ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1240/2544)

Wytrawne gofry z ziołowym serkiem i warzywami 94

przygotować do jedzenia. W związku z tym postanowiłam upiec gofry i podać je w wersji wytrawnej z dużą ilością warzyw. Wszystkie potrzebne produkty zapakowałam do szczelnych pojemników, w których bez problemu mogłam przetransportować jedzenie. A przy okazji działam w duchu zero waste, bo używam wielorazowych opakowań. Wytrawne gofry z ziołowym serkiem i warzywami Ważne jest też w czym będziemy(...)przykład bez foremek do bajgli nie wyobrażam sobie życia 😀.   Koniecznie zajrzyjcie do ich sklepu → Lekue.pl - sklep     Wytrawne gofry z ziołowym serkiem i warzywami Czas przygotowania: 30 minut Składniki na ciasto 2 szklanki mąki pszennej 450 2 szklanki mleka 2% szczypta soli 1/3 szklanki oleju 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo

Kulinarne przygody Gatity
Sernik na kruchym spodzie z orzechami i kruszonką – sprawdzony przepis 127

cukru 3/4 szklanki Dodatkowo: puszka brzoskwiń Przygotowanie Przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicy lub w dużej misce mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło prosto z lodówki, które ścieramy na tarce o dużych oczkach i żółtka. Ciasto szybko zagniatamy ręką albo robotem kuchennym. Ciasto dzielimy na 2 części w proporcjach 1/3 i 2/3. Oba kawałki(...)pokrojone w kostkę brzoskwinie i nakrywamy je resztą masy serowej. Wyjmujemy kruche ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Starte ciasto rozprowadzamy równomiernie na wierzchu masy serowej. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 1h15 minut w trybie góra-dół. Ciasto po upieczeniu przez półgodziny studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy

e-PrzepisyKulinarne
Bułeczki z pieczarkami 124

rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski gdzie są drożdże, dodać jajko, sól, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku, ale z czasem stanie się bardziej miękkie i elastyczne, dodać olej, dalej wyrabiać do momentu(...)cała woda odparuje, bez pokrywki. Zagotować 1 litr wody, do wrzątku wrzucić kapustę, pogotować na średnim ogniu 3-4 minuty. Dokładnie odcedzić, drobno poszatkować. Dodać do odparowanych pieczarek, dodać przyprawy, wymieszać, krótko przesmażyć (2-3 minuty), odstawić do ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być dobrze odparowane, w przeciwnym wypadku ciasto drożdżowe nam namoknie podczas pieczenia, „puszczą szwy

moj przepis na
Bułeczki z pieczarkami 115

rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski gdzie są drożdże, dodać jajko, sól, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku, ale z czasem stanie się bardziej miękkie i elastyczne, dodać olej, dalej wyrabiać do momentu(...)cała woda odparuje, bez pokrywki. Zagotować 1 litr wody, do wrzątku wrzucić kapustę, pogotować na średnim ogniu 3-4 minuty. Dokładnie odcedzić, drobno poszatkować. Dodać do odparowanych pieczarek, dodać przyprawy, wymieszać, krótko przesmażyć (2-3 minuty), odstawić do ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być dobrze odparowane, w przeciwnym wypadku ciasto drożdżowe nam namoknie podczas pieczenia, „puszczą szwy

moj przepis na
Pieczone pączki 119

ciasta drożdżowego. Miksujemy około 5 minut. Po tym czasie dodawać po kawałeczku masła, cały czas pomału wyrabiając. Miksujemy do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne i błyszczące i będzie się odklejać od ręki. Ciasto przykryć i ponownie zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Stolnicę poprószyć mąką. Wyłożyć ciasto i jeszcze chwilę wyrabiać, aby je odpowietrzyć. Następnie ciasto rozpłaszczyć(...)Nakładać łyżkę konfitury, zlepiać i wkładać pączusie do papilotki łączeniem do dołu. ( papilotka taka od pieczenia muffinek ) Układać na blaszce i zostawić jeszcze na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C (góra i dół bez termoobiegu ). Piec około 15 – 20 minut. Następnie przygotować lukier. Ostudzone pączki zanurzać w lukrze i przekładać na kratkę. (adsbygoogle

Olcia gotuje!
Makowiec, skórka ciasta nie odstaje bo zawsze się udaje 142

proszkiem do pieczenia.   Dodajemy skórkę pomarańczową. Na koniec ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek.   Moje uwagi: Ciasto może być dość gęste lub bardziej rozluźnione w zależności od miękkości masła. Po stopniowym dodawaniu ubitej piany z białek jest Ok.! Tortownicę wysmarowałam masłem i posypałam migdałami w płatkach. Wyłożyłam część ciasta na dno tortownicy łyżką(...)tylko, aby dno tortownicy było całe pokryte ciastem. Wyłożyłam przygotowaną masę makową, również jej nie wyrównując. W powstałe nierówności położyłam kleksy ciasta i wyłożyłam na nie resztę masy makowej. Pozostałym ciastem przykryłam wierzch maku i wyrównałam. Piekłam około godziny w temp. 170-180st. Sprawdzałam patyczkiem. W połowie czasu pieczenia przykryłam ciasto papierem, aby nie za bardzo się przyrumieniło. Lukier

Leśny Zakątek
Drożdżówki z makiem 104

Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami do ciasta drożdżowego przez ok. 15 minut. Następnie miskę przykryć, np. bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI: Wszystkie składniki szybko zagnieć ręką do powstania charakterystycznych grudek. Gotową kruszonkę wstaw do lodówki, przykryj folią aluminiową lub talerzykiem. Wyrośnięte ciasto chwilę powyrabiać(...)masy makowej wysmarować ciasto cienko ulubionym dżemem. Zwinąć w rulon, kroić na niewielkie drożdżówki. Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem – 40 g, odstawić na 20 minut. Między drożdżówkami zostawić odstępy, ponieważ urosną. W tym czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do temp. 190 st. C grzaniem góra-dół, bez termoobiegu. Drożdżówki przed

Zasmakuj Kuchni
Chaczapuri Adżarskie z serem i jajkiem 144

którym się je przygotowuje. Wszystkie wariacje chaczapuri łączy zawartość sera i podstawa w formie drożdżowego wypieku. Ciasto chaczapuri adżaruli przypomina ciasto na pizzę, jednak nieco bardziej puszyste i pękate. Nie bez powodu danie jest nazywane gruzińską pizzą. Rumiane i wyrośnięte ciasto z dodatkiem drożdży z serowym, rozpływającym się nadzieniem i żółtkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chaczapuri gruziński chlebek z serem(...)jajkiem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Gruzińska Trudność: Średnie Ilość 4 porcje Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 220 kcal Gruzińskie chaczapuri adżaruli. Łódeczki z ciasta drożdżowego zapieczone z nadzieniem serowym i jajkiem. Gruziński chlebek z 3 rodzajami sera. Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 300 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 200 ml letniego

ProstePesto.pl
Drożdżówki z brzoskwiniami 130

pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjmij miskę z wyrośniętym ciastem, chwilę wyrób i podziel na 6 równych części. Uformuj z nich kulki i ułóż na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je papierem do pieczenia i odstaw na 25 minut do ponownego wyrośnięcia. Zachowaj odstęp, ponieważ urosną. W międzyczasie(...)nagrzej piekarnik do temp. 200 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu. Każdą drożdżówkę lekko spłaszcz i powtykaj w nią po kilka kosteczek brzoskwiń. Drożdżówki wstaw na średnią półkę piekarnika i piecz je ok. 24 minut. Wystudzone udekoruj polewą czekoladową lub lukrem. Możesz posypać je także cukrem pudrem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Bułki śniadaniowe 121

wystudzonego spora szczypta soli łyżeczki soli DODATKOWO: kilka łyżek mleka – do wysmarowania bułek przed pieczeniem Uwagi do przepisu: Zamiast świeżych drożdży można użyć drożdży suchych – opakowanie 7 lub 8 g. Wtedy nie trzeba robić rozczynu – wystarczy wymieszać składniki i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Przygotowane i ułożone na blaszce bułeczki można posypać sezamem jasnym lub czarnym, pestkami dyni, słonecznikiem(...)mąki, dodaję resztę składników na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn ze świeżych drożdży. Wyrabiam rękoma gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiam na 70 minut do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Najczęściej lekko nagrzewam piekarnik na 35 st. C, wyłączam i wkładam miskę z ciastem. Po tym czasie odsłaniam ciasto i ponownie lekko wyrabiam. Ciasto dzielę na 12 równych części. Formuję lekko podłużne bułeczki, układam

Zasmakuj Kuchni
4x inspiracje maja: ciasto z pomidorami, domowy jogurt, chleb na sodzie, czekolada wegańska Vivani jak mleczna 161

Ciasto z pomidorami Rewelacyjne! W ogóle nie czuć pomidorów. Wykonanie błyskawiczne, ciasto wychodzi puszyste i wilgotne. Przepis, jak zawsze niezawodny, od Jadłonomii . Tym razem niczego nie zmieniałam. Jeśli chcecie zaskoczyć  gości  po kwarantannie, to ciasto idealnie się do tego nadaje!   2. Domowy jogurt Inspiracja z bloga Blue Raven . Kupiłam Zakwaski firmy Vivo i jogurt wyszedł idealny(...)kupny, tyle że bez żadnych ulepszaczy, zagęszczaczy itp. W najbliższym czasie w planach jogurt kokosowy lub na innym mleku roślinnym. 3. Chleb na sodzie Od wielu lat już piekę chleb na zakwasie, ale od czasu do czasu mam ochotę na chleb, który jest lżejszy, nie trzeba do niego drożdży i pasuje bardziej np. do powideł, dżemów lub tostów

Qlinarnie i Qlinarnie
Sernik truflowy 115

masła 250g wafelków czekoladowych, bez polewy 10-12 cukierków Trufle Wafelki kruszymy na pył. Wafelki wrzucamy do garnka, delikatnie podgrzewamy i wyklejamy tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Dokładamy 8-10 posiekanych cukierków. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 130 stopni

Kocham Czekoladę
Bułeczki z pieczarkami 140

cała woda odparuje, bez pokrywki. Zagotować 1 litr wody, do wrzątku wrzucić kapustę, pogotować na średnim ogniu 3-4 minuty. Dokładnie odcedzić, drobno poszatkować. Dodać do odparowanych pieczarek, dodać przyprawy, wymieszać, krótko przesmażyć (2-3 minuty), odstawić do ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być dobrze odparowane, w przeciwnym wypadku ciasto drożdżowe nam namoknie podczas pieczenia, „puszczą szwy

moj przepis na
Keto pączki (Paleo, LowCarb) 214

minuty. Odstawić ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nim foremki do donutów lub zwilżonymi dłońmi formować kule. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie termoobiegu. Piec ok. 15 minut aż wierzch się lekko przyrumieni. Wyłączyć piekarnik i pozwolić im ostygnąć w środku bez otwierania drzwiczek. Polewa Składniki polewy dobrze

Modern Cave Girl
Chleb z garnka 114

góra dół, bez termoobiegu) i włóż do niego pusty garnek lub naczynie żaroodporne (pamiętaj, żeby ganek nie miał plastikowych rączek). Po 30 minutach wyjmij ostrożnie garnek i przełóż do niego ciasto na chleb (w tym celu rozwiń ściereczkę, przytrzymaj ją i energicznie przerzuć ciasto do garnka). Natnij górę ciasta i włóż garnek do piekarnika. Piecz chleb 30 minut

Przepisy na widelcu