ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1232/2544)

Mini focaccia z czerwoną cebulą i oliwkami. 149

Dzisiaj zapraszam Was do Włoch ;-) foccaccia to rodzaj pieczywa będącego podstawą pizzy jednak bez sosu pomidorowego i sera , natomiast  z ziołami, oliwkami, solą morską czy innymi smacznymi dodatkami... Składniki; 35 dag mąki pszennej pół łyżeczki soli 3 dag drożdży świeżych 2 łyżki oliwy 250 ml. wody 2-3 łyżki krojonych oliwek ( mogą być zielone lub czarne(...)łyżki pokrojonych oliwek 2 łyżki oliwy sól, pieprz     Przygotowanie; Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę , w mące robimy dołek i wkruszamy drożdże. Zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około 10 min. Po tym czasie zagniatamy ciasto kilka minut i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Pączki hiszpańskie 269

Karnawałowe szaleństwo smakołyków czas już dawno zaczynać. Faworki, pączki, różyczki, pampuszki.... bez tych przysmaków ciężko sobie wyobrazić ten okres. Dlatego też dziś proponuję Wam pączki hiszpańskie inaczej nazywane gniazdami. Skąpane w słodkim lukrze, są idealną przekąską.  Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g masła Polskie z Mlekovity   8 jaj szczypta soli olej do smażenia Składniki na lukier(...)łyżek soku z cytryny Na samym początku przygotowujemy sobie kwadraty z papieru do pieczenia o boku ok 10 cm. Zagotowujemy w garnku 2 szkl wody z masłem i szczyptą soli i wsypujemy do tego przesianą mąkę. Cały czas energicznie mieszamy. Ucieramy dokładnie ciasto, aż zacznie odstawać nam od ścianek garnka. Gotowe odstawiamy do wystudzenia.  Kiedy jest zimne miksujemy

Malinowe Pocałunki
Rolada malinowo - jeżynowa 156

kakao dodałam 2/3 opakowania kisielu o smaku malinowym bez cukru. Rolada wyszła mi tak wspaniała, że zniknęła ze stołu jednego wieczoru. Na pewno jeszcze do niej wrócę. Polecam, naprawdę jest wspaniała. Składniki na biszkopt: 100 g mąki pszennej ¾ opakowania kisielu o smaku malinowym 100 g cukru ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 16 g cukru waniliowego Sposób wykonania(...)wszystko jeszcze chwilę zmiksować. Mąkę połączyć z kisielem i proszkiem do pieczenia a następnie przesiać, całość dodać do ubitej masy jajecznej i całość chwilę zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Dużą blachę o wymiarach 28 x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni   blachy i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

Na słodko lub wytrawnie
Makowiec bez zawijania (bez jabłek) 76

twój makowiec, zjadłbym taki, tylko bez … – i tutaj zaczyna się lista składników, które są niepożądane I jeszcze chciałbym dwa razy więcej maku. No takie wyzwania to ja lubię Więc dzielnie udałam się do kuchni i przystąpiłam do dzieła. Powstał makowiec bez zawijania i jeszcze bez kilku innych „bez…”. Składniki na masę makową: 400 g maku(...)Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki 2 żółtka 110 g masła 2 łyżki cukru pudru Z podanych składników zagniatam ciasto (może mieć konsystencję mokrego piasku) i ugniatam na blaszce (25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę 15-20 minut, aż będzie złote. Wyciągam ciasto z piekarnika

Słodki sentyment
Jak zrobić ciasto drożdżowe - Drożdżówki Cynamonowe odrywane - filmiki 178

nagrałam pierwszą część sama. Potem pomógł mi syn. Wg. mnie są lekko nudne, ale jak ktoś zaczyna z ciastem drożdżowym to pewnie się przyda. Dawno się tak bardzo nie stresowałam jak wtedy, zresztą to widać, dwa pierwsze odcinki są bez głosu, bo tak czułam się bezpieczniej, że nie muszę mówić, a powinnam! Potem w trzecim włączyłam już głos, słychać(...)wchłonęło tłuszcz (masło). Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Tu kolejny filmik z pokazanym właśnie tym etapem wykonania (tu nadal się wstydziłam, filmik bez głosu). Kiedy ciasto już urosło i podwoiło swoją objętość tak jak to widać na filmiku poniżej rozwałkowałam cienko, całe posmarowałam roztopionym masłem posypałam cukrem i cynamonem. Zwinęłam w cienkie roladki

Blondynka Gotuje
Kruche ciasteczka pachnące pomarańczą 42

ekstraktu pomarańczowego (ja dziś pominęłam). Na koniec dodajemy 2 łyżki oleju i wszystko zagniatamy. Miskę z ciastem wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy je zwykłym wałkiem na grubość około 3-4 mm. Teraz posypujemy ciasto lekko mąką i wałkujemy je wałkiem ze wzorkami. Wałek należy mocniej docisnąć, aby wzorki były jeszcze ładniej(...)Układamy je na płaskim naczyniu i schładzamy jeszcze kilka minut w lodówce. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Nasze schłodzone ciasteczka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy do ładnego zarumienienia spodu. Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego warto obserwować nasze ciasteczka. Już po około 5 min można sprawdzać

Słodkie okruszki
Nie tylko od święta 166

masy jajecznej. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać wierzch. Piec 40-45 minut w 160 st. C. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić z wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem do lekko uchylonego piekarnika, wystudzić. Brzegi odkroić ostrym nożem, kiedy ciasto będzie już zupełnie ostudzone. Przekroić w poziomie(...)ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy czekoladowej. Odstawić. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, założyć obręcz tortownicy. Posmarować połową dżemu, a następnie połową kremu. Przykryć drugim blatem, posmarować pozostałym dżemem, a następnie kremem. Na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, delikatnie dociskając.  Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.  W tym czasie przygotować krem maślany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodka tarta owocowa na poprawę humoru 95

namawiały aż w końcu ją upiekłam. Ciasto na tartę to kruche ciasto , na które składa się pszenna mąka, cukier, masło i woda. Zaletą tego ciasta jest fakt, że spód do tarty można upiec wcześniej lub surowe ciasto zamrozić. Ja mam zawsze jakieś resztki kruchego ciasta w zamrażalce. Potem rozmrażam je wszystkie i piekę ciacho. Do tarty z jabłkami najlepiej wybrać(...)Wszystkie składniki na spód oprócz wody posiekaj nożem. Kiedy zrobi się kruszonka dodaj zimną wodę i zagnieć ciasto. Zagniataj krótko jedynie do połączenia składników. Podziel ciasto na dwie części, jedną nieco większą na spód. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłóż nim foremkę do pieczenia tarty, u mnie z ruchowym dnem i o średnicy

codojedzenia
szczodraki-tradycyjny wypiek na Święto Trzech Króli 285

był biedny do wypieku używano mieszanej mąki, pieczono małe, wytrawne bułeczki. (opracowanie własne, na podstawie wielu internetowych źródeł). Po raz pierwszy i ja postanowiłam dopełnić tradycji i upiec szczodraki u siebie w domu:) Z wielu dostępnych przepisów na ciasto wybrałam ten i to był bardzo dobry wybór! Troszeczkę go zmodyfikowałam. Z ciastem pracowało się świetnie, pięknie wyrosło, było mięciutkie(...)mleko, wymieszać do jednolitej konsystencji, odstawić na ok 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, mleko, masło i drożdżowy zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, przykryte lnianą ściereczką, na ok godzinę. Farsz: Kapustę odcisnąć z soku, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w słupki

6niebo
Chleb mieszany na zakwasie 88

trudno go wyhodować, a raz dojrzały wymaga minimalnego wysiłku, by piec na nim przez lata. Mój Zdzichu jest z nami od 2013. W przypadku, gdy chcemy mieć chleb rosnący krócej można nawet do bochenka przygotowywanego       na zakwasie dodać odrobinę drożdży, co skraca wyrastanie ciasta. Jednak zakwas bardzo poprawia walory smakowe pieczywa. Jeszcze raz zachęcam(...)mieszam z zakwasem i wlewaną stopniowo wodą. Można dodać odrobiną miodu lub cukru, to także przyspiesza działanie drożdży. Trzeba uzyskać jednolitą masę bez suchych miejsc. Wystarczy działać zwykłą łyżką. Gotowe wyłożyć równomierne do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Moja to keksówka o długości około 40 centymetrów. Wierzch posypuję lekko mąką i siemieniem lnianym.  Tak przygotowany pozostawiam

I tu będę miała takie te
Drożdżowe paszteciki z drobiową kiełbasą, pieczarkami i serem 130

smaku około 70 g startego sera mozzarella Dodatkowo: sezam do posypania pasztecików + jajko do wysmarowania Przygotowanie: Ciasto: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nasze nasze drożdże, olej, sól i cukier. Wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby posypując rękę mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem na około(...)dodajemy mozzarellę, mieszamy. Na tym etapie można farsz spróbować i doprawić do smaku. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Robimy paszteciki: Ciasto krótko wyrabiamy i wykładamy na podsypaną mąką stolnicę/matę. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy i dzielimy nożem na pół (wzdłuż). Nakładamy farsz zostawiając trochę wolnego miejsca od brzegu. Zwijamy

Słodkie okruszki
Chleb pszenno żytni z ziarnami dyni i suszoną aronią a także recenzja ksiażki CHLEB... 140

jest jak składać ciasto w pojemniku a jak na stolnicy. Aby być mistrzem naprawdę potrzeba dużo czasu ,ale uważam ,ze z tą książką jest to możliwe.  Część druga natomiast to przepisy i pieczywo ozdobne, bo takie też możemy upiec w domu.  Znajdziemy tam pieczywo na zakwasie z drożdżami lub bez, żytnie na zakwasie, bez zakwaszanej mąki(...)także nieco większych bo czasami nawet na 30 bochenków. Więc uważam są to ilości restauracyjne.  Etapy pieczenia chleba bywają długie i mozolne o czym przekonałam się po przeczytaniu tej książki. Ale efekty są warte mimo tego że ciasto zagniatamy kilka razy, odstawiamy, następnie formujemy, odstawiamy i znów przekładamy do formy i następnie znów odstawiamy i tak w koło

Radość kipiąca uśmiechem.
Kremowy sernik na orzechowym spodzie – masa serowa bez masła, mąki i cukru 145

ksylitolu 5 jajek 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36% 1 laska wanilii Dodatkowo: 1/2 szklanki masy krówkowej 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych bez soli Instructions Spód: Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia wyjmując brzegi poza obręcz, natomiast bok wysmarować odrobiną masła i wyłożyć dociętym paskiem papieru. Ciasteczka oraz orzeszki ziemne zmiksować blenderem na mąkę(...)przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 80-90 minut, tak aby góra sernika była wyraźnie ścięta, w razie potrzeby czas trochę wydłużyć. Na samym dole piekarnika, w momencie wkładania sernika, położyć szerokie naczynie żaroodporne z gorącą wodą, powinno to zapobiec pękaniu ciasta.  Sernik wystudzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku

Fitsweet.me
Entliczek pentliczek i oto serniczek 139

zrobić pączki na tłusty czwartek.Ulga. Do kolejnej walki z sernikiem przekonał mnie przyjazd gości w niedziele. Upiekłam tym sposobem dwie pieczenie na jednym ogniu, zaspokoiłam (chyba tylko chwilowo) moje sernikowe podniebienie i zaprezentowałam gościom, ( mam nadzieje) smaczne ciasto. Tak swoją drogą zastanawiam się  ile jeszcze mi starczy cierpliwości w stosunku do mojej rodziny. Za każdym razem gdy rozmawiam(...)Wracając jednak do przepisu, sernik może nie wygląda rewelacyjnie, raczej tradycyjnie bez specjalnych dekoracji czy dodatków ale jest, a w zasadzie to już był.  na prawdę bardzo bardzo pyszny.  Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% masa serowa: 1 kg twarogu

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówki ślimaczki 179

babci ;)  Co do nadzienia ślimaczków, można użyć dowolnego dżemu lub marmolady. Pamiętajmy tylko o tym by dżem był dosyć gęsty, w innym wypadku wypłynie na blachę. Zachęcam do pieczenia!:) Składniki: 75g masła 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 25g świeżych drożdż y 5 łyżek cukru szczypta soli dżem cukier puder do posypania Wykonanie: Masło rozpuszczamy, zdejmujemy(...)drożdży mleko ma być ciepłe, ale nie gorące! Do miski wsypujemy mąkę i sól. Zalewamy wszystko zaczynem drożdżowym i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto wyrabiamy tak, aby było jednolite, bez pęcherzyków powietrza. Rozwałkowujemy dosyć cienko, smarujemy dżemem i zwijamy w rulon. Kroimy na kawałki grubości 3-3,5cm. Układamy

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania