przygotowanej masy wsypujemy wymieszane ze sobą mąki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników. 2. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 165 stopni. Upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika, w blaszce zrzucamy z wysokości około 1 m (ja rzucam go na ręcznik ułożony(...)tylko przez chwilę, do połączenia składników. 4 . Na dolną warstwę ciasta wykł adamy masę śmietanową a na to owoce. P rzekł adamy ko le jnym plackiem, czynność powtarzamy. Kładziemy ostatni place k, na wierzch masę. Dokładnie obsmarowujemy również bok i. Tort dekorujemy owocami , pokrojonymi batonami i po kr uszonymi bezami
Szefowa kuchni2 szklanki kefiru 2 jajka 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki jasnej, dowolnej 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3
KucharzycaWegetariańska tarta jest naładowana warzywami. Dzięki temu jest pyszna i pełna witamin. Zaskoczy Cię jak super smakuje! Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie
Niedzielny kucharzRozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Blaszkę smarujemy cienko margaryną (Dlaczego? Bo dzięki temu spód naszej pizzy będzie bardziej chrupki). Na blaszkę wykładamy ciasto, ugniatamy ręką aż ciasto ładnie pokryje blaszkę. Ostawiamy na około 15-20 minut pod ściereczką. Następnie dziurkujemy ciasto widelcem i smarujemy sosem (u mnie meksykański, nadał wspaniałego smaku). Przygotowujemy farsz. Cebulę(...)przygotowany farsz wykładamy na pizze. Na wierzch układamy plasterki kiełbasy. Całość posypujemy startym żółtym serem (polecam użyć mozzarelli, ja dziś nie miałam). Pizze wkładamy na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 22 minuty (pizze należy obserwować, każdy piekarnik inaczej piecze). Podajemy z ulubionymi sosami, ketchupem. Smacznego Poza pizza, idealne na każde weekendowe spotkania czy przyjęcia jest… SNACK Przysmak Świętokrzyski
Słodkie okruszkiNajlepsze ciasto na jesień? Oczywiście szarlotka! Połączenia jabłka z cynamonem zawsze poprawia humor. A w zdrowszej wersji to już w ogóle marzenie. Kiedy
Healthy food explorerWegetariańska tarta kapuściano-batatowo-buraczkowega ze szpinakowo-pietruszkowym pesto. Brzmi nieźle i jeszcze lepiej smakuje. Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom
Niedzielny kucharzKażdy wyobraża je sobie trochę inaczej. Jedni nazywają je jabłkami w cieście, drudzy nie określiliby mianem racuchów placków niższych niż 2 centymetry. Racuchowi smakosze dzielą się
Smakuje zdrowoPączki dietetyczne można by rzec ;) Dla wszystkich unikających mleka. Pączki, które przedstawiam na zdjęciu zostały upieczone w piekarniku (w foremce do babeczek). W przepisie podałam sposób
prawdziwe jedzenieObiecałam, że z biszkoptu , który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych
mojewypiekiinietylkonawet nie wiem czemu :) Aż w końcu upiekłam. Oczywiście z przepisu Liski, która jest dla mnie skarbnicą, jeśli chodzi o wypieki. Prosto i bez zbędnego cudowania. Tak jak lubię :) Bo przecież w gotowaniu czy pieczeniu nie chodzi o to, żeby umęczyć się, upaćkać kuchnię i spędzić w niej pół dnia - najpierw na przygotowywaniu, potem na sprzątaniu. Tak mi się(...)zdaje, że większość osób nie lubiących kuchni, musiała sparzyć się na takich własnie przepisach, które zajmują "pół życia". Ja gotować lubię, piec też, ale nie koniecznie spędzać cały dzień w kuchni. Zresztą, chyba sami widzicie, że moje przepisy do specjalnie skomplikowanych nie należą ;) No ale wracajmy do kajzerek ;) Gotowi? zaczynamy
Codzienna kuchnia niecodziennawyświetleń mojego bloga , za które bardzo dziękuję postanowiłam przygotować coś specjalnego. A jakie jest najlepsze ciasto, którym można uczcić szczególne wydarzenia ? Oczywiście tort w wersji FIT! Tort "Mleczna kanapka" (uważam, że bardzo przypomina sklepowe batoniki) jest bez glutenu, mleka i białego cukru . Krem powstał na bazie serka mascarpone oraz jogurtu greckiego. Idealny na wyjątkowe okazje(...)wlewamy do jednym żółtku. Całość łączymy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Energicznym ruchem łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciasto ostygnie przekrawamy biszkopt na dwie części. Masa Dzień wcześniej jogurt układamy
Health-Fit-Lifeczekoladowy (bez dodatku cukru). Kolejnym krokiem, aby ciasto było nieco zdrowsze, dałam świeże brzoskwinie, a nie z puszki. I na koniec zamiast zwykłej pszennej mąki użyłam mąki gryczanej oraz owsianej. Nie wielkie zmiany potrafią wnieść nieco więcej wartości odżywczych nawet w ciasto i zniwelować trochę zawartość cukru. Nawet cukier puder to zmielony słodzik. :) Forma w jakiej wykonałam ciasto 35x25(...)Wartości odżywcze 1 porcji (24): 135 kcal B 3 g W 12 g T 8 g Składniki: ciasto: ▪ 150 g mąki gryczanej ▪ 200 g mąki owsianej ▪ 1 jajo ▪ 200 g masła miękkiego ▪ 100 g słodzika/cukru ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa ▪ 2 budynie czekoladowe ▪ 500 ml mleka ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ 1 galaretka cytrynowa ▪ 300 g brzoskwiń +cukier
zdrowo i aktywnieczekoladowy (bez dodatku cukru). Kolejnym krokiem, aby ciasto było nieco zdrowsze, dałam świeże brzoskwinie, a nie z puszki. I na koniec zamiast zwykłej pszennej mąki użyłam mąki gryczanej oraz owsianej. Nie wielkie zmiany potrafią wnieść nieco więcej wartości odżywczych nawet w ciasto i zniwelować trochę zawartość cukru. Nawet cukier puder to zmielony słodzik. :) Forma w jakiej wykonałam ciasto 35x25(...)Wartości odżywcze 1 porcji (24): 135 kcal B 3 g W 12 g T 8 g Składniki: ciasto: ▪ 150 g mąki gryczanej ▪ 200 g mąki owsianej ▪ 1 jajo ▪ 200 g masła miękkiego ▪ 100 g słodzika/cukru ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa ▪ 2 budynie czekoladowe ▪ 500 ml mleka ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ 1 galaretka cytrynowa ▪ 300 g brzoskwiń +cukier
Zdrowie i pysznie na talerzuteż bez dodatków lub np. z esencją waniliową, migdałową, rumową, skórką pomarańczową, do tego śmietankowa gałka lodów i wyśmienity deser gotowy! Ciasto z konfiturą jagodową jest szybkie i co ważne - bardzo proste w przygotowaniu. Bez miksera! W kilka chwil! Składniki: (prostokątna forma: 24x28) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru(...)oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g) niecały słoik konfitury jagodowej dodatkowo: papier do pieczenia Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przesianą mąkę wymieszać z sodą. Odstawić na bok. Do drugiej miski wlać maślankę, dodać jaja, olej
Zasmakuj Kuchniniż środkowa). Na dno postawić małą keksówkę i wlać do niej wrzącą wodę (do połowy). Piec 1godzinę i 5 minut. Sernik bardzo wyrośnie i zrumieni się, może miejscami popękać, ale wróci do poziomu wyjściowego i wszystkie nierówności się zniwelują. Po skończeniu pieczenia zostawić ciasto na 15 minut w zamkniętrym piekarniku. Następnie uchylić drzwiczki i zostawić na kolejne 15 minut
kuchnia doski