ciast bez pieczenia - 4000 przepisów (strona:119/267)

Bezy - przepis podstawowy 355

Klasyczne śnieżnobiałe bezy. Warto mieć je zawsze w domu pod ręką, z ich małą pomocą można bowiem wyczarować wiele przepysznych deserów. Dzięki długiemu suszeniu w niskiej

maniapieczenia
Migdałowe kule z amaretto 131

Bez awantury się nie obeszło. Wróciła Hania z warsztatów tanecznych w sobotę i od progu: a pierniczki już są? ja jak to są: przecież mamy razem piec. Eeeeej, ale ja nie chcę piec, ja chcę dekorować! I Franioł _Gumowe_Ucho już stoi i klepie: ja chcę piec pierniczki, ja chcę! Mówię: no dobrze, idźcie się pobawić, ja zagniotę ciasto

bistro mama
Słodko- słone ciasto czekoladowe 110

ciasto jest bardzo wilgotne w środku inspiracja Składniki: 500g serka wiejskiego 3 jajka 6 łyżek otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do p. stewia wg. smaku  Sposób przygotowania: Serek wiejski dosładzamy stewią wg. smaku dodajemy pozostałe składniki i wszystko miksujemy wkładamy do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
BABKA TULIPAN 156

bez dobrej babki, więc dzisiaj mam dla Was przepis na babkę tulipan. Jest to ciasto czterosmakowe, puszyste i naprawdę smaczne. Jest też dość proste i pełne niespodzianek...za każdym razem wychodzi inny wzór. Jeżeli podobają się Wam takie kolorowe ciasta, to polecam jeszcze sprawdzić przepis na ciasto kantyczka . W zeszłym tygodniu dostałyśmy paczkę od firmy Bakalland :). Przy okazji pieczenia

Przepisy Aleksandry
Francuskie nadziane marchewy 156

bez cukru) 3 łyżki cukru 3 żółtka 400ml mleka Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wszerz, w paski około 1 – 1 ½ cm grubości. Następnie zawijamy je spiralnie na foremki do rurek, zlepiając końcówkę ciasta. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając między nimi kilku centymetrowy odstęp. Gdy wszystkie ciastka są zawinięte, smarujemy je rozmąconym jajkiem z mlekiem. Następnie pieczemy

Smakowy Raj
Sernik FIT na otrębowym spodzie 303

otrąb (u mnie żytnie) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki fruktozy(opcjonalnie) 2 łyżki karobu/kakao 4 łyżki jogurtu naturalnego Wszystko mieszamy i pieczemy w okrągłej formie mniej więcej 10 minut w 190 stopniach. Masa serowa: 300 gramów serka homo naturalnego 1 galaretka owocowa (najlepiej bez cukru) 300 g truskawek Galaretkę zalewamy 300 ml gorącej wody(...)mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z serkiem i wylewamy na wystudzony spód. dekorujemy truskawkami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Całe ciasto zawiera: 1039 kcal, 50,6 g białka, 30,3 g tłuszcze, 154,6 g węglowodany, 33,3 g błonnik

Powiedz dietom nie
Letnia tarta z malinami i borówkami 219

ciasto zaczyna być bardziej lepkie i należy je na koniec wyrobić rękami, by jajko dobrze się rozprowadziło.Gotowe ciasto wkładamy na min. 30 min. do lodówki.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Przygotowujemy masę, dokładnie miksując wszystkie podane składniki. Masa jest dość rzadka.Formę na tartę smarujemy masłem. Po 30 min. wyjmujemy ciasto. Rozwałkowujemy je na blacie oprószonym(...)mąką i wykładamy nim formę na ciasto. Dno nakłuwamy dokładnie widelcem, smarujemy białkiem, oprószamy mąką i wylewamy masę. Wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut. Masa musi być ścięta i lekko zarumieniona. Może się delikatnie poruszać po wyjęciu, ale nie może być płynna (szczególnie widać to na środku ciasta).Gdy ciasto się piecze można ubić pianę z białek

W kuchni wieczorem
Chleb z dynią na zakwasie żytnim 172

byłoby opanować ciasto bez formy, ale za to jego miąższ okazał się przyjemnie wilgotny i wytrzymał względnie świeży przez 3 doby. Jeśli została Wam resztka dyni, z którą nie wiecie co zrobić, to jest to przepis dla Was.Składniki:na zaczyn:200g mąki pszennej chlebowej40g zakwasu żytniego150ml wodyna ciasto właściwe:cały zaczyn425g puree z dyni (pieczemy pokrojoną w grube

W kuchni wieczorem
Lubicie brukselkę...? 224

bez pieczarek, które wydają się być dla brukselki wymarzonym wręcz towarzystwem (a przynajmniej bardzo popularnym). Pozmieniałam jednak w przepisie bazowym sporo: sięgnęłam po moje ukochane ciasto kruche z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich, dodałam zakupiony wraz z brukselką kurzęcy biust, pozmieniałam proporcje zalewy jajecznej, doprawiłam tak, żeby mi pasowało - i po niecałej godzinie pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 169

wiśniowego bez owocówMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej, zmiksować.Mąkę przesiać, wymieszać z solą i sodą. Dodawać partiami do ciasta na zmianę z maślanką. Na końcu wlać ocet, dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec(...)wodę na szkło umieścić w garnuszku. Podgrzewać na średniej mocy palnika, nie mieszając, aż zacznie się karmelizować przy brzegach. Natychmiast zdjąć z palnika, przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić na grubość 1-2 mm. Zostawić do całkowitego zastygnięcia, a następnie połamać na ostre kawałki.Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem pudrem i amaretto. Nałożyć szpatułką na babeczki. Każdą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
LEKKIE CIASTO BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWE 220

mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy  wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto. Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta).  Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). następnego dnia biszkopt kroimy na 3 części (lub 2 jeśli lubimy(...)więcej spodu) i 1 część wykorzystujemy do śmietankowca. Zielona masa budyniowa: 1 duży sok zielony ,,Kubuś"   2 budynie śmietankowe 40g bez cukru  1 budyń śmietankowy 40g z cukrem Sok wlewamy do garnka, zostawiając 1/2 szklanki  do rozmieszania budyniu. Doprowadzamy do wrzenia i do wrzącego soku wlewamy rozpuszczony budyń, cały czas mieszając. Odstawiamy na bok do lekkiego

Walijskie Pichcenie
Chleb z cukinią i porem 184

Włożyć ciasto do formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.  Tuż przed pieczeniem chleb naciąć kilka razy z wierzchu ostrym nożem - u mnie akurat w krzyż - i posmarować oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka. Wstawić do nagrzanego do 220C piekarnika i piec ok. 25-30min. Piec na dolnym(...)poziomie w opcji góra-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu wyjąć na metalowa kratkę do ostudzenia

Grunt to przepis!
Walentynkowe kruche ciasteczka z dżemem lub konfiturą 149

ciasto na dosyć cienki placek. Podczas pieczenia ciasteczka dużo nie urosną, ale jednak zawsze trochę, a ciastka będziemy składać po dwa. Staramy się też nie podsypywać za dużo mąką, żeby później ciasteczka lepiej się kleiły (można też sklejać roztrzepanym jajkiem).3. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Wycinamy ciasteczka, jeśli mamy foremki z "okienkiem" to połowę wycinamy foremką bez

Kraina Tysiąca Smaków
Bułki z siemieniem lnianym i orzechami (bez glutenu, mleka i jajek) 234

zmiksowane namoczone daktyle lub suszone śliwki). Dodać orzechy - w całości lub posiekane (oczywiście pomijamy je w przypadku podejrzenia uczulenia na orzechy). Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni(...)przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Piec około 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz

głodny alergik
Babeczki z budyniem 156

Budyniowo-kruszonkowego szału ciąg dalszy :)   Zostało mi dużo budyniu i kruszonki więc upiekłam babeczki (nie lubię słowa muffinki..) przy okazji wypróbowując moją nową formę.  

W kuchni bez szafek
Piernikowe muffinki z fasoli 150

Leniwa niedziela? raczej nie, dość wczesna pobudka, żeby móc zjeść spokojnie i bez pośpiechu śniadanie,  szykowanie się na pociąg, a potem marsz na dworzec, co przy tak słonecznej pogodzie było dla mnie przyjemnością (mimo ciężkiego plecaka). Dopiero co zasiadłam do komputera i dodaję obiecany wczoraj przepis na nową odsłonę fasolowych muffinek, pychota ;) Składniki(...)innego słodzidła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec garść rodzynek garść orzechów włoskich Sposób przygotowania: Fasolę dokładnie przepłukujemy, a następnie wrzucamy do blendera dodajemy pozostałe składniki (poza rodzynkami i orzechami) i wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę na koniec dodajemy rodzynki i pokrojone orzechy, mieszamy przekładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki pieczemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bajaderki jak trufle pyszne i piękne 181

pochodzą z ... odpadów ... Zresztą, zobaczcie sami! :) Bajaderki (naprawdę bajadery) to nic innego, jak ciastka z ... różnego rodzaju odpadów cukierniczych (biszkopt, ciasto ucierane, kruche, herbatniki, ciasteczka). Jedyny warunek - ciasta na bajadery muszą być bez kremu i żadnych innych dodatków.  Już wiecie zatem, skąd wzięła się ich zła sława ... Zresztą, ja sama nie miałabym odwagi kupić i zjeść tych gotowych(...)marnujemy i nie wyrzucamy resztek jedzenia, co bardzo mi się podoba! :) Po drugie - wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia - to czas bardziej niż zwykle "intensywnego" kucharzenia, szczególnie pieczenia różnych ciast. Sami dobrze wiecie, że często przy tej okazji zostaje mnóstwo resztek ciast, z którymi nie za bardzo wiadomo, co zrobić. Teraz macie już na to sposób - zróbcie

Garniec Magalie
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 227

pieczony pieróg z charakterystycznym zwinięciem na górze. Nadzienie składa się z siekanego (!) drobno mięsa (tradycyjnie baraniny lub wołowiny, ale teraz można dostać też kibinai z mięsem jagnięcym, drobiowym, a nawet wieprzowym, choć Karaimowie wieprzowiny nie jadają). W wikipedii można znaleźć informację, że ciasto na kibinai jest drożdżowe. Te, które jadłam w Trokach, zdecydowanie drożdżowe nie były. Moim zdaniem zastosowano ciasto(...)drobno mięsa (użyłam filetu z indyka) 2 cebule 40 g posiekanej kapusty (użyłam pekińskiej, bez głąba) sól pieprz mielony Mąkę wymieszać z solą, masłem pokrojonym na kawałki i rozbełtanymi dwoma jajkami. Stopniowo dodawać śmietanę/jogurt i wyrabiać ciasto - powinno być jednolite i plastyczne. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny. Cebule obrać

Weekendy w domu i ogrodzie
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker 194

gośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami.  Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego(...)Składniki na 12 babeczek (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):100g miękkiego masła lub kostki do pieczenia Kasia160g jasnego brązowego cukru1 opakowanie cukru wanilinowego 16g2 jajka160g mąki pszennej (użyłam tortowej)1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sodyszczypta soli40g ciemnego kakao bez cukru120ml mlekaskórka starta z jednej pomarańczy1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego100g czekolady gorzkiej lub mlecznejDodatkowo:lukier plastyczny czerwonylukier

Mała Cukierenka
Pierniczki na ostatnią chwilę - bez leżakowania. Pierniki z amoniakiem. 214

Amioniak. To on jest odpowiedzialny za zmiękczanie ciast. I to dzięki niemu możemy zajadać się piernikami nie tylko zaraz po upieczeniu, i po kilku tygodniach leżakowania, ale przez cały czas. Są środki spulchniające, jak przykładowo proszek do pieczenia, jednak nic nie jest w stanie zrobić tak porządnej roboty jak amoniak dodany do pierników. Oczywiście, pomimo tego, że pierniki(...)połączyć ze sobą, tj. - mąka, kakao i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do chłodnej masy miodowej dodać jajka oraz wmieszać mieszankę mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jest ono gęste, bardzo plastyczne i powinno ładnie odchodzić od rąk - niczym plastelina.  50 ml letniego mleka połączyć z amoniakiem i dołożyć do ciasta, ponownie je wyrabiając

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wiśniowy przekładaniec 2128

krótko zmiksować - mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy nie wykładać papierem ani nie smarować tłuszczem)- ciasto przełożyć do formy, wyrównać i piec w 180 stopniach przez około 20 minut do tzw. suchego(...)wierzch biszkoptu wyłożyć resztę masy wiśniowej, wyrównać, całość schłodzić- ciasto porcjować schłodzone, przechowywać pod przykryciem w lodówceWiśniowy przekładaniec dobrze się kroi, a warstwy bardzo ładnie ze sobą kontrastują dzięki różnicy kolorów. Biszkopty można nasączyć dowolnym ponczem, jeśli lubi się ciężkie, wilgotne ciasta. Według mnie nie jest to konieczne, gdyż bez ponczu ciasto ma lżejszy charakter, idealny na letni podwieczorek

Smakołyki Bereniki
Ciasto rabarbarowy cudak 182

mąki gryczanej 100 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody Na masę rabarbarową 800 g rabarbaru 1 łyżka cukru 200 ml wody 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżeczki żelatyny Na piankę budyniową 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 450 ml mleka 130 g masła 40 g cukru pudru WYKONANIE Wszystkie(...)pieczenia i sodę. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy i waniliowy. Do ubitej masy wlać ostudzone masło, jogurt naturalny i zmiksować na najniższych obrotach miksera. Stopniowo dodawać przez sitko składniki sypkie, mieszając szpatułką. Gotową masę wylać na blaszkę, wyrównać, posypać w dużych odstępach rabarbarem i wcisnąć go lekko w ciasto. Włożyć

Passions hobbies life
Sir William's i bezglutenowe placki owsiane :) 150

pasować do moich śniadaniowych placuszków. Nie myliłam się! Złożona z suszonych jabłek, rooibosa, rodzynek, pieczonego korzenia cykorii, laski cynamonu, suszonych gruszek oraz pąków róż dała niesamowity napar o pachnącym aromacie i intensywnym smaku cynamonu z jabłkiem - niczym domowa szarlotka! Była przepyszna! Do popołudniego kawałka ciasta sprawdzi się idealnie, ale także do porannych, słodkich śniadań będzie pasować w sam raz! Poniżej(...)jajko 50 ml mleka (krowie lub roślinne) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego  1/3 łyżeczki stewi w pudrze 1 łyżka ziaren kakao  dodatki: jogurt naturalny, kiwi, domowy dżem truskawkowy   Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz dodatków!) wymieszaj razem.  Placuszki smaż na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Smażą się dość szybko. Wystarczy po 1 minucie

Zdrowie na języku :P
Prosty chleb z oliwkami 128

wszystko wymieszać. Dodać oliwki i delikatnie je wmieszać w ciasto. Przykryć ciasto folią i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Na 40 minut przed końcem wyrastania należy do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny (o poj. 3 litry) i nastawić temperaturę na 240-250 stopni. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączony mąką blat, uformować okrągły bochenek(...)można go również naciąć . Nagrzany garnek wyjąć -baaardzo ostrożnie!!! – z piekarnika i wysypać na jego dno otręby lub płatki owsiane i przełożyć do niego ciasto. Zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Garnek przykryć pokrywką i piec około 40 minut, potem ściągnąć pokrywkę i dopiekać aż się zarumieni następne 15 – 20 minut.Upieczony chleb studzić na kratce.Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków

UgotujmyTo.pl
Muffinki z kawałkami czekolady 171

Jak możecie zauważyć mam ostatnio fazę na muffinki ;) To dlatego że opcji jest mnóstwo a wykonanie szybkie. Tym razem z kawałkami czekolady - kokosowej, chyba mojej ulubionej

W kuchni bez szafek
Makaroniki - esencja Paryża 132

przepis na makaronikowe ciasto pochodzi ze strony whatsforlunchhoney.net, wydawał się odpowiednio prosty. Zaś cenne rady, z których skorzystałem można znaleźć na Kucharni. Będziemy potrzebować również teflonowej bądź silikonowej maty do pieczenia (ewentualnie papier). Na macie należy narysować równej wielkości okręgi o średnicy wynoszącej około 4 cm. Można również zakupić specjalną matę do pieczenia makaroników z już zaznaczonymi(...)masy umieszczamy w szprycy lub rękawie cukierniczym z okrągłą tylką i rozprowadzamy równomiernie po każdym okręgu. Następnie matę należy odłożyć na około godzinę, aż z wierzchu zrobi się skorupka. Ciasta powinno nam wystarczyć na dwa razy, dlatego część, którą odstawiamy, przykrywamy folią spożywczą, aby nie wyschła. Po odczekaniu, wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po wystudzeniu

Food Square
Tort z kaszą manną 194

pieczenia i zagniatamy ciasto.Formujemy wałek, który dzielimy na 6 części.   Każdą część rozwałkowujemy, wycinamy krążek takiej wielkości, jaki ma być tort.   Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C z termoobiegiem na ok. 5-7 minut ( do zrumienienia).   W taki sam sposób pieczemy(...)ostatniego placka, na który wykładamy tylko krem, bez podkładu z dżemu.   Całość obsmarowujemy kremem.Wyrównujemy.Obsypujemy kruszonką.Dekorujemy według uznania.Można użyć suszonych moreli, żurawiny, rodzynek,itp.   Wstawiamy do lodówki i zapominamy o jego istnieniu na co najmniej 24 godziny, ale...po tym czasie...ciasto zmięknie...zmieszają się smaki...a potem nie można

Maminek kulinarny