . Pieczemy ok. 45 minut

Ostra na Słodko
Mini tarty z ciasta francuskiego z cukinią 335

Gdy szybko chcemy przyrządzić proste mini tarty, ciasto francuskie jest do tego idealne. Pyszna, wegetariańska przekąska, którą można przygotować wcześniej, a podgrzać dopiero przed podaniem. Składniki

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania