ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1435/2544)

Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 234

szafce od lat zalegała ta nieszczęsna torebka maku to jeszcze w zamrażalniku od paru miesięcy zalegało pudełko z ciastem filo. Postanowiłam, że na święta zrobię makową baklavę. Postanowienie udało mi się zrealizować, ale jak zwykle nie potrafiłam skorzystać z przepisu bez jego modyfikacji. Dzięki temu powstała moja własna wersja. Jedną połowę wypieku zostawiłam sobie, a drugą podzieliłam na małe(...)całkowicie odparować pozostałość płynów w rondlu; wymieszać i odstawić na bok i ostudzić. Ciasto (blacha o wymiarach ok. 34 x 24 cm) 500 g masy makowej 4 łyżki roztopionego masła 450 g ciasta filo (1 opakowanie) 2 łyżki miodu naturalnego sok z cytryny Ciasto filo rozmrozić, wyjąć z pudełka i rozłożyć na płasko; sprawdzić wielkość płatów i podzielić

Jem więc Jestem
Tort z musem jabłkowym i bitą śmietaną 182

Tort z musem jabłkowym początkowo miał być zwykłym ciastem przełożonym jabłkami i śmietaną. Upieczony w kanciastej blaszce i krojony w kostkę. Jednak w ostatniej chwili zmieniłam blaszkę na okrągłą tortownicę i tak powstał rasowy biszkopt. A krojąc biszkopt na krążki i przekładając go masą, tort robi się sam - automatycznie :) Tort składa się z 3 cienkich krążków biszkoptu nasączonego słabą herbatą(...)być zielona bez dodatków smakowych) Oraz: około 1 pasek białej czekolady (4 kratki) Biszkopt: Piekarnik nastawić na 170°C . Tortownicę wyłożyć tylko na dnie papierem do pieczenia. Jeśli wybierzemy tortownicę 24 cm , blaty będą cieńsze, niż jakbyśmy piekli w formie 23 cm . Ja mój tort piekłam w tortownicy 24 cm .. Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać

Posadzone i zjedzone
Babka majonezowa 241

pewno zastanawiacie się już nad tym co upiec na Święta. W końcu to już za 2 tygodnie! Pewnie macie swoje tradycyjne dania, bez których ani Wy ani Wasi bliscy nie wyobrażacie sobie Świąt. U mnie w domu babka jest obowiązkowym wypiekiem na Wielkanoc. Staram się aby zawsze była inna. Tym razem proponuję Wam babkę przygotowaną na bazie majonezu. Jest(...)łyżeczki proszku do pieczenia ziarenka z 1/2 laski wanilii 4 łyżki majonezu Lukier: 1/2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny odrobina gorącej wody Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec, cały czas ubijając dodawać cukier trzcinowy. Gdy będzie lśniąca dodawać po 1 żółtku, ziarenka wanilii i majonez. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać

Smakołyki Asi
Bagietki chlebowe wiejskie 91

ciasta po 12 godzinach, można wstawić go do lodówki na kilka godzin. Przygotować ciasto:  Do miski z zaczynem dosypać mąkę i wlać 70ml wody. Wymieszać, żeby składniki się połączyły. Odstawić na 20-30 minut (autoliza). Ciasto wyrabiać najlepiej ręcznie: włożyć palce pod ciasto, podciągnąć je do góry, założyć na środek, miskę obracać, tym sposobem wyrabiając ciasto. Następnie przełożyć(...)góry i składanie. Ciasto posypać solą, dalej wyrabiać ok 2 minut. Drożdże rozmieszać w łyżce wody, polać ciasto, wyrabiać, żeby cała woda wchłonęła się w ciastoCiasto będzie miękkie, elastyczne, może lekko się kleić. Uformować kulę, włożyć do miski. Miskę w ciastem przykryć folią i odstawić na 30 minut w temp. 23stC. Po 30 minutach ciasto wyjąć na stolnicę

Obiad gotowy
Sernik kajmakowy 294

Serniki od zawsze należały do moich ulubionych ciast. Pamiętam z dzieciństwa smak tych ciężkich serników kupowanych w cukierniach i tych klasycznych robionych w domu. Czasy jednak się zmieniły i dzięki temu obecnie możemy przygotowywać sobie serniki w dowolnych smakach, kolorach i z dowolnymi dodatkami… Już nie mogę się doczekać tych wszystkich serników, które mam zamiar przygotować na potrzeby bloga(...)pieczenia. Piec około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Utrzeć masło z cukrem i wanilią, dodać 230 g masy kajmakowej i dobrze zmiksować. Ciągle miksując dodać jajka, po łyżce sera i na koniec mąkę. Wyłożyć na upieczony spód i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut. Jeśli w trakcie pieczenia sernik będzie

UgotujmyTo.pl
Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki 110

manną, proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Ucieramy jeszcze chwilę do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy ubite białka i bakalie. Wszystkie razem mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczmy przez około 50 minut(...)ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. W rondelku rozpuszczamy czekoladą połamaną na kostki z mlekiem lub śmietanką. Polewę wylewamy na wierzch makowca. Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta: Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis Ciasto Makowy Puchatek z bezą – wyjątkowe

e-PrzepisyKulinarne
Co jeść po zawale 69

gotowych słodzonych mieszanek musli, gotowych ciast i ciasteczek. Mięso, wędliny i ryby po zawale - co jeść po zawale Tłuste ryby zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne i są dobre dla serca. Wskazany jest też w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, olej lniany tłoczony na zimno i oliwa z oliwek. Zalecane: drób bez skóry (kurczak, indyk), wołowina, cielęcina(...)królik. Chude i domowe wędliny np. grillowana na grillu elektrycznym, gotowana na parze lub pieczona w rękawie pierś z kurczaka lub indyka. Ryby przygotowane bez panierki np. dorsz, łosoś, halibut, śledź, makrela, tuńczyk. W umiarkowanych ilościach: chuda wieprzowina np. schab, polędwica, szynka bez tłuszczu, Unikaj: tłustego mięsa takiego jak żeberka wieprzowe, boczek, karkówka, baranina, kaczka, gęś oraz podrobów

Cztery Fajery
babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową... 62

wylać na sitko aby dobrze odciekły z wody. Wsypać do ciasta i 3/4 z pudełeczka skórki pomarańczowej i wyrabiać z 1 minutę, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Forma do babki z kominkiem silikonowa 24 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około(...)gęstej śmietany i wymieszać, od razu polać polewą babkę i posypać resztą skórki pomarańczowej kandyzowanej - babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową jest bardzo smaczna na każdą okazję i bez okazji.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto bakaliowe 163

ciasto dedykuję tym, którzy lubią bakalie i ciasta z alkoholem. Ciasto najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, żeby smaki się przegryzły. Do upieczenia na święta lub inne uroczystości rodzinne i z pewnością zaskoczycie nim gości. Wszystkie bakalie i nie tylko użyte do ciasta możecie kupić w atrakcyjnej cenie  w sklepie BRAT.PL  D odatkowo czeka na was 15% rabat(...)Składniki: Biszkopt orzechowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 100 g orzechów włoskich mielonych 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Beza kokosowa: 4 białka 150 g cukru 200 g wiórków kokosowych Krem bakaliowy: 50 g orzechów włoskich krojonych 50 g płatków migdałowych 50 g wiórków kokosowych 50 g rodzynek

Ala piecze i gotuje
Ciasto Daktylowo Bakaliowe 74

Ciasto dość proste w wykonaniu, bez cukru z dużą ilością mąki owsianej i przełożone dżemem z czerwonej porzeczki plus pyszna domowa polewa czekoladowa.  Ciasto podczas krojenia trochę się kruszy, ale już taka uroda mąki owsianej ;) Składniki na blaszkę 17 x 17 cm 150 g mąki owsianej 50 g mąki pszennej 2 jajka kl L 100 g miękkiego masła(...)miodu np. wielokwiatowego 140 g daktyli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g orzechów włoskich garść żurawiny esencja waniliowa lub ewentualnie cynamon Polewa czekoladowa: około 25 g masła 4-5 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 1 łyżka zimnego mleka Dodatkowo : około 1/2 słoika dżemu z czarnej bądź czerwonej porzeczki 1. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. 2. Masło

Gotowanie...to proste !
Rabarbar i jego wpływ w naszej diecie 85

używane do pieczenia ciast oraz do przyrządzania przetworów domowych tj. kompoty oraz dżemy z rabarbaru. W związku z tym wiele osób jest przekonanych, że jest to owoc. Jaki smak ma rabarbar Rabarbar to kwaśne warzywo. Możemy spożywać je na surowo lub w formie przetworzonej. Niedojrzałe łodygi rabarbaru o zielonym kolorze są bardzo kwaśne. Ciasta z rabarbarem często są posypywane(...)cukrem pudrem lub kruszonką. Popularne są także ciasta z rabarbarem oraz z bezą. Cukier przełamuje bardzo kwaśny smak rabarbaru. Dojrzałe łodygi nabierają czerwonego koloru. Maja one nieco łagodniejszy smak. Genialnie sprawdza się w ciastach a prym w tym wiedzie ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką . Czy rabarbar jest zdrowy Rabarbar ma bardzo mało kalorii. 100 g rabarbaru zawiera zaledwie

ProstePesto.pl
Racuchy drożdżowe z jabłkami 456

wrzucamy na patelnię odrobinę ciasta. Powinno ono zaraz po zetknięciu z tłuszczem zacząć rosnąć. Jeżeli z ciastem nic się nie dzieje, oznacza to, że tłuszcz jest za zimny. Jeśli natomiast zwija się bez wyraźnego powiększania objętości, tłuszcz jest zbyt gorący. Jeśli tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, maczamy w nim łyżkę i nabieramy niewielkie porcje ciasta. Następnie kładziemy na tłuszcz(...)stronę i smażymy już bez przykrycia. Osuszamy na ręcznikach papierowych, a po lekkim wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Jeśli chcemy bardziej wyczuwalne kawałki jabłek, użyjmy jabłek twardych. Jabłka miękkie rozpadną się w czasie smażenia. Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na desery karnawałowe. Polecamy: tradycyjne faworki bez obijania , puszyste pączki smażone na smalcu , pieczone mini pączki z budyniem oraz

Kuchnia Na Wypasie
Tort Opium wg Aleex 94

delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. 7. Dodać przesiane wcześniej mąki i kakao, i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do powstania ciasta o konsystencji musu. 8. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. 9. Piec w temperaturze 165 - 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. 10. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu przekroić(...)dnia. 11. Teraz czas na blaty bezowe. Składniki do ich przygotowania też powinny mieć temperaturę pokojową.  12. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 2 okręgi o średnicy 21 cm – beza urośnie także na boki podczas pieczenia (najłatwiej jest odrysować talerzyk lub miseczkę o takiej średnicy – ja odrysowałam okrąg od dna mniejszej tortownicy

W mojej kuchni
Tort śmietanowy z kryształkami 67

Wyłącznie ku uciesze dziecięcej. Ciasto stworzone na imprezę dziesięciorga nieprzykładnie zachowujących się kilkulatków. Wszystko w nim jest przyjemne. Delikatna masa śmietanowa, słodkie kolorowe galaretki, miękki spód, galaretka gładką warstwą pokrywająca całe dzieło. I muszę przyznać, jest coś kręcącego w procesie wkręcania pokrojonych w kosteczkę galaretek w masę śmietanową. Na urodziny seniora rodu, święta lub imprezę biurową raczej nie ośmieliłabym się(...)wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką, bardzo dokładnie. Ciasto wlewamy do małej tortownicy - 21 cm średnicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 35 minut. Po upieczeniu studzimy i przecinamy na pół. Smarujemy dolny blat masą kajmakową i przykładamy górą ciasta. Wykonanie masy śmietanowo - serowej: Dwie wcześniej

Kronika Piekarnika
Jagodzianki 104

zagniataj szybko dłońmi, mają powstać charakterystyczne grudki. Kruszonkę przykryj i odstaw do lodówki do momentu kiedy będziesz jej używać. Wyrośnięte ciasto krótko pougniataj i podziel na 5 części. Utwórz średniej wielkości kule. Ustaw na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niech urosną. Zostaw je na 8 minut. Po tym czasie lekko je spłaszcz, nałóż po 2 łyżeczki jagód lub borówek(...)zlep, utwórz kształt drożdżówki. Posmaruj każdą jagodziankę mlekiem i posyp kruszonką. Odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Jagodzianki wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz ok. 25 minut. Upieczone od razu możesz wyjąć z piekarnika. Gotowe wystudź i podawaj. Smacznego Zasmakuj Kuchni

Zasmakuj Kuchni
Drożdżówki z nadzieniem orzechowo – rabarbarowym 72

razem większość drożdżówek zrobiłam ze wspomnianą wyżej masą, ale nie obyło się bez drożdżówek z kremem czekoladowym i dżemem malinowym, które były to dla moich dzieci. Wszyscy u nasz uwielbiają drożdżówki, choć każdy ma swój ulubiony smak nadzienia! Bułki są bardzo puszyste i mięciutkie. Ciasto wspaniale się formuje i dlatego też przygotowanie bułek nie powinno sprawić żadnego problemu nawet(...)początkującym cukiernikom. Drożdżówki najlepiej przechowywać pod przykryciem do następnego dnia wtedy będą tak samo świeże, jak zaraz po wyjęciu z pieca. Smacznego! Print Drożdżówki z nadzieniem orzechowo - rabarbarowym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Bułki Prep Time 30 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 45 minutes Servings 10 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto

SprawdzonaKuchnia.pl
Mazurek królewski 109

serka na rynku. Można zużyć cały serek do dekoracji, wszystko zależy od wzoru. Składniki zmiksowałam, zrobiłam rękaw z papieru do pieczenia i ozdobiłam ciasto.  Dekoracja z serka na mazurku po kilku godzinach zrobiła się dość twarda. Dlatego ciasto można spokojnie upiec wcześniej, udekorować zawinąć w folię, aby nie wysychało. Nazwa „Królewski mazurek”, to nie przypadkowa nazwa, bo smak(...)Przepis na Mazurek królewski z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej, kremowa dekoracja mazurka, mojego autorstwa. Autorka nie informuje w przepisie o żadnej dekoracji i to mnie nie dziwi, bo już bez dekoracji jest przepyszny

Leśny Zakątek
Bezglutenowe ciasteczka speculoos 120

dopuść do wrzenia. Po rozpuszczeniu odstaw do przestygnięcia. Do miski przesiej mąkę, cynamon, cukier, przyprawę do pierników oraz proszek do pieczenia. Następnie do miski z mąką wbij jajko oraz przelej rozpuszczone masło. Potem całość wymieszaj i zagniataj elastyczne ciasto. Gotowe podziel na 3 części, dwie owiń folią spożywczą. Pierwszą część rozwałkuj na ok. 2 – 3 mm i wycinaj

365 dni dookoła kuchni
Kruche ciastka trzyskładnikowe (dla dzieci po 9 miesiącu) 154

Jeśli Wasze dzieciaczki lubią wszelkiego rodzaju ciastka, to te ciastka z pewnością przypadną im do smaku. Ciastka są meeega kruche, bardzo maślane i mogą je zajadać

Smaki Armine
5 przepisów na ciasteczka do Kalendarza Adwentowego (5 ricette dei biscotti per Calendario dell'Avvento) 242

W ostatnich dniach listopada w naszym domu zaczyna pachnieć imbirem, cynamonem, goździkami, gałk ą  muszkata ł ow ą  i  pomarańczami a

La grande e la piccola cuoca
Rurki z kremem-smaki dzieciństwa 138

Bardzo prosty przepis Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 szklanka śmietany 30 % 1 opakowanie 250g serka mascarpone 1/2 czekolady bialej startej na tarce przygotowanie Ja mam

Moje Wyroby
Serowe ciasteczka z gruszką azjatycką i miodem 230

ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie lub macie i wycinamy kółka. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kółku układamy (lekko dociskając) kawałek obranej gruszki azjatyckiej (ćwiartkę, lub grubszy plaster). Każde ciasteczko posypujemy cynamonem (mała szczypta na 1 ciasteczko) i delikatnie polewamy miodem (cieniutka stróżka – około 1 łyżeczki miodu na wszystkie ciasteczka). Ciasteczka pieczemy(...)nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg). Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika – u mnie około 35 minut. Pieczemy do uzyskania ładnego złotego koloru. Gdy ciasteczka wystygną oprószamy je cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie okruszki
Mufinki z rabarbarem i jabłkami 170

posypać kruszonką przed upieczeniem...można też polukrować lub polać roztopioną czekoladą itp.U mnie bez kruszonki i posypane tylko cukrem pudrem. 150 g mąki 75  g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g jogurtu 50 g oleju 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia dowolne owoce [ u mnie jabłko i rabarbar] Składniki suche wymieszać w jednej(...)misce, a mokre w drugiej.Jabłko i rabarbar obrać i pokroić w kostkę.Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać.Dodać jabłko i rabarbar i ponownie wymieszać.Ciasto wykładać do foremek na mufinki.Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Krucha tarta z botwinką, szparagami i wędzonym twrogiem (bez glutenu, bez laktozy) 156

przesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy z olejem kokosowym na ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki. Twaróg rozdrabniamy, wkładamy do miseczki, umieszczamy w naczyniu z sianem, siano podpalamy, całość przykrywamy większym naczyniem (może być metalowa forma do pieczenia). Zostawiamy twaróg w dymie pod przykryciem na około 30 minut.  Kruche ciasto

Quinoa Raz!
Beza chmurka z fiołkowym kremem twarogowo- jogurtowym z jagodami 176

zakwitły fiołki. Przyroda zainspirowała mnie do zrobienia wiosennej lekkiej jak piórko bezy z fiołkowym kremem. Ciasto upiekłam na niedzielę. Jest bez laktozy i bez glutenu. Beza:  6 białek 1 1/2 szklanki drobniutkiego cukru łyżeczka soku z cytryny łyżeczka mąki ziemniaczanej Bezę ubijamy- mieszamy długo ok 10 minut w misie - mieszamy, a kiedy  pianę mamy sztywną(...)skończy się cukier dodajemy skrobię i sok z cytryny. Dzielimy powstałą masę na 2  równe części.  Spód zrobiłam w miarę płaski, część przeznaczoną na górę dość wysoką. - pieczemy długo 3 godziny w 100 stopniach. Beza wychodzi bieluteńka. Studzimy do zimna. Krem: 2 opakowania twarogu Mlekovita bez laktozy cukier z prawdziwą wanilią kilka łyżek jogurtu Mlekovita

AZgotuj!
Pieczone oponki z dynią 149

oponki. Szklanką wycinamy kółka, pośrodku wycinamy dziurkę. Oponki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto zagniatamy ponownie i powtarzamy czynności. Oponki odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kolejne ok. 15 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i pieczemy ok. 25 minut. Oponki można także upiec na dowolnym tłuszczu, smażąc kilka minut obie(...)strony oponki. Ja usmażyłam kółeczka pozostałe po wycięciu środka oponek. Podałam z płatkami róży w cukrze oraz dżemem 100 % owoców dzikiej róży.   Jedna porcja, pieczona, bez dodatków ma ok. 110 kcal

Kucharzyca
TOSTOWY CHLEBEK KOKOSOWY (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) 195

glutenu lub laktozy. 1 kromeczka to tylko 1 g węgli więc polecam gorąco! Składniki na 4 trójkąciki tostowe: 25 g mąki kokosowej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu sól himalajska do smaku 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich , oregano , bazylii opcjonalnie czosnek 5 g masła klarowanego , smalcu lub oleju koksowego do wysmarowania tostera Rozgrzać toster(...)powinna być niezbyt gęsta, lekko lejąca. Trzeba kombinować z ilością mąki bo różne mąki maja inne makro, inaczej chłoną płyny. Jeśli dacie jej zbyt dużo i będzie zbyt gęste ciasto to tosty wyjdą zbite, ciężkie i suche. Płytki tostera wysmarować tłuszczem a następnie wylać równomiernie ciasto, zamknąć opiekać i zapiekać do zrumienienia. Czas zależy od mocy tostera oraz tego

Ola la LCHF
Piernik ananasowo-orzechowy 199

oraz masło i mieszać, aż orzechy oblepią się w miodzie. Zdjąć z ognia, przełożyć na papier do pieczenia do zastygnięcia. Ostudzone orzechy posiekać nożem. Polewa czekoladowa: Mleko podgrzać, czekoladę posiekać. W ciepłym mleku rozpuścić czekoladę do uzyskania gęstej polewy. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odwrócić do góry nogami na talerz ściągając keksówkę oraz folię. Wierzch piernika polać polewą czekoladową(...)polewę, która będzie szybko zastygać, wyłożyć obficie chrupiące orzechy w miodzie, docisnąć zwilżoną w wodzie dłonią. Smacznego! A poniżej fajny patent na miksowanie kremów bez bałaganu ;). Zobaczcie, przyda się nie raz! Przepis dodaję do akcji "Ciasto jak z obrazka" na Durszlak.pl :). #beco #ciasto jak z obrazka

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb z ziarnami, upieczony na proszku... 253

Polecam smaczny domowy chleb, który możemy szybko upiec,  bo bez czekania na wyrastanie, jak jest to w przypadku użycia zakwasu czy drożdży Potrzebujemy 1 kg mąki, ~500 ml ciepłej wody, proszek do pieczenia 30 g, łyżkę cukru, łyżkę soli, szklankę różnych nasion 200 ml, 2 łyżki octu, 1 łyżeczkę płaską sody oczyszczonej. Wszystkie suche składniki łączymy(...)sobą w dużej misce i dokładnie mieszamy. Potem dolewamy wodę ciągle mieszając, na końcu dodajemy ocet i wyrabiamy ręcznie. Jeżeli ciasto jest za suche dodajemy 3-5 łyżek wody, jak za mokre dosypujemy mąki. -- -- Po wyrobieniu dzielimy na pół i formujemy chleby. Przekładamy wyrobione chlebki do foremek 25x10 , smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy nasionami, nacinamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy

chleba naszego
Sernik jogurtowy z winogronami 116

naturalnego 3 op. bitej śmietanki w proszku 7 biszkoptów podłużnych 200 g winogron bez pestek 1 galaretka przezroczysta tortownica o śred. 16 cm Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Winogrona myjemy i osuszamy. Blaszkę wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Do miski przekładamy jogurt, dosypujemy śmietanki i miksujemy(...)masa zrobi się sztywna. Przekładamy masę jogurtową na biszkopty, wyrównujemy. Na masie jogurtowej układamy winogrona lekko je dociskając. Polewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasto cynamonowe z białą czekoladą i śliwkami 224

truskawkami. Dodatek białej czekolady sprawia, że wnętrze tego wypieku jest miękkie i słodkie, bez dodatku zbyt dużej ilości cukru. Śliwki i cynamon idealnie ze sobą współgrają, a samo ciasto przygotowuje się łatwo i dość szybko. Przepis do wykorzystania w formie o wymiarach 20x30cm . Ciasto cynamonowe z białą czekoladą i śliwkami Składniki: 300g mąki pszennej 100g białej czekolady 100g masła(...)100ml mleka 80g cukru (może być w całości domowy cukier waniliowy) 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 400g śliwek (lub tyle, aby wyłożyć połówkami wierzch ciasta) cukier puder do oprószenia Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przełożyć masło i mleko, składniki podgrzać mocno w kąpieli wodnej (w misce

Smakołyki Bereniki
Włoska babka panettone - uproszczona wersja. 191

Nowego Roku. Proces powstawania tej babki jest bardzo długi więc ja mam dziś dla Was bardzo uproszczony sposób na jej wykonanie. Ciasto wypiekane jest w kształcie wysokiej kopuły więc bez specjalnej foremki będzie to nieco utrudnione. Ja użyłam foremkę oczywiście od firmy ALFATEC  -  tam znajdziecie kilka rozmiarów. Składniki; 3 i1/2 szkl. włoskiej mąki FARINA SKWORCU(...)masła 5 żółtek szczypta gałki muszkatołowej Skworcu 20 dag rodzynek SKWORCU 20 dag suszonych fig SKWORCU ok 100 ml wiśniówki odrobina soli Dodatkowo; białko do posmarowania ciasta foremka do pieczenia ALTO PANETTONE podkład pod tort karbowany ALFATEC Przygotowanie; Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody, odstawić na około 20 min. Do miski przesiać mąkę. Dodać odrobinę soli, gałkę oraz

Radość kipiąca uśmiechem.
SZYBKI MURZYNEK NA MAŚLANCE 155

Ten moment kiedy dowiadujesz się, że za niedługo odwiedzą Cię goście a nie masz czym ich poczęstować!? Przybywam z pomocą moi kochani 💪O ile macie maślankę

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto bananowe FIT (chlebek bananowy) 189

Prowansji”. Naturalnym jest, że każdy organizm, od czasu do czasu domaga się czegoś słodkiego. Dlatego mam dla Was ciasto, które jest bardzo smaczne, mocno bananowe, wilgotne, co ważne, naturalnie słodkie i choć wygląd na to nie wskazuje, bez wątpienia zaspokoi chęć na małe co nieco nie wywołując przy tym wyrzutów sumienia. Składniki: 1 szklanka (130 g) mąki pszennej(...)jajko 0,3 szlanki (70 g) oleju rzepakowego 3 (ok. 300 g) dojrzałe banany 2 łyżki (20 g) stewi w pudrze 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia 1 łyżeczka (4 g) sody oczyszczonej Przygotowanie: 1) Banany rozgnieść widelcem na papkę. 2) Do bananów dodać stewię, olej oraz jajko i dokładnie wymieszać. 3) Na koniec dodać przesianą mąkę

Fitsweet.me
wiosenny sernik z kwiatów bzu i malin. 126

kwiaty bzu są jadalne! ). A teraz nadszedł czas na coś słodkiego, czyli sernik z kwiatów bzu oraz malin oczywiście bez glutenu, cukru, zbóż i nawet pieczenia . Kwiaty bzu świetnie współgrają ze słodkim sernikiem z orzechów nerkowca nadając im bardzo delikatny kwaskowaty posmak, a to wszystko dodatkowo uzupełniają maliny – poezja. Ci, którzy nie są przekonani do jedzenia kwiatków(...)swoim ulubionym owocem, albo po prostu nie dodawać ich wcale lub wykorzystać je tylko do dekoracji. Nadal będzie to pyszny deser , ale warto wypróbować i pochwalić się wśród znajomych ciastem z bzu Składniki (na małą 12cm formę): Spód: ½ szklanki orzechów nerkowca ½ szklanki migdałów 1/4 szklanki daktyli (namoczonych) łyżka oleju kokosowego Ciasto: 2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez noc ⅓ szklanki miodu

PaleoLife
Babeczki z żurawiną 141

mleka  skondensowanego bez cukru 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 3/4 szklanki suszonej żurawiny lukier 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki mleka Wszystko dokładnie wymieszać Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. dodać mleko skondensowane, olej i zmiksować. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać(...)następnie dodać żurawinę i ponownie wymieszać. Papilotki umieścić w formie do babeczek i do każdej nałożyć ciasta do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut do tzw "suchego patyczka." Po wystudzeniu każdą babeczkę polać lukrem. babeczki z żurawiną

O kuchni z uczuciem
Orkiszowe bagietki z żytem i suszonymi śliwkami 120

Wyrobione przełożyć do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. Miskę z ciastem można również wstawić do lodówki na 7-10 godzin, np. na noc, a rano upiec świeżutkie bagietki na śniadanie : ). Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść rękami na kuchennym blacie. Podzielić je na 3 równe części (każda(...)Uformować z nich długie wałeczki, każdy wałeczek zwinąć w spiralę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w sporych odległościach od siebie- urosną!) na kształt pioruna- powyginać wałeczki raz w lewo, raz w prawo. Oprószyć je mąką pszenną, przykryć ściereczką i pozostawić w spokoju na godzinkę (jeśli ciasto wyrastało w lodówce, przedłużcie czas wyrastania uformowanych bagietek o mniej

Nastoletnie Wypiekanie
Placuszki z żurawiną na bazie mleczka kokosowego 167

wyczuć leistość ciasta, ma być nieco podobne do naleśnikowego, nie może być gęste ale i nie za bardzo lejące się, płynne szczypta soli cukier puder olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do głębszej miski, dodajemy wszystkie suche składniki (na razie oprócz suszonej żurawiny), dodajemy miód i mleczko oraz powoli wodę - mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, bez grudek na koniec

Zasmakuj Kuchni
Owsiane babeczki a'la szarlotka 170

zwykła szarlotka, są lekko chrupiące i słodkie.  To taka wersja przenośna ukochanego przez większość ciasta w zdrowszej wersji.  Składniki na 6 dużych babeczek: 10 płaskich łyżek mąki owsianej 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy (można dodać więcej) Garść orzechów włoskich 1/2 jabłka Przygotowanie: Jabłka kroimy w kosteczkę. Orzechy rozgniatamy(...)dłoniach. Olej łączymy z jogurtem. Mieszamy z mąką owsianą, orzechami, pokrojonym jabłkiem oraz cynamonem. Przekładamy do formy na muffinki. Ozdabiamy całymi orzechami włoskimi i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach

Czarnawisienka
Śnieżna rolada z bezami 142

żółtku. Wyłączamy mikser i dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. . Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się mąki z masą. Gotową przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut.  Jeszcze ciepły biszkopt odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy w rulon. Odkładamy do wystudzenia. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno(...)siekamy na drobne kawałeczki. Połowę śmietany rozsmarowujemy na rozwiniętej roladzie. Na śmietanie rozsypujemy pokruszonego wafelka oraz układamy 20 bezów. Zwijamy roladę dość ciasno. Resztą kremu dekorujemy wierzch ciasta. Na górze rozkładamy bezy i kolorową posypkę z opłatkami. Chłodzimy w lodówce. Do śnieżnej rolady proponuję lampkę pysznego wina  Monte Santi

VioletoweKucharzenie
Kasztanowo - orkiszowe kruche ciasteczka bez cukru 226

łyżki mleka 50 g masła 60 g oleju kokosowego Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto (najlepiej za pomocą miksera). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wycinać dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12-15 minut w 180 stopniach, uważając, by ciasteczka się nie przypaliły

FitKot
Cocas de patata - słodkie bułki z Majorki 218

drugim wyrastaniu wyłóż ciasto na blat roboczy i podziel na 20 części, po około 58 g każda. Z każdej części uformuj okrągłą bułkę i umieść ją na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczając bułki zachowaj odpowiednie odstępy, gdyż bułki będą jeszcze rosły. W moim piekarniku musiałem te 20 bułek piec na dwóch blachach - po 10 sztuk(...)każdej. Odstaw blachy z bułkami do ostatniego wyrastania na 45 - 60 minut, w cieple i bez przeciągów, najlepiej pod przykryciem. Nagrzej piekarnik do 170 - 175 °C. Po nagrzaniu się piekarnika wstaw do niego pierwszą blachę z bułkami. Piecz bułki około 15 - 20 minut. Ostatnie 2 - 3 minuty piecz na dolnej grzałce. Obserwuj bułki, zwłaszcza pod koniec pieczenia

Grahamka, weka i kajzerka
Zaskakujące przekąski, czyli #CzasNaMałeCoNieco 155

syropu klonowego 1 łyżeczka domowego masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oliwę wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać

FitKot
Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką / Cherry and blueberry cream tart with streusel 208

zimnego masła pokrojonego w kostkę Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż rozwałkowane ciasto do natłuszczonej formy na tarte o średnicy ok. 23 cm i dociśnij krawędzie. flet krawędzie. Nakłuj dno widelcem. Na cieście rozłóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp obciążniki lub groch, po czym włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij ciasto

karmelowy
Cucurbita pepo, czyli dynia zwyczajna na deser 134

ukrytą nutą przypraw korzennych. Wypróbujcie i napiszcie, jak się poczuły Wasze kubki smakowe. Ciasto: 1 1/4 szklanki mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki lodowatej wody 125 g masła zimnego pokroić w kawałki Wszystkie składniki  zagnieść, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki. Masa: 1/2 dyni obrać, pokroić

Kuchnia smaków
Tort różano-truskawkowy dla Mamy 155

oczekuję od książki kucharskiej. Ta spełnia wszystkie moje wymagania; z nawiązką .  Nie bez trudu w końcu wybrałam odpowiedni wypiek. Idealne ciasto na sezon truskawkowy, pełne jest bowiem tych pysznych owoców. Do tego wyraźna, ale nie dominująca nuta różana, przewijająca się niczym refren w cieście i frużelinie.  To taki kobiecy, delikatny tort. Romantyczny trochę nawet. Myślę, że wprawiłby(...)błogostan niejedną mamę. Torcik różany z truskawkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 jajek 150 g cukru 2 łyżeczki wody różanej 80 g masła frużelina: 375 g truskawek 75 g cukru 1,5 łyżki wody różanej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody 1 listek żelatyny krem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z owocami na maślance 368

których resztek chciałam się pozbyć. Użyłam więc truskawek oraz różnych mrożonych owoców leśnych (bez rozmrażania). Wyszło super. Placek warto zrobić, ponieważ jest błyskawiczny – składniki wystarczy wymieszać łyżką i ułożyć owoce. Otrzymujemy dużą blachę pysznego ciasta, które zazwyczaj znika jeszcze ciepłe. Prawdziwy smak wczesnego lata! Ciasto z owocami na maślance : 500 g truskawek lub/i owoców leśnych* (np. truskawki, borówki(...)jagody, maliny, porzeczki, jeżyny – świeże lub mrożone) 150 g rozpuszczonego masła 1 szklanka maślanki (250 ml) 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jajka 1 szklanka cukru (u mnie trzcinowy) cukier puder do posypania (opcjonalnie) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do miski wsypujemy składniki suche: mąkę, proszek i cukier. Mieszamy

Poezja smaku
Salceson z jabłkami i rabarbarem. 246

mieszamy całość do momentu połączenia się składników. Na koniec wlewamy powoli olej cały czas miksując.  Kiedy ciasto jest gotowe wrzucamy do środka wcześniej przygotowane jabłka, rabarbar i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i pieczemy

Malinowe Pocałunki
BARANEK I ZAJĄCZEK WIELKANOCNY 128

wygląda i nie ma nawet porównania do kupnego.Ciasto jest bardzo smaczne więc po świętach ozdoba do konsumpcji. Ciasto: 15 dag masła bądź margaryny 20 dag cukru 35 dag maki 4 jajka 8 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę bądź masło utrzeć z cukrem,dodając po jednym żółtku,następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Niespełnione zdolności kulinarne
MAKOWO - BEZOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIERWSZY ROK BLOGA 151

masła utrzeć ze 100 g cukru.Kolejno dodawać żółtka i 1 całe jajko.Dołożyć  masę makową.Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do masy.ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st C ok 30 min. 125 g cukru wymieszać z mąką ziemniaczaną.Białka ubić z sokiem z cytryny i szczyptą soli,stopniowo(...)Połowę tj 2 łyżki wymieszać z 1/4 wiśni i ostrożnie dodać do masy bezowej.Temperaturę zmniejszyć do 160 st C i masę bezową wyłożyć na ciasto makowe - piec przez 10-15 min. Ostudzone ciasto przeciąć na dwie części.Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy.Żelatynę rozpuścić w wodzie.Pozostałą konfiturę wymieszać z resztą wiśni.Kremówkę ubić.Twaróg utrzeć

Niespełnione zdolności kulinarne
Mini donuty 150

Uwielbiam urocze przekąski – takie bez wątpienia są mini donuty :) W prawdzie ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale efekt jest fantastyczny! Donuty w standardowym rozmiarze można zobaczyć tutaj , ciasto to przepis na pączki mojej babci . Składniki: 250 g mąki 40 g drożdży 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki + cukier puder(...)mleko na lukier, kolorowe cukiereczki do dekoracji, ok. 0,5 l. oleju do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub rękami. Na koniec dodajemy kieliszek wódki i zarabiamy

Ciastkozercy
Tort Red Velvet 120

Piec w temperaturze 180ºC termoobieg przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie schłodzić. Masa W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek, śmietanę i zmiksować. Wykonanie: Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Ja dodatkowo posypałam wierzch okruchami ciasta (które(...)ciężko zdobyć, ponieważ upieczone blaty są równe, rosną bez górki; ścięłam z nich nożem milimetrową warstwę). Przechowywać w lodówce

Kubki smaku
Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina 161

olejem! Wg mnie podpłomyki to takie szybkie chlebki, które wrzucało się na płytę studzonego pieca w kuchni. Placki te nie potrzebują wysokiej temperatury aby urosły. Im szybciej wyrobimy ciasto, tym podpłomyk jest lżejszy, niezbity i puszysty, łatwo się go rwie w dłoniach. Ja wyrabiam ciasto na podpłomyki ze 100 g mąki pszennej w ciągu kilkunastu sekund. I naprawdę nie potrzeba(...)więcej. Do takiej ilości mąki wystarczy ok. 50 g / ml zsiadłego mleka , szczypta sody oczyszczonej i cukru. Z racji tego, że gotowaliśmy bez soli, na warsztatach kulinarnych jej nie użyliśmy (w tradycyjnych podpłomykach jednak szczyptę soli dodaje się na taką ilość mąki). Ciasto najlepiej w yrobić szybko, energicznie łyżką w misce, a gdy odchodzi od miski, jest luźne

Right Behind The Kitchen
Brownie z dyni dwukolorowe! Najsmaczniejsze! 188

się zastanawiałam jak nazwać to ciasto, czy jako chmurkę z dyni, ponieważ jest bardzo delikatne, puszyste niczym mus, czy jako niby sernik ale bez sera, bo z dyni,  konsystencją przypomina mi właśnie ten rodzaj ciasta, czy też jako brownie z dyni, bo jest z dodatkiem prawdziwej gorzkiej czekolady, ma bardzo czekoladowy a zarazem pikantny smak, dzięki użytemu chili(...)pieczonej dyni Green - 1 tabliczka czekolady - 6 jajek ekologicznych lub wiejskich - 4 łyżki miodu - 1 tabliczka czekolady gorzkiej - chili w proszku - 1 łyżeczka przyprawy do grzanego wina  - 3 łyżki masła - 1 duży budyń waniliowy WYKONANIE: - puree z dyni robimy w standardowy sposób, dynię myjemy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na pergaminie i pieczemy w nagrzanym piecu przez

SMYKWKUCHNI
Tort naleśnikowy z tuńczykiem 114

konserwowe ( ś rednie ) Sól Pieprz kolorowy 1 łyżka oliwy Farsz pomidorowy Pomidory z puszki bez skóry krojone 2 ząbki czosnku 2 cebule dymki Sól Pieprz kolorowy Łyżka oleju Ponadto: 200 gram sera żółtego typu gouda 1 świeży pomidor Wykonanie: Z podanych składników na ciasto, smażymy naleśniki . Ugotowane jajka ścieramy na tarce warzywnej razem ogórkami konserwowymi. Dodajemy lekko rozdrobnionego, odsączonego

Smaki Ewy
Orkiszowa tarta z kurczakiem i mozzarellą 177

formy - możecie spokojnie wywinąć brzegi ciasta na zewnątrz naczynia; tarta będzie się lepiej prezentowała i jeśli używacie okrągłej formy - wyglądem przypominać będzie pizzę :) Ciasto dziurkujemy lekko widelcem, aby nie podeszło powietrzem w trakcie pieczenia (wystarczy kilka nakłuć - mnie poniosło i zrobiłam małe sitko :D) Tak przygotowany spód wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekamy(...)tarty siedzi sobie w piekarniku - przygotowujemy nadzienie. Umytą pierś z kurczaka kroimy w nieduże kawałki i nacieramy pieprzem cayenne oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Podsmażamy go na patelni bez tłuszczu - ja używam żeliwnej patelni z nakładką do grillowania Brat Max, na prawdę jest rewelacyjna i nic się nie przypala :) Kiedy kurczak jest gotowy wrzucamy go na lekko przestudzony

Spektrum Smaku
Orkiszowe chlebki pita 183

obie mąki, sól oraz drożdże. Wlewamy letnią wodę i zagniatamy elaastyczne ciasto. Ciasto musi być gładkie i bez problemu odchodzić od ręki. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i i odstawiamy na 1h do podwojenia objętości. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8-10 równych części. Każdą kulę spłaszczamy i formujemy z nich placuszki o grubości(...)Układamy na blaszcze i odstawiamy na 30 minut aby urosły. Nagrzewamy piekarnik do 220-250 stopni. Bardzo ważne jest aby również nagrzać blachę, na której będziemy piec chlebki (!).  Gdy blacha i piekarnik będą rozgrzane, wyjmyjemy szybko blache i układamy na niej placuszki ( piekłam po 4 sztuki na jednej blaszce). Pieczemy ok 10-12 min, aż zamienią się w nadmuchane

DefinicjaSmaku
Ciasto daktylowo-bananowe bez cukru i mąki 112

daktyle (im bardziej dojrzałe banany tym ciasto będzie słodsze). Do tego jest bardzo proste w wykonaniu - zrobicie je bardzo szybko i bez większego wysiłku! Smak ciekawy - na pierwszy plan wysuwają się kakao i daktyle. Ciasto jest wilgotne i bardzo sycące. Dla kogo: dla dbających o linię dla fanów zdrowego żywienia dla alergików Składniki: 450g suszonych daktyli 115g mielonych migdałów(...)kakao 2 banany (najlepiej dojrzałe) 5 jajek (rozm. M) 7 łyżek oleju 90 ml kawy (najlepiej z ekspresu lub kafetierki) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Daktyle wrzucić do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i zblendować na gładką masę. Do daktyli dodać banany, jajka, kawę, ekstrakt waniliowy, olej

Mania Wypiekania
Batony kokosowo owsiane bez pieczenia mąki i cukru 146

łyżki oleju kokosowego ja użyłam oleju zielony nurt do kupienia  tutaj Przygotowanie :  Wymieszać wszystkie składniki , jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodajcie więcej masła, miodu lub oleju by uzyskać pożądaną konsystencję, wyłożyć na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia ( można dodatkowo położyć na wierzch coś ciężkiego np. puszkę) i odstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Tarta z bzem i rabarbarem 132

bzu lilaka wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody sok z 1/2 cytryny 50 g cukru Mąkę przesiać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.  Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Ułożyć ciasto(...)formie, formując brzegi. Gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kuleczkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. kolejne 15 minut.  Wystudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 75 ml kremówki zagotować. Zdjąć garnuszek z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Zalać gorącą kremówką posiekaną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kaczka po pekińsku Papy Wana 168

pieczenia, a kratkę na głębokiej blasze. Do blachy będzie spływać tłuszcz podczas pieczenia. Pieczemy godzinę, a następnie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. W międzyczasie możemy wylać zbędny tłuszcz z blachy. sos Śliwki kroimy na ćwiartki lub ósemki bez pestek. Wkładamy je do rondelka, zalewamy wodą i podgrzewamy. Dodajemy resztę składników i gotujemy(...)zaczną się rozpadać. Wtedy wyjmujemy anyż i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy więcej sosu sojowego (dosalamy) lub miodu (dosładzamy). naleśniki Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Używam robota z mieszadłem hakiem. Dzielimy ciasto na 10 równych części i rozwałkowujemy je na baaardzo cienkie placuszki, podsypując mąką. Smażymy na średnim ogniu na grubej patelni lub w woku

W kuchni wieczorem
Pikantny chleb dyniowy 175

tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Włożyć ciasto do formy, przykryć ściereczka kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - aż podwoi objętość .   Tuż przed pieczeniem chleb naciąć kilka razy z wierzchu ostrym nożem i posmarować oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka . Można dodatkowo posypać ziarnami sezamu(...)mnie .  Piekarnik nagrzać do 220C, spryskać intensywnie wodą i wstawić blaszkę z chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu) . Po 15 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 15-20 min aż do zarumienionej na brązowo skórki. Jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową .  Chlebek studzić wyjęty

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania