Moje ukochane smaki, czyli orzechy i czekolada we wspaniałym wydaniu! Jako najlepsze zdrowe ciasto podobne do popularnego batonika maxi king... tak tak, tego z chrupiącymi orzechami i warstwą słodkiej czekolady. Co więcej, wszystko zdrowe, bez białego cukru i masła :) Spód: 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki mleka (lub więcej) Płatki zmielić(...)owsiany. Wyrównać. Schłodzić w lodówce lub w zamrażarce (nie zamrozić całkowicie!). Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka Czekoladę zalać mlekiem i rozpuścić na małym ogniu. Polać ciasto i wstawić do lodówki na całą noc. Można posypać orzeszkami. Smacznego
Chocolate Muffin Blog30x20 cm Ciasto: 150 g mąki pszennej, 100 gr mąki krupczatki 150 g masła lub margaryny Kasia 70 g cukru pudru 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 2 budynie waniliowe na 0,5 lt każdy 700 ml mleka 4 łyżki cukru, jeśli budyń jest bez cukru
Mia Cucina Sofietanaszych babek i jeszcze o wizycie w skansenie pod Karpaczem. Trafiliśmy tam kiedyś na dzień pieczenia chleba. Przed południem oglądaliśmy rosnące bochny i po południu wróciliśmy po gotowy prawdziwy chleb. Tamtejsi specjaliści robienie zakwasu przedstawili krótko: wymieszać razową mąkę żytnią z ciepłą wodą, bez ważenia, ot tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Potem codziennie dodawać trochę mąki(...)zrobionego ciasta i pozwalały jej wyschnąć po to, by w kolejnym tygodniu stanowił zaczątek nowej fermentacji. I od lat podobnie postępujemy ze Zdzichem. Nie mam co prawda dzieży, ale po prostu wybierając wyrośnięty zakwas ze słoika, w którym pracuje, pozostałości rozprowadzam po ściankach, żeby szybciej się suszył i trzymam go w lodówce, kiedy przerwa w pieczeniu na zakwasie jest
I tu będę miała takie teChoć to ciasto sprawia wrażenie złożonego przekładańca, jest bardzo proste do przygotowania. Fakt, pieczemy dwa biszkopty – jeden zwykły, a jeden z makiem. Mamy też dwie masy – budyniową i śmietanową. Ale całość na prawdę nie jest trudna ani skomplikowana. Ciasto jest delikatne w smaku, nie przesłodzone. Wysokie. Z pewnością nada się na różne uroczystości rodzinne. Biszkopt: 4 jajka(...)czubate łyżki mąki tortowej Biszkopt z makiem: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 czubate łyżki mąki tortowej 1/2 szkl. maku Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 200 g masła Masa śmietanowa: 500 ml kremówki 1 galaretka żółta lub czerwona 1-2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 150 g herbatników 1/2 szkl. rumu
Smaki Na TalerzuTak sobie myślę, że wszystkim w głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiski wbijamy jajka, wlewamy maślankę oraz olej. Mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Patelnię rozgrzewamy. Zmniejszamy moc palnika i za pomocą łyżki wylewamy ciasto na patelnię (1 łyżka – 1 placuszek). Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia. Uwagi: * ilość cukru zazwyczaj(...)jeśli zamierzam podać je np z dżemem, miodem, powidłami śliwkowymi czy oprószone cukrem pudrem, wówczas do ciasta dodaję 2 łyżki cukru. Jeśli natomiast planuję placuszki podać dziecku na drugie śniadanie do szkoły, wówczas do ciasta dodaję 3 łyżki cukru i podaję je bez dodatków. Są pyszne w obu wariantach. Doskonale też się przechowują w lodówce do dnia następnego. Placuszki
Smaki Na Talerzuśrednia cukinia 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki oliwa sól, pieprz 1/2 porcji ciasta do pizzy z mąką pełnoziarnistą i ziarnami 1/2 porcji klasycznego sosu pomidorowego lub sosu do pizzy bez gotowania (robiłam na pomidorach z puszki) 6 łyżek domowego serka labneh (lub 12 kulek labneh z oliwy) - można zamienić na ser feta lub ser kozi kilka listków świeżej bazylii(...)piekarnik z blachą w środku (lub kamieniem do pizzy) nagrzej do 230 stopni C. Ciasto do pizzy rozpłaszcz dłońmi, następnie rozciągnij na placek o pożądanej wielkości i grubości. Na pizzy rozsmaruj sos pomidorowy, przełóż ją na blachę (na papierze do pieczenia) lub kamień i piecz przez 7 min. Upieczoną pizzę obłóż grillowanymi warzywami. Na wierzchu ułóż kuleczki
Chilli Czosnek i Oliwauformowaniu. Jednym słowem, jeżeli zabieramy się za ciasto drożdżowe musimy poświęcić trochę więcej czasu. Drożdżówki z budyniem, jednak w pełni wynagrodzą ten pieczołowicie poświęcony im czas. Z poniższego przepisu piekę ok. 20-22 szt. bułek, to zależy od ich gramatury. Nigdy się nie rozdrabniam i nie schodzę poniżej tej normy, gdyż są wspaniałe po upieczeniu, zamrożeniu i rozmrożeniu. Nie tracą(...)ciepłe masło z mlekiem, ubite jajka z cukrem, sól. Ciasto wyrabiałam robotem z hakami, do czasu, aż stało się jednolite i nie przywierało do miski (trwało to ok. 12 minut). Lekko oprószyłam mąką, przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Potem krótko wyrobiłam i formowałam drożdżówki. Ciasto podzieliłam na równe porcje, budyń wyciskałam rękawem cukierniczym
mojewypiekiinietylkozaczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba, jedyną jego jest fakt, że przynajmniej raz na 10 dni musimy zużyć zakwas, inaczej zepsuje się i nie będzie się nadawał do kolejnego chleba. Moja bratowa piecze go z dwóch szklanek mąki pszennej typ 650 i 5 szklanek mąki pszennej graham typ 1850. Ja piekę go go z dwóch szklanek(...)przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy raz ten składnik ignorujemy) Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę
moj przepis nazaczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba, jedyną jego jest fakt, że przynajmniej raz na 10 dni musimy zużyć zakwas, inaczej zepsuje się i nie będzie się nadawał do kolejnego chleba. Moja bratowa piecze go z dwóch szklanek mąki pszennej typ 650 i 5 szklanek mąki pszennej graham typ 1850. Ja piekę go go z dwóch szklanek(...)przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy raz ten składnik ignorujemy) Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę
moj przepis naprzegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy raz ten składnik ignorujemy) Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę(...)pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować, więc lepiej użyć większego słoika, resztę ciasta rozłożyć do keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami. Keksówki przykryć ściereczką, położyć w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 5-8 godzin. Chleb powinien trochę urosnąć. Po tym czasie wstawić do zimnego piekarnika. ustawić
moj przepis naprzegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy raz ten składnik ignorujemy) Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę(...)pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować, więc lepiej użyć większego słoika, resztę ciasta rozłożyć do keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami. Keksówki przykryć ściereczką, położyć w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 5-8 godzin. Chleb powinien trochę urosnąć. Po tym czasie wstawić do zimnego piekarnika. ustawić
moj przepis napodsuszy, aż dół pozostanie wilgotny i utworzy się lekko białawy brzeżek nazywany nóżką lub stopką ciasteczka. Ciastek nie trzeba piec zbyt długo, ponieważ będą twarde. Ważne jest, żeby miały jasny kolor. Nie wolno wykładać foremki papierem do pieczenia, tylko trzeba posmarować ją masłem. W przeciwnym razie nie utworzy się charakterystyczna nóżka, czyli brzeżek pod ciasteczkiem. W starych przepisach(...)Ziarna anyżku wsypać na patelnię bez tłuszczu i chwilę podprażyć. Następnie rozgnieść w moździerzu. 2. Jajka, szczyptę soli i cukier ubić przez przynajmniej 10 minut na puszystą pianę. Dodać makę i rozgnieciony anyżek i szybko zagnieść na ciasto. Nakryć i zostawić na przynajmniej 10 minut, żeby ciasto odpoczęło. 3. Ciasto lekko podsypać mąką i uformować wałeczki o średnicy
dolcevitainmykitchendużych pokruszonych bez Zaczynamy od przygotowania spodu tarty. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść kruche ciasto. Następnie owinąć je w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce, przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie przygotować formę na tartę (z wyjmowanym dnem). Posmarować ją masłem i oprószyć lekko mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować(...)fot.1) . Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola). Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia
Świat Ciastafixy) 3 płaskie łyżki cukru pudru 6 ciastek Oreo (około 70 g) WYKONANIE: SPÓD: Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do malaksera lub blendera wrzuć ciastka Oreo bez kremu (krem wyskrob i odłóż na bok), dodaj roztopione masło i zmiksuj. Przesyp całość do tortownicy i dociśnij dobrze do dna, by powstała(...)masy. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Masę przełóż na schłodzony spód, przykryj lekko górę tortownicy folią aluminiową i piecz sernik przez 1 godzinę , aż jego powierzchnia będzie dobrze ścięta przy dotknięciu palcem, a następnie zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze ciasto przez około 10 minut. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i tak pozostaw sernik do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie wsadź sernik
Słodko-Słony Świat Ilony