elastyczne ciasto. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 5mm. Wykrawać koła o średnicy równej długości kawałków jabłek. Na jedną połówkę koła kłaść kawałek jabłka i przykryć drugą połową, nie sklejać boków tylko lekko docisnąć z góry do jabłka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temp. 190 stopni C bez termoobiegu
Maślane ciasteczkosame bez jakichkolwiek dodatków . Składniki: ¾ szklanki ryżu 2 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki śmietany 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miękkiego masła ½ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Wykonanie: Ryż ugotować. Jajka zmiksować z cukrem na gęstą pianę. Do jajek dodać śmietanę, jogurt, masło i mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Do ciasta dodać ugotowany
Mama Gotujebez białka) i zagnieść ciasto. Początkowo może się wydawać, że ciasto robi się wodniste i za miękkie, ale podczas wyrabiania zrobi się zwarte. Gotowe ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne. Przed wałkowaniem warto podzielić je na mniejsze porcje (w zależności od tego, ile mamy miejsca na stolnicy), ponieważ ciasto możemy rozwałkować dość cienko, ponieważ wyrośnie podczas pieczenia. Jabłka
Za drzwiami kuchniciasteczka bez jajek' Składniki (na ok.9szt): - 2 dojrzałe banany - 1 szklanka płatków owsianych - 2 łyżki kakao - dowolne dodatki (posiekane orzechy, rodzynki, czekolada, jagody goji itp) Banana obrać i rozgnieść widelcem. Dodać płatki owsiane, kakao i dodatki (u mnie jagody i posiekana biała czekolada). Dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Następnie, łyżką nakładać porcje ciasta. Formować okrągłe
CookYourselfposypać nią ciasto. Następnie bierzemy umyty szpinak na patelnię (bez tłuszczu), solimy, pieprzymy, podsmażamy go z drobno posiekanym czosnkiem i paroma łyżkami mascarpone. Przekładamy szpinak równomiernie na pizzę. Siekamy surowego brokuła na małe kawałeczki i również układamy na pizzy. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Ścieramy ser na tarce i posypujemy po wierzchu. Krok 3 Piec około pół
CoolinarniePLwaniliowy łyżka mąki ziemniaczanej Spód: Zagniotłam kruche ciasto. Wylepiłam nim natłuszczoną tortownicę. Podpiekłam 5 minut w 180 stopniach. Masa: Żółtka oddzieliłam od białek, które ubiłam na sztywną, lśniącą pianę, dodając pod koniec ubijania podaną ilość cukru. Ser utarłam z żółtkami, mlekiem karmelowym, mąką i budyniem. Delikatnie, bez użycia miksera, wmieszałam pianę z białek(...)wylałam na podpieczony spód. Wstawiłam do gorącego pieca. Piekłam godzinę w 180 stopniach pilnując, aby wierzch zbytnio się nie spiekł. (w razie zbytniego brązowienia, przykryć wierzch folią aluminiową) * Mleko można zastępować innymi wariantami smakowymi, ja akurat miałam karmelowe na stanie. Ilość zależy od upodobania i stopnia słodkości - o dziwo nie jest mdły i zbyt słodki, nawet przy
W kuchni Karmel-itkiforemkami w kształcie biedronek mam o takim typie foremek coraz lepsze zdanie. Po powrocie do domu od razu ją wypróbowałam. Okazało się, że to był faktycznie dobry zakup. Ciasto bez problemu (i co ważniejsze w całości J ) odeszło od formy. Test przeprowadzałam na sprawdzonym przepisie na babkę z jogurtem naturalnym. Delikatna, wilgotna w środku z dodatkiem w postaci lukru(...)średnicy 23 cm i wysokości 11 cm Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 50 minut Składniki: Na babkę: 370g mąki pszennej 250g masła 200g cukru (bardzo korzystną cenę na cukier znajdziecie TUTAJ ) 200g jogurtu naturalnego 45g wiórków kokosowych 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki soku z cytryn Skórka otarta z dwóch
Kolizje Smakówmożna włożyć do piekarnika. Tu jednak nie jest ona potrzeba, bo niczego się najpierw nie podsmaża. Pomidorki w zalewie octowo-klonowej najpierw godzinę pieczemy, żeby wydobyć ich cudownie słodki smak i aromat, a następnie przykrywamy kruchym ciastem. Efekt, muszę przyznać, niebanalny. Danie cudownie proste w przygotowaniu, a smak zupełnie wyjątkowy. Jedyne drobne ale , to, moim zdaniem, zbyt duża ilość octu(...)zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. W tym czasie umyć i osuszyć pomidorki. Na dno formy wlać syrop, ocet i oliwę, dodać sól i dokładnie wymieszać. Na tej mieszance ułożyć pomidorki, jeden przy drugim. Na wierzchu rozłożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i drobniutko posiekany rozmaryn. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzemięśni. Do sztywnej piany stopniowo dodajemy cukier, wciąż ubijając. Na grubej tarce trzemy do formy jedną porcję białego ciasta, na niej rozkładamy porcję powideł, następnie trzemy porcję ciemnego ciasta, nakładamy równomiernie pianę z białek i przykrywamy startą porcją białego ciasta. Wyrabianie ciasta, ubijanie piany i tarcie gotowej masy wymaga trochę kondycji- jeśli nie mamy w pobliżu męskiego bicepsa polecam pływanie(...)basen zdziałało cuda i teraz moimi miniaturowymi rączkami mogę ugnieść każde ciasto;). Pieczemy 45 minut. Miejscami piana była naprawdę imponująca:) Kiedy pleśniak był gotowy trzeba było poczekać aż wystygnie. Najlepiej smakuje na zimno, łatwiej też się go kroi. Kiedy odczekałam swoje, z kawą i wielkim kawałem ciasta usiadłam na schodku przy tarasie i wystawiłam twarz do słońca. Na trawniku baraszkował
les mirabelleswlewamy mokre, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do zagniecionego ciasta dodajemy łyżkę masła, zagniatamy i dodajemy kolejną. Proces jest długi i ciężki, ale każdorazowo trzeba zagniatać ciasto po dodaniu masła. Na koniec dodajemy przygotowaną mieszankę owoców i skórek. Ciasto zagniatamy w kulę, wkładamy do dużej miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 godzin. Ciasto zwiększy swoją objętość trzykrotnie(...)Wyrośnięte ciasto wyciągamy na blat, rozciągamy je na kwadrat i składamy rogami do środka. Wkładamy do foremki, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia – tym razem na 2,5 – 3h. Na foremkach powinien zrobić się "grzybek" z ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C, babkę nacinamy na środku tworząc X, kładziemy łyżkę zimnego masła i wkładamy do piekarnika na najniższą półkę. Pieczemy
Gotowanie i blogowanieskładnikibiszkopt* 4 jajka* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/2 szklanki mąki pszennej* 4 jajka* 1/2 szklanki cukru* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa jabłkowa* 1,3 kg jabłek
Mix smakuuroczystości rodzinne. Na święta również ją planuję. Przepis znajdziecie TUTAJ 5. Sałatka z pieczonego kalafiora Na sałatkę z pieczonego kalafiora natrafiłam na blogu Marzenki. Od razu mnie zaintrygowała i zaciekawiła. Nie robiłam jej jeszcze, bo czekam na specjalną okazję, a święta są taką właśnie okazją. Pieczony kalafior z dodatkiem tahini, czosnku, rodzynek i kolendry to dla mnie coś nowego(...)push({}); 6. Ciasto Jamajka Muszę przyznać, że to ulubione ciasto mojego męża. Czekoladowe, z bitą śmietaną i świeżymi bananami w galaretce. Pyszne, orzeźwiające, nie jest tak ciężkie jak większość przekładańców (choć te "cięższe" są też pyszne i mają swój urok). No i takie radosne, słoneczne, lekka namiastka lata w zimie :) Przepis jest TUTAJ 7. Sernik oreo To ciasto pokochałam odkąd
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemożecie zastąpić inna ulubiona z naciskiem na niskosłodzoną ;), oraz kremem serowym z nutami mięty i cytryny, bez dodatku masła. Dodając syrop miętowy do kremu uzyskacie torcik w bardzo modnym w sezonie kolorze miętowym, intensywność koloru wg. własnych upodobań. Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie + chłodzenie Składniki: 100 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 1,5 szklanki drobno tartej(...)marchewki, 2 jajka, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki posiekanych migdałów, skórka otarta z pomarańczy, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, szczypta soli, płatki migdałów do przybrania. Krem serowy: 250 g serka philadelphia, 100 g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru, łyżka zielonego syropu miętowego, 6 płatków żelatyny
SzczyptaSmaQbardzo solidnego wykonania patelnia ta ma 2 bardzo ważne zalety. Pierwsza to wysoka odporność powłoki na zarysowania. Teflon® Platinum Plus to jedyna powłoka pozwalająca na używanie metalowych łopatek bez ryzyka uszkodzenia powierzchni i nie jest to tylko przechwałka producenta, bo testowałam bardzo intensywnie. Druga bardzo ważna zaleta, to możliwość użytkowania jej w piekarniku. Jaka to wygoda gdy podsmażone mięsiwo(...)blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na takie właśnie wykorzystanie patelni, a używam jej także do pieczenia ciast. Poważnie! Wszystkie odwrócone ciasta i tarty tatin z mojego bloga piekę właśnie w patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku i sprawdza się to doskonale:). O, a tak piekłam indyka z poniższego przepisu, rewelacja! Moją drugą propozycją jest garnek z serii Selection marki Ambition
karmelowyprzepisu na ciasto z buraczkami. W oryginale z pistacjami - u mnie bardziej klasycznie, z migdałami (mam resztkę pistacji, dla których już znalazłam odpowiedni wypiek; wkrótce przygotuję i podzielę się przepisem). Robi się je inaczej niż poprzednie, które pojawiły się na blogu - zimne masło, osobno ubijane jajko - jednak efekt jest bardzo podobny. Te wyszły bardziej chrupiące, twardsze, choć piekłam tyle samo(...)sztuk)120 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżeczki ciemnego kakao70 g cukru50 g zimnego masła1 jajko1 łyżeczka oleju60 g całych migdałów bez skórki50 g ciemnej czekolady (70%)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Jajko ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrze