żytnia ma to do siebie, że jest mocno kleista . Ciasto powinno być elastyczne , ale będzie się trochę kleić się do dłoni - m ożna w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki lub dolać trochę wody, dla uzyskania odpow iedniej konsystencji . Jeśli mikser nie będzie dawał rady, można dokończyć wyrabianie rękoma. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i zostawić w ciepłym(...)przypala. Włożyć do niej ciasto, opruszyć lekko mąką, naciąć na skos kilka razy ostrym nożem i ponownie zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - aż mniej więcej podwoi swoją objętość . Chleb piec ok. 35-40 minut w nagrzanym do 200C piekarniku - u mnie 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Czas pieczenia zależy mocno od piekarnika - trzeba obserwować
Grunt to przepis!duże jajka 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek) skórka starta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać i dodać resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min. Następnie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno prostokątnej formy (forma mierzona
Oryginalny smakpizza i pozostaw do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 3 porcje i rozwałkuj na 3 okrągłe placki. Wymieszaj crème fraîche z czosnkiem, solą i pieprzem, posmaruj każdą pizzę. Poukładaj szparagi, pokrusz feta i posyp dymką pokrojoną w piórka. Całość posyp chili i sezamem. Piec pizza w nagrzanym piekarniku na 200ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej) przez około
codojedzeniapokrojonych pieczarek ½ szkl. pokrojonych suszonych pomidorów (bez dodatku oliwy) ½ szkl. mleka sojowego 1 szkl. pokrojonych oliwek Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj i odciśnij sok. Przełóż do miski, dodaj pokruszone tofu, mleko sojowe, płatki drożdżowe, zmielone migdały i przyprawy. Ciasto dokładnie wymieszaj i rozprowadź w formie do tarty. Piecz spód przez 25 min., aż nabierze złocistobrązowego
Roślinna - blog wegańskiWpis pochodzi z www.mgotuje.plMale ciasteczka w formie orzechów wypełnione pysznym kremem z mleka w proszku. Łupinki orzechów pieczemy w specjalnej formie (wyglądem
Marta Gotujeowoce mango- 3 budynie waniliowe bez cukru- 5 łyżek cukru do budyniu- 1,1 litra mleka- słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g)- cukier puder do posypania ciasta Kto nie ma ciasta gotowego i kruszonki, to przygotowuje z przepisów zamieszczonych na blogu. Kto ma - wyjmuje z zamrażarki. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto ścieramy bezpośrednio
mojewypiekiinietylkołyżeczki soli125 g migdałów bez skórkicukier puder – do posypania1. Migdały posiekać na drobno i stostować na suchej patelni teflonowej, przestudzić.2. Utrzeć masło z cukrem aż zrobi się puszyste.3. Makę połączyć z migdałami i dodać – mieszająć łyżką – do masła. Dobrze wymieszać.4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką nakładać ciasto i wstawić do piekarnika
UgotujmyTo.plnastępnie rozwałkować na całej powierzchni blaszki (wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) (fot.1). Rozwałkowane ciasto ponakłuwać widelcem, następnie rozłożyć na nim umyty, pokrojony i osuszony rabarbar oraz truskawki (fot.2). Całość delikatnie posypać cukrem. Na tak przygotowane ciasto posypać kruszonkę (którą przygotowujemy w bardzo prosty sposób, a mianowicie wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść(...)rozcierając palcami na drobne kawałeczki) oraz płatki migdałów. Całość ponownie odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze około 190°C przez 20-30 minut bez termoobiegu lub 180-185°C przez 20-30 minut z termoobiegiem.Źródło: kuchnialidla Przepis bierze udział w akcjach
Świat Ciastamąką. Formę silikonową zostawiamy bez niczego. Wylepiamy ją ciastem. (Ja zrobiłam podwójną porcję ciasta i mi jej zostało. Więc obstawiam, że gdybym wylepiła ją cieniej starczyłaby mi 1 porcja. Jednak na wzgląd formy silikonowej wolałam dać nieco grubiej ciasta kruchego.)Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i układamy na nie papier do pieczenia. Na papier wysypujemy kulki ceramiczne
Malinowe Pocałunkiprzepis na czekoladowo-kawowe. Dziś proponuję ciasto z kubka w wersji dyniowo-czekoladowej z nutą korzenną, też bez jajek i gotowe w kilka minut! Polecam z dodatkiem bitej śmietany Scroll down for recipe in English Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka (1 ciastko) Składniki: 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru
karmelowydlaczego się nie pochwalić. Nie lubię piec, ani robić ciast z przepisu, cukiernictwo wymaga precyzji i cierpliwości, której mi brakuje. Zawsze gotuję na oko, dorzucę jeszcze to trochę tego, trochę tamtego. Nie potrafię powstrzymać tych zapędów robiąc ciasto co niestety przy precyzyjnych przepisach nie kończy się najlepiej. 5 1736 wejść Szybki obiad bez wysiłku To kolejny przepis z serii
Brzuszki Łakomczuszkimiałam ochotę na takie zwykłe świeże bułki. Do tego tak banalnie proste w wykonaniu, czego chcieć więcej? Jak smakują na drugi dzień, świetnie! Nadal są miękkie i smaczne. Dziś piekłam je już po raz drugi, a mój syn już pytał, czy upiekę je jutro. Przepis pochodzi z męskiego bloga, który prowadzi Paweł, jego blog to kopalnia przepisów na chleb(...)łyżką. Potem włożyłam rękę i wyrabiałam ciasto ręką do czasu aż przestało mi się lepić do dłoni. Wlałam rozpuszczone masło i wyrabiałam nadal. Do czasu aż ciasto przestało się błyszczeć. Ciasto jest tak przyjemne, że można je wyrabiać bez końca :) Odstawiłam ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyrobiłam ciasto jeszcze przez chwilę i podzieliłam
Blondynka Gotujepikantne przekąski, które równie dobrze pełnią rolę dodatku do przeróżnych dań. Nie są one ani trudne w przygotowaniu ani bardzo czasochłonne. Nachos można piec w piekarniku lub smażyć na patelni. Ja wybrałam opcję bez dodatkowego tłuszczu czyli były wypiekane w piekarniku. składniki: 100g mąki kukurydzianej 100g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka zmielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka(...)mąki i od razu wszystko wymieszać za pomocą łyżki. odstawić do wystygnięcia. Ciepłe ciasto wyrobić. Powinno być ono elastyczne. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 - 1 cm (w razie potrzeby podsypać je mąką), wyciąć trójkąty lub inne kształty i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie. Piec w temperaturze 200 o C przez około 10 minut
Mama GotujeKolejny weekend i wspólne pieczenie..Mam nadzieję, że tym razem będzie nas więcej...W ten weekend pieczemy marlenkę..pomysł na takie ciasto podsunęła Jola i z jej bloga cytuję przepis.Ja swoje ciasto piekłam wczoraj..a dziś już oddałam ...ale mam nadzieję, że jutro je spróbuję..Ciasto "jedzie" na wesele..więc zdjęcia z przekroju brak...no , chyba że na weselu pstryknę(...)mąkę (stopniowo). Ważne, żeby z ciastem na marlenkę pracować póki jest ciepłe, więc należy od tego etapu wszystko robić szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysypać na stolnicę pozostałą mąkę i przelać ciasto. Zagniatać wszystko razem do dobrego połączenia się składników. Podzielić ciasto na 6 równych części. Każdą rozwałkować
Moje domowe kucharzeniezastąpi tego zapachu podczas pieczenia. Mmmmm... :) Uwielbiam ten aromat. A później krojenie jeszcze ciepłego bochenka, bo nie mogę się doczekać, jak wyszedł i zajadanie się ciepłymi i chrupiącymi kromeczkami bez żadnych dodatków. No właśnie, nie mogłam się doczekać efektu, bo ostatnio, już jakiś czas temu odbył się mój chlebowy debiut. Do tej pory piekłam tylko bułeczki. Słodkie(...)przed planowanym pieczeniem włączamy piekarnik, ustawiamy na 250 stopni i wkładamy do niego nasze puste naczynie. Idealny byłby żeliwny garnek, ale moje zwykłe szkło żaroodporne też daje radę. Kiedy chlebek ładnie wyrośnie, a piekarnik i forma do pieczenia będą już nagrzane, następuje najbardziej skomplikowana operacja. Gorące naczynie wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do niego wyrośnięte ciasto, najlepiej
Ratunku obiad