będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w blaszce 28×28 cm w temperaturze 170 stopni przez 15-20 minut do suchego patyczka. Biszkopt będzie miał wysokość około 2 cm. Piekę dwa takiej samej wielkości biszkopty, czyli(...)łącznie z 8 jajek (celowo rozłożyłam pieczenie na 2 razy, żeby biszkopty miały skórkę z góry i z dołu, która nada im większej stabilności) Poncz do nasączenia biszkoptów: 1,5 szklanki letniej wody Sok z połowy cytryny Sok z połowy pomarańczy Składniki na krem czekoladowy: 200 g czekolady mlecznej 200 g czekolady ciemnej 660 ml śmietanki 30-36% Czekolady
Słodki sentymentMałe, słodkie, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy , którym mało kto jest w stanie się oprzeć. U nas znikają bardzo szybko, ja serwuję je sobie
niecodziennikparyPogoda za oknem zachwyca, więc szkoda czasu na przes iadyw an ie w kuchni, ale gdy mam y ochotę na domowe ciasto z te go prze
słodki bratekZostało mi trochę truskawek i niewykorzystane białka. Musiałam więc dobrze je spożytkować;) na szybko przygotowałam ucierane ciasto, zasypałam je spora ilością świeżych truskawek. Na koniec
Z miłości do słodkościPyszny sernik z grubą warstwą orzechową będzie idealną propozycją na świąteczny stół, ale i nie tylko. Można upiec go bez jakiejkolwiek okazji do niedzielnej kawy, czy herbaty. Smakuje małym i dużym. Znika w tempie ekspresowym! :) Potrzebujemy: Spód: 160 g pokruszonych czekoladowych herbatników 40 g roztopionego masła lub oleju kokosowego Warstwa orzechowa: 2/3 szklanki golden syrupu/syropu kukurydzianego/melasy trzcinowej 1 łyżka(...)płaskie łyżeczki mielonej wanilii Ponadto: cukier puder połówki orzechów włoskich Pokruszone herbatniki mieszamy razem z roztopionym tłuszczem i wykładamy tą masą formę wyłożoną papierem do pieczenia (forma o średnicy 24 cm). Kiedy spód ciasta mamy wyrównany, zabieramy się za dalszą część przygotowywania sernika. Orzechy lekko siekamy. W rondelku umieszczamy golden syrup, cukier, jaja, roztopione masło, sól i wanilię. Całość
MamaOskarkabyć z wiaderka) 3/4 szklanki cukru 100 g masła 1/4 szklanki mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 jajko aromat pomarańczowy Masa budyniowa: 600 ml soku Kubuś z pomarańczą (lub innego soku tego typu) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru Polewa: 50 g masła 3 łyżki cukru 6 łyżek ciemnego kakao 6 łyżek wody Dodatkowo(...)tortownicy (21 - 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut (termoobieg). Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i wraz z tortownicą rzucamy z wysokości ok. 60 cm. Następnie wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem wyłączonego i pozostawiamy w uchylonym aż ciasto wystygnie. Wszystkie składniki masy serowej wkładamy do garnka, krótko miksujemy
Czary - gary w kuchniPięć lat to ogrom czasu. Dziś zastanawiałam się nad tym, co było i, przyznaję, były to bardzo refleksyjne rozważania. Lata te minęły szybko, ale bez przesady. Wiele się wydarzyło, wiele przeżyłam, wiele także doświadczyłam. W moim życiu pojawiły się nowe obowiązki, ale także nowe umiejętności. Sprostałam wielu wyzwaniom, z niektórymi sobie nie poradziłam. Stawałam do wielu zmagań – z części(...)poświęcić tyle czasu, ile bym chciała. Zawsze jednak lubię w niej być, przyjmuję w niej najbliższych, gotuję, piekę, smażę, przygotowuję nowe dania dla nas i naszych znajomych. Chwile przy kuchennym stole z filiżanką kawy, płomieniem świecy, cichą muzyką i zapachem pieczonego ciasta, spędzone na rozmowie z przyjaciółką są bezcenne. I tak pozostanie. A więc, Moi Drodzy, zapraszam Was na kolejne
W mojej kuchnifakt , może nieco pracochłonny ale bez przesady – są gorsze przepisy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przepis jest troszkę na oko , bo ciężko go uszczegółowić , jednak biorąc pod uwagę ,że większość ludzi ma, lub miało do czynienia z naleśnikami i ciastem naleśnikowym , więc zna podstawy ( to bardzo podobna gęstość ciasta ) . Warto poświęcić odrobinę czasu(...)brązowe ( jest to czas około 6-7 minut ) . Zostawiamy do wystygnięcia rozłożone na papierowym ręczniku lub na pergaminie na którym się piekły . Po wystudzeniu powinny być chrupiące , jeśli wyciągnęliście je zbyt wcześnie i są lekko miękkie , to bez problemu można proces pieczenia powtórzyć , tylko z krótszym czasem . Polecam , doskonale smakują podane do potraw z czerwonej fasoli
Ogrodnik w podróżyciasta miodu. Kasia tak zrobiła, a ciastka wyszły znakomite. Smak pierników wprawił w zachwyt króla i dworzan i zostały one nazwane katarzynkami. Nie wiadomo dziś, w której z tych legend jest więcej prawdy, ale fakt, że katarzynki są znane i pyszne jest niezaprzeczalny. A co roku w Toruniu odbywa się Jarmark Katarzyński. Ja wybrałabym zdecydowanie drugą wersję, bez ckliwych(...)rumem. Wyrobić ciasto przez 5-7 minut. Będzie klejące, ale nie należy dosypywać mąki. Wyrobione ciasto schłodzić 2 godziny w lodówce (można też przez noc). Rozwałkować na grubość 8-10 mm. Najłatwiej jest na silikonowej stolnicy lub pomiędzy 2 arkuszami papieru. Wtedy nie trzeba podsypywać mąką. Wycinać foremką pierniczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka posmarować pędzelkiem
Pełny talerzBEZ CUKRU Z ŻURAWINĄ Słodkie bułki bez cukru z żurawiną – składniki 500 g mąki pszennej jasnej 100 g miodu 150 ml mleka 80 g masła 80 g suszonej żurawiny 2 jajka 2 łyżeczki drożdży instant (lub 20-25 g świeżych) 1 łyżeczka soli Dodatkowo: jajko do posmarowania bułek otręby żytnie do posypania bułek Słodkie bułki bez(...)masło się rozpuściło. Czekamy aż wystygnie. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przez 10minut robotem kuchennym lub ok. 15 minut ręcznie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 9 części, formujemy bułki, spłaszczamy dłonią (żeby miały 2-3 cm wysokości), przykrywamy ściereczką i ponownie
Marder&Marder ManufactureRozmieszać żółtka i dodać do masy z białek, wymieszać ręcznie trzepaczką. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy z jaj, mieszać ręcznie. Na końcu dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną sreberkiem. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut. Wymiary formy 21 cm x 26 cm. Sposób przygotowania masy(...)wolnym ogniu. Do uprażonych jabłek dodać suchą galaretkę, wymieszać, smażyć bez przykrycia przez ok. 5 minut. Sposób przygotowania polewy: W 2 łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia się wszystkich składników. Sposób wykonania ciasta: Biszkopt jasny nasączyć ponczem, wyłożyć masę jabłkową, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni
Przepisy kulinarne babci Antoninypodłużne biszkopciki tzw. ladyfingers, i mamy ich w domu pod dostatkiem to pomysł rodził się dalej… Po krótkiej burzy mózgów postawiłam na ciemny dla kontrastu z bezami i biszkopcikami kolor ciasta, przełożony mocno kawowym, delikatnym kremem, obłożony biszkopcikami i przyozdobiony pastelowymi bezikami. Ciemne czekoladowe biszkopty o średnicy 20 cm, stąd też torcik miał być nie za duży, skromniutki i kameralny(...)sodę oczyszczoną, kakao i ubijamy do połączenia się składników. Dwie formy okrągłe o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto wykładamy po równo do dwóch form. Wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia w formie a następnie
Made By Mom And Sonodstawiamy na 30 minut. Zamrożone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach, wstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, zagniatamy i wałkujemy na kształt prostokąta. Masło wykładamy na 2/3 części ciasta, pozostałą część ciasta pozostawiamy pustą. Ciasto składamy na trzy części zaczynając od części bez masła, składając do środka części z masłem. Dociskając wałkujemy na prostokąt, ponownie składamy na trzy(...)ciasta. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm., ostrym nożem wycinamy naprzemiennie długie trójkąty, masę makową przekładamy do rękawa cukierniczego, smarujemy każdy trójkąt. Zwijamy rogale zaczynając od podstawy trójkąta, po trzech centymetrach środek nacinamy nożem i zwijamy dalej, pozostawiając koniec trójkąta nie zwinięty, boki łączymy ze sobą, przykrywamy końcówką trójkąta. Rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Bajeczna Kuchniapostaci szerokiej gamy warzyw, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Kolorowe warzywa, z których każde w odmienny sposób zbawiennie wpływa na nasze zdrowie, a do tego lekki kurczak pieczony w piekarniku bez topienia go w tłuszczu. A i jeszcze kremowy sos, tutaj mały grzeszek w postaci 1 majonezowej łyżki, którą swoją drogą z czystym sumieniem można pominąć przygotowując(...)nacieramy kurczaka. Marynujemy mięso kilka godzin (wersja dla cierpliwych). Płatki tłuczemy na mniejsze kawałki. Ja zwykle robię to wałkiem do ciasta, wsypując płatki do reklamówki jednorazowej. Zamarynowane mięso obtaczamy w płatkach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 180 st. Przygotowanie sosu Jogurt, majonez, sól, pieprz, zioła, sok z cytryny i oliwę
Mój Smak na Życie