ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1440/2544)

Dietetyczny serniko - makowiec z budyniem 172

jestem fanką pieczenia ciast. Oprócz grudniowego, hurtowego wypiekania pierniczków, w zasadzie przygotowywanie za pomocą piekarnika słodkości nie jest moją mocną stroną. I właściwie gdyby nie to, że można w sposób łatwy, przyjemny i dietetyczny przyrządzić fajne fit ciacho, to nawet bym się nie zabierała za ten odłam domniemanej gastronomii, którą zwykłam częściej nazywać dziedziną farmaceutyczną (z tą apteczną precyzją(...)nich skorzystać z radością. Ja zdecydowanie bardziej cenię sobie freestyle w kuchni, niż odważanie każdego grama by coś wyszło. Dlatego bliżej mi do krewetek na maśle, niż do idealnej bezy. A kocham jedno i drugie. Nie mniej jednak każdy słodki przepis tutaj jest zwyczajnie gwarantem, że jeśli z niego skorzystacie i potraktujecie po macoszemu, tak jak mi to przyszło robić

Mango Papaja
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ, Z ŻELIWNEGO GARNKA 206

czasie z ciasta formujemy bochenek, umieszczamy w naczyniu (wyłożonym ściereczką podsypaną lekko mąką), zbliżonym kształtem do garnka, w którym będziemy piekli chleb. Odstawiamy do wyrastania na ok.1,5-2h. Żeliwny lub żaroodporny garnek z pokrywką umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 230-240*C, na ok.30 minut przed pieczeniem chleba. Ja wstawiam garnek do zimnego piekarnika, ustawiam na szybkie(...)bardzo gorący ) Zdejmujemy przykrywkę, przekładamy chleb do gara, garnek zamykamy i umieszczamy z powrotem w piekarniku. Pieczemy w zamkniętym garnku, w temp. 230-240*C ok.40 minut,  Następnie pokrywę zdejmujemy i dopiekamy chleb jeszcze ok.15 minut. Wszystko na programie góra-dół, bez termoobiegu. Garnek wyjmujemy z piekarnika, chleb przekładamy na deskę na min. 1h, do odparowania - oj, ciężko

Smaczne Zdrowe
Tarta z lemon curd 224

obsypujemy mąką, jeśli mamy foremkę silikonową pomijamy ten krok.  Następnie wygniatamy formę ciastem i przykrywamy folią aluminiową. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ciasto przez ok 20 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze kilka minut aż uzyska złoty kolor. Składniki do lemon curd oprócz oliwy zagotowujemy cały czas mieszając. Po 3 minutach(...)dodajemy łyżkę oliwy i dalej chwilę mieszamy. Jeśli powstały grudki masę należy zmiksować po zdjęciu z kuchenki. Masę wylewamy na spód i pieczemy kolejne 10 minut. W tym czasie przygotowujemy bezę. Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę, potem dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy by połączyć składniki. Bezę wylewamy na tartę i pieczemy

Ze smakiem i z pasją
BABKA MAJONEZOWA 150

tylko wspomnienie... 💗 Inspiracją był ten przepis , pominęłam tylko mąkę ziemniaczaną (nie dodaję jej nigdy do babek), mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową tortową. Jako, że miałam dość rzadki majonez- moje ciasto było bardzo płynne, dodałam 20g mąki więcej. Przy gęstym majonezie wystarczy 170g mąki. Składniki: - 4 jajka - 140g majonezu (dałam "pegaz", dość rzadki)  - 190g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej(...)pieczenia (u mnie 8g domowego ) Jajka ubijamy z ksylitolem lub cukrem na puch. Dodajemy majonez. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Całość mieszamy i przekładamy do przygotowanej wcześniej formy, przesmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Masa jest bardzo płynna, więc wyrównuje się sama. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy

Smaczne Zdrowe
Oszukane brownie 388

Donna Hay, a właściwie jej książka, którą ostatnio kupiłam. Bez wahania postanowiłam, iż zrobię brownie, takie trochę oszukane, bo do jego przygotowania nie użyłam ani grama czekolady. Potrzebujemy: - 150 g masła - 275 g cukru - 75 g kakao - 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego - 3 jajka - 75 g mąki - formę do pieczenia (20x20cm) Nastawiamy piekarnik na 160 stopni. W rondelku(...)masy dodajemy łyżeczkę ekstraktu waniliowego oraz jajka. Dokładanie mieszamy. Na koniec przesiewamy do rondelka mąkę i wszystko łączymy ze sobą wszystkie składniki. Ma powstać jednolite lejące się ciasto. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 35 minut. Studzimy w blaszce, a następnie kroimy na kwadraty. Smacznego!!! Źródło: Donna Hay "Fast, fresh, simple

W mojej holenderskiej kuchni
Konfitowany czosnek 99

oprósz solą. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piecz przez około 1,5 godziny. W tym czasie ząbki czosnku powinny zmięknąć na tyle, aby po naciśnięciu można było je rozsmarować niczym miękkie masło. Czas pieczenia zależy od wielkości ząbków, dlatego sprawdzaj je podcza pieczenia i w razie potrzeby skróć lub wydłuż czas. Gotowy konfitowany czosnek(...)tortilli Roladki z szynki z chrzanem Faszerowane jajka z curry Śledzie z suszonymi pomidorami Zobacz też nowe przepisy Konfitowany czosnek Babeczki z serkiem wiejskim Powidła bez mieszania Ekspres do kawy. Jaki rodzaj wybrać? Ciasto kawosz Artykuł Konfitowany czosnek pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl
Dania z patelni dla rodziny na cały dzień 189

zarysowania, dzięki temu potrawy są zdrowsze i zatrzymują znacznie więcej witamin. Można w niej gotować bez użycia tłuszczu lub z minimalną jego ilością. Doskonale przewodzi i kumuluje ciepło co oznacza że podczas gotowania zużywa się o 50-60% mniej energii a podczas pieczenia aż 90%. Patelnia z odpinaną rączką znakomicie mieści się w szafce, na półce, w piekarniku(...)mleka kokosowego 1 torebka cukru waniliowego 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia  Dodatki: owoce sezonowe, mięta, cukier puder lub syrop klonowy Przygotowanie: Banany rozgnieć widelcem i dodaj resztę skłądników ciasta. Dobrze wymieszaj. Na  patelnię rozgrzaną na średnim ogniu nakładaj łyżką porcje ciasta. Smaż na rumiano z każdej strony. Usmażone placuszki przełóż na ręcznik papierowy

AZgotuj!
Zakalec – dlaczego powstaje i jak go uniknąć? 96

ciasta, ale czasami zdarza się, iż wychodzą niedopieczone? Czemu zakalec powstaje i jak go uniknąć? W tym artykule znajdziesz odpowiedzi na te pytania. Najczęstsze przyczyny powstawania zakalca to: Nieodpowiedni przepis – nawet drobna pomyłka może sprawić, że ciasto po prostu nie wyjdzie. Korzystaj jedynie z tych przepisów, które pochodzą z godnych zaufania źródeł. Nieprzestrzeganie przepisu – czasami wydaje Ci się, że bez(...)udane ciasto, postępuj zgodnie z tym, co jest zawarte w przepisie. Nieodpowiednia temperatura składników – mogłoby wydawać się, że jest ona bez znaczenia. Okazuje się jednak, że to ważna kwestia. Przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, warto wyjąć wszystkie potrzebne składniki z lodówki. Zaglądanie do ciasta – można robić to bez otwierania piekarnika. Jeśli jednak zaglądasz do ciasta przez otwarte drzwiczki

sierotka maRysia w kuchni
Sernik Roboty „0” 130

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik roboty “0” Sernik to jedno z najsmaczniejszych i najpopularniejszych ciast. Serwowany sam lub z różnymi dodatkami, w wersji na ciepło czy też na zimno. Domowy sernik sprawdzi się na każdą okazję, bez wyjątku. Tradycyjny domowy sernik przygotowywany był na bazie swojskiego sera i jajek i taki smakował najlepiej. W dzisiejszych czasach możemy zakupić(...)sklepie gotowy twaróg sernikowy, którego nie trzeba mielić, dzięki czemu samo przygotowanie sernika zajmu nie nam o wiele mniej czasu. Owszem, nie smakuje tak, jak ten typowy sernik, który piekły nasze babcie czy mamy ze swojskiego sera, ale jest równie smaczny. Przepis na sernik, który zaprezentuję Wam w tym wpisie, jest banalnie prosty, a sam sernik można przygotować w kilka

Przepiski.pl
Lekkie ciasto biszkoptowe na leniwą niedzielę 124

łatwiej będzie o dobre jabłka bez chemii. Najlepsze – te ze swojego sadu, pachnące i pożywne. Lekkie ciasto na niedzielę Zrobienie ciasta biszkoptowego nie wymaga zbyt wiele czasu. Tym lepszy jest to więc pomysł na weekendowy smakołyk. Ciasto jest lekkie i tradycyjne w swojej formie. Można dodać do niego także inne owoce, np. gruszki. Ciasto biszkoptowe z jabłkami Składniki(...)dużych jajek szczypta soli ¾ szklanki cukru (180 g) 3 łyżki oleju (30 g) 1 szklanka mąki pszennej (160 g) ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jabłka cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki (np. na ćwiartki, a każdą ćwiartkę jeszcze na trzy plasterki). Białka oddzielamy

KulinarneImpresje.pl
Kremowy dahl z soczewicy z chlebkami 154

szpinak. Gotować 5 minut. W czasie kiedy gotuje się dahl zagnieć z podanych składników ciasto na chlebki. Jeśli będzie za tępe dodaj trochę jogurtu, aby ciasto miało odpowiednią konsystencje. Podziel na równe części i podsypując mąką rozwałkuj na cienkie placki. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wypiecz chlebki.  Rozłóż na miseczki, podaj pieczywa i dodaj łyżkę jogurtu ( opcjonalnie). Jeśli

AZgotuj!
SERNIK WIEKANOCNY 112

łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa serowa: 2 jajka 60 g margaryny 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) 250 dag sera białego Krem krówkowy: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny pół puszki masy(...)startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt kakaowy -  do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
Pączki. Najlepszy przepis. 128

smalcu. Ważne było, aby pączek był jak najbardziej tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale nie były na słodko, a właśnie na słono – nadziewane słoniną, okraszane stopionym sadłem(...)wieku, a i tak nie było w niej konfitury różanej, a migdał lub orzech. Trafienie na takiego „szczęśliwego pampucha” gwarantowało szczęście na nadchodzący rok. Ciasto na pączki zresztą też było nieco inne. Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. “Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki

Kate's Kitchen
Sernik z wiśniowym musem 166

  Tym razem sernik piekłam na roczek mojego kochanego Wnuczka ;)     Jest łatwy w wykonaniu a pyszny i efektowny, polecam spróbować bo zrobił furorę wśród

Wypieki Rene