ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1219/2544)

Pierogi ruskie 153

grzybami. Nadzienie mięsne może być różne, jest to świetny pomysł na zużycie resztek – mięso gotowane, pieczone.... Pierogi mogą być duże lub małe, to zależy od naszej fantazji lub potrzeb... Proponuję pierogi ruskie z nadzieniem z mięsa gotowanego (produkt uboczny z gotowania rosołu  😉). ciasto : 640 g mąki tortowej, 4 jajka, 120 – 150 ml letniego mleka, 60 g miękkiego masła(...)Ciasto wyrabiać, aż będzie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Nadzienie: cebule upiec, zemleć razem z mięsem. Przesmażyć razem,  wlać bulion i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajko rozbełtać dodać do ostudzonej masy mięsnej. Jajka posiekać. Ciasto rozwałkować, wycinać z niego dowolnej wielkości koła – ja wycięłam 17 kół o średnicy 12 cm. Na cieście układać

królestwo garów
Lawendowe Sconsy z brzoskwinią i karmelizowanymi jabłkami 177

naszej kuchni. Są to proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki, idealne na śniadanie. Robi je się dość łatwo, bez użycia miksera. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki, dodać mokre, zagnieść delikatnie ręką i uformować. Po 15 minutach spędzonych w nagrzanym piecu, otrzymujemy świeże, pachnące i chrupiące bułeczki. Smak sconsów możemy dowolnie urozmaicać, dodawać różne owoce – świeże lub suszone(...)trzcinowego (60 g) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli (polecam domową sól waniliową) 3/4 płaskiej łyżeczki suszonych kwiatów lawendy 180 g śmietany 18% 1 dojrzała brzoskwinia (opcjonalnie) odrobina mleka do posmarowania (lub roztrzepane białko lub żółtko lub całe jajo – w zależności co akurat macie)   Przygotowanie ciasta bananowego: Piekarnik nagrzać do 200°C (grzałka góra

Moja Delicja
Truboczki 76

Truboczki, czyli trąbki to miękkie i smaczne rogaliczki. Bez drożdży , na kefirze lub kwaśnej śmietanie. Z nadzieniem lub bez. Ciekawie zakręcone, aż śmieją się do nich oczy. Wesoły wygląd zachwyci nie tylko dzieci, które szczerze nazywają je gąsienicami.   Takie rogaliki na kefirze idealnie nadają sie do kawy lub herbatki. Można zawinąć w nie odrobinę dżemu lub orzechowego(...)krótko wymieszać. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na masą jajeczno- maślaną. Zagnieść na elastyczne ciasto. 5. Nakryć ściereczką lub folią spożywczą i zostawić na 10 minut, żeby ciasto odpoczęło. 6. Ciasto podzielić na 20 części. Stolnicę lekko podsypać mąką i uformować 20 kulek z ciasta. 7. Każdą kulkę lekko spłaszczyć dłonią i rozwałkować na cienki

dolcevitainmykitchen
BUŁKI ORKISZOWO-ŻYTNIE NA ZAKWASIE 274

ciasta (dłońmi maczanymi w oliwie lub oprószonymi mąką) i formuję 8-10 bułek. Każdą odkładam na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i odstawiam na ok.1-1,5h do napuszenia. Ja swoje bułki (kilka) nacięłam lekko nożem (nie jest to konieczne). Blachę z bułkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220*C i piekę ok.20 minut na programie góra-dół, bez

Smaczne Zdrowe
KRUCHE ORZECHOWO- OWSIANE CIASTECZKA BEZ MĄKI 70

Zaręczam Wam, że gdy tylko raz je zrobicie, to będziecie piec je częściej. Są tak pyszne, że trudno poprzestać na jednym.  A co powiecie na  kruche ciasteczka z patelni  albo  maślane ciasteczka z marmoladą . Polecam też  serowe ślimaczki z marmoladą . Kruche ciasteczka orzechowo- owsiane bez mąki - składniki na około 30 ciastek: * 150 g płatków(...)Dodać całe jajko, kawałki masła i cukier puder. Dłonią wyrobić masę na gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą, włożyć do zamrażalnika na 30 minut.  Po tym czasie z masy odrywać małe kawałki, formować z nich kule, lekko spłaszczyć. Ciastka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciastka około 15 minut. Upieczone

Zrób to smacznie
malinowa pianka bez pieczenia z owocami i galaretką 94

[Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: 300 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka malinowa + 250 ml wody 2 garstki malin i jeżyn

Domowy Smak Jedzenia
Tort Rafaello na herbatnikach z adwokatem 281

Pierwszy raz jadłam ten tort na urodzinach mojej przyjaciółki Iwonki, zrobiony był przez jej narzeczonego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em

KuchniaWeDwoje.pl
Pizza z patelni 191

około 10 minut. Ciasto będzie się z początku kleić. Staraj się jak najmniej dosypywać mąki. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione – przestanie się kleić do rąk. Wyczyść miskę, w której mieszałeś mąkę z olejem i drożdżami, obsyp mąką i przełóż wyrobione ciasto do niej. Przykryj ręcznikiem papierowym lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1 godzinę(...)godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Uderz delikatnie pięścią w ciasto, aby wypuść nagromadzone powietrze, a następnie przenieś je na posypaną mąką stolnicę. Ugniataj ciasto przez 1-2 minuty. Owiń folią i włóż do lodówki, jeśli nie zamierzasz do razu piec (ja połowę ciasta trzymałam w lodówce przez kilka dni, a drugą przygotowałam od razu). Pieczenie pizzy: Jeśli jesteś

Moja Delicja
Malinowa chmurka 173

pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 3 żółtka szczypta soli  Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej 30 minut. po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki (23x33) i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut w 170 st. C Galaretka malinowa: 600-700 g świeżych lub mrożonych(...)wykładamy na galaretkę malinową Beza 3 białka jaj 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałów Ubijamy białka na sztywno, a następnie stopniowo wsypujemy cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy mąkę i jeszcze chwilę ubijamy. Z papieru do pieczenia wycinamy wielkość dna blzszki w której piekliśmy spód, na wyciętym arkuszu

Cynamonowe szczęście
Chleb pomorski 342

Wybór padł na kolejny tradycyjny wypiek polskiego piekarnictwa - chleb pomorski. Jego receptura jest bardzo podobna do pieczonego niedawno chleba kaszubskiego na podmłodzie . Podstawowe różnice są takie, że chleb pomorski jest (był) pieczony w formach, a bochenki mają masę 400 g. Ponieważ chleb jest pieczony w formach, może mieć większą wydajność. Dzięki temu po wyrośnięciu i upieczeniu miękisz ma większe dziury(...)wszystko wymieszaj (można mikserem) do połączenia się składników. Dodaj roztopiony smalec. Mieszaj dalej, jakieś 15 minut. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 - 30 minut. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Podziel na dwie równe części. Z każdej uformuj podłóżny bochenek. Ciasto będzie stosunkowo luźne, ale dasz sobie radę. Uformowane chleby włóż do foremek. Odstaw do wyrastania pod przykryciem

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą 781

białka 1 szklanka cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt kokosowy: 5 białek 1 szklanka cukru 200g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300g masła w temperaturze pokojowej 6 łyżek cukru pudru 2,5 łyżki kawy(...)lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 5. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu

Mała Cukierenka
Bezglutenowe babeczki czekoladowo-bananowe ze śliwkową nutą 72

nich zrobić ciasta bezglutenowego. Trzeba wybierać mąki ryżowe, kukurydziane, grochowe, ziemniaczane, gryczane, migdałowe, z prosa, z amarantusa, z fasoli, z soi. Aby się upewnić, czy dany produkt jest faktycznie bezglutenowy, należy odszukać na nim symbol przekreślonego kłosa. Warto jednak pamiętać, że nie każda mąka bez glutenu zagwarantuje udane wypieki. W praktyce warto stosować mieszanki, dzięki czemu ciasto lepiej się(...)kokosowe i śliwki. Dodaj zawartość pierwszej miski do drugiej. Dobrze wymieszaj aż do połączenia składników mokrych i suchych w ciasto. Możesz też dodać posiekaną czekoladę, chyba że wolisz ją na babce. Nałóż ciasto do foremek i ewentualnie posyp posiekaną czekoladą. Piecz przez przynajmniej 25 minut w piekarniku nagrzanym zawczasu do temperatury ok. 180 stopni. Może się zdarzyć, że środek babeczki

Krzywa Prosta
Bezglutenowe babeczki czekoladowo-bananowe ze śliwkową nutą 69

nich zrobić ciasta bezglutenowego. Trzeba wybierać mąki ryżowe, kukurydziane, grochowe, ziemniaczane, gryczane, migdałowe, z prosa, z amarantusa, z fasoli, z soi. Aby się upewnić, czy dany produkt jest faktycznie bezglutenowy, należy odszukać na nim symbol przekreślonego kłosa. Warto jednak pamiętać, że nie każda mąka bez glutenu zagwarantuje udane wypieki. W praktyce warto stosować mieszanki, dzięki czemu ciasto lepiej się(...)kokosowe i śliwki. Dodaj zawartość pierwszej miski do drugiej. Dobrze wymieszaj aż do połączenia składników mokrych i suchych w ciasto. Możesz też dodać posiekaną czekoladę, chyba że wolisz ją na babce. Nałóż ciasto do foremek i ewentualnie posyp posiekaną czekoladą. Piecz przez przynajmniej 25 minut w piekarniku nagrzanym zawczasu do temperatury ok. 180 stopni. Może się zdarzyć, że środek babeczki

Krzywa Prosta
Ciasto Torcik Proste Świąteczne Tiramisu z Czekoladą 136

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Torcik Proste Świąteczne Tiramisu z Czekoladą Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 20g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera 15g Czarnego Kakao Dr. Oetkera 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 100ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki Naturalnego ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru(...)Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. 3. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, ciemnym i czarnym kakao. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać, patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko

Mała Cukierenka
Zwijana drożdżówka z syropem klonowym, kardamonem i cynamonem 189

Piekłam ostatnio drożdżowe bułeczki z kajmakiem z tego przepisu >klik!< Zostało mi trochę ciasta, więc postanowiłam zrobić z niego małą zwijaną drożdżówkę. Powstałą ona z myślą o mojej przyjaciółce Grażynce, która uwielbia wszystko co z cynamonem ;) Drożdżówkę zwinęłam troszkę zbyt luźno i widać, że ma przerwy między warstwami, ale nie zmieniło to zaplanowanego smaku: pysznie, pachnąco cynamonem(...)zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkować dość cienko na stolnicy lekko podsypanej mąką. Przesmarować na całej powierzchni syropem klonowym - jeśli lubimy słodziej, to dajemy go więcej, jeśli mniej słodko, to wystarczy cienko. Następnie ciasto posypać cynamonem i kardamonem. Zwinąć

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania