Beza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętelefon. Znajomi spontanicznie zapraszają nas na popołudniową kawę i ciasto. Nie wypada składać wizyty z pustymi rękoma, a jednocześnie nie chcę kupować niezdrowych słodyczy w sklepie. Co robię? Odpalam szybko piekarnik i zabieram się za owsiane ciasteczka z rodzynkami. Zrobienie tych maleńkich pyszności to kwestia 20 min (łącznie z pieczeniem), tak więc to idealne rozwiązanie podczas niespodziewanych wizyt. Wystarczy(...)owsianych ½ szkl. migdałów 1 dojrzały banan 1 szkl. pasty daktylowej lub 1/3 szkl. syropu kolonowego (lub innego płynnego słodziła) 1 łyżka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez dodatku związków glinu ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 szkl. rodzynek (można zastąpić żurawiną bądź posiekaną gorzką czekoladą lub orzechami) 1/3 szkl. mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego) Piekarnik rozgrzej
Roślinna - blog wegańskiniej obtaczamy i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy. CIASTO PANETTONE dzień 1, wyrastanie przez noc Ciasto zostawiamy w dużej misce, przykryte folią lub wilgotną ściereczką w zamkniętym, nienagrzanym piekarniku do czasu, aż trzykrotnie zwiększy ono swoją objętość. Przy tej ilości drożdży potrwa to od 12 do 15 godzin. Dlatego wstawiamy ciasto do piekarnika – z założenia jest on szczelny(...)ciasta. Ciasto nie zniesie przeciągów i wahań temperatury, w piekarniku będzie bezpieczne. PO WYRASTANIU CIASTA dzień 2, 10.00 Po wyrośnięciu ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat bardzo lekko podsypany mąką. Formujemy ciasto dokładnie tak samo, jak na okrągły bochenek chleba – lekko je spłaszczamy, następnie zwijamy brzegi do środka poruszając się zgodnie z ruchem wskazówek zegara i jednocześnie obracając ciasto. Odwracamy
Karo in the Kitchenmasę przełożyć do foremki. Uderzyć spodem foremki kilka razy o blat (aby ciasto się równomiernie rozłożyło i zlikwidowały się przestrzenie z powietrzem. W przeciwnym wypadku ciasto podczas pieczenia może gwałtownie opaść) . Wstawić do nagrzanego pieca. Piec 30-40 minut do momentu, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto wyciągnąć z foremki dopiero po ostudzeniu. Można polać polewą czekoladową (rozpuścić w kąpieli(...)gdyby polewa się nagle zamieniła w proszek po dolaniu mleka, nie przejmować się – dolać go więcej). Jeśli ciasto planujemy od razu zjeść można posypać chrupiącą granolą (na drugi dzień granola zmięknie). The post Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjakrem różany na bazie serka mascarpone świetnie łączy się z wilgotnym i sprężysty ciastem batatowym z korzennym akcentem. Jeśli nie macie jakiegoś składnika nie przejmujcie się, w przepisie znajdziecie też ogólnodostępne zamienniki, które równie dobrze łączą się z batatami.Czas przygotowania:50 minut+ 50 minut pieczenie batatówSkładniki:CIASTO600-700 g batatów,3 szklanki mąki,6 jaj,3/4 szklanka cukru(...)czarnej porzeczki lub z czarnego bzu),50 ml domowego Cassisa (można zastąpić innym likierem porzeczkowym lub wiśniowym, w wersji bezalkoholowej zrezygnować z likieru). PRZYBRANIE - czekoladowe wiórki50 g czekolady gorzkiej,100 g czekolady mlecznej,100 g czekolady białej.Przygotowanie:Bataty umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem, położyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
SzczyptaSmaQzimą. Tort marchewkowy z białym kremem to poniekąd wersja wiosenna czekoladowego tortu. Ale zrezygnowałam tu z orzechów, które zastąpiłam kokosowymi wiórkami. Tego typu torty nie wymagają nawilżania. Ciasto jest wystarczająco wilgotne nawet bez kremu. Możecie sobie wyobrazić jak smakuje wtedy z kremem! Mam nadzieję, że Wam narobiłam apetytu. Po takiej porcji tortu czuję się jak w niebie! Tort marchewkowy(...)kokosowego cukru 250 ml oleju 150 g ananas, drobno pokrojonego 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki zmielonego imbiru 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 250 g utartej marchewki, na tarce o dużych oczkach 100 ml kokosowych wiórków 300 g pszennej mąki Krem czekoladowo serowy 400 g serka philadelphia 100 g masła
codojedzeniasobie świąt bez pierniczków. Na początek proponuję takie, które od kilku lat piekę i zawsze smakują wszystkim. Co ważne w przepisie występuje dosyć duża zawartość czekolady, kakao. Z miłości do czekolady i by wydobyć i wręcz podbić jej smak w przepisie występuje również kawa... a dla tekstury i smaku dodałam trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto piernikowe jest bardzo
vaniliowoczekoladowaszykować żadnego ciasta. Do takich tostów najlepiej nadaje się bułka typu weka czy paryska lub chałka , ale od biedy nada się też jasny chleb bez dodatków albo tostowy. Ważne żeby pieczywo nie było pierwszej świeżości - powinno być przynajmniej wczorajsze a najlepiej nawet czerstwe. Dzisiejsze tosty to pomysł z akcji Wypiekanie na śniadanie i chociaż żadnego pieczenia tym razem
Smaczna PyzaZagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce. Rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grubość około 3 mm i wycinamy okrągłe ciasteczka. Za pomocą mniejszej foremki (np. kieliszka) wycinamy dziurki w połowie wyciętych wcześniej ciastek. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C. Studzimy. Spody (bez dziurek) smarujemy
WojnaNaSmaki.plplacuszków bez miodu i dodatków Składniki: 3 łyżki mąki gryczanej (lub kaszy zmielonej na mąkę) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny, plasterki banana Rozgrzewamy patelnię. Zmieloną kaszę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek
Chocolate Muffin Blogbez). 4. Do białek dodajemy żółtka, chwilkę miksujemy na wolnych obrotach, tylko żeby się połączyły. 5. Dodajemy otręby, przesianą mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, mleko i chwilkę miksujemy. 6. Dodajemy resztę składników poza rodzynkami, śliwkami i daktylami, miksujemy. 7. Rodzynki odsączamy z wody, dodajemy do daktyli i śliwek, oprószamy mąką. 8. Do ciasta dodajemy pozostałe dodatki (rodzynki
Malowane smakiemniepotrzebne. W ten właśnie sposób powstają najlepsze wypieki, poprzez eksperymentowanie. Dzisiejsze ciasto zrobiłam właśnie w ten sposób. Bez nerwów, bez pośpiechu. Chcę Wam powiedzieć jedno, wyszło znakomite! Tym razem moją propozycją na karnawałowy weekend jest Orzechowo czekoladowe ciasto z białek. Kto ma ochotę? "Składniki:4 białka150 g cukru brązowego - drobnego200 g mąki50 g orzechów laskowych ( u mnie(...)łyżeczka proszku do pieczenia1,5 łyżki kakaoSposób przygotowania:Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy do osiągnięcia sztywnej masy.Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, orzechy miażdżymy na małe kawałki. Dodajemy do mąki, a następnie suche składniki dosypujemy partiami do białek, na przemian z olejem, lekko mieszając łopatką albo łyżką.Ciasto przekładamy do kwadratowej
Słodkie Przyjemnościwraz z papierem do pieczenia i pozostawić na płaskiej powierzchni do wystudzenia.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi, w zależności od użytych foremek, od 40 do 50 ciastek. Mi wyszło 45 sztuk.Ja rozwałkowałam dość grubo ciasto - na około 5 - 6 mm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde(...)chrupiące będą ciasteczka.Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika.Mieszanka miodu z cukrami i przyprawami bardzo wystudzona zrobi się dość twarda, ale taka ma być.Cukier biały można zastąpić trzcinowym, wówczas ciastka będą miały bardziej brązowy kolor. Cukier puder pozostaje wówczas bez zmian.Ilość imbiru można dowolnie zwiększać, można także dodać cynamon czy sproszkowane goździki
Gospodyni Miejskaciasta.Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy je ciastem chlebowym do połowy wysokości. Powierzchnię wygładzamy łyżką umoczoną w wodzie. Chleb odstawiamy na 4-5 godzin do wyrośnięcia. Powinien podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ponownie smarujemy go wodą.Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.Wkładamy chleby i pieczemy przez 15 minut z termoobiegiem. Następnie zmniejszamy(...)temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 stopni bez termoobiegu. Na koniec zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 25 minut.Chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Do jedzenia nadaje się dopiero następnego dnia.Razem ze mną chleb piekły:Akacjowy blogArnikowa kuchniaBajkoradaCo mi w duszy graEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracjiGrahamka, weka i kajzerkaKonwalie w kuchniKuchnia
Kulinarne przygody Gatityciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe nazwy: Stefanka, czy tez czeski placek. Dla mnie pozostanie miodownikiem. Miodownik może doskonale zastąpić piernik, za którym ja nie przepadam. Mój miodownik do tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, jest(...)idealny miodownik pachnący miodem, karmelizowanymi orzechami i wanilią, przełożony jest kremem na bazie kaszki manny. Miodownik uwielbiam, ale jakoś nigdy do tej pory nie zabrałam się za jego pieczenie. Na Boże Narodzenie zawsze go jadłam u mojej cioci Eugenii. Był taki pyszny, z dużą ilością miodu i orzechów. Szukałam tego przepisu w moich zbiorach, gdyż zostałam zaproszona do akcji
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię